Viikkokatsaus 44/2018: Onneksi olkoon, 10-vuotias Bitcoin!

Hyvää syntymäpäivää, mä sinulle toivon, hyvää syntymäpäivää, mä toivotan! Sattumanvarainen fakta: tiesittekö, että klassikkobiisi “Hyvää syntymäpäivää”, eli klassinen “happy birthday to you!”-rallatus on tekijänoikeuksien alainen? Nytpä tiedät. Et voi ainakaan väittää, etteikö Internetistä voisi oppia asioita.

Bitcoin täyttää huomenna 10 vuotta. Nämä kymmenen vuotta ovat olleet oikeaa vuoristorataa, vaikkakin pääasiallinen suunta on ollut selkeästi kohti stratosfääriä ja lopulta Kuuta. Olemme kulkeneet kymmenen vuoden aikana pitkän matkan marginaalisesta matemaattisesta kikkailusta ekonomiseen infrastruktuuriin, jonka avulla on mahdollista lähettää rahaa minne tahansa päin maailmaa ilman, että kukaan voi tulla estämään sitä. Bitcoin on jo nyt pisteessä, jossa se antaa jokaiselle mahdollisuuden olla oma pankkinsa.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Onneksi olkoon! Enää runsas puoli vuosikymmentä ja Bitcoin saa kantaa laillisesti haulikkoa.

Bitcoin täyttää 10 vuotta

Bitcoin täyttää keskiviikkona 10 vuotta, tai ainakin yhdellä tavalla mitattuna. Bitcoinin luoja, pseudonyymiä Satoshi Nakamoto -käyttänyt tuntemattomaksi jäänyt koodari ja kryptoanarkisti julkaisi Bitcoinia koskevan paperinsa 31. päivä lokakuuta 2008.

Bitcoin-lohkoketjun ensimmäinen lohko ja ensimmäiset bitcoinit louhittiin tammikuussa 2009, pari kuukautta sen jälkeen, kun Satoshi oli esitellyt alkuperäisen ideansa. Ensimmäisen tunnetun bitcoin-siirron saaja oli kryptografiakehittäjä, jolle Satoshi lähetti 10 bitcoinia.

Kymmenen vuoden aikana Bitcoin on kehittynyt valtavasti. Alussa Bitcoin-verkon louhintateho oli hyvin pientä, eikä verkko ollut erityisen turvallinen. Lisäksi ohjelmat olivat täynnä bugeja. Bitcoin olikin lähinnä tietoturvaharrastajien ja talousliberaalien harrastus.

Ensimmäinen kaupallinen bitcoin-siirto tehtiin 22. päivä toukokuuta vuonna 2010, jolloin koodari Laszlo Hanyecz osti toiselta bitcoin-käyttäjältä kaksi pitsaa 10 000 bitcoinilla. Sittemmin kurssi on kasvanut räjähdysmäisesti ja tuon pitsan arvo olisi nykykurssilla mitattuna yli 60 miljoonaa dollaria.

Bitcoin on kasvanut kymmenessä vuodessa globaaliksi järjestelmäksi, jolla on käyttäjiä kaikkialla maailmassa. Nykyään bitcoinilla voi ostaa lähes mitä tahansa, maksaa laskuja ja vaihtaa helposti fiat-rahaksi niin tilisiirroilla kuin automaateilla. Bitcoin on kehittynyt maailman turvallisimmaksi tavaksi säilöä tietoa ja se on selvinnyt jokaisesta taloudellisesta ja teknologisesta kriisistä, jonka se on tähän mennessä kohdannut. Bitcoinin tulevaisuus myös näyttää hyvältä, sillä tekninen kehitys on nopeampaa kuin koskaan ja jatkuvasti yhä useammat ihmiset ja yritykset ryhtyvät käyttämään bitcoinia.

Bitcoin-foorumien käyttäjät ovat leiponeet Bitcoin-teemaisia kakkuja ja laittaneet niistä kuvia nettiin. Tämä on anonyymin Reddit-käyttäjän teos.

Bitcoin on Kiinassa lain suojaamaa omaisuutta

Kiinan kansainvälinen välimiesmenettelytuomioistuin Shenzenissä on antanuttuomion, jonka mukaan bitcoinit ja ainakin osa bitcoinista kopioiduista hard fork -kolikoista ovat Kiinan lain mukaan omaisuutta. Päätöksen mukaan kiinalaiset saavat laillisesti omistaa bitcoineja sekä tehdä niitä koskevia sopimuksia.

