Viikkokatsaus 46/2018: Asiantuntijoiden mukaan myrsky on tulossa

Kuukausi on jatkunut tähän asti hyvin samankaltaisena kuin edellinenkin: kurssi on ollut hyvin vakaa ja liikkeet ovat olleet varsin pieniä. Mitään erityislaatuisen omituista ei ole tapahtunut sillä rintamalla. Odotamme edelleen, milloin jotain radikaalia tapahtuu. Tuurillani juuri tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen, jotta kirjoitettu informaatio menee välittömästi vanhaksi. Jos niin käy ja bitcoin raketoi, voitte sitten kiittää (tai syyttää) minua.

Tällä viikolla uutisissa muun muassa vähän analyysiä tuosta, mitä matala volatiliteetti oikein tarkoittaa. Lisäksi muutamia uusia merkkejä Bitcoinin ja lohkoketjun tulemisesta arkipäiväisemmiksi asioiksi: Bitcoin-automaattien määrä kasvaa päivittäin, lohkoketjua ollaan käyttämässä tutkintojen tallentamiseen ja varmentamiseen ja tutkimuksen mukaan ylivertaisesti suurin osa Yhdistyneen kuningaskunnan asukkaista tuntee Bitcoinin.

Meillä on täällä toimistolla myös pieni ongelma. Nimittäin näyttäisi vahvasti siltä, että tarvitsemme uutta työkaveria jakamaan kanssamme työn finanssivallankumouksen edistämiseksi ja uuden entistä vapaamman maailman luomiseksi. Mikäli olet ihminen, jolta luontuu taloushallinto, kannattaa hakea meille ja ratkaista tämä ongelma!

                   Alhainen volatiliteetti on toisaalta antanut mahdollisuuden chillata. Näistäkin ajoista kannattaa nauttia, koska ne harvoin kestävät pitkään.

Alhainen volatiliteetti enteilee tulevaa myrskyä

Analyytikkojen mukaan bitcoinin tasainen kurssi ja matala volatiliteetti on vain tyyntä myrskyn edellä. Independent-lehti kertoo Albright Investment Groupin perustaja Victor Dergunovin ajatuksista. Dergunov uskoo, että nykyinen pitkään jatkunut rauhallisuus ennakoi tulevaa kurssimullistusta.

“Yleensä vastaava matalan heilahtelun ajanjakso on tapahtunut loppupuolella myyntivoittoisia bitcoin-markkinoita. Kaikki näyttäisivät menettävän kiinnostuksensa, vaihtovolyymit kuivuvat, uutisointi hiljenee; ja kun sitä vähiten odottaa, seuraava noususuhdanteinen kausi alkaa,” Dergunov kirjoitti blogiinsa.

Dergunov ei ole Independentin mukaan yksin. Independentin mukaan myös monet muut analyytikot ja asiantuntijat uskovat, että ensi vuosi tulee olemaan bitcoinille tasaista kasvua. Ainoastaan lähikuukausia pidetään epävarmoina.

Vaikka vastaavaa alhaista volatiliteettia on nähty aikaisemminkin ennen suuria kurssipyrähdyksiä, on nykyinen hinta historiallisen vakaa, etenkin bitcoinin kurssin ollessa näin korkealla.

Myrsky näyttäisi siintävän horisontissa ja on vain ajan kysymys, milloin se ehtii tänne.

Bitcoin-automaattien määrä ylittää kohta 4 000 kappaletta

Bitcoin-automaattien määrä maailmanlaajuisesti on pian jo 4 000 kappaletta, kertoo bitcoin-automaatteja kartoittava sivusto CoinATMRadar.com. Sivuston mukaan maailmassa on tällä hetkellä jo 3 959 BTC-automaattia.

Mikäli automaattien määrän kasvu jatkuu nykyisenlaisena, 4 000 automaatin raja rikkoutunee tämän kuukauden aikana. Päivittäin maailmalla asennetaan keskimäärin kuusi kappaletta uusia BTC-automaatteja. Automaatteja löytyy tällä hetkellä jo 74 maasta.

