Viikkokatsaus 43/2014: Bitcoinia käytetään monipuolisesti

Tällä viikolla Bitcoin-aiheisissa uutisissa mm. bitcoineja hyväksyviä yrityksiä maailmalta ja asiaa Bitcoinin matematiikasta, ISO-koodin tarpeesta ja sivuketjuista. Edellisen viikkokatsauksen voit lukea tästä.

Viimeisimmän Bitcoinin kurssikehitystä raportoivan Henri Heinosen artikkelin voi lukea täältä.

Bitcoineja hyväksytään hyvin erilaisilla aloilla

Nettirahapelejä tarjoava Cozy Games on alkanut ottamaan vastaan bitcoineja yhteistyössä maksuvälittäjä GoCoinin kanssa. Vaikka bitcoinien käyttäminen uhkapeleihin ei olekaan uusi juttu, niin merkittäväksi tämän tekee sen, että kyseessä on suhteellisen vanha ja sääntelyä noudattava firma.

Medicoverin sairaala Puolan Varsovassa alkaa lähitulevaisuudessa hyväksymään bitcoinit maksutapana. Sairaalaan on tarkoitus laittaa myös bitcoin-automaatti. Mikäli bitcoin-maksaminen nousee suosituksi, se voidaan laajentaa myös muihin Medicoverin sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, joita löytyy kymmenestä eri maasta Euroopassa.

Medicoverin sairaalassa saa kohta hoitoa bitcoineilla (lähde)

Brasialainen kiinteistöfirma Tecnisa hyväksyy nyt bitcoinit. Mikään pikkupulju ei ole kyseessä, vaan yli 700 miljoonan dollarin liikevaihdollaan se nousee yhdeksi maailman suurimmista bitcoinit hyväksyvistä yrityksistä.

Elektroniikkaa, pelejä ja elokuvia myyvä ja vaihtava brittiläinen CeX-ketju aikoo ottaa bitcoinit käyttöön valtakunnanlaajuisesti. Tällä hetkellä ne kelpaavat jo nettikaupassa sekä yhdessä fyysisessä kaupassa, jonka menestyksen innoittamana palvelua laajennetaan 30 uuteen kauppaan. Myöhemmin bitcoinit tullaan ottamaan myös muissakin kaupoissa käyttöön, joita löytyy lähes 300. Joihinkin on myös tulossa bitcoin-automaatti.

Bitcoinin matematiikkaa

Oletko joskus miettinyt, millaiselle matematiikalle Bitcoin oikeastaan perustuukaan? Ohjelmistoinsinööri Eric Rykwalderin kirjoittamassa artikkelissa käydään kaikki oleellinen läpi. Mutta pieni varoitus, artikkeli ei ehkä aukene ihan pelkällä peruskoulumatematiikalla.

Miksi Bitcoinille tarvitaan ISO-koodi?

Jon Matonis on julkaissut perusteellisesti Bitcoinin ISO-koodin tarvetta ruotivan kirjoituksen CoinDeskissä. Hän perustelee, miksi koodin täytyy olla XBT eikä BTC ja miksi yksi yksikkö täytyy olla yksi bitcoin eikä joku sen murto-osista (mikä voisi olla näppärämpää bitcoinin hinnan kohotessa suureksi). Mitään uutta tai yllättävää kirjoituksessa ei ole, mutta mikäli et ole vielä selvillä standardoinnin tärkeydestä, se on hyvää luettavaa.

Kryptokehittäjät ehdottavat sivuketjujen hyödyntämistä

Joukko kryptokehittäjiä on julkaissut ehdotuksen Bitcoinin lohkoketjuun liitettävistä sivuketjuista (eng. sidechains). Paperin mukaan sivuketjut olisivat hyvä vaihtoehto nykyiselle kryptovaluuttojen runsaudelle, joka johtaa niiden arvon suureen heilahteluun. Sivuketju olisi ikään kuin oma kryptovaluutta, mutta bitcoiniin yhdistettynä se silti säilyttäisi bitcoinin arvon, mikä vakauttaisi sitä huomattavasti.

Sivuketjut hyödyttäisivät myös bitcoinia, sillä skaalautuvuudesta ja suorituskyvystä ei muodostuisi niin nopeasti ongelmaa, kun osa transaktioista tapahtuisi muualla kuin sen omassa lohkoketjussa.

Esimerkki sivuketjusta (lähde)

Bitcoin-maksupalvelu sai 14,5 miljoonan dollarin rahoituksen

Bitcoin-maksupalvelu Bitnet sai 14,5 miljoonan dollarin (n. 11,4 miljoonan euroa) rahoituksen. Bitnetin tavoitteena on tarjota palveluaan suurille yrityksille, ja yksi yrityksen takana seisovista yrityksistä on Rakuten, joka jo aiemmin alkoi käyttää Bitcoinia.

