Viikkokatsaus 48/2014: 50 000 bitcoinin huutokauppa häämöttää

Kuluneella viikolla Bitcoin-aiheisissa uutisissa puhuttiin mm. Silk Road -bitcoinien huutokaupasta, tunnettujen hyväntekeväisyysjärjestöjen Bitcoin-lahjoituksista ja Mt. Goxin konkurssin etenemisestä. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viime viikon kysymyksenä kysyttiin “Mille alalle kaipaat eniten lisää bitcoin-hyväksyjiä?“, ja ylivoimaisena voittajana oli ruokakauppa (39%). Muita vastaajille tärkeitä aloja oli tietotekniikka (13%), ravintola (10%) sekä viihde- ja vapaa-aika (8%).

Uusi viikon kysymys koskee tämän hetken kuumaa aihetta eli tulevaa 50 000 Silk Road -bitcoinin huutokauppaa. Kysymys on “Miten uskot 50 000 bitcoinin huutokaupan vaikuttavan kurssiin?“. Siihen voit vastata sivuston oikeasta reunasta.

Henri Heinosen viimeisimmän kurssiraportin voi lukea täältä.

Silk Roadiin liittyvän bitcoin-huutokaupan tulos selviää perjantaina

Tällä viikolla Yhdysvalloissa huutokaupataan Silk Roadin ylläpitäjältä, Ross Ulbrichtiltä, takavarikoituja bitcoineja. Huutokauppa ei ole ensimmäinen laatuaan, sillä aiemmin tänä vuonna huutokaupattiin itse kauppapaikalta takavarikoidut bitcoinit. Kuten viime kerralla, jännitystä on ilmassa, kun ihmiset arvailevat osallistujia, voittajia ja huutokaupan vaikutusta kurssiin.


Huutokaupan järjestää U.S. Marshals Service

Huutokauppaan on osallistumassa useita viime huutokauppaan ilmoittautuneita, kuten Bitcoin Investment Trust, Bitcoins Reserve ja viime huutokaupan voittaja Tim Draper. 30 000 bitcoinin huutokauppahintaa ei julkistettu viimeksi, mutta markkina-arvoltaan potti oli n. 14 miljoonan euron arvoinen. Koko potti meni Draperille, vaikka osallistujia oli useita ja potti oli jaettu useaan osaan. Nyt huutokaupattavana on 50 000 bitcoinia, joiden arvo on kirjoitushetkellä 15 miljoonaa euroa. Huutokaupan tulos selviää perjantaina, mutta ei ole varmaa paljastuvatko voittajat julkiseen tietoon.

Hyväksyjiä Suomessa

Helsinkiläinen fine dining -ravintola Spis tarjoaa laaturuokaa bitcoineilla. Ruoka pyritään valmistamaan mahdollisimman pitkälle puhtaista pohjoismaisista raaka-aineista. Pääosa ruoassa annetaan kasviksille, mutta myös lihaa ja kalaa on tarjolla.

EuroRC:n verkkokauppa hyväksyy bitcoineja. Verkkokaupan valikoimaan kuluu radio-ohjattavia autoja ja erilaisia lentäviä laitteita. Verkkokauppa pyrkii tarjoamaan tuotteita sekä harrastelijoille että kilpailijoille.

Hollantilaisessa ruokakaupassa kelpaa bitcoin

Bittirahan viikon kysymyksen vastausten perusteella suomalaiset toivovat bitcoin-maksumahdollisuutta eniten ruokaostoksiin. Tässä asiassa hollantilaiset ovat edellä, sillä Arnhemin kaupungissa Spar antaa tämän mahdollisuuden nyt asiakkailleen.

Kaupan omistaja ei ole itse bitcoin-käyttäjä, mutta oli tietoinen paikallisista bitcoin-aktivisteista, jotka onnistuivat innostamaan hänet mukaan. Hän ei odota kovin suuria voittoja, mutta toivoi maksumahdollisuuden kuitenkin tuovan uusia asiakkaita. Kahden ensimmäisen päivän aikana kymmenen ostosta olikin jo maksettu bitcoineilla.

Hollantilaisessa Spar-ruokakaupassa käy bitcoin (lähde)

Bitcoin-lahjoituksia: Punainen risti, Pelastakaa lapset

Lahjoitusten antaminen näyttää nousevan yhdeksi suosituksi bitcoinin käyttötavaksi. Niinpä tälläkin viikolla on saatu taas pari nimekästä lahjoitusten vastaanottajaa. Sekä Punainen risti että Pelastakaa lapset ovat aloittaneet yhteistyön BitPayn kanssa. Tässä vaiheessa tosin vasta kummankin organisaation yhdysvaltalainen jäsenjärjestö on mukana, mutta toivottavasti tulevaisuudessa mahdollisuus leviää myös muihinkin maihin.

