Viikkokatsaus 44/2017: Kryptovaluuttojen kokonaismarkkina-arvo ylitti 200 miljardia dollaria

Bitcoin tahkoo ennätyksiä viikko toisensa perään. Vasta viime viikolla nähtiin aikaisempien kurssiennätyksien rikkoutuminen, mutta nyt tämä sama ilmiö saatiin kokea jälleen koko kryptorahamaailman noustessa ennätyksellisiin miljardilukemiin. Vaikka osa tästä noususta on varmasti puhdasta spekulaatiota, on myös totta, että Bitcoinia käytetään jatkuvasti enemmän ja sen asema sekä vakiintuu että muuttuu entistä merkittävämmäksi. Jos pörssien arvioita on uskominen, kymmenet tuhannet uudet ihmiset ryhtyvät käyttämään Bitcoinia joka päivä.

Viikkokatsauksen pääaiheena on noussut kurssi sekä sen taustalla mahdollisesti olevat ilmiöt, kuten kasvava kiinnostus sekä lähestyvä SegWit2X -hard fork. Jos et tiedä, mikä tämä SegWit2X on, niin viikkokatsauksessa koitetaan puristaa se helposti purtavaksi pähkinäksi.

Lisäksi kerromme Vatikaanista, jossa keskustellaan siitä, voisiko Bitcoinilla ja lohkoketjulla taistella orjuutta vastaan. Mahdollisesti voisi, sillä lohkoketjun avulla voidaan antaa pankkipalveluita köyhille ja turvaa turvattomille. Luomme myös katseemme Islantiin, jossa kuuluisa muusikko Björk on ilmoittanut, että ei aio myydä uutta levyä lainkaan valtioiden valuutoilla. Hänelle kelpaavat vain bitcoinit ja muut kryptot, eli aito raha.

Jos haluat perehtyä kurssiin ja sen mahdollisuuksiin viikkokatsausta syvemmin, niin analyytikkomme Toni Kosonen on jälleen kerran kirjoittanut teräväsilmäisen analyysinsä kurssista ja sen mahdollisista muutoksista.

Viime viikon katsaukseen taas voit tutustua täältä.

Kryptovaluuttojen markkina-arvo ylitti 200 miljardia dollaria

Bitcoinin kurssi on noussut jälleen kerran uusiin ennätyslukemiin. Kurssi nousi rajusti loppuviikosta ja rikkoi 7 500 dollarin ennätykset. Sittemmin kurssi vähän rauhoittui, mutta se seisoo edelleen tukevasti 7 000 dollarin paremmalla puolella.

Kryptovaluuttamarkkinoille tyypillisesti bitcoinin vauhdilla nouseva arvo veti myös muut kryptovaluutat nousuun. Suuri osa merkittävistä kryptoista näki arvonnousua, vaikkakin huomattavasti maltillisemmin kuin mitä normiksi muodostunut viikko antoi bitcoinille. Bitcoinin kurssinousu sai kryptovaluuttamarkkinat rikkomaan 200 miljardin dollarin markkina-arvon. Tällä hetkellä markkina-arvo on hieman alle 200 miljardia.

Bitcoinin kurssinousulle ei ole olemassa yksittäistä tekijää. Kryptovaluutta on kuluneen vuoden aikana lyönyt itsensä läpi valtavirtaan ja nykyään käytännössä kaikki tietävät, mikä se on. Uudet yritykset hyväksyvät bitcoineja, ja virtuaalivaluutasta on tulossa lupaavaa vauhtia yhtä arkipäiväinen osa Internetiä kuin sähköpostista.

Isona uutisena voidaan pitää maailman johtavan pörssipalveluja tarjoavan CME Groupin ilmoitus aloittaa bitcoin-vaihdanta. CME Group tarjoaa muun muassa futuureihin ja muihin johdannaisiin keskittyviä kauppapaikkoja. Tämä uutinen on mitä luultavimmin vaikuttanut vaihtokurssiin positiivisesti.

Itsenäinen verkkovaluutta Bitcoin rikkoo ennätyksiä ennätysten jälkeen. (KUVA: Bitcoin Magazine)

Segwit2X pähkinänkuoressa

Vaikka Bitcoinin skaalauspäivitys Segregated Witness on saatu onnistuneesti implementoitua ja se näyttäisi toimivan odotetulla tavalla, Bitcoinin ympärillä käytävä skaalauskeskustelu on edelleen kuuma aihe. SegWit-päivityksen lisäksi Bitcoiniin on ehdotettu SegWit2X-nimellä kulkevaa päivitystä, joka astunee käyttöön noin tämän kuun puolivälissä.