Myös louhintalaitteistoa valmistava Spondoolies-Tech kertoi saaneensa 5 miljoonan dollarin (n. 4 miljoonaa euroa) rahoituksen.

Cryptsy haastettu oikeuteen asiakkaan harhaanjohtamisesta

Kryptovaluuttapörssi Cryptsy on haastettu oikeuteen asiakkaan menetettyä 140 bitcoinia. Haasteen mukaan Cryptsy ei informoinut tarpeeksi hyvin palvelun turvallisuusuhkista ja täten harhaanjohti asiakkaan uskomaan, että hänen varansa olisivat hyvässä turvassa. Cryptsyn mukaan kyseessä oli kuitenkin asiakkaan oman koneen tietoturvan pettäminen, jolle palvelu ei mahda mitään.

Bitcoin esillä Aasian suurimmassa foorumissa

Eteläkorealaiseen World Knowledge Forumiin (WFK) kerääntyi jälleen tuhansia ihmisiä kuuntelemaan ja keskustelemaan talouden ja teknologian kehityksestä. Yksi tapahtuman tilaisuuksista koski bitcoinia, johon perehdytyksen tarjosivat Roger Ver, Bitcoin Foundationin Jinyoung Lee Englung ja paikallisen yliopiston professori Peter In. Keskustelussa käytiin läpi mm. Bitcoinin kehitystä ja tulevaisuudennäkymiä. Seuraavana päivänä samanlainen tapahtuma järjestettiin myös yliopistolla opiskelijoille, jotka eivät olleet päässeet mukaan konferenssiin.

Bitcoin oli puheenaiheena merkittävässä bisnesfoorumissa, WKF:ssa (lähde)

Pankkiirien paneelikeskustelussa puhuttiin Bitcoinista

Saxo Bankin Lontoossa järjestämässä Trading Debates -keskustelutilaisuudessa sivuttiin myös Bitcoinia. Paneeliin osallistunut Eurex Exchangen Javier Tordable kutsui Bitcoinia muotivillitykseksi, eikä pitänyt sitä niinkään valuuttana, vaan mieluumminkin keinona säilöä ja jakaa dataa. Myös Social Stock Exchangen Peter Randall ja Saxo Bankin Matteo Cassina pitivät lohkoketjuteknologiaa hyvin mielenkiintoisena ja uskoivat sillä olevan potentiaalia.

Perinteisen pankkimaailman suhtautumisessa Bitcoiniin aletaan siis näkemään vähitellen tietty kaava: taustalla oleva teknologia kiinnostaa, mutta Bitcoin itsessään ei niinkään. Tämä on sinänsä aikalailla odotettavissakin, sillä bitcoinien yleistyessä pankit joutuisivat muuttamaan radikaalisti toimintatapojaan. Cassina pitikin tärkeänä sitä, että kryptovaluutta olisi jollain tavoin keskitetyn tahon hallussa, eikä suinkaan bitcoinin tapaan hajautettu.

Kryptovaluuttafirmat tukevat digitaalista identiteettiä

Yli 20 kryptovaluuttafirmaa, joukossa muun muassa BitPay, Bitstamp ja Ripple Labs, ovat tuoneet julki halunsa ratkaista asiakkaiden tunnistamiseen liittyvät ongelmat. He puoltavat Institute for Data Driven Designin ehdottamia Windhover-periaatteita, joiden perusteella voitaisiin luoda yksityisyyden suojan säilyttävä ja turvallinen keino rahaa käsittelevien firmojen asiakkaiden identifioimiseksi.

Rahanpesun pelossa nykyinen sääntely rahoitusalalla on tiukkaa, joten rahoitusalan yritykset joutuvat jokainen erikseen tunnistamaan asiakkaansa ja moni Bitcoin-yrityskin on seurannut ohjeistuksia. Uusi ehdotus antaisi kuitenkin asiakkaille itselleen mahdollisuuden luoda oma profiili turvalliseen pilvipalveluun, josta rahalaitokset ja viranomaiset voisivat käydä tarpeen vaatiessa tarkistamassa tiedot.

Gavin Andresen vastaili kiperiin kysymyksiin

Bitcoin core -kehittäjä Gavin Andresen kävi vastailemassa Redditissä yleisön kiperiin kysymyksiin. Häneltä kysyttiin mm. mikä Bitcoinin kehityksessä on mielenkiintoista tällä hetkellä, kuinka Bitcoinin kehitykseen pääsee mukaan ja onko hän huolissaan siitä, että joku varakas taho voisi vaikuttaa Bitcoiniin negatiivisesti. Jos et jaksa koko keskustelua selata läpi, niin CoinDesk keräsi myös tusinan tärkeimpiä vastauksia artikkeliinsa