Viikkokatsaus 47/2017: Yhden bitcoinin arvo lähestyy 10 000 dollarin rajapyykkiä

Bitcoin ja monet muut suuret kryptovaluutat ovat rikkoneet viime viikolla ennätyksiä ja merkit näyttäisivät positiivisesti siltä, että sama meininki jatkuu. Bitcoin ylitti maagisen 9 000 dollarin rajan, eli nyt jännitetään nouseeko bitcoinin kurssi 10 000 dollariin tämän vuoden puolella. 10 000 dollarin rajapyykki on noussut vuoden aikana esille monissa ennustuksissa.

Viikkokatsauksessa käsittelemme kurssinousuja sekä kurssien mahdollista tulevaisuutta. Lisäksi tarkastelemme CNBC:n tuoretta kyselytutkimusta, joka valottaa talousjohtajien näkemyksiä ja uskomuksia Bitcoinista. Muissa uutisissa katsomme, miksi miljardit karkaavat Venäjältä ja mitä ihmeellistä nyt taas kerran hardforkkaillaan.

Bittiraha.fi:n omistaja Prasos Oy on myös avannut kuluneella viikolla rahoituskierroksen. Nyt Sinulla on mahdollisuus sijoittaa vauhdilla kasvavaan yritykseen ja tulla omistajaksi firmaan, joka pyörittää muun muassa Bittiraha.fi:tä, Bittimaatteja ja Coinmotion-pörssiä. Prasosilla on aikomus nousta alallaan Euroopan johtajaksi, ja ainakin nykyiset kasvukäyrät antavat uskoa, että se ei ole lainkaan epärealistinen mahdollisuus. Hyvä tilaisuus siis!

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Monet kryptot rikkoivat ennätyksiä

Viime viikko toi uusia ennätyksiä monille kryptovaluutoille. Bitcoin rikkoi viime viikolla 8 200 dollarin ennätyksellisen rajan, ja nyt kurssi näyttäisi ottavan vahvoja kasvuaskeleita. Kirjoitushetkellä kurssi on jo noin 9 500 dollaria.

Bitcoinin lisäksi myös Ethereum-lohkoketjuprojekti on pärjännyt markkinoilla erinomaisesti. Vaikeuksistaan huolimatta Ethereumin ether-polettien kurssi on noussut kuluneella viikolla uuteen ennätykseen ylittäessään 460 dollaria. Etenkin vuoden loppupuolella kirkkaana palanut ICO-buumi on nostanut Ethereumin polettien kurssia, sillä monet sijoittajien käyttämät ICO-poletit pohjautuvat Ethereumin infrastruktuuriin.

Myös Bitcoinin lohkoketjusta kopioitu Bitcoin Cash on pärjännyt kuluneella viikolla erinomaisesti. Bitcoin Cash on noussut kuluneen viikon ajalla pitkästä aikaa yli 1 500 dollariin, jossa kurssi liikkuu artikkelin kirjoitushetkelläkin. Bitcoin Cashin kurssia ovat nostaneet ylöspäin etenkin korealaiset sijoittajat, jotka ovat ostaneet merkittäviä määriä Bitcoin Casheja.

Kaiken kaikkiaan kulunut viikko näyttäisi saaneen viime viikkojen SegWit2X-markkinapaniikin rauhoittumaan. Tämä puolestaan on antanut markkinoille mahdollisuuden jatkaa samaa nousujohteista liikettä, mitä niissä on ollut nähtävillä koko kuluneen vuoden ajan.

Bitcoinin kurssinousu on jatkunut koko vuoden ja loppu ei näyttäisi lukuisista varoituksista huolimatta olevan vielä lähellä. (KUVA: Shutterstock)

Sijoittajat ennustavat nousua 10 000 dollariin

Bitcoinin koko vuoden kestänyt hurja kurssinousu ja sen vielä hurjempi potentiaali ovat saaneet monet askaroimaan, miten korkealle bitcoinin kurssi voi lähitulevaisuudessa vielä nousta. Mikäli kurssien liike jatkaa edes lähestulkoon samaan suuntaan kuin viime vuosina, arvioivat asiantuntijat ja sijoittajat, että tulemme näkemään bitcoinin kurssissa lähitulevaisuudessa jopa viisinumeroisia lukuja.

