Viikkokatsaus 45/2017: Kiistanalainen SegWit2X peruuntui

Viime viikkokatsauksen jälkeen maailma on muuttunut radikaalisti, tai ainakin Bitcoin-maailma on muuttunut. Kaikkia yllättävänä uutisena viime viikon alussa paljastui, että pelättyä SegWit2X-päivitystä ei tule. Päivityksen tukijat katsoivat, että sitä vastustetaan niin vahvasti ja se jakaa mielipiteitä sen verran radikaalisti, että ei ole oikeastaan mitään realistista tapaa, miten SegWit2X menisi läpi ilman, että se halkaisisi Bitcoinin lohkoketjua kahtia.

Vaikka tämä uutinen on heiluttanut pörssejä ja bitcoinin kurssi on heitellyt jopa 2 000 dollarin haarukalla, on Bitcoin-yhteisö yleisesti ottaen mielissään päätöksestä. Vaikka lohkoketjun halkeaminen ei tuotakaan pikavoittojen perässä oleville sijoittajille uusia taikakolikoita, ollaan nyt kerrankin siinä pisteessä, että Bitcoin-yhteisö voi jatkaa yhtenäisenä kohti uusia vastoinkäymisiä. SegWit2X:n hautaaminen luultavasti tarkoittaa entistä yhtenäisempää Bitcoin-yhteisöä ja sitä kautta resurssien keskittämistä juurikin alkuperäisen Bitcoinin kehittämiseksi uusien versioiden sijaan.

Luonnollisesti SegWit2X on tämän viikon pääuutisemme, mutta tutustumme myös ennustuksiin, joiden mukaan kryptot korvaavat vanhentuneet fiatit hyvin pian. Lisäksi tarkastelemme uutta kyselytutkimusta, joka osoittaa, että kryptojen tulevaisuus on vahvalla pohjalla ja kasvua on luvassa.

Kuluneella viikolla Bittiraha.fi on myös julkaissut artikkelin koskien ICO-sijoittamista. Onko se hyvä, paha vai ruma, vai sitä kaikkea? Se selviää artikkelista.

SegWit2X-menneisyyteen voitte tutustua viime viikkokatsauksesta.

SegWit2X:n peruminen on otettu vastaan epäuskolla ja tyytyväisyydellä. (KUVA: CoinCentral)

SegWit2X on toistaiseksi hyllytetty

Bitcoinille kaavailtu SegWit2X-päivitys on peruttu tai ainakin lykätty toistaiseksi. SegWit2X-päivityksen perumisesta kertoi BitGon toimitusjohtaja Mike Belshe projektin kehityspalstalla. Kirjoituksen mukaan syy perumiselle on SegWit2X-päivityksen vähäinen kannatus ja konsensuksen puute. Tekstin allekirjoittivat myös Erik Voorhees, Wences Casares, Jihan Wu, Jeff Garzik ja Peter Smith, jotka ovat kaikki olleet äänekkäitä projektin tukijoita ja merkittävässä asemassa Bitcoin-alalla.

Vaikka ilmoituksessa painotetaan, että SegWit2X:n kannattajat uskovat lohkojen maksimikoon kasvattamisen olevan edelleen tärkeää, katsotaan Bitcoin-yhteisön yhtenäisyyden ja sisäisen luottamuksen olevan vielä tärkeämpää. SegWit2X on syytä kuopata ainakin toistaiseksi, sillä se vaikuttaisi lähinnä rikkovan tätä konsensusta.

“Valitettavasti näyttäisi siltä, että emme ole rakentaneet ainakaan toistaiseksi riittävästi luottamusta Bitcoinin lohkoketjun lohkojen maksimikoon kasvattamiselle. Nykyisellä kurssilla jatkaminen voisi jakaa Bitcoin-yhteisöä ja siten haitata Bitcoinin kehitystä. Tämä ei ole SegWit2X:n tarkoitus”, ilmoituksessa kerrotaan.

Bitcoin-yhteisössä uutinen on otettu vastaan sekä iloiten että hämmentyneesti. Vielä viime viikolla oli epävarmaa, että tuleeko SegWit2X osaksi Bitcoinin lohkoketjua vai tarkoittaako päivitys uuden altcoinin syntymistä. Hyvin harva osasi odottaa, että päivitystä ei implementoida lainkaan.

