Viikkokatsaus 43/2016: Bitcoinin kurssi vahvassa nousussa

Bitcoin keulii! Arvoisan virtuaalivaluutan kurssi on ollut viikon aikana kovassa nousussa, kiitos kiinalaisten sijoittajien ja heidän kasvavan epäluottamuksen Kiinan pankin ja valtion toimintaan. Kiinan Bitcoin-pörssit uskovat, että jos trendi ei muutu, heillä tulee riittämään asiakkaita ja rahanvaihtoa. Meitä muita Bitcoin-käyttäjiä tämä kasvava kysyntä ja kiinnostus hyödyttää bitcoinin nousevana ostovoimana.

Kurssin kehityksen lisäksi Bitcoin kehittyy myös teknologiana. Bitcoinin ominaisuuksia monipuolistava SegWit on mukana uusimmassa Bitcoin Coren julkaisussa.

Lisäksi isot yritykset ovat alkaneet päästä pois ajattelusta, jossa lohkoketju on trendisana ja itse Bitcoinia on kohdeltu jopa vähättelevästi. Nyt monet yritykset ovat huomanneet Bitcoin-todellisuuden lohkoketjuhypen takana ja alkaneet rakentamaan yksityisten lohkoketjujensa sijasta sovelluksia suoraan Bitcoinin päälle. Esimerkiksi Disney ja teleoperaattorijätti AT&T kehittävät omia lohkoketjuteknologioitaan, jotka eivät kilpaile Bitcoinin kanssa, vaan rakentavat sen tuoman turvallisuuden ja valmiin infrastruktuurin päälle.

Muissa uutisissa muun muassa Zcash, Islannissa viikonloppuna käytävät parlamenttivaalit, tutkijoiden huolet Bitcoinin lohkoketjupalkkioiden kehityksestä ja venäläisen Bitcoin-hakkerin nappaaminen.

Kiina vetää Bitcoinin kurssia ylöspäin

Bitcoinin kurssi on noussut viikon aikana merkittävästi, kohoten korkeimmilleen yli kolmeen kuukauteen. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on yli 680 dollaria, siinä missä vielä viikko sitten bitcoinin kurssi liikkui 630 dollarin tuntumassa. Digivaluutan kurssi ei ole ollut näin korkealla sitten taannoisen Bitfinex-hakkeroinnin, joka laski bitcoinin kurssia huomattavasti.

Nykyisen kurssinousun yhdeksi merkittävimmistä vetäjistä arvioidaan Kiinan juanin ongelmia. Bitcoin on osoittautunut aikaisemmin tehokkaaksi keinoksi turvata varallisuutta taloudellisesti vaikeina aikoina eikä se vaadi luottamista valtion toimintaan.

“Juanin arvon laskeminen on saanut monet sijoittajat etsimään kohteita, joiden avulla säilyttää arvo sekä suojautua riskeiltä”, arvioi Kiinan suurimpiin kuuluvan Bitcoin-palvelu Huobin johtaja Zhu Jiawei.

Kiinalaisiin kohdistuu myös monia erilaisia taloudellisia kontrolleja sekä valvontaa. Bitcoin pystyy ohittamaan monet näistä helposti, minkä avulla kiinalaisten on mahdollista vuorovaikuttaa paremmin kansainvälisen talouden kanssa sekä pitää omaisuutta paremmin turvattuna valtiollista puuttumista vastaan.

Zhu Jiawei uskoo, että juanin kurssin jatkuva lasku tulee ajamaan bitcoinin kurssia entistä korkeammalle.

Kiinalaiset sijoittajat puskevat bitcoinia kohti uusia korkeuksia. (KUVA: CoinMarketCap)

SegWit uusimmassa Bitcoin Coren julkaisussa

Segregated Witness, eli SegWit, on mukana Bitcoin Coren vasta julkaistussa 0.13.1 versiossa. SegWit on merkittävä protokollapäivitys, joka muuttaa Bitcoin-siirtojen peruslogiikkaa.

Se tuo mukanaan useita merkittäviä parannuksia Bitcoinin toimintaan. Tärkeimpinä hyötyinä se tuo lyhyellä tähtäimellä lisää kapasiteettia Bitcoin-verkolle ja pitkällä tähtäimellä tuen kehittyneille salamaverkkoratkaisuille, joiden avulla Bitcoin voisi tulevaisuudessa käsitellä massiivisia transaktiomääriä.

Koska kyse on merkittävästä protokollamuutoksesta, täytyy sen aktivointi tapahtua turvallisuussyistä hyvin varovasti. Äänestys SegWitin aktivoinnista alkaa 15.11. ja käyttöönoton edellytys on se, että vähintään 95 % Bitcoin-verkon louhintatehosta äänestää aktivoinnin puolesta.