Fundstratin Wall Street -strategisti Tom Lee on jakanut näkemyksiään bitcoinin kurssin tulevaisuudesta CNBC:lle. Tom Leen mukaan bitcoin tulee kasvamaan arviolta 40% seuraavan 7 kuukauden aikana. Leen mukaan SegWit2X:n hylkääminen ja siitä seurannut markkinakaaos tiputtivat monia heikkoja käsiä, minkä vuoksi bitcoinin kurssin kehityssuunta näyttäisi vähemmän epävarmalta.

“Viime viikolla bitcoin tippui 5 600 dollariin, jota seurasi nousu. Meidän näkemyksemme mukaan tämä liike tiputti markkinoilta heikkoja käsiä, minkä vuoksi huoli paniikkimyynneistä ei ole enää ajankohtainen. Suosittelemme bitcoinien tasaista ostamista näillä hinnoilla”, Lee kertoi.

Rahastosijoittaja ja miljardööri Mike Novogratz jakoi Tom Leen näkemykset bitcoinin lähitulevaisuudesta. Novogratz kertoi Bloombergille antamassaan haastattelussa uskovansa bitcoinin saavuttavan vuodenvaihteeseen mennessä 10 000 dollarin hinnan. Ethereumin hän puolestaan näki nousevan 500 dollariin.

Amerikkalainen talousjournalisti Max Keiser menee ennustuksissaan vielä pidemmälle. Hänen mukaansa bitcoin saavuttaa lopulta 100 000 dollarin hinnan.

“Bitcoin tulee dominoimaan ja johtamaan kryptovaluuttoja eteenpäin. Bitcoinista on kirjoitettu satoja muistokirjoituksia, mutta mitkään niistä eivät ole toteutuneet eivätkä mitkään tule toteutumaan. Fakta on, että Bitcoin on lahja jumalalta auttamaan ihmiskuntaa korjaamaan sen kaaoksen, jonka olemme saaneet aikaiseksi rahajärjestelmällämme”, Keiser julisti.

Bitcoin on innostanut jumalallisia viittauksia aikaisemminkin. Taiteilija Xania Dorfmanin bitcoin-aiheinen maalaus “Eye of God” myytiin aikoinaan 10 000 eurolla. (KUVA: Xania Dorfman)

Bitcoin-tuloista ilmoitetaan huonosti veroilmoituksessa

Yle uutisoi monien sijoittajien jättäneen ilmoittamatta kryptovaluutoilla tekemiään tuloja. Verohallinnon Yritysverotusyksikön ohjaus- ja kehittämisyksikön ylitarkastaja Timo Puiro kertoi verottajan analysoineen yli 10 000 bitcoin-lompakkoa, minkä perusteella on kyetty toteamaan, että suurin osa bitcoin-tuloista on jäänyt ilmoittamatta viime vuosina. Analyysien pohjalta 500 tapausta on pystytty nostamaan verotukseen. Puiro uskoi, että moni on jättänyt tulonsa ilmoittamatta epähuomiossa verotuskäytäntöjen huonon tuntemuksen takia, mutta hän muistutti myös, että monet ilmoittavat bitcoin-tulonsa oma-aloitteisesti ja rehellisesti.

Poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi kertoi Ylelle, että poliisi tutkii tällä hetkellä muutamia virtuaalivaluuttoihin liittyviä veropetoksia ja törkeitä veropetoksia, joissa rikoshyötyä on tullut tuhansista euroista satoihin tuhansiin euroihin. Veropetoksissa selvitetään muun muassa bitcoinin hankinta- ja myyntihintoja sekä verottajalle annettuja, pimitettyjä ja väärennettyjä tietoja. Virtuaalivaluuttoihin liittyviä veropetoksia voi Ulkuniemen mukaan olla tulossa enemmän ensi vuonna, sillä bitcoinin kurssinousu on saanut monia kotiuttamaan voittoja. Veropetoksen törkeydestä riippuen rangaistusta voi tulla sakon muodossa tai enintään neljän vuoden vankeuden verran.

Yle haastatteli myös toimitusjohtajaamme Henry Bradea, joka osasi kertoa virtuaalivaluuttayhteisön näkemyksiä aiheesta. Yksi suuri epäkohta on se, että tappioita ei ole mahdollista vähentää verotuksessa, toisin kuin monessa muussa pääomatulossa. Myöskään hankintahintaolettamaa ei saa käyttää. Bitcoinin kurssi on noussut niin paljon, että monet hyötyisivät hankintahintaolettamasta, ja lisäksi monet eivät edes tiedä mihin hintaan bitcoineja on tullut hankittua, sillä niiden hankintahetkellä näitä tietoja ei ole välttämättä ymmärtänyt tarvittavan vuosien kuluttua.

