Viikkokatsaus 48/2017: Bitcoinin kasvu on päätä huimaavaa

Nyt se on sitten tapahtunut: Bitcoinin kurssi on viisinumeroinen summa, jos sitä verrataan dollariin. Kurssi ylitti kuluneella viikolla kymppitonnin ja jätti monet jopa optimistisimmat analyytikot haukkomaan henkeään. Euroissakin mitattuna ollaan kymppitonnin lähettyvillä. Kukaan ei uskonut, että olisimme tässä pisteessä jo nyt, mutta niinpä me vain olemme.

Nouseva kurssi on selättänyt sitä kampittavat karhut, saanut valtavan määrän uusia ihmisiä Bitcoin-käyttäjiksi sekä nostanut kaikki ennustukset uusiin korkeuksiin. Mikäli nykyiset merkit pitävät paikkansa, Bitcoinista ja kryptovaluutoista tulee tulevaisuudessa yhtä tavanomainen osa ihmisten arkea kuin mitä Internet on nykyään. Viikkokatsauksessa tutustumme tähän Bitcoinin nousuun ja sen oheisilmiöihin.

Lisäksi kerromme, millaista oli Slushissa, sillä mehän tietysti kävimme siellä kertomassa kaikille nuorille startupeille sekä muille Slush-kävijöille siitä tulevaisuudesta, jonka kryptovaluutat näyttäisivät entistä selkeämmin olevan rakentamassa. Muissa uutisissa taas tsekkaamme, mitä Kiina on tällä kertaa kieltämässä ja miten sähköautolla louhitaan bitcoineja.

Muistutamme myös, että jos kiinnostaa sijoittaa Bittiraha.fi:n tarjoajaan Prasos Oy:n, niin se on vielä mahdollista, vaikka sijoituskierroksemme onkin jo ylittänyt odotuksemme. Jos taas viime viikon katsaus kiinnostaa, niin se löytyy täältä.

Bitcoin on raketti, joka lentää komeetan lailla kohti tutkimattomia korpimaita. (KUVA: mkarco)

Bitcoinin kurssi on ennätyksellisen korkea

Bitcoin on murtautunut jälleen kerran kokonaan uusiin ennätyksiin. Viime viikolla nähtiin ensimmäistä kertaa hintoja, jotka ylittivät 10 000 dollaria. Pian 10 000 dollarin rajapyykin saavuttamisen jälkeen kurssi lähti selkeään laskuun, käyden alle 9 000 dollarissa ja joissain pörsseissä jopa 8 000 dollarissa.

Kurssi kuitenkin korjasi ylöspäin nopeasti ja loppuviikosta bitcoinin hinta on ollut säännönmukaisesti yli 10 000 dollaria. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on jälleen uudessa ennätyksessä, yli 11 000 dollaria. Euroissakin lähestymme nyt 10 000 rajapyykkiä.

Tämä huomattava nousu on saanut valtavat massat uusia Bitcoin-käyttäjiä liikkeelle, mikä sai jopa suurimmat pörssit vaikeuksiin. Esimerkiksi Coinbase kertoi, että heidän sivuillaan kävi kahdeksan kertaa yhtä paljon liikennettä kuin edellisen piikin aikaan. Tämä sai Coinbasen palvelut toimimaan hitaasti tai ei ollenkaan ja lopulta pakotti pörssin aikaistamaan servereidensä huoltoa.

Myös muut pörssit olivat vaikeuksissa. Esimerkiksi Etelä-Afrikan suurimpiin kuuluva pörssi Luno ja luxemburgilainen Bitstamp eivät saaneet palveluitaan pelaamaan kaikille asiakkaille. Bitfinex-pörssille tilanne oli kaikista haastavin, koska valtavan asiakasmäärän lisäksi se joutui hajautetun palvelunestohyökkäyksen kohteeksi.

Bitcoinin räjähdysmäisesti kasvanut kurssi on saanut Bitcoin-optimistit tarkistamaan mielipiteitään. Amerikkalainen talousjournalisti Max Keiser on ennustanut, että bitcoin tulee lopulta saavuttamaan 100 000 dollarin kurssin. Virustutkastaan tunnetuksi tullut amerikkalainen yrittäjä John McAfee on puolestaan tehnyt vielä kovemman vedon:

“Bitcoinin kurssi tulee nousemaan vuoteen 2020 mennessä miljoonaan dollariin tai syön penikseni”, McAfee twiittasi.