Asiaa vähemmän seuranneiden on hyvä tietää, että SegWit2X on täysin eri asia kuin SegWit. SegWit2X on muutamien yritysten tekemä sopimus siitä, että SegWit-päivityksen aktivoinnin jälkeen toteutetaan lohkokoon tuplauspäivitys (2X). SegWit on aktivoitunut ja käytössä Bitcoin-verkossa, mutta nyt 2X-päivitys on peruttu. SegWit itsessään aktivoitiin aiemmin tänä vuonna yhteisymmärryksessä, mutta 2X-päivitykselle ei löytynyt konsensusta.

Mike Belshen julkaisemassa ilmoituksessa kerrottiin, että SegWit2X:stä perääntyminen on parempi idea kuin hajoittaa Bitcoin oman jääräpäisyyden vuoksi. (KUVA: Belshe.com)

SegWit2X:n peruminen ja Bcash heiluttavat markkinoita

Odottamaton SegWit2X-uutinen on aiheuttanut markkinoille huomattavaa liikettä. Välittömästi uutisen ilmoittamisen jälkeen bitcoinin kurssi ryntäsi uusiin korkeuksiin ja rikkoi jopa 7 800 dollarin rajan. Tämä kurssinousu oli kuitenkin väliaikaista, sillä kurssi lähti nopeasti laskuun alle 7 000 dollarin lukemiin. Tällä hetkellä bitcoinin kurssi liikkuu runsaassa 6 000 dollarissa.

Kurssiliike antaa lisää pontta sille oletukselle, että viime kuukausien huima kurssinousu on vähintään osittain johtunut SegWit2X-päivityksestä. Jos SegWit2X-päivitys olisi julkaistu, olisi Bitcoin lohkoketjun haarautunut kahdeksi kilpailevaksi lohkoketjuksi ollut kaikista todennäköisin lopputulos.

Mikäli haarautuminen olisi tapahtunut, olisivat kaikki bitcoineja ennen haarautumista omistaneet saaneet haltuunsa vastaavan määrän uutta SegWit2X-kolikkoa. Tämä sai monet sijoittajat ostamaan bitcoinia paniikissa saadakseen ilmaiseksi uutta SegWit2X-rahaa. Nyt, kun SegWit2X on vältetty, nopean rahan toivossa liikkuvat sijoittajat eivät enää pumppaa bitcoinin kurssia korkeammalle.

Lisäksi heiluntaa on aiheuttanut Bitcoinista aikaisemmin jakautunut Bcash (Bitcoin Cash). 2X-forkin peruuntuminen toi Bcashille tilaisuuden nostaa päätään, ja sen kurssi nousikin viikonlopun aikana radikaalisti. Sittemmin Bcashin kurssinousu on taittunut. Parhaimmillaan yhden BCH:n arvo kävi jopa yli kolmasosassa yhden BTC:n arvosta. Kirjoitushetkellä se on noin 20 %.

Vaikka bitcoinin kurssi lyhyellä tähtäimellä on laskenut, Bitcoin-yhteisön näkökulmasta SegWit2X:n peruminen on pitkällä tähtäimellä hyödyllistä. Bitcoinin suurin uhka ovat olleet viime vuosina hätiköidysti suunnitellut päivitykset ja niiden aiheuttama epävarmuus Bitcoinin kehityksestä. Nyt, kun suurimmat erimielisyydet on ratkaistu, näyttäisi siltä, että varmuus Bitcoinin tulevasta kehityksestä ja suunnasta on entistä selvempi.

SegWit2X on aiheuttanut paljon paniikkiratkaisuja koko viikon, mutta markkinoiden liikkeestä huolimatta päätös tuntuu Bitcoin-yhteisöstä keskimäärin hyvältä. (KUVA: Coinmarketcap)

Bitcoin Gold avataan suurelle yleisölle

Vaikka SegWit2X-haarautuminen on nyt vältetty, ei tämä ole ainoa viime aikojen Bitcoin-haara. Aikaisemmin viime kuussa kryptovaluuttojen joukkoon syntyi uusi kokelas, nimeltään “Bitcoin Gold” (tai Bgold), ja nyt tämä Bitcoinin lohkoketjusta kopioitu vaihtoehtokolikko on julkaistu virallisesti. Bitcoin Gold julkaistiin suurelle yleisölle aikaisin sunnuntaina.