Tuomioistuimen käsittelemässä tapauksessa eräs yksityishenkilö kieltäytyi palauttamasta lähes puolen miljoonan dollarin edestä bitcoineja, koska hänen kauppakumppaninsa oli ryhtynyt liiketoimintaan kolmannen kanssa. Puolustuksen mukaan hänen ei tarvinnut palauttaa bitcoineja, koska bitcoinit eivät ole Kiinan lain mukaan valuuttaa.

Päätöksessä kuitenkin todettiin, että vaikka bitcoin ei olekaan Kiinan valtion virallisesti hyväksymää valuuttaa, ei mikään laki kiellä omistamasta bitcoineja. Koska bitcoinit ovat laillista omaisuutta, ovat niitä koskevat sopimukset yhtä sitovia kuin muidenkin omaisuustyyppien kanssa.

“Bitcoin ei ole virallista valuuttaa, mutta on selvää, että se ansaitsee lain suojelua, kuten muutkin omaisuustyypit. Bitcoinilla on monia omaisuuden ominaisuuksia: sillä on rahallista arvoa ja se voi tuoda aitoja taloudellisia hyötyjä käyttäjille,” tuomioistuin perusteli päätöstä.

Vaikka bitcoin ei olisikaan samaan tapaan rahaa kuin valtiolliset keskuspankkivaluutat, on se tästä huolimatta selkeästi käyttökelpoinen ja rahanarvoinen hyödyke.

Ethereumin älysopimukset eivät ole ottaneet tuulta alleen

Ethereum-lohkoketjuprojekti julkaistiin vuonna 2015, jolloin sitä pidettiin varteenotettavana Bitcoinin haastajana tai jopa tulevana korvaajana. Ethereumin eduksi nähtiin etenkin älysopimukset, eli ohjelmoidut sopimukset, jotka soveltavat itseään automaattisesti, kun niiden ehdot täyttyvät.

Bitcoin Magazine on nyt selvittänyt Ethereumin älysopimuksia ja huomannut, että näitä älysopimuksia käytetään nykyään ensisijaisesti kolmella tavalla: uusien ICO-tokenien luomiseksi, erilaisten virtuaalikeräilytavaroita varten sekä hajautetuissa kryptopörsseissä. Noin 40% älysopimuksista koskee ICO-projekteja ja 10% keräilytavaroita. Noin 20% älysopimuksiin liittyvistä siirroista puolestaan tapahtuu hajautetussa vaihdannassa.

Ethereumin uskottiin mullistavan sopimukset ja yritystoiminta, mutta ainakaan toistaiseksi sitä ei ole vielä käytetty juuri muuhun kuin uusien kryptohyödykkeiden luomiseen. Toisaalta on muistettava, että Ethereum on huomattavasti monimutkaisempi kuin Bitcoin, minkä lisäksi sen takana on vain muutama vuosi kehitystä. On siis vielä liian aikaista sanoa, mikä älysopimusten tulevaisuus tulee olemaan.

Keräiltävät ja kasvatettavat CryptoKittiesit ovat yksi suosituimmista älysopimusten sovelluksista. Kuka olisi arvannut?

Bitcoin oli kuluneella kuulla vakaampi kuin osakkeet

Bitcoinin volatiliteetti on ollut kuluneen kuun aikana matalampi kuin osakkeilla. Bitcoinin kurssi on heittänyt kuluneen kuun aikana noin puoli prosenttia, siinä missä merkittävimpien osakkeiden yleisindeksien mukaan osakkeet ovat heitelleet kuun aikana useita prosentteja. Kolme merkittävimpään kuuluvaa osakkeiden yleisidenksiä, DOW, NASDAQ-100 ja S&P 500 ovat laskeneet 3.62%, 5.60% sekä 7.36% kukin.

Bitcoinin hinnanvaihtelu on tasoittunut huomattavasti kuluneen vuoden aikana. Viime vuoden lopussa bitcoin ja kryptovaluuttakurssit yleisesti kuplaantuivat, kun markkinoille valui miljardien dollarien edestä uutta valuuttaa. Kuplan puhkeamisen myötä monet heikommat kädet, eli pikavoitoista kiinnostuneet sijoittajat, ovat tippuneet pois markkinoilta, mikä on jättänyt enemmän tilaa pitkän linjan sijoittajille ja siten tehnyt kursseista vakaampia.

Samaan aikaan perinteisillä osakemarkkinoilla on nähty kasvavaa epävarmuutta etenkin Yhdysvaltain tulevien vaalien sekä yleisen maailmanpoliittisen tilanteen seurauksena.