Bitcoin on vallannut koko kuluneen vuoden ajan elintilaa globaaleilla markkinoilla, ja tämä kehitys näyttäisi vain kiihtyvän. (KUVA: Shutterstock)

Bitcoin ja Prasos vahvasti esillä Slushissa

Viikonloppuna on pidetty jälleen kerran Suomen suurin startup-yritysten tapahtuma Slush. Luonnollisesti myös muun muassa Bittiraha.fi:tä ja Coinmotionia pyörittävä Prasos Oy oli paikalla kertomassa uusista palveluistaan ja kasvusuunnitelmistaan. Prasos kiinnostikin sijoittajia, sillä yritys ylitti Slushin aikana käynnissä olevalle sijoituskierrokselle asettamansa tavoitteensa.

“Koska minimisijoitussumma oli vain 500 euroa, monet tavalliset Slushin kävijät olivat kiinnostuneita crowdfunding-kierroksestamme. Tulemme lähitulevaisuudessa avaamaan uusia palveluita ja parantamaan jo olemassaolevia. Uskomme, että tavoitteemme nousta Euroopan suurimmaksi kryptorahapalveluksi on täysin realistinen”, kertoi Slushissa Prasosta edustanut Pessi Peura.

Bitcoin, kryptovaluutat ja lohkoketju olivat muutenkin vahvasti esillä Slushissa. Tapahtumaan osallistuneista yrityksistä 150 kappaletta olivat tavalla tai toisella tekemisissä kryptovaluuttojen kanssa. Tämä on selkeää kasvua edellisiin vuosiin, jolloin vain kourallinen yrityksistä toimi krypto- tai lohkoketjuteollisuudessa.

“Meillä on potentiaalia olla kryptorahateollisuuden edelläkävijöitä, koska Suomessa on vahva ja kehittyvä teknologiayhteisö, mutta en usko, että olemme ihan vielä perillä asti”, kertoo Slushin organisaatiojohtaja Teemu Laurikainen.

Monet ovat huolissaan, että bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kova kasvu olisi kupla, joka odottaa puhkeamistaan, mutta Laurikaista tämä asia ei ahdista. Laurikaisen mukaan vaikka bitcoin ja kryptovaluutat olisivat kuplassa, tulevat ne silti kasvamaan. Laurikaisen mukaan tilanne on vastaava kuin .com-kuplan kanssa; vaikka kupla puhkesi, Internetistä tuli kaikkien käytössä oleva perustyökalu. Laurikainen uskoo, että sama voi tapahtua kryptojen kanssa.

“Pitkällä tähtäimellä kryptorahateollisuus tulee selkeästi kasvamaan, mutta matkalla saattaa olla vahvasti kurssiheittelyä ja lyhyen tähtäimen yli-innokkuutta”, Laurikainen noteeraa.

Slushin lisäksi Prasos esitteli Bitcoin-sijoittamista Sijoitus Invest -tapahtumassa. (KUVA: Prasos)

Pörssit kilpailevat siitä kuka julkaisee bitcoin-futuurit ensimmäisenä

Chicagon kaksi suurinta johdannaismarkkinapaikkaa kilpailevat siitä kumpi saa ensimmäisenä aloitettua kaupankäynnin bitcoin-futuureilla. Aiemmin oli jo tiedossa, että CME julkaisee bitcoin-futuurit joulukuun 18. päivä. Nyt heidän kilpailijansa CBOE on aloittamassa futuurikaupankäynnin jo viikkoa ennen eli 11. päivä.

CBOE:n oli tarkoitus alunperin aloittaa futuurikaupankäynti vasta 2018 aikana, mutta kiinnostus Bitcoinia kohtaan on niin kovaa, että he joutuivat reagoimaan asiaan nopeammin. Tämä on suorastaan hurja uutinen, sillä futuurimarkkinat voivat nopeasti houkutella miljardien pääomia. Bitcoin-markkinoille on odotettavissa suurta volatiliteettia futuurimarkkinoiden lisääntyessä.

Coinbase tuomittiin luovuttamaan tietoja verottajalle

Yhdysvaltain suurimpiin kuuluva bitcoin-vaihtopalvelu Coinbase on tuomittu luovuttamaan asiakastietoja Yhdysvaltain verottajalle. Yhdysvaltain verotoimisto IRS vaati oikeudessa Coinbasen asiakastietoja verotuksen valvontaa varten.

