Viikkokatsaus 46/2017: Bitcoinin kurssikehitys on ollut vuoristoratainen

Meno on kuin Matti Nykäsellä Lahden mäessä. Bitcoinin kurssi on heitellyt sadoilla dollareilla viime viikolla ja tämä heilunta saattaa jatkua vielä hetken, kun markkinat hakevat uutta muotoaan SegWit2X:n hylkäämisen jälkeisessä maailmassa.

Ollaanko nyt menossa kohti uusia ennätyksiä vai tuleeko bitcoinin kurssi laskemaan maltillisempiin ja ostomyönteisimpiin lukemiin? Sitä nyt ei kukaan tiedä, mutta analyytikkomme Toni Kosonen koittaa antaa oman asiantuntevan vastauksensa tuoreimmassa teknisessä analyysissään.

Kurssiheittelyn lisäksi käsittelemme uutisissa salamaverkkojen tuoreimpia kehitysvaiheita, tuoreita kyselytutkimuksia Bitcoin-sijoittajien motiiveista ja keskuspankkien tarvetta lähteä Kiinan tielle kieltämään kaikki, vaikka siitä ei mitään hyötyä olekaan. Käsittelemme myös SegWit2X:n bugisuutta, joka olisi voinut koitua Bitcoin-verkon kohtaloksi. Lisäksi tarjolla on Ron Paul mainostamassa Bitcoin-eläkeratkaisuja!

Bittiraha.fi -sivustoa pyörittävän Prasos Oy:n avoin osakeanti on alkamassa lähipäivinä. Antiesitteen esikatseluun voi jo nyt tutustua täältä. Prasoksen tavoitteena on kansainvälistyä ja tehdä bitcoin-sijoittamisesta valtavirtaa. Esikatselu on vain englanniksi, mutta varsinainen esite tulee olemaan myös kokonaan suomeksi.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin kurssi koettelee 8 000 dollarin rajaa

Kulunut viikko on ollut bitcoinille yhtä vuoristorataa. Bitcoinin hinta laski jopa 6 000 dollarin lukemiin ja nousi sieltä uusiin korkeuksiin rikkomalla kaikkien aikojen ennätyksen käydessään noin 8 000 dollarissa. Nopeiden laskujen ja nousujen jälkeen viikon volatiliteetti kääntyi laskuun ja bitcoinin kurssi rauhoittui noin 7 700 dollarin tienoille. Nyt kirjoitushetkellä kurssi näyttää jälleen olevan nousussa ja on 8 000 dollarin tienoilla.

Pääsyynä tälle volatiliteetille pidetään SegWit2X-päivityksen hylkäämistä. Monet sijoittajat odottivat, että SegWit2X astuu voimaan, mikä puolestaan olisi johtanut todennäköisesti Bitcoinin lohkoketjun halkeamiseen kahtia. Mikäli näin olisi tapahtunut, olisi se tarkoittanut, että jokainen ennen lohkoketjun halkeamista bitcoineja omistanut olisi saanut vastaavan määrän SegWit2X-kolikoita. Tämä sai monet ostamaan bitcoineja nopean “ilmaisen rahan” toivossa. Kun SegWit2X päivityksestä sitten luovuttiin, tuli se suurena yllätyksenä lähestulkoon kaikille markkinatoimijoille.

SegWit2X:n hylkääminen on antanut uutta puhtia aikaisemmalle Bitcoinin lohkoketjusta kopioidulle vaihtoehtokolikolle Bitcoin Cashille (Bcash). SegWit2X-uutisen jälkeen Bcashin kurssi lähti rivakkaan nousuun käyden jopa lähes 2 000 dollarissa. Sittemmin Bcashin kurssi on laskenut hiukan yli 1 100 dollarin kieppeille.

Vaikka SegWit2X:n hylkääminen aiheutti markkinoille vahvaa heiluriliikettä, uskotaan projektin hylkäämisen olevan pidemmällä tähtäimellä bitcoinin kurssille hyväksi. SegWit2X:n hylkääminen tarkoittaa ainakin sitä, että Bitcoinin kehityssuunta on selkeämpi ja Bitcoin-yhteisö yhtenäisempi.