Eniten bitcoin-automaatteja löytyy USA:sta, jossa on jopa 2 354 automaattia. Kanadassa on toisiksi eniten automaatteja, 678 kappaletta. Euroopan maista eniten automaatteja löytyy Itävallasta, jossa on 247 automaattia.

Suomessa CoinATMRadar kertoo olevan 18 bitcoin-automaattia. Suomen suurin bitcoin-automaattien verkosto on Prasos Oy:n ylläpitämä Bittimaatti-verkosto. Bittimaatti-verkostoon kuuluu 10 automaattia ympäri Suomen. Automaateista voi ostaa bitcoinin lisäksi myös litecoinia ja myös myydä näitä molempia. Tällä hetkellä Bittimaateissa on meneillään myynnin tarjouskampanja, minkä ansiosta voit myydä kryptovaluuttoja alhaisilla 2% myyntikuluilla.

Myös suomalaisten bitcoin-automaattien verkko on saamassa lisää yksiköitä.

Alle yksi kymmenestä britistä ei tunne Bitcoinia

Kansainvälinen tieto- ja tutkimusyritys YouGov on laatinut kyselytutkimuksen koskien britannialaiste tietämystä Bitcoinista ja kryptovaluutoista. Kyselytutkimuksen tulokset näyttäisivät Bitcoinille positiivisilta, sillä 93% vastaajista kertoi tuntevansa kryptovaluutan.

Tutkimuksen mukaan miehet ovat huomattavasti kiinnostuneempia Bitcoinista kuin naiset. 40% vastanneista miehistä kertoi ymmärtävänsä Bitcoinin joko “erittäin hyvin” tai “kohtuullisen hyvin”. Naisten kohdalla vastaava luku oli ainoastaan 14%.

Lisäksi miehet omistivat bitcoineja moninkertaisesti enemmän kuin naiset. Vain 1% vastanneista naisista kertoi ostaneensa bitcoineja. Miesten kohdalla vastaava luku oli 6%. Suurin osa vastanneista, jotka kertoivat ostaneensa bitcoineja, olivat vähemmän yllättäen nuoria.

Britit myös uskovat, että Bitcoinilla on tulevaisuutta. 20% vastanneista kertoi, että he uskovat Bitcoinin käytön yleistyvän yhtä arkipäiväiseksi kuin käteisen ja luottokorttien. Summa on huomattavasti suurempi kuin bitcoinia omistavien vastaajien määrä. Näyttäisikin siltä, että Iso-Britanniassa on vahvasti potentiaalisia ostajia, jotka eivät ole vielä sijoittaneet bitcoiniin.

Britit näyttäisivät olevan teknisesti hyvin valveutunutta kansaa, etenkin finanssiteknologian kohdalla.

Bitcoin Cash on halkeamassa

Bitcoinista viime vuonna haljennut kopiokolikko, Bitcoin Cash, näyttäisi olevan halkeamassa. Tilanne näyttäisi hyvin samankaltaiselta kuin mikä johti viime vuonna Bitcoin Cashin syntymään.

Bitcoin Cash lohkaistiin Bitcoinista, koska joukko kehittäjiä ei hyväksynyt Bitcoinin skaalautumispäivitys Segregated Witnessiä. He pitivät SegWitiä huonona ratkaisuna, minkä vuoksi he päättivät tehdä oman Bitcoininsa. Tämä uusi Bitcoin-kopio ei kuitenkaan koskaan onnistunut pääsemään alkuperäisen Bitcoinin asemaan, kuten sen kehittäjät alunperin aikoivat.

Nyt Cashin kohdalla käydään vastaavaa taistelua. Osa Bitcoin Cash -käyttäjistä kannattaa uutta Bitcoin Cash SV-päivitystä, jonka nokkamiehenä toimii itseään valheellisesti Satoshi Nakamotoksi väittänyt australialainen liikemies Craig Wright. Osa taas on enemmän Bitcoin Cash ABC -päivityksen kannalla, joka on henkilöitynyt Bitcoin.comin ylläpitäjään ja entiseen Bitcoin-aktiiviin Roger Veriin.