Bitcoin Goldin ydineroavaisuus varsinaiseen Bitcoiniin nähden on sen suhtautuminen louhintaan. Bitcoin Goldissa käytetään algoritmeja, joita ei ainakaan vielä voi louhia erikoistuneilla ASIC-louhintalaitteistoilla.

Vaikka Bitcoin Gold haarautettiin Bitcoinin lohkoketjusta jo viime kuussa, pitivät sen kehittäjät kolikon hallinnan aluksi itsellään. He ovat siis voineet louhia Bgoldia jo vajaan kolmen viikon ajan. Kehittäjien mukaan heidän ennen virallista julkaisua louhimansa kolikot tullaan käyttämään kustantamaan Bitcoin Goldin kehittämisestä syntyneet kulut ja rahoittamaan jatkokehitystä.

Tällaiset “esilouhitut” kryptokolikot ovat yleensä herättäneet kryptorahakäyttäjissä ja -harrastajissa närää. Esilouhittuja kryptoja on yleensä käytetty esimerkiksi erilaisissa Bump-and-dump -hankkeissa, joissa kryptorahan kehittäjä hankkii ensin rahalleen paljon huomiota ja hypeä, mikä saa kolikon kurssin nousemaan. Kun kurssi on noussut riittävän korkealle, kolikon luoja dumppaa kaikki kolikkonsa markkinoille, käärii voitot ja jättää kryptorahan oman onnensa nojaan. Ei siis ihme, että Bitcoin Goldin toimintamalli on herättänyt epäluuloja.

Nyt Bitcoin Gold kuitenkin tullaan julkaisemaan avoimesti, minkä jälkeen kuka tahansa voi louhia ja käyttää sitä. Nähtäväksi jää, tuleeko Goldista vain yksi sivujuonne Bitcoinin tarinaan vai onnistuuko se vakiinnuttamaan asemansa kryptovaluuttojen maailmassa samaan tapaan kuin esimerkiksi Ethereum tai Litecoin.

Bitcoin Gold on Bitcoinin toiminnan kannalta täysin harmiton, sillä siinä on sisäänrakennettu replay-suoja. Sen avulla varmistetaan, että Bitcoinin ja Goldin siirrot tapahtuvat täysin erillään toisistaan, jolloin verkkojen transaktiot eivät sekoitu toisiinsa.

Bitcoin Gold pyrkii hajauttamaan Bitcoin-louhintaa, mutta ainakaan toistaiseksi sillä ei ole erityisen vahvaa tukea takanaan. (KUVA: Rob Lavinsky)

Teknomiljardööri: Kryptot korvaavat fiatin viidessä vuodessa

Yhdysvaltalainen miljardöörisijoittaja Tim Draper on antanut Forbes-talousjulkaisulle kovan lausunnon. Draperin mukaan kryptovaluutat tulevat korvaamaan perinteisen valuutan suureksi osaksi viiden vuoden kuluessa.

“Viiden vuoden päästä tilanne on sellainen, että jos yrität käyttää fiat-valuuttoja, sinulle nauretaan. Bitcoin ja muut kryptovaluutat tulevat olemaan niin merkityksellisiä ja käyttökelpoisia, että ei ole enää yksinkertaisesti mitään syytä omistaa fiat-valuuttoja”, Draper ennusti.

Draperin mukaan fiat-valuutat ovat kohdanneet jo nyt niin suuria esteitä, että ne eivät enää pysy mukana globalisoituvassa ja kehittyvässä maailmassa. Esimerkiksi Draper nosti varallisuuden liikuttamisen rajojen yli; nykyjärjestelmässä kansainväliset rahansiirrot ovat erittäin hitaita, kalliita ja kankeita. Samaan aikaan kuitenkin näiden rahansiirtojen merkitys kasvaa, sillä maailma globalisoituu entisestään.

Draperilla on syytä olla optimistinen omien ennustuksiensa suhteen. Hän on tehnyt miljardeja sijoittamalla teknologioihin, joista ei ole uskottu tulevan mitään, mutta jotka ovat valloittaneet koko maailman. Draperin varhaisiin sijoituksiin kuuluvat bitcoinin lisäksi esimerkiksi Twitter, Tesla ja Skype.