Bitcoin ja kryptovaluutat yleisesti on nähty eräänlaisina turvasatamina markkinoiden epävarmuutta kohtaan. Bitcoin on huomattavasti resistantimpi esimerkiksi valtiollista tai muuta poliittista puuttumista kohtaan kuin osakkeet tai perinteinen raha. On selvää, että politiikka vaikuttaa myös bitcoinin kurssiin, mutta kryptovaluutan teknisen luonteen vuoksi siihen vaikuttaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin poliittisen talouden kontrollointi.

Bitcoin ja muut kryptovaluutat antavat sijoittajille uuden tavan suojata omaisuuttaan valtioiden tai pankkien puuttumiselta.

G7:n finanssivalvontaelin haluaa kryptot sääntelyn alle

Venäläisen uutispalvelu Izvestian mukaan G7-maiden välinen finanssivalvontaelin Financial Action Task Force (FATF) on kertonut, että kaikkien sen jäsenten tulisi implementoida sen määräyksiä koskien kryptovaluuttojen käyttöä ja säilyttämistä.

FATF ilmoitti aikaisemmin lokakuussa muutoksista sen standardeihin koskien kryptovaluuttabisneksiä sekä muuta kryptotoimintaa. FATF:in mukaan kryptovaluuttapalveluiden tarjoajien tulee toimia rahanpesun ja terrorismin vastaisten säännösten mukaan. Lisäksi FATF haluaa, että kryptopalvelut rekisteröidään ja niiden toimintaa valvotaan.

Monien G7-maiden säännökset ovat jo harmoniassa FATF:in vaatimusten kanssa. Esimerkiksi Suomi ja muut EU-maat noudattavat näitä säännöksiä, etenkin uusien kryptovaluuttoja koskevien direktiivien tultua voimaan. Sen sijaan esimerkiksi Venäjällä on vielä puutteellinen lainsäädäntö.

Kryptosääntely ja -valvonta on kaksiteräinen miekka. Toisaalta monet idealistiset kryptoanarkistit haluaisivat Bitcoinin olevan täysin vapaa valtiollisesta toiminnasta. Sen sijaan realistisemmat tahot ovat huomauttaneet, että tuollainen tilanne olisi todennäköisesti utopistinen ja ainakin toistaiseksi regulaatio voi olla hyödyksi kryptovaluutoille, koska se lisää kryptojen hyväksyttävyyttä ja saattaa saada monet tavalliset kansalaiset pitämään kryptoja turvallisempana niiden saatua myös valtion huomion.

FATF:in mukaan kaikkien G7-ryhmän jäsenten tulisi soveltaa rahanpesu- ja terrorismivastaista sääntelyä myös kryptovaluuttoihin.

Bitcoinin klassikkoteos julkaistiin Kiinassa sensuroidulla otsikolla

Kiinalainen sensuuri saa näin länsimaalaisesta näkökulmasta usein jopa koomisia piirteitä. Tunnetun Bitcoin-asiantuntija Andreas Antonopouloksen klassikkoteosMastering Bitcoin on julkaistu Kiinassa, mutta sana “Bitcoin” on poistettu sen otsikosta. Kirjan kiinalainen nimi on vapaasti käännettynä “Lohkoketju: Tie Hyödykkeiden Digitointiin”.

Kirjan alkuperäinen nimi on kuitenkin edelleen näkyvissä kiinalaisen sensuuritarran alla. Lisäksi kirjan sisältö on lähestulkoon sama kuin alkuperäisteoksessa. Esimerkiksi avauskappale “Mikä on Bitcoin?” on täsmälleen samanlainen kuin alkuperäisessä teoksessa.

Andreas Antonopoulos itse suhtautuu tähän sensuurin suvaitsevaisesti. Hänen mukaansa pienestä sensuurista huolimatta tärkeintä on, että teos on saatu Kiinan markkinoille. Kiina on vahva Bitcoin-maa ja kryptovaluutoilla on realistinen mahdollisuus avata maan kansalaisille uusia mahdollisuuksia ottaa osaa laajempaan maailmantalouteen riippumatta valtiollisesta sensuurista.

“Aika siistiä, että Mastering Bitcoinin ensimmäinen versio on ollut esillä Kiinan kansallisessa televisiossa. Vaikka kirjan otsikkoa olikin hieman siistitty, eikä siinä mainittu Bitcoinia, on sen sisältö edelleen sama. Toivottavasti pääsen käymään Kiinassa ensi vuonna. Ehkä kirjan julkaisu antaa uusia mahdollisuuksia,” Antonopoulos kommentoi Twitterissä.

Andreas Antonopoulos itse suhtautuu asiaan positiivisesti, eikä hän näe teoksensa nimen muuttamista merkittävänä ongelmana.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *