Viikkokatsaus 4/2019: Bitcoinilla siirrettiin vuonna 2018 biljoonia

Bitcoinin käyttö näyttäisi vakiintuneen, vaikka kurssi onkin ollut laskeva. Viime vuonna bitcoinia siirtyi jopa 2,2 biljoonan – ei siis miljardin, vaan biljoonan – dollarin edestä. Vaikka kurssi laski koko viime vuoden, siirtojen määrä teki silti ennätyksen. Oikeastaan siirtomäärät ovat vielä vaikuttavammat laskevan kurssin vuoksi. Bitcoinia ollaan siirretty ja vaihdettu aktiivisemmin kuin monia kansallisia valuuttoja.

Järjestelmän kapasiteetti myös kasvaa kohisten. Vuonna 2017 Bitcoiniin implementoitu SegWit-päivitystä hyödynnetään jo lähes puolessa kaikista bitcoin-siirroista. SegWitin avulla siirroista saadaan edullisempia ja kevyempiä. Kuluvana vuonna SegWit yleistynee vähintään yli puoleen kaikista siirroista, minkä lisäksi tulemme todennäköisesti näkemään Salamaverkon käytön kasvavan kohti valtavirtaa.

Tässä viikkokatsauksessa katselemme näitä lukuja sekä Bitcoinin että Ethereumin kannalta. Lisäksi kerromme kansainvälisen järjestelypankin arviosta, jonka mukaan kryptovaluutat saattavat tarvita lisäkehitystä, jotta ne voivat vastata maailmantalouden kysyntään.

Muissa uutisissa Tanskan verovirasto, Wyomingin kryptosääntely ja Bitcoin-vaihtoehto Patreonille.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin on vahvistunut kohti todellista Internet-kultaa ja maailmanvaluuttaa.

Viime vuonna Bitcoinilla liikkui 2,2 biljoonaa dollaria arvoa

Bitcoinilla siirrettiin vuonna 2018 noin 2,2 biljoonan dollarin edestä arvoa. Vaihtoa tehtiin lähes nelinkertaisesti vuoteen 2017 verrattuna, jolloin bitcoineja siirtyi 858 miljardin dollarin edestä.

Päivittäisten bitcoin-siirtojen määrä on noussut noin 325 000 vahvistettuun siirtoon. Jopa 40% siirroista käyttää nykyään Bitcoinin skaalauspäivitys Segregated Witnessiä. Vuonna 2017 SegWitiä käytettiin vain noin 10 prosentissa siirroista.

Bitcoinia ja kryptovaluuttoja tutkiva Satoshi Capital Research vertasi Bitcoinin kautta tehtyjen rahansiirtojen arvoa kehittyvien talousalueiden fiat-valuuttoihin. Bitcoinia vaihdettiin enemmän kuin Argentiinan ja Bulgarian valuuttoja. Vertailluista valuutoista vain Chilen peso, Israelin shekel ja Thaimaan baht voittivat bitcoinin. Satoshi Capital Researchin mukaan kasvaneet vaihto- ja käyttömäärät vahvistavat bitcoinin saavuttaneen globaalin aseman.

Bitcoineja siirrellään tiuhempaan tahtiin kuin koskaan, vaikka valtavirtahype kryptovaluuttojen ympärillä on vähentynyt.

Myös ethereumia liikuteltiin enemmän kuin koskaan

Kryptoanalyysiyritys Diarin tuoreen raportin mukaan Ethereum-lohkoketjussa tapahtuvien transaktioiden määrä saavutti joulukuussa kaikkien aikojen ennätyksensä. Joulukuussa siirtoja tapahtui jopa 115 miljoonaa kappaletta.

Diar ei ottanut analyysissään huomioon vuonna 2016 tapahtuneesta hard forkista johtuneita siirtomääriä, vaan keskittyi lohkoketjun tavallisempiin siirtoihin.