SegWit2X:llä on takanaan joidenkin Bitcoin-yritysten ja -louhijoiden tuki, mutta tavalliset Bitcoin-käyttäjät puolestaan näyttäisivät vastustavan sitä. Myöskään Bitcoinin referenssiohjelmisto Bitcoin Coren kehittäjät eivät tue SegWit2X-päivitystä. Tämän erimielisyyden vuoksi on erittäin epävarmaa, tuleeko SegWit2X päivitys osaksi Bitcoinin koodia vai tarkoittaako päivitys ainoastaan uuden altcoinin syntyä, kuten kävi aikaisemmin tänä vuonna Bitcoin Cashin tapauksessa.

SegWit2X:n merkittävin muutos nykyiseen Bitcoiniin nähden on, että se kasvattaa Bitcoinin lohkoketjussa käsiteltävien lohkojen maksimikokoa. Tämä tarkoittaa teoriassa nopeampia siirtoja, mutta samaan aikaan se keskittää valtaa suuremmille toimijoille sekä louhijoille. SegWit2X:n kannattajat uskovat sen olevan hyödyllinen askel Bitcoinin skaalaamisessa, mutta vastustajat puolestaan näkevät vallan keskittämisen olevan vastoin Bitcoinin alkuperäistä ajatusta.

Kuluva kuukausi tulee näyttämään, miten SegWit2X:n käy. Prasos Oy:n palvelut ovat varautuneet kaikkiin mahdollisuuksiin ja tulemme pitämään asiakkaamme ajan tasalla hard forkin tilanteesta.

SegWit2X voi lisätä Bitcoinin kapasiteettia, mutta se tekee sekä louhimisesta että koko lohkoketjun sisältävän full noden pyörittämisestä raskaampaa, minkä uskotaan keskittävän valtaa louhijoille ja suurille yrityksille. (KUVA: RT.com)

Bitcoin-käyttö kasvaa räjähdysmäisesti

Bitcoinin kasvava kurssi on saanut Bitcoinin käytön ja omaksumisen yhtälaiseen kasvuun. Maailman suurimpiin kuuluvan kansainvälisen Bitcoin-pörssin Coinbasen tilastojen mukaan pörssiin avattiin yli 100 000 uutta tiliä vuorokauden sisällä. Bitcoin-asiantuntija Max Keiser puolestaan arvioi Twitterissä, että päivässä luodaan noin 30 000 uutta Bitcoin-lompakkoa.

“Tällä adaptaatiotahdilla 10 000 dollarin kurssin saavuttaminen ei ole mikään ongelma. Wall Street on vasta lämpeämässä ja regulaattorit ovat heräämässä omaan voimattomuuteensa”, Keiser kommentoi.

Vuosi on ollut Bitcoinille ilmiömäinen. Bitcoinin kurssi on kohonnut alkuvuodesta tuhansia dollareja, ja marginaalisesta ilmiöstä on tullut tavanomainen puheenaihe sijoittajien, taloustieteilijöiden ja poliitikkojen keskuudessa. Bitcoin on kohdannut monia vaikeuksia, kuten teknisiä haasteita ja lainsäätäjien hyökkäyksiä, mutta se on toistaiseksi selvinnyt näistä kaikista.

On mahdotonta sanoa, miten pitkälle Bitcoin-raketti voi nousta, mutta jo nyt näyttää selvältä, että Satoshi Nakamoton keksintö on aloittanut taloudellisen vallankumouksen, jollaista ei ole aikaisemmin nähty.

Max Keiser arvioi, että viisinumeroiset kurssilukemat ovat vain ajan kysymys, jos Bitcoinin käyttö jatkaa kasvuaan tällä vauhdilla. (KUVA: Stacy Herbert)

Kiinalaiset pörssit avaavat vertaisvaihdantapalveluja

Osa Kiinan suurimmista bitcoin-pörsseistä ovat muuttamassa toimintamallejaan kasvokkain tapahtuvaan bitcoin-kaupankäyntiin. Kiinalaiset pörssit saivat Kiinan keskuspankilta määräyksen sulkea bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja vaihtavat osto- ja myyntipalvelunsa lokakuuhun mennessä, mutta määräys ei estä niitä harjoittamasta muunlaista kryptovaluuttavaihdantaa.

31. lokakuuta OKCoin- ja Huobi-pörssit ilmoittivat aloittavansa käyttäjältä toiselle tapahtuvan kryptovaluuttamyynnin tytäryhtiöidensä OKExin ja Huobi Pron kautta. OKExin mukaan Kiinan juan on toistaiseksi ainoa fiat, joka hyväksytään palveluissa. OKExin mukaan sen sovellusta on ladattu jo yli 8 000 kertaa.