Alunperin IRS vaati jopa puolen miljoonan asiakkaan tietoja, mutta Coinbase vastusti tätä vetoamalla siihen, että vaikka osa sen asiakkaista olisivat käyttäneet kryptovaluuttoja veronkiertoon, ei sillä voida oikeuttaa kaikkien asiakkaiden yksityisyyden rikkomista. Tuomioistuin hyväksyi Coinbasen argumentin ja tuomitsi Coinbasen luovuttamaan ainoastaan noin 14 000 asiakkaansa tietoja.

Tuomioistuin määräsi luovutettavaksi vuosina 2013-2015 yli 20 000 dollarin edestä kauppaa käyneiden Coinbasen asiakkaiden tiedot. Päätös koskee noin prosenttia Coinbasen asiakkaista ja Coinbase kuvaileekin päätöstä “osittaiseksi voitoksi”.

Yhdysvaltain oikeuslaitoksen tuomio on suurimmaksi osaksi Coinbasen mieleen, sillä se turvaa miltei kaikkien sen asiakkaiden tiedot veroviranomaiselta. (KUVA: Lonpicman)

Bitcoinien myynti tiskin yli voi olla Kiinassa laitonta

Kiinassa keskustellaan siitä, rikkovatko maassa yleistyneet tiskin yli tapahtuvat bitcoin-myynnit Kiinan keskuspankin käskyä sulkea Kiinan bitcoin- ja kryptorahapörssit. Kiinan valtiollisen CCTV-kanavan talouskommentaarien mukaan myös yritysten harjoittama tiskin yli myynti voi rikkoa Kiinan keskuspankin asettamia sääntöjä.

“Kaikki kasvotusten tapahtuva kaupankäynti ei välttämättä ole laitonta, mutta jos yritys tarjoaa opastusta ja välitysalustaa, on se selkeästi vastoin lakia”, kertoi China National Gold Group Corpin pääekonomi Wan Zhe.

Myös finanssikolumnisti Li Cangyu on samaa mieltä. Hänen mukaansa yritysten harjoittama kryptorahojen myynti tiskin yli on yritys kiertää Kiinan keskuspankin asettamia selkeitä kieltoja, jotka nimenomaisesti kieltävät pörssit ja välityspalvelut.

Kiinan keskuspankki sulki kiinalaiset bitcoin- ja kryptorahapörssit viime syksynä. Bitcoinien kysyntä Kiinassa on kuitenkin edelleen massiivista, mikä sai monet yritykset, kuten pörssijätti Huobin, siirtymään tiskin yli tapahtuvaan bitcoin-myyntiin. Toiminnan laillisuus herätti jo alunperin kysymyksiä ja Kiinan keskuspankki on miettinyt, miten se aikoo toimia myynnin kanssa. Näyttäisi entistä mahdollisemmalta, että keskuspankki tulee lopulta toimimaan myös tämän myynnin kieltämiseksi.

Finanssikolumnisti Li Cangyun mukaan Huobin toiminta rikkoo selvästi Kiinan keskuspankin asettamia sääntöjä. (KUVA: CCTV)

Milleniaalit luottavat enemmän Bitcoiniin kuin pankkeihin

Kasvava määrä niin sanotuista milleniaaleista suosii bitcoinia ennemmin kuin perinteisiä pankki- tai sijoituspalveluita. Blockchain Capitalin teettämän kyselytutkimuksen mukaan noin neljännes milleniaaleista sijoittaa rahansa bitcoineihin.

Kyselytutkimuksen mukaan milleniaalit ovat laajamittaisesti tyytymättömiä pankkeihin ja perinteiseen talousjärjestelmään. Noin 70 % vastanneista 10 000 milleniaalista kertoi, että he ovat tyytymättömiä pankkien tarjoamiin korkoihin. Miltei 65 % haastatelluista vastasi, että heidän rahansa ovat paremmassa turvassa Bitcoinissa kuin pankeissa, koska he voivat itse hallita Bitcoinejaan.