Noin 66-77% louhijoista tukee SV:tä, siinä missä 18-29% ABC:tä. Näyttäisi todennäköiseltä, että nämä tahot eivät tule saavuttamaan riittävää yksimielisyyttä, vaan Bitcoin Cashista kehittyy kaksi kilpailevaa versiota. Historia toistaa itseään ja kuin Suomen kommunistiset pienpuolueet, myös Bitcoin Cash lisääntyy jakaantumalla.

Vaikka Bitcoin Cash muistuttaa tarkoituksen harhaanjohtavasti sekä nimeltään että markkinoinniltaan oikeaa Bitcoinia, todellisuudessa se ei ole sitä. Myöskään sen tulevat haarat eivät ole todellinen Bitcoin.

PayPalin estoja kierretään Bitcoinilla

Kritiikkiä ja ihailua saanut aktivisti ja reportteri Tommy Robinsonin joutui PayPalin eston kohteeksi. PayPal esti Robinsonille lahjoittamisen PayPalin kautta, koska PayPalin mukaan Robinsonin toiminta “lietsoo vihaa, väkivaltaa ja suvaitsemattomuutta”.

“Katsokaa näitä PayPalin fasisteja! He eivät osaa edes selittää, miten minä rikoin heidän käyttöehtojaan. He vain jäädyttävät varamme puoleksi vuodeksi. Pitäköön PayPal tunkkinsa. Jos haluat edelleen tukea minua, voit tehdä sen ilman PayPalia käyttämällä Bitcoinia,” Robinson kertoi.

Aikaisemmin pienempää mainetta nauttinut Robinson sai maailmanlaajuistakin julkisuutta hänen jouduttuaan pidätetyksi raportoidessaan Iso-Britanniassa tapahtuneesta lasten hyväksikäyttötapauksesta. Viranomaisten mukaan hän rikkoi tuomioistuimen määräämiä raportointikieltoja. Robinson kuitenkin vapautettiin myöhemmin, kun hänen tuomionsa katsottiin epäoikeudenmukaiseksi.

PayPal on tunnettu tavastaan rajoittaa lahjoituksia tahoille, joita pidetään poliittisesti liian kuumina perunoina. Yksi tunnetuimmista tapauksista oli WikiLeaksin esto, jota myös kierrettiin lahjoittamalla WikiLeaksille bitcoineja. Bitcoinin avulla kuka tahansa voi ottaa vastaan lahjoituksia kaikkialta maailmasta ilman, että mikään valtio tai yritys voi kieltää sitä.

Vaikka Tommy Robinsonin mielipiteisiin on suhtauduttu ristiriitaisesti, hänen epäreilu pidätyksensä herätti hänen puolelleen valtavasti sympatiaa.

Malesiassa aletaan varmistaa yliopistotutkintoja lohkoketjulla

Malesian opetusministeriö on kertonut uudesta hankkeesta, jonka tarkoituksena on laittaa tutkintotodistukset lohkoketjuun. Ministeriö on yhdessä kuuden malesialaisen yliopiston kanssa julkaissut e-Scroll-järjestelmän, jonka avulla lohkoketjua voidaan käyttää tallentamaan ja varmistamaan tutkintotodistuksia.

Malesian opetusministeriön mukaan väärennettyjen tutkintotodistusten kauppa on suurta. Väärennetyistä tutkintotodistuksista ollaan valmiita maksamaan jopa puoli miljoonaa puntaa.

Uuden järjestelmän avulla tutkinnot kirjataan avoimeen lohkoketjuun, jossa ne säilyvät ikuisesti ilman, että kukaan pääsee niihin käsiksi. Lohkoketju voi teoriassa vähentää valheellisten tutkintotodistusten käytön nollaan, mikäli yliopistot, yritykset ja tutkimuslaitokset ympäri maailman alkavat käyttää vastaavia menetelmiä.

Ensimmäiset tutkintotodistukset myönnetään niille, jotka suorittavat tohtorintutkinnon Malesian kansainvälisessä islamilaisessa yliopistossa. Malesian opetusministeriö kehottaa myös muita yliopistoja liittymään mukaan projektiin.

Tulevaisuudessa tutkinto voi olla turvattu lohkoketjulla sekä näpertelijöiltä että huijareilta, jotka haluavat ohittaa akateemisen työn.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *