Viikkokatsaus 40/2016: Salamaverkossa ostettiin kissa bitcoineilla

Viime viikolla uutisoimme, miten Bitcoiniin rakennettavaa “salamaverkkoa” on testattu ensimmäistä kertaa onnistuneesti. Ilmeisesti salamaverkon rakentajat eivät lepää laakereillaan, sillä pian edellisen suuren uutisen jälkeen kuulimme, miten salamaverkkoa ei ole ainoastaan testattu, vaan salamaverkossa on myös suoritettu onnistuneesti ensimmäinen Bitcoin-siirto. Näyttäisi vahvasti siltä, että salamaverkko ei ole jäämässä spekuloinnin asteelle, vaan se on tulossa kovaa vauhtia konkreettiseen käyttöön. Bitcoin voi olla läheisessä tulevaisuudessa huomattavasti tehokkaampi kuin mikään kilpaileva maksujärjestelmä.

Bitcoin on maksujärjestelmänä kehittymässä myös muilla tavoilla. Tuoreen selvityksen perusteella Bitcoin-automaattien määrä näyttäisi yli kaksinkertaistuneen lyhyessä ajanjaksossa. Samaan aikaan Euroopan Unioni miettii, miten lohkoketjua voitaisiin hyödyttää julkisessa äänestyksessä. Erityisen mielenkiintoista tästä tekee sen, että EU pohtii nimenomaan Bitcoinin lohkoketjun käyttämistä sen sijaan, että julkinen valta ryhtyisi käyttämään omia lohkoketjujaan. Dubaissa puolestaan aiotaan siirtää kaikki valtiolliset paperit lohkoketjun talletettavaksi. Kehitys on nopeampaa kuin kukaan olisi voinut arvata.

Ja tietysti maailmalla tapahtuu paljon muutakin. Esimerkiksi nyt on perustettu globaali lakimiesyhdistys taistelemaan Bitcoin-käyttäjien oikeuksien puolesta sekä ajamaan lohkoketjun vapautta. Redbull puolestaan julkaisi oman vain bitcoinit hyväksyvän virvoitusjuoma-automaattinsa.

Toni Kososen kurssianalyysissä puhutaan maltin merkityksestä markkinoiden eläessä hiljaiseloa.

Viime viikon katsaukseen taas voit tutustua täältä.

Bitcoin-salamaverkossa tehty ensimmäinen siirto

Montrealilainen lohkoketjuyritys Blockstream on ilmoittanut suorittaneensa ensimmäisen onnistuneen transaktion Bitcoinin päälle rakennettavassa Lightning Networkissa. Lightning Network, kotoperäisemmin “salamaverkko”, on Bitcoiniin kaavailtu päivitys, jonka tarkoituksena on lisätä Bitcoinin siirtokapasiteetti tuhatkertaiseksi, ja samalla tehdä siirroista huomattavasti edullisempia, ja siten ratkaista Bitcoinin skaalautuvuutta koskevat ongelmat kertaheitolla.

Blockstream ei ole ainoa salamaverkkojen kehittäjä, vaan erilaisia salamaverkkoimplementaatioita rakennetaan ja kokeillaan ympäri maailman. Esimerkiksi viime viikolla uutisoimme ranskalaisen Acinq-startupin menestyksekkäästä salamaverkkotestistä. Erilaisten salamaverkkojen kehittäjillä on tarkoitus tavata viikonloppuna Milanossa järjestettävässä Scaling Bitcoin -tapahtumassa.

Ensimmäinen salamaverkossa tehty siirto oli suuruudeltaan 0,01 bitcoinia. Bitcoineilla “ostettiin” ASCII-merkistöillä tehty kuva kissasta. Kissat ja Internet ovat tässäkin asiassa erottamattomia.

Tämä kuva on ensimmäinen salamaverkossa tapahtunut Bitcoin-“ostos”. (KUVA: Christian Decker)

Dubai siirtää hallituksen asiakirjat lohkoketjuun

Dubain kruununprinssi Hamdan bin Mohammed Al Maktoum on julistanut Dubain emiraatin strategisen suunnitelman siirtää kaikki hallituksen asiakirjat pysyvästi talteen lohkoketjuun. Tulevaisuudessa hallitus aikoo myös laajentaa asiakirjojen rekisteröimistä lohkoketjuun siten, että sama käytäntö otetaan käyttöön myös muissa Yhdistyneiden arabiemiraattien kaupungeissa.

“Emiraatit katsovat jatkuvasti tulevaisuuteen saadakseen osansa neljännestä teollisesta vallankumouksesta sekä kaikesta sen mukana tuomasta tehokkuudesta ja hyödystä”, kruununprinssi kertoi.

Asiakirjojen siirtäminen lohkoketjuun voi tarjota Dubain hallitukselle merkittäviä säästöjä vähentämällä byrokratiaa sekä tehostamalla julkista toimintaa. Lohkoketju on myös omiaan vähentämään korruptiota sekä valtiolliseen toimintaan liittyvää rikollisuutta. Lohkoketjuun kirjatut asiakirjat ovat esimerkiksi immuuneja väärentämiselle.

Dubain hanke on osa emiraatin viime vuonna alkanut pyrkimystä nousta maailman johtajaksi lohkoketjuun liittyvissä teknologioissa. Dubai uskoo, että lohkoketjumyönteisyys sekä modernin teknologian hyödyntäminen tulee hyödyttämään valtiota useilla talouden osa-alueilla.

Dubain kruununprinssi on ajanut maan taloudellista kehitystä vahvasti. (KUVA: World Economic Forum)

Bitcoin-automaattien määrä on yli kaksinkertaistunut

Bitcoin-automaattien määrä ympäri maailman on yli kaksinkertaistunut viimeisen yhden ja puolen vuoden aikana. Vielä maaliskuussa 2015 Bitcoin-automaatteja oli maailmassa hiukan yli 350 kappaletta, siinä missä vuoden 2016 syyskuussa automaatteja oli laskettu jo 770 kappaletta. On hyvin mahdollista, että tilastoissa eivät näy kaikki Bitcoin-automaatit.

Suurin osa Bitcoin-automaateista sijaitsevat Pohjois-Amerikassa USA:ssa ja Kanadassa. Bittiraha.fi -sivuston omistajan Prasos Oy:n ylläpitämä Bittimaatti-verkosto on yksi Euroopan merkittävimmistä Bitcoin-automaattien verkostoista.

Bitcoin-automaattien lisääntyminen ja verkostojen kattavuuden kasvaminen ovat mitä erinomaisimpia merkkejä Bitcoin-infrastruktuurin kehityksestä ja kypsymisestä.

Suomalainen Bittimaatti-verkosto on Euroopan laajin Bitcoin-automaattiverkko. (KUVA: Bittimaatti)

Euroopan parlamentti tutkii Bitcoin-äänestystä

Euroopan parlamentin ajatushautomo on julkaissut tuoreen tutkimuspaperin, jossa analysoidaan Bitcoinin ja lohkoketjun käyttöä valtiollisella tasolla. Tutkimuspaperi on ensisijaisesti keskittynyt näiden teknologioiden potentiaaliseen käyttöön sähköisessä äänestämisessä.

“Asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että sähköinen äänestäminen edellyttää vallankumouksellisia kehitysaskeleita turvallisuutta koskevissa teknologioissa. Ydinkysymys on se, tuleeko lohkoketju edustamaan kokonaista muutosta vai tulemaan ainoastaan lisämausteeksi sähköisen äänestyksen järjestelmiin sekä mitä lohkoketju tulee tarkoittamaan demokratian tulevaisuudelle”, kertoi yksi tutkimuspaperin kirjoittajista tutkija Phillip Nicholas Boucher.