Onko kryptovaluuttaverot jäänyt ilmoittamatta? Ylen oppaasta voi käydä tarkistamassa, miten tuloista pitäisi ilmoittaa.

Finanssivalvonta antoi varoituksen kryptovaluutoista ja ICO-sijoittamisesta

Suomen Finanssivalvonta on tunnetusti halunnut pysyä ulkona kryptovaluuttakuvioista, mutta tällä viikolla taho julkaisi varoituksen kryptovaluutoista ja ICO-sijoittamisesta.

Julkaisun pääfokuksena oli ICO-sijoittaminen, joka on noussut puheenaiheeksi kuluneen vuoden aikana. Finanssivalvonta huomauttaa, että ICO:t saattavat olla sijoittajia suojaavan sääntelyn ulkopuolella ja että osa ICOista ovat olleet huijauksia. Riski pääoman menettämiseen on siis korkea. Voimakas hinnanvaihtelu on yleistä ICOissa ja kryptovaluutoissa, ja jälkimarkkinoilla voi olla mahdoton löytää ostajaa. Lisäksi sijoittajille ei tarjota riittävästi tietoa, ja teknologian toimivuudesta ei ole varmuutta. ICOa suunnittelevan tahon on selvitettävä, liittyykö siihen lainsäädäntöä, mikä riippuu ICOn toteutustavasta.

Kryptovaluuttoihin liittyen Finanssivalvonta huomauttaa, että ne ovat sijoituskohteena täysin spekulatiivisia. Tuotto-odotus perustuu siihen, että joku ostaa kohteen myöhemmin kalliimmalla. Kryptovaluutoilla tehtävä sijoitustoiminta on siis Finanssivalvonnan mukaan erittäin riskialtista. Kryptovaluuttojen hinnat ovat heilahdelleet paljon, ja osa kryptovaluutoista ovat osoittautuneet huijauksiksi. Lisäksi Finanssivalvonta muistutti Euroopan pankkiviranomaisen EBAn vuoden 2013 julkaisusta, jossa varoitettiin siitä, että kryptovaluuttavarat saattaa menettää kokonaisuudessaan esimerkiksi varkauden tai arvon romahduksen takia, eikä kuluttajalla ole perinteistä suojaa käyttäessään kryptovaluuttaa maksuvälineenä. 

Finanssivalvonta haluaa varoittaa kryptovaluuttojen ja ICO-sijoittamisen vaaroista.

Talousjohtajat epävarmoja bitcoinista

Maailman talousjohtajat suhtautuvat Bitcoiniin ristiriitaisesti, selviää CNBC:n tuoresta maailman talousjohtajien järjestölle esitetystä Bitcoinia ja siihen kohdistuvia asenteita kartoittavasta kyselytutkimuksesta. CNBC sai kyselyynsä 43 vastausta talousjohtajalta ympäri maailman.

12 kyselyyn vastannutta kertoi, että heidän mukaansa “Bitcoin on todellinen, mutta se on tällä hetkellä kuplassa”. 6 vastannutta puolestaan kertoi, että bitcoin on totta ja sen arvo ja käyttö kasvavat entisestään. 12 vastannutta puolestaan sanoivat Bitcoinin olevan “huijaus”. Loput vastanneista pidättivät kantansa, koska eivät tiedä riittävästi kryptovaluutoista muodostaakseen mielipidettä. Bitcoinia pitivät vahvempana Euroopan, Lähi-Idän ja Afrikan talousjohtajat ja he myös väittivät Bitcoinia huijaukseksi useammin kuin yhdysvaltalaiset tai aasialaiset.

“Bitcoin ei ole sellainen valuutta, jota käyttäisimme miljardibisneksissä. Se on jotain, joka kyllä kiinnostaa meitä ja jolle olemme hyvin avoimia, mutta emme ole vielä löytäneet keinoja integroida sitä yritystoimintaamme”, yksi vastanneista, kemianyritys Solvayn Karim Hajjar kertoi CNBC:lle.