Vaikka vuoristorata on säikäyttänyt sijoittajia, pitkän linjan Bitcoin-käyttäjille tällainen heilunta on normaalia arkea. (KUVA: Jonrevv)

Bitcoin-sijoittajat uskovat Bitcoinin olevan vallankumous

Amerikkalainen opintolainapalvelu LendEDU on laatinut tuoreen kyselytutkimuksen, jossa se kartoittaa Bitcoin-käyttäjien motiiveja omistaa ja hankkia bitcoineja. Kyselytutkimuksen mukaan pääsyitä bitcoinien omistamiselle on usko niiden kasvavaan arvoon sekä näkemys siitä, että Bitcoin on vallankumouksellinen teknologia.

Kyselytutkimuksen mukaan 40,78% Bitcoin-käyttäjistä uskoo, että Bitcoin tulee muuttamaan koko maailmaa, ja 21,81% käyttäjistä uskoo, että bitcoin on kullan ja hopean kaltainen tapa säilöä arvoa. 14,01% kyselyyn vastanneista katsoo bitcoinin kurssin olevan tällä hetkellä liian alhainen ja uskoo sen nousevan tulevaisuudessa. 15,25% käyttäjistä olivat sijoittaneet bitcoineihin ystävän, sukulaisen tai muun luotetun tahon neuvosta. Kyselytutkimuksen mukaan vähemmistö Bitcoin-käyttäjistä on ostanut bitcoineja ensisijaisesti tehdäkseen ostoksia. Ainoastaan 8,16% kertoivat hankkineensa bitcoineja ostoksien tekemiseen.

Kyselytutkimuksen mukaan Bitcoin-käyttäjät ovat sijoittaneet keskimäärin hiukan alle 3 000 dollaria bitcoineihin. Ainoastaan yksi kolmannes vastanneista sijoittajista on myynyt bitcoinejaan, ja loput vastanneista ovat vain “hodlanneet” eli säilyttäneet bitcoinejaan. Tutkimuksen mukaan käyttäjät aikovat myydä bitcoininsa, kun bitcoinien kurssi nousee lähelle 200 000 dollaria.

“Hodl” oli alunperin väärin kirjoitettu “hold”, josta kehittyi meemi. (KUVA: Redditin ihmemaailma)

Lohkoketjujen välinen siirto onnistunut salamaverkoissa

Vaikka SegWit2X-päivitys on kuollut ja kuopattu, Bitcoinin kehitystyö jyllää eteenpäin humisten. Bitcoinille kaavailtua salamaverkkoratkaisua kehittävä Lightning Labs on ilmoittanut saavuttaneensa uuden virstanpylvään salamaverkkojen kehittämisessä onnistuttuaan vaihtamaan salamaverkon avulla bitcoineja litecoineihin ilman, että kumpaankaan lohkoketjuun jäi jälkeä siirrosta.

Salamaverkko on pähkinänkuoressa Bitcoinin päälle rakennettu uusi kerros, jossa voidaan käsitellä kryptorahasiirtoja ilman, että jokaista tarvitsee erikseen kirjata lohkoketjuun. Salamaverkkojen uskotaan voivan nostaa bitcoinin siirtonopeutta tuhansia tai jopa miljoonia kertoja nopeammksi. Salamaverkot myös vähentävät siirtokuluja muutamaan prosenttiin nykyisestä ja lisäävät huomattavasti Bitcoin-käyttäjien yksityisyyttä.

Salamaverkot myös mahdollistavat eri lohkoketjujen kommunikoinnin keskenään, kuten Lightning Labsin testisiirrossa. Tämä antaa mahdollisuuden kehittää esimerkiksi hajautettuja pörssejä, joilla voi muuttaa kryptorahavaihdantaa keskitetyistä pörsseistä käyttäjien väliseksi vaihdannaksi.

Bitcoin tukee salamaverkon käyttöä täysiverisesti SegWit-päivityksen ansiosta. Salamaverkkoteknologia vaatii kuitenkin vielä kehitystä, jotta se on valmis laajamittaiseen käyttöön. Ensimmäisten salamaverkkosovellusten uskotaan tulevan käyttöön ensi vuoden aikana.

Salamaverkoilla on potentiaalia tehdä Bitcoinista koko maailman nopein varainsiirtojärjestelmä. (KUVA: Yann)

SegWit2X osoittautui kohtalokkaan bugiseksi viritykseksi

Vaikka SegWit2X-päivitys peruttiinkin, oli verkossa silti joitakin noodeja ajamassa kyseiseen päivitykseen perustuvaa ohjelmistoversiota Bitcoinista. Kun päivityksen oli tarkoitus aktivoitua, selvisi että asiat eivät menneet aivan suunnitelmien mukaan. Ohjelmistosta löytyi nimittäin merkittäviä bugeja, jotka olisivat itseasiassa estäneet 2X-päivityksen aktivoinnin jokatapauksessa.

Olennaista tämä on sen takia, että jos merkittävä osa ekosysteemistä olisi ottanut kyseisen ohjelmistoversion käyttöönsä, koko Bitcoin-verkko olisi ainakin hetkellisesti hajonnut. Siitä olisi syntynyt merkittävä käyttökatko. Tekniset asiantuntijat ovat löytäneet 2X-pohjaisesta ohjelmistosta merkittävän määrän kohtalaisen helposti löydettäviä bugeja, mikä viittaa siihen, että sitä ei ole testattu juuri ollenkaan.

Kysymys kuuluu, miten voi olla mahdollista että useampi Bitcoin-louhija ja merkittävä Bitcoin-yritys oli valmis tukemaan näin hätäisesti ja huolimattomasti suunniteltua päivitystä? Osa tukijoista on jo nöyrtynyt ja myöntänyt virheensä, kuten Xapon Wences Casares. Mutta monet teollisuusjohtajat ovat olleet hiiren hiljaa, vaikka Bitcoin-verkko vältti katastrofin vain aivan niukasti.

Tälläiset tapahtumat tietysti vain vahvistavat Bitcoin Coren kehittäjätiimin asemaa, sillä heidän konservatiivinen ja turvallisuuskeskeinen lähestymistapa nähdään yhä tärkeämpänä. 100 miljardin euron järjestelmän kanssa ei pidä pelleillä.

EKP:ssä mietitään Bitcoin-kieltoja

Euroopan keskuspankin hallituksen jäsen Ewald Nowotny paljasti Reuters-uutispalvelulle, että Euroopan keskuspankki ja lainsäätäjät käyvät parhaillaan keskustelua siitä, tulisiko keskusvallan puuttua kryptorahoilla käytävään kaupankäyntiin samaan tapaan kuin Kiina. Kiina kielsi syyskuussa ICO-sijoittamisen sekä bitcoin-pörssien toiminnan maassa.

“Käymme keskusteluja lainsäätäjien kanssa, tulisiko keskuspankkien puuttua kryptorahavaihdantaan samaan tapaan kuin Kiinassa, jossa kryptorahat kiellettiin, koska valtio katsoi niiden olevan petollisia”, Nowotny kertoi Reutersille.

Vaikka Nowotny paljasti lainsäätäjien ja pankkiirien käyvän keskusteluja mahdollisista kielloista ja kontrolleista, hän myös painottaa, ettei usko kryptorahojen olevan uhka perinteiselle taloudelle. Nowotnyn mukaan kryptovaluutat eivät voi haastaa perinteistä järjestelmää, mutta ne voivat aiheuttaa taloudellisia tappioita yksilöille.

“Kryptorahamarkkinat ovat sen verran pieniä, että ne eivät voi aiheuttaa taloudellista epävakautta. Kryptorahoihin sijoittajien on vain hyväksyttävä, että he voivat menettää rahansa”, Nowotny kertoi.