Kyselytutkimus myös osoitti mielenkiintoista kehitystä. Bitcoinia ja etenkin vähemmän tunnettuja kryptovaluuttoja on pidetty stereotyyppisesti miehisenä harrastuksena. Kyselytutkimuksen mukaan kuitenkin noin 2 kolmannesta naispuolisesta kryptorahakäyttäjästä ovat alkaneet hajauttaa sijoituksiaan myös muihin kryptovaluuttoihin.

Milleniaalit tahtoisivat, että pankit omaksuisivat bitcoinin ja modernin finanssiteknologian nopeammin. Hiukan alle 50 % vastanneista sanoivat, että he haluaisivat nykyistä käyttökelpoisempia pankkipalveluita. Puolestaan 45 % vastasi, että he tahtoisivat pankkien integroivan bitcoin-palveluita, jotta he voisivat ostaa bitcoineja suoraan pankkinsa kautta.

Kyselytutkimuksessa arvioitiin, että nykyisen kehityksen valossa näyttäisi siltä, että milleniaalit tulevat sijoittamaan noin kaksi kolmasosaa säästöistään virtuaalivaluuttoihin. Nuorempien sukupolvien uskotaan pystyvän omaksumaan uudet ja mullistavat teknologiat luonnollisemmin ja nopeammin kuin aikaisempien sukupolvien, ja ainakin kyselytutkimuksen tulokset tukevat tätä oletusta.

Nuorten ja nuorten aikuisten sukupolville kryptovaluutoista on muodostumassa yhtä luonnollinen osa maailmaa kuin Internetistä. (KUVA: CEU)

Teknologiaharrastaja asensi louhintalaitteet sähköautoonsa

Eräs innovatiivinen teknologiaharrastaja on päättänyt yhdistää kaksi mullistavaa keksintöä, nimittäin sähköauto Teslan ja digitaalisen rahan. Luettuaan asialla vitsailevan päivityksen Facebookista, tämä harrastaja päätti panna tuumasta toimeen ja asentaa kryptovaluuttalouhintalaitteiston Teslaansa. Nyt hänen Teslansa voi louhia kryptovaluuttoja, kun sitä ei käytetä ajamiseen. Vaikka asennus on lähinnä testi, liittyy se laajempaan kysymykseen Bitcoinien ja kryptovaluuttojen louhinnasta.

Yksi Bitcoinin nähdyistä merkittävimmistä ongelmista on bitcoin-louhinta ja sen keskittyminen. Nykyään Bitcoin-louhiminen tapahtuu pääasiallisesti suurissa, keskitetyissä louhintahalleissa. Bitcoinin kurssin noustessa louhinnasta on tullut myös yhä kannattavampaa, minkä seurauksena yhä enemmän ja enemmän energiaa käytetään Bitcoin-louhintaan. Bitcoin-verkon kannalta tämä on luonnollisesti hyvä asia, koska mitä enemmän verkossa on louhintatehoa, sitä turvallisempi verkko on ulkoisia hyökkäyksiä vastaan.

Laajemmasta näkökulmasta kasvaneet louhintakustannukset ja keskittynyt louhinta eivät kuitenkaan ole hyvä asia. Tämä on saanut insinöörit, hakkerit ja kehittäjät luomaan vaihtoehtoisia tapoja louhia bitcoineja.

“Kiinassa suurimmat Bitcoin-louhintahallit käyttävät kasvavissa määrin ultrahalpaa vesivoimaa. Euroopassa puolestaan pienen mittaluokan louhijat ovat ryhtyneet kokeilemaan muun muassa tuulivoimalla toimivia louhintalaitteita”, kertoi Motherboard-teknologiajulkaisun asiantuntija Daniel Oberhaus.

Tällaisia pienen mittaluokan louhintaoperaatioita voisivat olla esimerkiksi autoihin tai muihin laitteisiin asennettavat louhintalaitteet. Sen sijaan, että laitteet istuvat käyttämättöminä, ne voisivat tulevaisuudessa maksaa itse osan omista kustannuksistaan louhimalla uutta rahaa. Louhintalaitteet tuottavat myös paljon lämpöä, mitä voitaisiin käyttää esimerkiksi kylmällä säällä auton moottorin lämpimänä pitämiseen tai asuntojen lämmittämiseen.

Tämä Tesla voi louhia kryptovaluuttoja silloin, kun se muutoin makaisi käyttämättömänä tallissa. (KUVA: Tesla Owners Worldwide)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].