Viikkokatsaus 42/2014: MIT:n treidaussimulaatio lupaa mahtavat voitot

Tällä viikolla Bitcoin-aiheisissa uutisissa on ollut mm. Dorian Nakamoto, pari toimintansa lopettanutta Bitcoin-yritystä ja huimiin treidausvoittoihin kyennyt simulaatio. Lisäksi Bitcoin oli esillä USA:n “Haluatko miljonääriksi?” -ohjelmassa.

Raportin Bitcoinin kurssikehityksestä ajalta 9.-15.10. voi lukea täältä.

Jos sinulla tai tuttavillasi on edelleen vaikeuksia ymmärtää mikä Bitcoin on, yksinkertaistavan kuvauksen tästä teknologiasta voi lukea tuoreesta artikkelistamme “Rautalankaa Bitcoinista“.

MIT:n treidaussimulaatio lupaa mahtavat voitot

Massachusetts Institute of Technologyssa (MIT) on kehitetty malli, jonka strategiaa seuraamalla bitcoin-treidauksesta voidaan saada jopa 89% tuotot kahdessa kuukaudessa. MIT:n dosentti Devavrat Shah ja opiskelija Kang Zhang kertovat kehittäneensä Bitcoinin kurssia ennakoivan treidausmallin, jonka toimivuutta testattiin OKCoin-pörssistä kerätystä datasta tehdyllä simulaatiolla.

Touko- ja kesäkuuhun sijoitetun simulaation kerrotaan tuottaneen 3781 yuanin panostuksella 3362 yuania. Malli osoittautui tuottoisammaksi kurssin volatiliteetin ollessa suurimmillaan. Malli perustuu kaksikon viime vuonna luomaan malliin, jolla ennustettiin Twitterin suosituimmaksi nousevia aiheita.

EFF kampanjoi BitLicensea vastaan

Electronic Frontier Foundation (EFF) on aloittanut sähköpostikampanjan New Yorkin suunnittelemaa BitLicensea vastaan. Sen mielestä lisenssi edustaa suhteettoman kovaa sääntelyä bitcoin-kaupankäyntiä kohtaan. Lisäksi se voi tuottaa ongelmia tulevaisuudessa, mikäli se koskisi myös täysin uudenlaisia bitcoin-protokollasta kumpuavia innovaatioita, joita sääntelyä suunniteltaessa ei ole kyetty ennustamaan.

EFF ei koe BitLicenseä oikeaksi ratkaisuksi Bitcoinin sääntelyssä (lähde)

Bitcoin-yrityksiä konkurssiin: epäillään huijauksiksi

Erilaisia maksujen vastaanottotapoja sekä kryptovaluuttojen säilytyspalvelua tarjonnut Moolah on hakeutumassa konkursiin. Toimitusjohtaja Alex Green kertoi, että rahat vain loppuivat hänen riittämättömän johtamisensa takia. Hänen mukaansa he eivät halunneet joutua massiivisiin velkoihin, joten he päätyivät mieluummin keskeyttämään toimintansa. Selitys ei kuitenkaan ole saanut kaikkia vakuuttuneiksi tarinan todenmukaisuudesta, sillä Greenin taustoja tutkittaessa hänen väitetään olevan eri nimillä esiintynyt sarjahuijari.

Myös Bitcoin Trader -arbitraasipalvelu lopetti toimintansa ja sen omistajan, John Carleyn, kommunikointi tapahtuneeseen liittyen on ollut vajavaista. Asiakkaat halusivat yritykseltä todisteita vakavaraisuudesta jo muutamia kuukausia sitten, mutta “kolmannen osapuolen” tekemiä auditoinnin tuloksia ei julkaistu. Carley väittää yrityksen joutuneen hakkeroinnin kohteeksi, jossa kaikki asiakasvarat varastettiin, eikä tehtävissä ole muuta kuin hakeutua konkurssiin.

Dorian Nakamoto aikoo haastaa Newsweekin oikeuteen

Maaliskuussa Newsweek julkaisi artikkelin, jossa Dorian Nakamoton väitettiin olevan Bitcoinin mystinen luoja Satoshi Nakamoto. Dorian kuitenkin kiisti väitteen ja Newsweekin todisteet asian puolesta osoittautuivat heppoisiksi. Nyt hän on päättänyt puhdistaa maineensa lopullisesti ja aikoo haastaa Newsweekin oikeuteen.