Karim Hajjarin mukaan yritykset ovat kiinnostuneita bitcoinista, mutta eivät vielä osaa yhdistää sitä liiketoimintaansa. (KUVA: Soljay)

Venäläiset miljardöörit alkoivat bitcoin-sijoittajiksi

Tuoreiden uutisten mukaan venäläiset massimiehet ovat innostuneet sijoittamaan suuria summia bitcoiniin. Paikallisten uutislähteiden mukaan kolme Venäjän rikkaimpiin kuuluvaa miljardööriä, teräs- ja metallitekniikalla rikastuneet liikemiehet Roman Abramovich ja Aleksandr Abramov sekä tiedemies Aleksander Frolov ovat sijoittaneet valtavia summia bitcoiniin ja muihin digivaluuttoihin eurooppalaisen Blackmoon Crypto -rahaston kautta. Samaan aikaan miljardöörisijoittaja Roman Trotsenko on kertonut aikeistaan julkaista uuden venäläisen palvelun, jossa käyttäjät voivat myydä ja ostaa virtuaalivaluuttoja sekä järjestää omia ICO-sijoituskampanjoitaan.

Venäläisten liikemiesten kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan on suuri, mutta Venäjän hallituksen epävarma kryptoraha- ja lohkoketjupolitiikka on saanut monet investoijat siirtämään rahojaan ennemmin ulkomaille kuin kotimaahansa Venäjälle. Venäjän hallitus on aikeissa julkaista viralliset säädökset koskien kryptovaluuttojen louhimista ja ICO-sijoittamista vuoden 2018 heinäkuussa. Maan viestintäministeri Nikolai Nikiforov on aikaisemmin ilmoittanut, että Venäjä “ei tule koskaan laillistamaan digivaluuttoja”.

Trotsenko on kertonut, että hän ei aio julkaista uutta vaihtopalveluaan ennen kuin tilanne on ratkennut, vaikka se onkin teknisesti valmis julkaistavaksi. Trotsenko on myös sanonut, että hän on jo ottanut kryptovaihdannan sääntelyn ja sen ongelmat puheeksi presidentti Vladimir Putinin kanssa, mutta tilanteen selviämiseen saakka hänen kätensä ovat sidotut.

Venäjän keskuspankki on julkaissut oman digivaluuttansa, CryptoRublen, jonka on tarkoitus olla ainoa Venäjän virallisesti hyväksymäksi digivaluutta. Tästä huolimatta Venäjällä on suuri kiinnostus kryptovaluuttoihin ja lohkoketjusovelluksiin laajemminkin; venäläiset yritykset ovat esimerkiksi keränneet jo yli 300 miljoonan dollarin edestä sijoituksia ICO-kampanjoilla.

Venäläisillä miljardööreillä on millä mällätä, mutta valtion politiikka voi siirtää heidän rahansa Venäjän valtion ulkopuolelle. Kuvan miljardööri ei liity tapaukseen. (KUVA: Shutterstock)

Pankkien tukema yritys Intiassa avaa BTC-pörssin

Intian johtaviin maksupalveluyrityksiin kuuluva BillDesk on avaamassa Intiaan uuden bitcoin- ja kryptovaluuttapörssin, Coinomen. Erityisen mielenkiintoista uudessa pörssissä on sen emoyhtiön nauttima vahva julkinen tuki. BillDeskin sijoittajiin kuuluvat muun muassa suuret intialaiset julkiset pörssiyhtiöt State Bank of India ja Bank of Baroda. BillDesk toimii Intian maksunvälityslakien alaisuudessa ja sitä valvoo Intian keskuspankki.

Bitcoinin ja kryptovaluuttojen käyttö on kasvanut Intiassa valtavalla tahdilla sen jälkeen, kun Intian hallitus mitätöi noin 80 % kaikesta intialaisesta käteisestä. Viranomaisten arvioiden mukaan Bitcoin-käyttäjiä on Intiassa jo yli puoli miljoonaa ja määrä kasvaa useilla tuhansilla joka viikko. Arviot perustuvat pörsseiltä saatuihin lukuihin, joten todellinen käyttäjämäärä saattaa olla vielä suurempi.

Vaikka BillDeskillä on takanaan selvä julkinen tuki ja hyväksyntä, on sen kryptovaihtopalvelun tulevaisuus hyvin epävarma. Intialaiset poliitikot ja keskuspankki ovat toistuvasti ilmoittaneet huolensa kryptovaluuttojen käytön yleistymisestä ja julkisen vallan heikkenevästä otteesta valuuttoihin. Päättäjät eivät ole kuitenkaan vielä saaneet aikaiseksi edes alustavaa sääntelyä.