Aikaisintaan SegWit aktivoituu joulukuun alussa. Se olisi mukava joululahja Bitcoin-yhteisölle, mutta on täysin mahdollista että aktivointi tapahtuu vasta ensi vuonna. Kaikki on kiinni siitä miten nopeasti louhijat päivittävät ohjelmistonsa, ja alkavat tukemaan SegWit-päivitystä.

Segregated Witness muuttaa pian Bitcoin-siirtojen peruslogiikkaa, jos merkittävä enemmistö louhijoista äänestää sen aktivoimisen puolesta.

Zcash

Uusi merkittävää kiinnostusta kerännyt kryptovaluutta Zcash ollaan julkaisemassa tänään 28.10. Zcash on absoluuttiseen anonymiteettiin fokusoiva kryptovaluutta, ja markkinoi itseään todellisena digitaalisena käteisenä. Zcash on saanut melko paljon hypeä jo ennen julkaisua.

Zcashin perustaja on kryptovaluuttayhteisössä hyvin tunnettu Zooko Wilcox, joka on ollut kryptovaluuttojen parissa vähintään yhtä kauan kun ne ovat ylipäätään olleet olemassa. Zcashin tiimi on myös teknisesti pätevää porukkaa.

Zcashin louhinta alkaa vähän samaan tapaan kuin Bitcoinin. Zcashissa ei ole esigeneroituja yksikköjä ollenkaan, vaan niitä aletaan louhimaan tänään, nollasta. Ekana päivänä generoidaan 100 ZEC:ä. Koska valuuttaa on alussa olemassa niin vähän, ja sille on niin paljon hypeä, voi järkevän vaihtoarvon määrittäminen olla erittäin vaikeaa. Onkin odotettavissa massiivisia hintavaihteluja ja suuria kuplia.

Zcash on saanut paljon kiitosta siitä visiosta, että kryptovaluutan pitäisi olla täysin anonyymi. Mutta se on saanut myös kritiikkiä, pääasiassa turvallisuuteen ja rahanluontiin liittyen. Kyseessä on erittäin kokeellinen ja spekulatiivinen valuutta, joten suosittelemme varovaisuutta. Mielenkiintoisesta uudesta tulijasta on kuitenkin nyt kysymys, joten Zcashin kehitystä on hyvä seurata.

Zcash on ollut nosteessa vaikka louhinta ja treidaus eivät ole vielä alkaneet.

Bitcoin-myönteiset piraatit voittamassa Islannissa

Bitcoin-myönteiselle Islannin Piraattipuolueelle on mitattu tuoreessa kannatuskyselyssä 22,5 % kannatus. Piraattipuolueen kannatus koettelee samoja lukemia kuin konservativiisen Itsenäisyyspuolueen, jolle mitattiin 21-23 % kannatus. Itsenäisyyspuolueen hallituskumppani Edistyspuolue puolestaan sai ainoastaan 9 % kannatuksen.

Islannin Piraattipuolue on kertonut avoimesti tukevansa Bitcoinia ja digivaluuttaa. Puolue on muun muassa ilmoittanut ajavansa bitcoinille laillisen valuutan asemaa. Tämä olisi merkittävä muutos Islannissa, joka on aikaisemmin ollut yksi niistä harvoista Euroopan maista, joissa bitcoin on ollut kielletty.

Piraattipuolue on kamppaillut jatkuvasti gallup-johdosta Islannin hallituksen menetettyä kasvonsa Panama-vuodoissa tapahtuneiden paljastusten myötä. Korkeimmillaan puolueen kannatus on ollut 35%. Mikäli puolue voittaa lauantaina järjestettävät Islannin parlamenttivaalit, se pääsee kokoamaan hallitusta sekä määrittämään hallitusneuvottelujen pohjan.


Islannin Piraattipuolue tukee Bitcoinia vaihtoehtona korruptoituneille pankeille ja poliitikoille. (KUVA: Piratar)

Bitcoin-lohkopalkkioiden tulevaisuus puhuttaa

Tuoreen artikkelin mukaan Bitcoin voi muuttua epävakaammaksi tulevaisuudessa lohkoketjupalkkioiden laskiessa ja louhijoiden palkkioiden perustuessa kasvavissa määrin käyttäjien asettamiin transaktiomaksuihin.

Princetonin yliopiston tutkijat katsovat, että jos louhintaa palkitaan pelkästään transaktiomaksuilla, voi se tehdä louhinnan kannattavuudesta sattumanvaraisempaa. Tämä puolestaan kannustaa louhijoita epätoivottavaan toimintaan, kuten pimittämään löytämiään lohkoja suurempien transaktiomaksujen toivossa sekä manipuloimaan lohkoketjua.

“Pitkällä tähtäimellä Bitcoin-yhteisön on todennäköisesti vastattava näihin kysymyksiin. Emme silti usko, että nämä ongelmat ilmaantuvat lähitulevaisuudessa ja kuvailtuun tilanteeseen on vielä pitkä matka”, tutkija Arvind Narayanan kertoo.