Asianajajansa avustuksella Dorian Nakamoto on perustanut rahaston, jonka tarkoituksena on kerätä varoja oikeusjuttua varten. NewsweekLied.com-sivustoa epäiltiin aluksi huijaukseksi, mutta Andreas Antonopoulos vahvisti sen olevan Dorianin hyväksymä. Antonopoulos oli kuitenkin itse skeptinen sen suhteen, olisiko oikeusjuttu tehokas tapa selvittää asia.


Dorian Nakamoto vetoaa auttamaan oikeuskulujen maksamisessa (lähde)

Bitstamp sulkee verifioimattomat tilit

Bitstamp kertoo ottavansa tiukemman kannan tilinsä verifioinnin laiminlyöneisiin asiakkaisiinsa. Mikäli asiakas ei seuraavan vajaan kuukauden aikana toimita henkilöllisyyden todistavia dokumentteja, hän voi menettää kaikki tilillään olevat varat.

Syynä tälle on Bitstampin mukaan Iso-Britannian lainsäädäntö, jolla halutaan taistella rahanpesu vastaan. Se ei halua riskeerata bisnestään, joten se mieluummin jättää palvelematta anonyymina pysytteleviä asiakkaita. Vaikka bitcoin-pörssejä koskeva sääntely onkin vielä epäselvää tai jopa olematonta, useat pörssit pelaavat mieluiten varman päälle kuin joutuvat ongelmiin. Bitstampissäkin uskotaan, että laki ei tällä hetkellä velvoita heitä verifioimaan asiakkaidensa tilejä.

Marc Andreessen uskoo bitcoiniin pitkällä tähtäimellä

Dreamforce-konferenssissa jutustelemassa ollut Marc Andreessen kertoi näkemyksiään digitaalisen maksuliikenteen kehittymisestä. Hän odottaa seuraavan viiden vuoden aikana suurempia muutoksia maksuliikenteeseen kuin mitä viimeisen 20 vuoden aikana on tapahtunut. Kaksi suurta tekijää tässä ovat Apple Pay ja Bitcoin.

Andreessen arvelee, että lähivuosina Apple Pay tulee olemaan merkittävä. Apple Pay ei kuitenkaan ole kovin iso juttu pidemmän päälle, sillä se pohjautuu vanhoihin rakenteisiin. Sen sijaan pitkällä tähtäimellä Bitcoin tulee olemaan radikaali ja vallankumouksellinen läpimurto, jolla on potentiaalia korvata iso osa nykyisistä rakenteista.

Mikään uusi asia Andreessenin Bitcoin-myönteisyys ei ole, sillä hänen sijoitusyhtiönsä Andreessen Horowitz on sijoittanut jo lähes 50 miljoonaa dollaria Bitcoin-yrityksiin.

Marc Andreessen odottaa maksuliikenteeseen suuria muutoksia (lähde)

IMF:n ja Maailmanpankin keskusteluissa myös Bitcoin

Viime viikonloppuna pidetyssä Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ja Maailmanpankin yhteisessä tapaamisessa keskusteltiin myös Bitcoinista. Meksikolaisen Banorte-pankin muistion mukaan Bitcoinia vähäteltiin ja verrattiin esperantoon – 1800-luvulla luotuun keinotekoiseen kieleen, josta piti tulla maailmanlaajuinen lingua franca. Mitään täystyrmäystä kryptovaluutoille ei kuitenkaan tapaamisessa tullut, vaan niissä nähtiin potentiaalia luoda nykyistä turvallisempi ja halvempi maksujärjestelmä.

Gavin Andresen pohtii Bitcoinin skaalautuvuutta

Bitcoin Foundationin päätiedemies Gavin Andresenin pääfokus tällä hetkellä on Bitcoinin skaalautuvuus. Bitcoin-verkko kykenee toistaiseksi prosessoimaan korkeintaan 7 transaktiota sekunnissa. Se on raja, jota Bitcoin-verkon nykyiset siirtomäärät eivät vielä koettele, mutta on oletettavaa että tähän rajaan törmätään tulevaisuudessa.

Aiemmassa artikkelissaan “Scalability Roadmap” Gavin hahmotti Bitcoinin skaalautuvuuskehityksen tulevaisuutta. Uusimmassa artikkelissaan “Blocksize Economics” Gavin keskittyy siihen tekijään, joka konkreettisesti rajoittaa Bitcoin-verkon siirtomäärän 7 siirtoon sekunnissa. Se on Bitcoinin kirjanpitolohkojen koko, joka on Bitcoin-protokollassa rajoitettu 1 megatavuun. Artikkelissa analysoidaan 1 megatavun rajoitusta taloustieteellisestä näkökulmasta.

Bitcoin esillä USA:n “Haluatko miljonääriksi?” -ohjelmassa