Bitcoinin käyttö on arkipäiväistymässä Intiassa samaan aikaan, kun hallitus pyrkii kontrolloimaan yhä enemmän kansalaistensa rahaliikennettä. (KUVA: Jorge Royan)

EKP:n johtaja: Bitcoinia ei syytä säännellä

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghin mukaan kryptovaluuttojen käyttö on vielä liian vähäistä, että kryptovaluuttoja olisi syytä ryhtyä säätelemään. Mario Draghi kertoi näkemyksistään viime maanantaina Euroopan parlamentille. Draghin mukaan kryptovaluuttojen käyttö euromaissa on vielä sen verran vähäistä, että ne eivät aiheuta uhkaa Euroopan keskuspankin kyvylle hallita valuuttaa. Tämän vuoksi kryptovaluuttojen vaikutus on hyvin vähäistä.

“Uskomme, että kryptovaluuttojen käyttö on hyvin rajoitettua. Kryptovaluutat eivät muodosta vielä mitään olennaista riskiä keskuspankeille”, Draghi kertoi.

Vain muutama päivä ennen Draghin lausuntoa Euroopan keskuspankin hallituksen jäsenistöön kuuluva Ewald Nowotny kertoi, että Euroopan päättäjät käyvät parhaillaan keskusteluja siitä, tulisiko digivaluuttoja ryhtyä sääntelemään tarkemmin. Nowotny käytti esimerkkinä Kiinan toimintaa maan bitcoin-pörssien sulkemiseksi.

Draghin mukaan Bitcoin on kuitenkin liian kehittymätöntä, että sitä tulisi säännellä. Draghin mukaan Euroopan keskuspankki ei tule sääntelemään bitcoinia, minkä lisäksi hän ylipäätään on epävarma siitä, olisiko keskuspankilla edes valtaa tai mahdollisuuksia säännellä Bitcoinia. Sen sijaan Draghi kannustaa ihmisiä syleilemään finanssisektorilla tapahtuvia teknologisia innovaatioita, ollen kuitenkin samaan aikaan terveen varovainen niitä kohtaan.

Mario Draghin mukaan Euroopan keskuspankki ei aio säännellä Bitcoinia ja ihmisten pitäisi syleillä uusia finanssiteknologian innovaatioita. (KUVA: World Economic Forum)

Bitcoin Diamond — kaksi uutta forkkia yhden hinnalla

Jos Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, SegWit2X, hard forkit, soft forkit ja kaikki muut ovat viime aikoina tuntuneet jo vähän sekavilta, niin nyt ollaan otettu askel entistä kummallisempaan suuntaan. Bitcoinin lohkoketjusta on nimittäin julkaistu oma Bitcoin Diamond -kopio, eli jälleen uusi Bitcoinin hard fork. Ja olosuhteet eivät voisi olla paljoa epäselvemmät.

Bitcoin Diamondeja on olemassa kaksi versiota, BCD ja BID. Kumpikin versioista väittää eroavansa olennaisesti Bitcoinista siten, että ne käyttävät proof-of-stake -louhintaa kryptorahoissa yleensä käytetyn proof-of-work -louhinnan sijasta. Kehittäjät väittävät, että tämä tekee uusista digivaluutoista nopeampia ja niiden louhinnasta vähemmän vaativaa.

Ensimmäinen Bitcoin Diamond, BID, julkaistiin 22. marraskuuta. Toinen, BCD, puolestaan julkaistiin 24. marraskuuta. Kummankin Bitcoin-kopion kehitystiimi on pysytellyt anonyyminä. Hämmennystä lisää, että molemmat Bitcoin-kopiot ovat päässeet listautumaan useampaan pörssiin. Bitcoin Talk -keskustelufoorumilla epäilläänkin, että myöhempi Bitcoin Diamond on niin sanottu bump-and-dump -hanke, eli kehittäjät ovat luoneet sen vain sitä varten, että voivat myydä kolikkonsa nopeasti niiden saatua arvoa ja sitten hylätä projektinsa.

Myös Bitcoin Diamondien kotisivut herättävät hämmennystä. BIDin kotisivu näyttää siltä kuin se olisi tehty Internetin nuoruudessa kultaisella 90-luvulla. Sivusto on täynnä heiluvia gifejä, välkkyviä taustakuvia ja törkeän keltaisia fontteja. Tästä huolimatta BID on julkaissut toimivan lähdekoodin ja lompakon. BCD:n kotisivu puolestaan näyttää asialliselta ja ammattimaiselta. BCD:ltä ei kuitenkaan löydy lompakkoa, vaan myynti keskittyy BCD-futuureihin.

Mitäpä tästäkin sitten pitäisi ajatella.

Ensimmäisen Bitcoin Diamondin kotisivu hämmentää retrohenkisyydellään.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].