Tutkimuspaperi myös pohtii, millainen lohkoketjujärjestelmä olisi hyödyllisin sähköiselle äänestämiselle. Tutkimuspaperi ehdottaakin, että tulevaisuudessa Bitcoinin lohkoketjun käyttäminen voisi olla järkevämpää kuin kokonaan uudet lohkoketjut. Bitcoinin lohkoketjulla on takanaan valtava määrä laskentatehoa ja se on ylivertaisesti kaikista testatuin käytännön lohkoketjusovellus. Bitcoinin lohkoketjun hyödyttäminen sähköisissä äänestyksissä voi tehdä sähköisestä äänestyksestä kertaluokkia turvallisempaa kuin kokonaan uuden lohkoketjun luominen.

Sähköinen äänestäminen on ollut jo vuosia poliitikkojen märkä uni, mutta nyt Bitcoin- ja lohkoketjuteknologioiden avulla se saattaa olla myös konkreettista tulevaisuutta. (KUVA: Shutterstock)

Lakimiehet perustivat kansainvälisen lohkoketjuyhdistyksen

Bitcoin- ja lohkoketjuteknologiat ovat aiheuttaneet jo vuosia lainsäätäjille sekä -soveltajille päänvaivaa. Jo peruskysymykset, kuten onko bitcoin valuutta, voivat aiheuttaa kuukausien tai jopa vuosien mittaista juridista vääntöä sekä valtavaa epävarmuutta niin yrittäjille kuin kuluttajille.

Näiden juridisten kysymysten vuoksi 50 maailman johtavaa lohkoketjuteknologiaan perehtynyttä lakimiestä ovat perustaneet yhdistyksen, jonka tarkoituksena on auttaa kansalaisia lohkoketjuun ja Bitcoiniin liittyvissä oikeustapauksissa. The Digital Currency and Ledger Defense Coalition -niminen yhdistys hoitaa tapaukset pro bono -periaatteella ja sen tarkoituksena on tuoda selvyyttä sekä ymmärrystä lohkoketjua koskeviin juridisiin ongelmiin.

“Internet sellaisena kuin me sen nykyään tunnemme ei olisi voinut kehittyä tällaiseksi globaaliksi ilmiöksi ilman motivoituneita yrittäjiä ja kehittäjiä. Historiallisesti yhdistyksemme kaltaiset juridiset yhteenliittymät ovat olleet tärkeitä pitämään kentän vapaana innovaattoreille” kertoo DCLDC:n lakimies Jerry Brito.

Bitcoin ja lohkoketju haastavat juridisia instituutioita aivan uudella tavalla, minkä vuoksi globaali lakimiesten yhteenliittymä tulee tarpeeseen. (KUVA: Goodpixcool.com)

Tsekeissä avattiin vain bitcoinit hyväksyvä Redbull-automaatti

Viime viikonloppuna järjestetyssä Hackers Congress ParalelIni Polis -tapahtumassa avattiin yleisölle ensimmäinen vain bitcoineja hyväksyvä Redbull-virvoitusjuomaautomaatti. Bitcoin antaa siivet.

Kolmatta vuotta peräkkäin järjestettävä hakkereita ja kryptoanarkisteja keräävä tapahtuma on yksi Tsekkien suurimmista alansa tapahtumista. Tapahtuman osanottajamäärä on myös ollut joka vuosi tasaisessa kasvussa ja tänä vuonna tapahtumassa oli peräti 60 puhujaa, mukaan lukien kuuluisa Bitcoin-kirjailija ja -asiantuntija Andreas Antonopoulos.

Bitcoinin ja Redbull-automaatin lisäksi tapahtumassa oli paljon muutakin tulevaisuuden teknologiaan liittyvää ohjelmaa, kuten esimerkiksi 3D-tulostettujen vaatteiden muotinäytös.

Redbull on tunnettu poikkeuksellisista mainostempauksistaan ja maailman ensimmäinen BTC-virvoitusjuoma-automaatti sopii hyvin heidän moderniin imagoonsa. (KUVA: Redbull Media House, Lukas Wagneter)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].