Ennen bitcoin-pörssien sulkemista Kiina oli maailman johtava kryptovaluuttamarkkinoiden maa. Pörssien vaihtopalveluiden sulkemisen jälkeen Kiinan markkina-asema kuitenkin tippui ja muut valtiot, kuten esimerkiksi naapurimaa Japani, ovat sittemmin nousseet Kiinan yli.

Pörssien sulkemisesta huolimatta Kiinassa on vahvaa kysyntää bitcoinille ja muille digitaalisille hyödykkeille. Mikäli vertaisvaihdanta yleistyy Kiinassa, voi se saada kiinalaisen bitcoin-vaihdannan taas nousuun.

Bitcoinien vaihtaminen onnistuu helposti kasvotusten vaikkapa kännykästä kännykkään.

Bitcoinilla vastustetaan orjuutta Vatikaanissa

Vatikaanissa Rooman katolisen kirkon päämajassa järjestetään luentotilaisuus Bitcoinin mahdollisuuksista auttaa pankkipalveluiden ulottumattomissa olevia ihmisiä ja kerrotaan mikä asema rikollisuudella on Bitcoinissa. Luennon pitää Montrealin pankin vanhempi johtaja Joseph Mari ja se on osa laajempaa paavi Franciscuksen vetämää ihmiskaupan ja orjuuden vastaista projektia.

Bitcoinin käyttöä kansainvälisessä rikollisuudessa, ihmiskaupassa ja terrorismissa on tutkittu paljon. Toistaiseksi tutkimukset ovat osoittaneet, että Bitcoinin käyttö ihmiskaupassa tai terrorismissa on hyvin marginaalista. Bitcoinin avoin lohkoketju tekee Bitcoinista epäideaalin valuutan esimerkiksi terrorismin rahoittamiseen.

Myös Bitcoinin ja lohkoketjun mahdollisuuksia on tutkittu monilla tahoilla yksityisyrityksistä YK:hon. Lohkoketjuun pohjautuvien sovellusten avulla on mahdollista tuoda normaaleja taloudellisia palveluja ihmisille, jotka eivät muuten pääse käsiksi pankkeihin. Esimerkiksi Bitcoinin avulla ihminen voi tallettaa rahaa ja tehdä kansainvälisiä rahansiirtoja ilman, että hän tarvitsee siihen pankkia tai maksunvälittäjää välikädeksi.

Vatikaanin mukaan paavi Franciscus on ottanut orjuuden hävittämisen maailmasta kirkon päätavoitteeksi. Orjuuden todellista määrää on vaikea arvioida, mutta siinä uskotaan liikkuvan noin 150 miljardin dollarin edestä rahaa.

Lohkoketjut ja Bitcoin voisivat olla hyödyllisiä paavi Franciscuksen tavoitteessa hävittää orjuus. (KUVA: Edgar Jiménez)

Björkin uutta albumia voi ostaa vain kryptoilla

Islantilainen vaihtoehtorokkaristara Björk on ilmoittanut myyvänsä uutta Utopia-albumiaan ainoastaan kryptorahoilla. Albumia ei voi ostaa lainkaan valtiollisella fiatilla, kuten euroilla, dollareilla tai Islannin kruunuilla. Sen sijaan laulaja hyväksyy muun muassa bitcoinit, litecoinit ja artisteja varten kehitetyt audiocoinit.

Björk on herättänyt usein huomiota kapinallisella asenteellaan ja poikkeuksellisella tavalla tehdä asioita. Siirtyminen yksinomaan kryptokauppaan sopii hyvin tähden imagoon ja filosofiaan.

Maailmassa, jossa tietoa siirretään hajautetusti yksilöiden välillä, perinteisten musiikkipalvelujen, jakeluyhtiöiden ja vastaavien toimintamallit alkavat käydä vanhentuneiksi. Bitcoinin ja kryptovaluuttojen avulla kuluttajat voivat maksaa suoraan artisteille ilman välikäsiä. Lohkoketju puolestaan antaa mahdollisuuden esimerkiksi varmistaa kappaleiden aito tekijä helposti muutettavan digitaalisen tiedon maailmassa.

Lohkoketjupalveluja kehittävän BlockPoolin Kevin Bacon kommentoikin Björkin päätöstä esikuvalliseksi:

“Björk on päättänyt olla johtaja. Tämä on hänelle itsestäänselvä tapa toimia.”

Björk on tunnettu omaperäisestä tyylistään, johon kryptot sopivat mitä mainioimmin. (KUVA: Bertrand)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].