Viikkokatsaus 42/2016: Bitcoin kehittyy, Ethereum kärsii

Viikon uutisteemat jatkavat vahvasti siitä, mihin viimeksi jäätiin eli Bitcoinin skaalautumisesta. Kuten kaikki voivat huomata, Bitcoin on kovaa vauhtia muuttumassa ainutlaatuiseksi, laajasti käytetyksi globaaliksi valuutaksi. Järjestelmä ei ole kyennyt vastaamaan kasvavaan kysyntään, mikä on hidastanut Bitcoinin toimintaa.

Tätä ongelmaa ollaan kuitenkin ratkaisemassa etenkin kahdella Bitcoinin päivityksellä; Segregated Witnessillä ja salamaverkoilla. Molempien muutoksien tarkoituksena on edistää sitä, että Bitcoinista saadaan edullisempi, nopeampi ja tehokkaampi. Nyt Segregated Witness -päivitys on saanut konkreettisen päivämäärän ja salamaverkkojen kehittäjät puolestaan ovat ryhtyneet kaikkia hyödyttävään yhteistyöhön.

Toinen viime viikolta jatkuva aihe on Ethereumin ongelmat. Ethereumin lohkoketju halkaistiin viime tiistaina, koska järjestelmään kohdistui sitä haittaavia hyökkäyksiä. Tämä hard fork -koodimuutos ei kuitenkaan lopettanut hyökkäyksiä, vaan ne jatkuivat liki välittömästi uuden Ethereumin julkaisun jälkeen.

Muina aiheina muun muassa Suomen ensimmäiset bitcoin-luksusjahdit, Euroopan keskuspankin bitcoin-pelko sekä Wikileaks-vuotojen Bitcoin-maininnat.

Toni Kososen teknisessä analyysissä käsitellään Bitcoinin kurssin epävarmuutta. Analyysiin voit tutustua täältä.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Suomessa vuokrataan luksusjahteja bitcoineilla

Suomalainen luksusjahteja vuokraava NAMI on alkanut hyväksyä bitcoin-maksuja. Jahtien vuokraaminen bitcoineilla on suoraa jatkumoa maailmalla paljon huomiota herättäneille bitcoinilla tehdyille Tesla-autojen kaupoille.

“Olemme aina kiinnostuneita ottamaan osaa kaikkeen, mikä on uutta, kuten esimerkiksi Teslojen myymiseen bitcoineilla, joten miksi emme voisi myös vuokrata samalla tavalla jahteja. Tähän mennessä olemme myyneet mukavasti Tesla-sähköautoja ympäri Euroopan, joten uskon, että sama onnistuu myös luksusjahtien kanssa”, kertoi NAMIn ohjaaja Miika Toivonen.

“On mukava nähdä, miten uusien maksutapojen lisääminen voi johtaa myyntimäärien kasvuun. On hyvin luonteva liike NAMIlta laajentaa bitcoin-maksuja myös tarjoamiinsa luksusjahteihin. Olemme pian julkaisemassa uudistetun Bitcoin-kauppiaspalvelun, joten tämä on tietysti hyvin positiivista kehitystä”, kommentoi Bittiraha.fi:n emoyhtiö Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade.

Suomi on asukaslukuun nähden yksi maailman johtavista Bitcoin-maista, mitattiinpa sitä sitten tapahtuvien bitcoin-ostojen, bitcoinit hyväksyvien kauppiaiden tai Bitcoin-automaattien määrällä.

Luksustuotteet ovat osoittautuneet bitcoin-kaupankäynnin menestystarinoiksi. (KUVA: NAMI)

EKP: Bitcoin voi viedä pankkien vallan

Euroopan keskuspankki on antanut oman lausuntonsa Euroopan Unionille koskien Euroopan neuvoston ja parlamentin kaavailemaa Bitcoinia ja muita digivaluuttoja koskevaa lainsäädäntöä. Lausunnossaan Euroopan keskuspankki haluaa huomattavasti EU:n kaavailemaa sääntelyä tiukempaa valvontaa.

Lausunnossaan EKP muun muassa haluaa lainsäädäntöä, jonka avulla Bitcoin-lompakot voitaisiin identifioida kuuluviksi tietyille käyttäjille. EKP on myös huolissaan siitä, että lainsäätäjät ja poliitikot ovat antaneet Bitcoinista liian myönteisen kuvan ja pankki haluaakin, että päättäjät eivät enää mainostaisi Bitcoinia tai sen mahdollisuuksia. Lisäksi pankki tahtoo, että EU määrittelisi Bitcoinin ja digivaluutat siten, että ne nimenomaisesti eivät ole valuuttoja.

Kenties EKP:n merkittävimpiin huoliin kuuluu sen pelko, että Bitcoin voisi heikentää EKP:n valtaa ja vaikeuttaa EKP:n tehtävää. EKP uskoo, että Bitcoin ja digivaluutat voisivat viedä siltä mahdollisuuden hallita liikkeelläolevan valuutan määrää, mikä puolestaan heikentäisi sen mahdollisuuksia valvoa hintoja sekä inflaatiota.

Euroopan keskuspankki voi näyttää mahtavalta, mutta myös se pelkää tulevaa digitaalisen rahan vallankumousta. (KUVA: Kiefer)

Salamaverkot muuttumassa yhteensopiviksi

Maailman merkittävimmät Bitcoinin toimintaa huomattavasti nopeuttavien salamaverkkojen kehittäjät tapasivat viime viikolla Milanossa järjestetyssä Scaling Bitcoin -tapahtumassa. Tapaamisen tarkoituksena oli saada sovittua yhteisiä pelisääntöjä, standardeja sekä toimintamalleja, joiden avulla erilaiset salamaverkkoratkaisut voisivat toimia sulavasti ja tehokkaasti yhdessä.