Tim Draper on aikaisemmin onnistunut tekemään miljardeja teknologiaennustuksillaan. (KUVA: TechCrunch)

EU uskoo lohkoketjujen parantavan julkishallintoa

Euroopan komissio on julkistanut uuden kilpailun, jossa se etsii lohkoketjua hyödyntäviä sovelluksia, joilla voidaan luoda julkisen vallan toiminnoista läpinäkyvämpiä ja hajautetumpia. Komissio tarjoaa jopa 5 miljoonan euron palkinnon kilpailun parhaalle idealle.

“Vielä on selvittämättä, kuinka hajautetut kirjanpitojärjestelmät voisivat mahdollistaa yhteiskunnallista muutosta prosessien hajauttamisella ja välikäsien poistamisella niin paikallisia kuin maailmanlaajuisia kestävyyttä koskevia haasteita ratkaisemalla”, EU:n viranomaiset kertoivat tiedotteessaan.

EU:n viranomaisten mukaan ratkaisuehdotusten on oltava läpinäkyviä, hajautettuja ja skaalautuvia. Lisäksi näiden sovellusten on pystyttävä vastaamaan johonkin selkeään yhteiskunnalliseen ongelmaan ja niillä on oltava selkeää vaikutusta. Kuka tahansa luonnollinen tai juridinen henkilö saa osallistua kilpailuun.

Euroopan Unioni on aikaisemmin sijoittanut yli 5 miljoonan euron edestä julkisia palveluja kehittäviin startup-yrityksiin. Lohkoketjujen uskotaan voivan vähentää esimerkiksi korruptiota tehokkaasti.

Korruptio on ollut ihmiskunnan riesana siitä asti, kun ihmiskunta kehitti ensimmäiset hallintorakennelmansa, mutta EU uskoo, että ongelmaa voidaan helpottaa moderneilla lohkoketjusovelluksilla. (KUVA: Elihu Vedder)

Nuoret suosivat bitcoin-sijoittamista

Blockchain Capital on teettänyt kyselytutkimuksen, jolla selvitettiin eri ihmisryhmien kiinnostusta Bitcoinia kohtaan. Kyselytutkimuksen mielenkiintoisimpia huomioita oli, että “milleniaalit” (eli noin 18-34 -vuotiaat) ovat huomattavan kiinnostuneita Bitcoinista, mikä voi kieliä positiivisesta tulevaisuudesta kryptorahojen kuningattarelle.

Tutkimuksen mukaan 27 % milleniaaleista omistaisivat ennemmin tuhannen dollarin edestä bitcoineja kuin tuhannen dollarin edestä osakkeita. Miespuolisten milleniaalinen kohdalla luku nousi huomattavasti, sillä ikäluokan miehistä 38% ottaisi ennemmin bitcoineja kuin osakkeita.

Bitcoin pärjäsi verrattain hyvin myös muiden sijoituskohteiden kohdalla. Esimerkiksi 30 % milleniaaleista suosisivat ennemmin bitcoineja kuin valtioiden obligaatioita. Puolestaan 22 % omistaisi ennemmin bitcoineja kuin sijoitusasuntoja. Milleniaalien kohdalla nämä mieltymykset ovat lähestulkoon kaksinkertaisia verrattuna muihin ikäluokkiin. Kaikista ikäluokista vain 8 % omistaisi ennemmin bitcoineja kuin kultaa. Sijoitusasuntojen kohdalla vastaava luku on puolestaan 12 %.

Miesten kohdalla luvut ovat vielä selvemmät. Bitcoineja suosisi obligaatioita enemmän 43 % milleniaalimiehistä, kun taas sijoitusasuntojen kohdalla vastaava luku oli 26 %. Puolestaan kullan kohdalla 31 % milleniaalimiehistä suosisi bitcoin-sijoittamista.

Samaan aikaan tutkimuksesta kuitenkin paljastui, että ainoastaan noin 4 % milleniaaleista ovat itse omistaneet bitcoineja. Kiinnostus bitcoineja kohtaan on huomattavasti suurempi kuin itse kysyntä. Kun milleniaalien ostovoima kasvaa, näyttäisi siltä, että myös bitcoinilla on potentiaalia päästä korkeaan nousuun.

Bitcoin ja kryptoraha kiinnostavat nuoria huomattavasti enemmän kuin ihmisiä keskimäärin, ja nuoret myös tietävät näistä teknologioista muita enemmän. (KUVA: Alagich Katya)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].