Transaktiomäärillä mitattuna Ethereumin lohkoketjun siirtojen määrä on noin 16-17 miljoonaa. Sen sijaan transaktioiden rahallinen arvo on laskenut alhaisimmilleen 22 kuukauteen. Vuonna 2017 siirtojen arvo oli noin 1,1 miljardia dollaria, mutta vuonna 2018 enää 815 miljoonaa.

Diarin mukaan Ethereumin siirtomäärät voivat kasvaa entisestään, jos ja kun Constantinople-skaalauspäivitys saadaan toimivasti implementoitua Ethereumiin.

Vaikka Ethereumin arvo on laskenut, on sen siirtojen määrä kasvanut huomattavasti.

Wyomingissa ehdotetaan lakia, joka parantaisi kryptovaluuttojen asemaa

Yhdysvalloissa Wyomingin osavaltiossa ehdotetaan uutta lakia, joka selventää kryptovaluuttojen ja lohkoketjupolettien juridista merkitystä. Laki säätää digitaalisista hyödykkeistä virallisesti aineetonta henkilökohtaista omaisuutta ja määrää kryptovaluuttoja käsiteltävän samoin kuin virallista fiat-valuuttaa.

Laki antaa myös pankeille uusia mahdollisuuksia toimia kryptovaluuttojen kanssa. Pankit voivat muun muassa tarjota talletuspalveluja digitaalisille hyödykkeille ja kryptovaluutoille.

Wyomingissä ollaan säätämässä tai on jo säädetty useita lakeja, jotka parantavat lohkoketjuyritysten ja kryptovaluuttojen käyttäjien mahdollisuuksia. Osavaltio muun muassa harkitsee lakia, joka antaisi yrityksille mahdollisuuden myöntää osakkeitaan virallisesti lohkoketjun kautta. Lisäksi osavaltiossa mietitään mahdollisuuksia käyttää lohkoketjua julkisessa päätöksenteossa.

Kryptovaluutoilla ja lohkoketjuteknologia on miljardien arvoinen teollisuudenala. Säätämällä näille teknologioille myönteistä lainsäädäntöä Wyoming pyrkii pääsemään osalliseksi näistä markkinoista.

Wyoming haluaa kasvaa lohkoketjujen ja kryptovaluuttojen suurvaltojen joukkoon.

Kansainvälinen järjestelypankki: Bitcoinin vaihdettava pitkällä tähtäimellä pois PoWista

Kansainvälisen järjestelypankin tuoreen tutkimusraportin mukaan Bitcoinin lohkoketjun varmennustapaa on muutettava sen jälkeen, kun kaikki bitcoinit on louhittu ja louhijoiden palkkio koostuu pelkästään siirtopalkkioista. Järjestelypankin mukaan pelkät siirtopalkkiot eivät riitä kattamaan louhintakustannuksia.

“Yksinkertaiset laskelmat osoittavat, että kun lohkopalkkiot ovat tippuneet nollaan, saattaisi kestää kuukausia ennen kuin siirto on kokonaan varmennettu, ellei uusia teknologioita kehitetä nopeuttamaan siirtojen varmennusta,” raportti kertoo.

Raportin mukaan Salamaverkon kaltaiset toisen kerroksen ratkaisut auttavat, mutta eivät voi poistaa proof-of-work-louhinnan ongelmia. Järjestelypankin tutkijat uskovat, että lohkoketjun varmennustavan muuttaminen pois nykyisestä louhinnasta tarvitsisi taakseen käyttäjien ja instituutioiden sosiaalista yhteistyötä.

“Myös digitaalisessa maailmassa hyvä valuutta on myös sosiaalinen, ei vain teknologinen asia,” tutkijat kertovat.

Kun uusien bitcoinien syntyminen loppuu, saattaa Bitcoinin olla välttämätöntä siirtyä johonkin toiseen tapaan varmentaa siirrot.