Pientä kritiikkiä nämä vanhat ja tunnetut järjestöt ovat kuitenkin saaneet. Ne vaativat jokaiselta lahjoittajalta nimen ja osoitteen, ennen kun lahjoituksen pääsee antamaan. Monet bitcoin-käyttäjät vierastavat tällaista ja toivoisivat vain saavansa suoraan esille QR-koodin, johon lahjoituksen voisi tehdä helposti ja anonyymisti.

Myös Fergusonin kaupunginkirjaston Bitcoin-lahjoitukset pääsivät huomioon, kun ihmiset saivat houkuteltua kirjaston ottamaan lahjoituksia vastaan. Suomenkin uutisissa näkyneen yhdysvaltalainen kaupunki joutui viikolla ongelmiin, kun kouluja ja muita julkisrakennuksia suljettiin mellakoiden takia. Ihmiset alkoivat toivoa perinteisten lahjoitustapojen lisäksi myös Bitcoin-lahjoitusosoitetta, jonka kirjasto hankki pikaisesti. Yhteensä kirjastolle on lahjoitettu tämän artikkelin kirjoitushetkellä eri kanavien kautta jo 30 000 kertaa.

Suomalaisen kryptovaluutan perustulo on jaossa

Suomalainen Krypto Fin Ry alkoi jakamaan kryptovaluuttaansa, FIMK:iä, ilmaiseksi. FIMK:it jaetaan “perustulokokeiluna” kaikille tunnistautuneille yli 15 vuotiaille Suomen kansalaisille. Kaikki osallistujat saavat 1000 FIMK:iä kuukausittain sillä periaatteella, että jokaisella kansalaisella on oikeus perustuloon. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä 1000 FIMK:iä on arvoltaan n. 50 senttiä.

eBay on hyvin avoin Bitcoinille

eBayn johtaja Devin Wenig kertoi Wall Street Journalin haastattelussa eBayn olevan erittäin avoin bitcoinille ja arveli yhtiön kokeilevan sitä todennäköisesti tulevaisuudessa. Tämä ei sinänsä ole ihme, sillä eBayn tytäryhtiö PayPal on myös ollut kiinnostunut bitcoinista. Vaikka PayPal irroitetaankin ensi vuonna omaksi yhtiökseen, sen ja eBayn välinen yhteistyö tulee jatkumaan hyvin läheisenä toistaiseksi.

Uusi nettikanava jakaa ilmaisia Bitcoin-aivolompakoita

Aiemmin bitcoiniin keskittynyt uutissivusto on julkaissut Decentral TV -nettikanavan, joka näyttää videoita 24 tuntia päivässä. Decentral TV:n aiheina ovat nykyään hajautetut ja mullistavat teknologiat, kuten Bitcoin. Kanavaa seuraamalla on mahdollista voittaa bitcoineja, sillä palveluun on piilotettu Bitcoin-aivolompakoiden avaimia. Kanavan omistajat ovat aiemmin järjestäneet aivolompakkokisoja omistamassaan Rushwallet-lompakkopalvelussa.

Bitcoin-siirroista voi paljastaa käyttäjiä, kertovat tutkimukset

Bitcoin on pseudonyymi maksutapa eli kaikki siirrot ja osoitteet ovat julkisia, mutta siirtojen takana olevia henkilöitä tai tahoja ei voi tietää. Viikolla uutisoitiin kahdesta analyysista, joilla pyrittiin tunnistamaan Bitcoin-käyttäjiä. Coinalytics kertoi analysoineensa Silk Roadin Bitcoin-siirtoja, joiden avulla löydettiin osoitteiden klustereita, joiden perusteella pystyisi selvittämään yksittäisiä Silk Road -käyttäjiä. Coinalytics kertoo Bitcoinin lohkoketjun rakentavan tuntemattomia profiileja, joita täytyy vain “kääntää oikealle kielelle”.

Luxemburgin yliopiston tutkimuksessa esitettiin malli, jolla pystytään yhdistämään IP-osoitteita bitcoin-osoitteisiin, ja näin ollen mahdollisesti tunnistamaan Bitcoinin käyttäjiä. Bitcoin-protokolla ei myöskään ole tarpeeksi hyvä palvelunestohyökkäysten estämisessä, joten tällaista hyökkäystä hyödyntämällä voitaisiin tunnistaa Bitcoinin käyttäjiä vaikka käytössä olisi anonyymiytta tarjoavia keinoja, kuten tor-verkko. Tutkijat kertovat tällisen hyökkäyksen onnistumisen olevan 11 – 60 % luokkaa.

Bitcoin ei ole luonnostaan anonyymi maksutapa, kuten jotkut virheellisesti luulevat. Bitcoinia voi kuitenkin käyttää anonyymisti panostamalla siihen hyvin. Muun muassa kertakäyttöiset osoitteet, maksujen tekeminen mikserin kautta ja anonymisoivat lompakot auttavat siinä.

Samsung Electronicsin johtaja BitFuryn neuvonantajaksi

Samsung Electronicsin strateginen johtaja Young Sohn on ryhtynyt louhijafirma BitFuryn neuvonantajaksi. Bitfury on yksi menestyneimmistä louhijafirmoista, ja Sohn kokeekin yrityksellä olevan valtavasti potentiaalia ja halua kasvaa suuremmaksi.

Kraken valittu avustamaan Mt. Goxin varojen palauttamisessa asiakkaille

Yhdysvaltalainen bitcoin-pörssi Kraken tulee auttamaan Mt. Goxin konkurssipesän sotkujen selvittämisessä. Tämä on hyvin positiivinen uutinen, sillä velkojat ja entiset asiakkaat ovat olleet huolissaan jäljelle jääneiden varojen hitaasta jakamisesta ja siitä osaako konkurssipesä hoitaa bitcoinien jakamisen oikeaoppisesti. Kraken tulee hoitamaan varojen jakamisen oikeille omistajilleen palvelunsa kautta, kunhan asiat on saatu selvitettyä.

Hollannin valtiovarainministeriön virkamies pitää Bitcoinia alv-vapaana

Hollanin valtionvarainministeriön virkamies Jakob Kamminga pitää Bitcoinia alv-vapaana. Arvonlisäveroa ei siis täytyisi maksaa bitcoineilla tehdyistä ostoksista, vaan veroa maksetaan vain itse tuotteeseen lisätystä alv:sta. Päätös ei ole varma, mutta ministeriön kerrotaan harkitsevan tällaista päätöstä.

Citin pääekonomisti: Bitcoin on fiat-valuutta, samoin kuin kulta

Perinteisesti kulta on nähty perustavanlaatuisesti erilaisena hyödykkeenä kuin valtioiden painattamat fiat-rahat, joilla ei itsessään ole mitään sisäsyntyistä arvoa. Citin pääekonomisti Willem Buiter kuitenkin ravistelee tätä käsitystä raportissaan, joka on tähdätty Sveitsin sunnuntaista keskuspankin kultavarannon suurentamista käsittelevää kansanäänestystä vastaan. Myös Bitcoin saa osansa raportissa.

Buiter katsoo kullan olevan oikeasti lähes hyödytön metalli, jonka takia sen nykyinen arvo ei ole oikeasti perusteltu. Koska markkinat kuitenkin arvostavat kultaa niin paljon, hän väittää sen hinnan olevan kuplassa – joka on kestänyt jo 6000 vuotta. Buiterin mukaan tämä tekee siitä käytännössä samanlaisen hyödykkeen kuin keskuspankkien liikkeelle laskemat valuutat, joilla ei ole sinällään mitään arvoa, mutta koska kaikki hyväksyvät niitä, ne kuitenkin ovat arvokkaita. Buiter katsoo tämän takia sekä kullan että keskuspankkien ylläpitämien valuuttojen olevan fiat-rahaa, ja laskee siihen samaan soppaan mukaan vielä bitcoininkin.

Muuta luettavaa

Vesa Seppälä pohtii Bitcoinin potentiaalia nettikasinoissa artikkelissa Bitcoin nostaa asemaansa rahapeliteollisuudessa.

Tivin artikkelissa käydään läpi Coinbasen toimintaa ja kerrotaan yksinkertaistamisen olevan avainasemassa Bitcoinin levittämisessä.

Osallistu Bittirahan jouluarvontaan!

Bittirahan jouluarvonta lähti käyntiin tänään. Pääpalkintona voittaja saa valita itselleen älypuhelimen! Vaihtoehtoina ovat iPhone 6, Lumia 930 ja Galaxy S5. Palkintoja on myös useita muita, joten kannattaa osallistua arvontasivuillamme.