Salamaverkkojen kehittäminen on ollut pitkään hyvin sirpaleista. Useat tahot ympäri maailman ovat rakentaneet omia salamaverkkoratkaisujaan toisistaan riippumatta. Tämän seurauksena erilaiset salamaverkkoratkaisut kärsivät muun muassa yhteensopivuusongelmista. Lisäksi sirpaleinen kehittäminen on tarkoittanut, että eri kehittäjät ovat joutuneet ratkaisemaan samat ongelmat yhä uudestaan ja uudestaan. Yhteistoiminta tarkoittaa, että eri kehittäjät voivat panostaa salamaverkkoihin aivan uudella tehokkuudella ja varmuudella.

Vielä kehitysasteella olevien salamaverkkojen uskotaan ratkaisevan Bitcoinin skaalautuvuusongelmat lopullisesti. Mikäli salamaverkot toimivat odotetulla tavalla, ne tekevät Bitcoinista tuhansia kertoja nykyistä nopeamman.

Salamaverkkojen avulla Bitcoin-siirrot voivat muuttua käytännössä välittömiksi ja ilmaisiksi. (KUVA: Bitcoin Magazine)

Segregated Witnessin käyttöönotto lähestyy

Pitkään odotettu Segregated Witness -päivitys on saanut ensimmäistä kertaa konkreettisen päivämäärän. Bitcoin Coren kehittäjien sähköpostilistan mukaan louhijoiden äänestys SegWit-päivityksen aktivoinnista alkaa 15.11.

Segregated Witnessin käyttöönotto edellyttää, että 95 % maailman Bitcoin-louhintatehosta äänestää SegWitin käyttöönoton puolesta. Lisäksi louhijoiden on louhittava 2016 lohkoa ennen kuin päivitys alkaa toimia käytännössä. Jos edellä mainittuihin tavoitteisiin ei päästä, SegWitin käyttöönotto saattaa jäädä täysin toteuttamatta.

Aikaisintaan SegWit aktivoituu Bitcoin-verkossa joulukuun aikana. Mikäli SegWit ei ole saanut riittävää äänitukea 15.11.2017 mennessä, sen aktivointi peruuntuu automaattisesti.

Segregated Witness on suurin uudistus Bitcoin-protokollaan yli 5 vuoteen. Se tuo verkolle 70% lisäkapasiteettia ja mikä tärkeintä, se mahdollistaa kehittyneiden salamaverkkojen käyttöönoton. Salamaverkkojen avulla Bitcoin pystytään skaalaamaan jopa VISA-verkkoa suurempiin transaktiomääriin.

Segregated Witness tehostaa entisestään Bitcoinin sisäistä prosessia, joka tarkastaa ja varmistaa siirtoja. (KUVA: flipboard.com)

Clintonin kampanjapäällikkö: Bitcoin on libertaarihöttöä

Bitcoin on mainittu Wikileaksin vuotamissa Hillary Clintonin kampanjapäällikkö John Podestan sähköposteissa. Sähköposteissa Podesta ja muut Clintonin kampanjatyöntekijät keskustelevat digivaluuttojen mahdollisesta käytöstä Clintonin vaalikampanjan rahoittamiseksi. Sähköpostien mukaan Clintonin kampanja suhtautuu Bitcoiniin negatiivisesti.

Podestan mukaan Bitcoin on libertaari hanke ja riippuvainen venäläisestä liberaalikirjailija Ayn Randista. Podesta ei suosittele Bitcoinin käyttöä ja hän kritisoi ajatusta kampanjan rahoittamisesta bitcoin-lahjoituksilla pelkäksi “republikaanikimalluksen” liimaamiseksi Clintonin kampanjan päälle.

Bitcoin ei ole uusi ilmiö USA:n poliittisten kampanjoiden rahoittamisessa. Bitcoinilla kampanjaansa ovat rahoittaneet muun muassa republikaanien Rand Paul ja Rick Perry, libertaarien Gary Johnson ja itsenäinen ehdokas John McAfee.

John Podesta ei piittaa Bitcoinista, koska se haisee liikaa klassiselta liberalismilta ja republikaaneilta. (KUVA: Mark Warner)

Ethereumin haarautuminen ei lopettanut hyökkäyksiä

Ethereum-projektin lohkoketjuun tehtiin merkittävä haarauttaminen viime tiistaina toista kertaa projektin historiassa. Projektiin tehdyn hard fork -protokollapäivityksen tarkoituksena oli estää Ethereumiin noin kuukauden ajan kohdistuneet palvelunestohyökkäykset, jotka ovat vaikeuttaneet Ethereumin toimintaa huomattavasti.

Vaikka itse lohkoketjun haarauttamisesta ei seurannutkaan samanlaista kalapaliikkia kuin edellisellä kerralla, näyttäisi myös vahvasti siltä, että haarauttaminen ei estänyt palvelunestohyökkäyksiä. Ethereumiin kohdistuvat palvelunestohyökkäykset alkoivat uudestaan liki välittömästi protokollapäivityksen jälkeen.

“Olemme kehittämässä Ethereumin asiakasohjelmaan päivityksiä, joiden pitäisi helpottaa tämän ongelman kanssa, kunnes seuraava hard fork tapahtuu”, kertoi Ethereum Foundation IT-konsultti Hudson Jameson.

Palvelunestohyökkäyksessä hyökkääjä lähettää järjestelmään niin paljon palvelupyyntöjä, että palvelu ei pysty käsittelemään niitä ja jumiutuu. (KUVA: Nasanbuyn)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].