Bitcoin Core -kehittäjien mukaan ongelma on kuitenkin ollut jo pitkään tiedossa, ja niihin on kehitteillä ratkaisuja. Kehittäjät ovat muun muassa pohtineet Bitcoin-palkkiomallin muuttamista siten, että transaktiomaksut maksettaisiin louhijoille keskimäärin, mikä poistaisi tutkijoiden kuvaaman satunnaisten palkkioiden tuomat ongelmat.

Tulevaisuudessa entistä suurempi osa Bitcoin-louhijoiden palkkioista muodostuu siirtokuluista. (KUVA: Coindesk)

Disneyltä Bitcoin-yhteensopiva lohkoketju

Disney on julkaissut oman “hybridilohkoketjunsa”, joka yhdistää yksityisiä ja julkisia lohkoketjuja. Dragonchain-nimellä toimiva projekti antaa Disneyn omille lohkoketjuille mahdollisuuden toimia yhteen esimerkiksi Bitcoinin lohkoketjun kanssa.

Dragonchainin avulla Disney voisi esimerkiksi luoda omia bitcoin-tyyppisiä polettejaan, joita ihmiset voisivat käyttää Disneyn palveluihin. Lohkoketju myös mahdollistaisi esimerkiksi Disneyn huvipuistoissa laitteiden käytön sekä jonojen tilastoinnin sekä optimoinnin.

Dragonchainin dokumentaatio julkaistiin GitHubissa 2. lokakuuta. Dokumentaation mukaan Bitcoin-yhteensopivuus on välttämätöntä Dragonchainille ja Dragonchainin tulee käyttää hyväkseen Bitcoinin “alati kasvavaa ulkoista ekosysteemiä”.

Toistaiseksi Disney ei ole paljastanut yksityiskohtia siitä, mihin Dragonchainia tullaan lopulta käyttämään. Bitcoiniin suoraan vaihdettavat Mikki Hiiri -kolikot ovat varteenotettava vaihtoehto.

Voisiko Mikki-krypto olla tulevaisuutta? (KUVA: Disney)

AT&T rakentaa järjestelmää Bitcoinin päälle

Yhdysvaltalainen teleoperaattorijätti AT&T hakee patenttia Bitcoinin päällä toimivalle tilauspalvelulle. 6. lokakuuta jätetyssä patentissa AT&T kuvailee “hajautettua ja turvallista kotitilauslaitejärjestelmää”, jolla AT&T haluaa tehdä elokuvien, ohjelmien ja muun multimedian jakelusta halvempaa ja turvallisempaa.

Patentin mukaan AT&T:n laitteiden olisi edullista käyttää hyväkseen Bitcoinin lohkoketjua ja infrastruktuuria. Bitcoinin lohkoketju on ylivertaisesti suurin ja turvallisin hajautetusti ylläpidetty tietokanta, joten käyttämällä Bitcoinin lohkoketjua AT&T voi hyötyä tästä samasta turvallisuudesta ilman omia keskitetympiä lohkoketjujaan.

AT&T:n patentti on ensimmäinen yhdysvaltalaisen teleoperaattoriyhtiön Bitcoin-sovellus.

AT&T näkee, että Bitcoinin lohkoketju ja valmis infra parantavat sen tarjoaman palvelun turvallisuutta. (KUVA: AT&T)

Venäläinen Bitcoin-hakkeri napattu Prahassa

Venäläinen hakkeri Jevgeni Nikulin on pidätetty Prahassa. Nikulinia epäiltiin aluksi massiivisesta LinkedIniin vuonna 2012 kohdistuneesta tietomurrosta, jossa miljoonat käyttäjätiedot päätyivät hakkereille ja myyntiin. Nyt Nikulinin epäillään liittyvän myös moniin muihin tietomurtoihin.

Nikulinin uskotaan syyllistyneen muun muassa pilvipalvelu Dropboxiin kohdistuneesta tietomurrosta. Lisäksi häntä syytetään Bitcoin-pörssi BitMarket.eu:hun vuonna 2013 kohdistuneesta varkaudesta, jossa palvelu menetti miljoonien arvosta bitcoineja. Lehdistö on myös yhdistänyt hänet toiseen bitcoin-pörssiin kohdistuneeseen varkauteen, jossa vietiin 620 bitcoinia.

Microsoftin turvallisuustutkija Tal Be’eryn mukaan Nikulin olisi myös varastanut nykykurssilla noin miljoonan edestä bitcoineja muista palveluista. Vaikka vielä ei ole varmaa, syytetäänkö Nikulinia kaikista näistä varkauksista, Tal Be’eryn mukaan on varmaa, että Nikulin on tekijä kaikkien hyökkäyksien takana.

Microsoftin tietoturvatutkija Tal Be’ery on tutkinut Jevgeni Nikulinin toimintaa ja väitettyjä hakkerointitapauksia ja tullut tulokseen, että Nikulin on useampienkin Bitcoin-hakkerointien takana.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].