Vaikka EKP ei kuulemma pelkää Bitcoinia tai kryptovaluuttoja, on sillä silti haluna saada nämä teknologiat hallintansa alle. (KUVA: EKP)

Ron Paul mainostaa Bitcoin-eläkerahastoja

Pitkän linjan kongressiveteraani ja Yhdysvaltain entinen presidenttiehdokas Ron Paul on alkanut mainostaa Yhdysvaltalaisilla valtavirtakanavilla uutta Coin IRA -hanketta. Coin IRA on sijoitusyhtiö, joka tarjoaa bitcoiniin, etheriin ja muihin virtuaalivaluuttoihin sijoittavia eläkerahastoratkaisuja.

Ron Paul on ollut koko poliittisen uransa ajan vahva Federal Reserven rahapolitiikan kritisoija. Paulin mukaan nykyinen vähimmäisvarantojärjestelmään perustuva raha on petollista, eikä sillä ole todellista arvoa. Paulin mukaan dollari ja muut fiat-valuutat ovat alttiita inflaatiolle ja poliittiselle manipulaatiolle ja Paul onkin vaatinut paluuta takaisin kultakantaan.

Ei siis ole mikään ihme, että Ron Paul on innostunut kryptorahan tuomista mahdollisuuksista. Paul uskoo, että kryptorahoilla on mahdollisuus palauttaa rahajärjestelmä aidommaksi ja rehellisemmäksi. Paul on myös kertonut, että hän uskoo Bitcoinin olevan mukana tuhoamassa dollaripohjaista talousjärjestelmää.

Ron Paul mainostaa eläkesäästäjille kryptorahojen mahdollisuuksia Foxilla.

Intian KKO:n tuomarit haluavat Bitcoin-sääntelyä

Joukko Intian korkeimman oikeuden tuomareita ovat lähettäneet maan finanssiviranomaisille, lainsäätäjille sekä keskuspankille vaatimuksen, jossa ne kehottavat näitä tahoja toimimaan pikaisesti säätääkseen Bitcoinia kontrolloivia lakeja. Tuomareiden mukaan Bitcoinia voidaan käyttää siirtämään rahaa valtion rajojen yli jäljittämättömästi ja sen vuoksi sillä voidaan muun muassa välttää veroja.

“Konkreettisen kontrollimekanismien puute on jättänyt kryptoraha-alalle tyhjiön, jonka myötä alalta puuttuu kaikki vastuu ja regulointi”, korkeimman oikeuden tuomarit toteavat vaatimuksessaan.

Korkein oikeus ei suoraan kerro, minkälaista sääntelyä se haluaisi, mutta kannanotossaan se viittaa suoraan Venäjän ja Kiinan sääntelyihin. Sekä Venäjällä että Kiinassa Bitcoinia ja kryptorahoja kohtaan on ryhdytty ottamaan selkeämmin kielteinen ja kontrolloiva kanta. On mahdollista, että myös Intia on lähdössä kohti tätä suuntaa.

Bitcoinin käyttö on ollut Intiassa huomattavassa kasvussa siitä saakka, kun maan pääministeri kielsi yli 80% kaikesta Intian käteisrahasta. Käteisen kielto aiheutti intialaisille taloudellisia ongelmia ja jopa normaalien hyödykkeiden, kuten ruoan ja vaatteiden, ostaminen muuttui monille huomattavasti vaikeammaksi. Korkeimman oikeuden tuomarit arvioivat, että maassa on jo yli puoli miljoonaa Bitcoin-käyttäjää. Kannanotossa myös todetaan, että maan pörsseihin avataan päivittäin yli 2 500 uutta tiliä.

Intian korkeimman oikeuden tuomarit haluaisivat, että maan poliitikot ja päättäjät säätäisivät luvattuja Bitcoin-lakeja. (KUVA: Hindustan Times)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

https://docs.google.com/presentation/d/1iF8FTSt39vz67qTANQM8aC_fdoP5efcX…