Tanskan verovirasto tutkii paikallisten kryptopalveluiden asiakkaita

Tanskan verovirasto on ilmoittanut pyytävänsä tietoja paikallisilta kryptovaihtopalveluilta selvittääkseen, ovatko niiden asiakkaat jättäneet verojaan maksamatta. Veroviraston tutkimukset keskittyvät vuosina 2016-2018 tapahtuneeseen vaihdantaan kolmessa erillisessä tanskalaisessa pankissa.

Tanskan verotuksessa bitcoinista ja muusta vaihdannasta saatavat tuloista tulisi maksaa veroa. Samoin veronmaksajilla on periaatteessa mahdollisuus tehdä verovähennyksiä. Sääntöjen tulkintaa on kritisoitu vaihtelevaksi ja esimerkiksi määristä ja perusteista näyttäisi olevan viranomaisilla itselläänkin erimielisyyksiä.

Verovirasto ei ole kertonut, miten se aikoo suhtautua tilanteeseen. Tässä vaiheessa virasto on vasta kertonut, että se aikoo selvittää tilannetta ja ottaa yhteyttä niihin tanskalaisiin, jotka ovat saattaneet jättää veroja maksamatta.

Viime joulukuussa verovirasto tutki noin 2 700 tanskalaista, jotka vaihtoivat bitcoineja suomalaisen vaihtopalvelun kautta. Viranomaiset eivät ole paljastaneet, mistä palvelusta tutkinnassa oli kyse.

Tanskalaiset Bitcoin-käyttäjät saattavat saada verottajalta epämiellyttävän yhteydenoton. (KUVA: Kenny Louie)

Patreon saa Bitcoin-kilpailijan

Patreon-joukkorahoitusalusta on poistanut viime vuodesta lähtien lukuisia merkittäviä käyttäjiään tai estänyt heidän maksutapahtumansa. Patreonista on poistettu muun muassa tunnetun poliittisen kommentaattori Milo Yiannopouloksen, YouTube-persoona Sargon of Akkadin ja islam-kriitikko Robert Spencerin tilit.

Näiden poistojen seurauksena monet muut alustan suosituimmista käyttäjistä, kuten psykologi Jordan Peterson ja The Rubin Report -ohjelman pitäjä David Rubin ovat ilmoittaneet lähtevänsä itse alustalta protestina Patreonin toimintakäytännöille, jotka he kokevat sensuuriksi.

Monet näistä sensuuritapauksista ovat johtuneet maksunvälittäjien vaatimuksista. Esimerkiksi Robert Spencerin tili poistettiin, koska Mastercard esitti vaatimuksen tästä Patreonille.

Patreon on nyt saamassa kilpailijan uudesta Bitcoinia ja lohkoketjua hyödyttävästä alustasta, BitPatronista. BitPatron antaa samanlaisen rahoitusalustan kuin Patreon, mutta sen asiakkaat voivat käyttää rahoittamiseen suoraan Bitcoinia. BitPatron hyödyntää Salamaverkkoa, minkä ansiosta se pystyy tarjoamaan Patreonia huomattavasti matalammat kustannukset sekä käyttäjille että rahoittajille.

Bitcoinia ei myöskään voi rajoittaa ulkopuolelta, eikä sisällöntarjoajien tai käyttäjien tarvitse olla huolissaan taloudellisesta painostuksesta tai sensuurista.

BitPatron perustuu avoimen koodin maksunvälitysjärjestelmä BTCPayServerille. Aluksi alusta tulee keskittymään lähinnä maksujen ja lahjoitusten mahdollistamiseksi sisällöntuottajille ja julkaisijoille. BitPatronin kehittäjät kuitenkin miettivät myös mahdollisuuksia kehittää lohkoketjun päällä toimiva julkaisualusta.

BitPatronin betan on tarkoitus tulla testikäyttöön muutaman kuukauden sisällä.

Professori Jordan Peterson on yksi Internetin megastaroista, jotka ovat aikeissa jättää Patreonin. (KUVA: Gage Skidsmore)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *