Viikkokatsaus 48/2016: Bitcoinin kurssikehitys vakuuttavaa

Hyvää joulukuun alkua, kaikki arvoisat Bittirahan lukijat! Joulun odottaminen voi käydä työstä, mutta onneksi tuota odotusaikaa voi lyhentää lukemalla Bittirahan viikkokatsausta. Pääsee paljon nopeammin avaamaan seuraavan luukun suklaakalenterista, kun ei koko ajan vilkuile kelloa, vaan välillä tutustuu kryptovaluuttamaailman ajankohtaisimpiin ja tärkeimpiin uutisiin!

Nyt on tietysti myös hyvä aika ostaa joululahjoja – vinkki, vinkki – ja me Bittirahalla tiedämme juuri oikeat paikat! Esimerkiksi Denarium-sisarpalvelumme tarjoaa maailmalla kehuttuja bitcoin-kolikoita, jotka varmasti saavat kenet tahansa Bitcoinia harrastavan tai siitä kiinnostuneen sukulaisen tai ystävän iloiseksi! (Tarkkasilmäinen lukija saattoi huomata, että tässä käytetään nyt törkeästi hyväksi joulua palveluidemme markkinoimiseksi. Mutta meitäpä ei hävetä, koska ne palvelut ovat parasta A-luokkaa.)

Tällä viikolla uutisissa jälleen uusi ennätyksen ylitys. Bitcoin on pysynyt ennätyksellisen korkeana kurssin saavutettua nykyiset korkeat tasonsa. Tämä ei ole mikään ihme, sillä Bitcoinin suosio kasvaa jatkuvasti valuutan osoittaessa kerta toisensa jälkeen pystyvänsä voittamaan niin kriittisten pahanilmanlintujen ennustukset kuin myös tekniset vaikeudet. Kysyntä bitcoinille on myös kasvussa Intian ja muiden valtioiden pyrkiessä aktiivisesti eroon käteisestä rahasta sekä anonyymistä rahanvälityksestä.

Vaikka Bitcoinista itsestään kuuluu hyvää, Amerikasta kuuluu pahaa. Amerikkalainen tuomioistuin on suostunut veroviranomaisten vaatimukseen saada Coinbasen bitcoiniin liittyviä asiakastietoja itselleen. Muissa uutisissa muun muassa viikolla järjestetystä Slush-tapahtumasta, Euroopan suurimman sataman lohkoketjuimplementaatio sekä WikiLeaks ja miten bitcoin on auttanut sen taistelua jo vuosien ajan.

Viikolla olemme myös julkaisseet Toni Kososen tuoreimman teknisen analyysin, jossa käsitellään perusteita sekä bitcoinin mahdolliselle nousulle että laskulle.

Blogissa puolestaan Petri Smal käsittelee bitcoinin nousua kasinoiden käytössä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Denarium-kolikko on hieno lahja. Hyvissä ajoin tilaamalla voit varmistaa, että posti sekä pukki ehtivät toimittaa lahjat kilteille lapsille!

Bitcoinin kurssi pysynyt ennätyksellisen pitkään korkealla

Bitcoinin kurssi on pysynyt yli 500 dollarissa yli kuusi kuukautta putkeen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun bitcoinin kurssi on ollut yli 500 dollaria yhtäjaksoisesti yli puoli vuotta. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on dollareissa mitattuna noin 760.

Bitcoinia on pitkään kritisoitu sen kurssin heittelemisestä. Tämä puolen vuoden ajanjakso osoittaa kuitenkin, miten huolet ovat liioiteltuja ja miten bitcoinin kurssi on muuttumassa tasaisemmaksi digivaluutan ekosysteemin kehittyessä.

Bitcoinin vahvalle ja kestävälle kurssille on povattu useita syitä, kuten yhä kiihtyvä taloudellinen kontrolli sekä valtioiden taloudelliset vaikeudet Kiinan ja Intian kaltaisilla suurilla markkina-alueilla. Sekä Kiinassa että Intiassa kiinnostus bitcoinia kohtaan on kasvanut kansalaisten kokiessa hallitustensa epäonnistuneen talouspolitiikassa.

Bitcoin on pysynyt yli 500 dollarin lukemissa ennätyksellisen kauan, klikkaa suuremmaksi. (KUVA: Coinmarketcap)

NASDAQ-blogi: Bitcoin voi olla taloudellinen pelastaja maailmalle

Teknologiapörssi Nasdaq on julkaissut sivuillaan blogikirjoituksen, jossa pohditaan nykyisten raha- ja talousjärjestelmien huonoja puolia sekä maailmalla kasvavissa määrin leviävää epäluottamusta nykyrahaa kohtaan.

Blogitekstissä käsitellään muun muassa Intian sekä Venezuelan tilannetta ja Bitcoinin käytön kasvua näissä maissa taloudellisten ongelmien ja kontrollin seurauksena. Blogin mukaan bitcoin voi tarjota pelastuksen esimerkiksi hauraille talousalueille.

“Bitcoin tarjoaa ratkaisun moniin taloudellisiin ongelmiin, mutta se kärsii toistaiseksi haasteista, kuten epämääräisestä sääntelystä, linkeistä kyseenalaiseen toimintaan sekä kurssin ailahteluista. Bitcoin on kuitenkin pääsemässä hitaasti yli negatiivisesta maineestaan ja nousemassa taloudelliseksi pelastajaksi useissa maailmankolkissa”, Nasdaqin blogisti ja talousasiantuntija Prableen Bajpai kirjoittaa.

NASDAQ:in blogissa uskotaan, että bitcoin voi olla ratkaisemassa monia etenkin köyhimpiä maita rasittavia raha- ja pankkiongelmia. (KUVA: The Photographer)

Intian talousministeri: Hallituksen ja pankkien on ajettava digirahaa

Intian valtionvarainministeri Arun Jaitley (kuvassa) on kehottanut kuluneella viikolla intialaisia pankkeja syleilemään digitaalista aikakautta ja ottaa tehtäväkseen ajaa digivaluuttojen hyväksymistä. Jaitleyn mukaan Intian hallituksen on lisäksi jatkettava toimiaan käteisvaluutan poistamiseksi Intiassa.

Intia on viime viikkoina herättänyt paljon huomiota rahapolitiikallaan. Viime kuun alussa Intian pääministeri Narendi Mori kielsi suuret setelit. Valtionvarainministeri Jaitleyn mukaan Intian hallitus tulee perustamaan lisäksi komitean ajamaan digitaaliseen valuuttaan siirtymistä.

Intian talouspolitiikka on tehnyt hyvää maan Bitcoin-yhteisölle. Bitcoinin käyttö on kasvussa Intiassa ja intialaiset bitcoin-pörssit ovat toistuvasti raportoineet uusista ennätyksistä. Parhaimmillaan bitcoinin kurssi on ollut intialaisissa pörsseissä jopa yli 100 dollaria korkeammalla kuin amerikkalaisissa ja eurooppalaisissa pörsseissä. Mikäli kasvu jatkuu suurin piirtein samanlaisena, voi Intia nousta nopeasti merkittävimpien Bitcoin-valtioiden joukkoon.

Bitcoin ja lohkoketju kiinnostivat Slushissa

Bittiraha.fi -sivustoa ja muita Bitcoin-palveluita ylläpitävä Prasos osallistui tänä vuonna massiiviseen Slush-konferenssiin. Suureen mittakaavaan kasvanut startup-konferenssi keskittyy erityisesti teknologiaan, ja lohkoketju on yksi kiinnostavimmista aiheista tällä hetkellä.

Prasoksen ständillä kävi todella paljon ihmisiä, itseasiassa missään aiemmassa konferenssissa jossa olemme olleet ständin kanssa, ei ole ollut näin paljon kiinnostusta. Meillä oli 4 hengen tiimi paikalla, ja olimme kaikki koko tapahtuman ajan käsittämättömän kiireisiä.

Suuryrityksiä kiinnostaa suuresti se miten he voisivat hyödyntää lohkoketjua prosesseissaan. Juttelimme tapahtumassa todella monen suuryrityksen kanssa, ja monen kanssa useaan otteeseen. Palveluvalikoimaamme kuuluukin nykyään Bitcoin-palveluiden lisäksi lohkoketjuun liittyvä strateginen sekä tekninen konsultointi ja koulutus.

Bitcoinkin kiinnosti tapahtumassa paljon, ja siitä käytiin paljon keskustelua. Sen osalta kiinnostus ei tällä hetkellä niinkään tule suuryritysten suunnalta, vaan ihmisiä kiinnostaa se yksityishenkilöinä, ja lähinnä sijoitusmielessä. Jonkin verran potentiaalista yritysyhteistyötäkin käytiin läpi liittyen Bitcoin-kauppiaspalveluihin, ja sieltä suunnasta saattaa olla melko mielenkiintoisia asioita tulossa.

Bittirahan ydintiimiä Slushissa

WikiLeaksia rahoitettu jo 4000 bitcoinilla

Kansainvälistä politiikkaa järkyttänyt tietovuotosivusto WikiLeaks on kerännyt yli 4000 bitcoinin edestä lahjoituksia sen jälkeen, kun se vuonna 2011 ilmoitti alkavansa ottaa vastaan bitcoin-lahjoituksia. Nykykurssilla mitattuna tämä tarkoittaa yli 2,8 miljoonaa euroa.

Vuonna 2011 WikiLeaks julkaisi useita USA:n hallituksen kannalta kiusallisia tiedostoja, kuten paljon kohua herättäneen Collateral Murder -videon, joka osoitti yhdysvaltalaisten sotilaiden ampuneen aseettomia toimittajia. WikiLeaks joutui pian digitaaliseen kauppasaartoon Yhdysvaltain hallituksen vaatiessa PayPalia, MasterCardia ja muita WikiLeaksille lahjoittamisen mahdollistaneita tahoja katkaisemaan WikiLeaks-lahjoitukset.

WikiLeaks-lahjoitusten estäminen ei istunut kaikkien moraaliin, minkä seurauksena Anonymous-nimellä tunnettu löyhä joukko haktivisteja ryhtyivät miettimään vaihtoehtoisia tapoja rahoittaa WikiLeaksin toimintaa. Internet-valuutta bitcoin vaikutti luonnolliselta vaihtoehdolta. Bitcoinin avulla WikiLeaksille voitiin välittää lahjoituksia anonyymisti ilman, että USA:n hallitus tai finanssi-instituutiot saattoivat rajoittaa sitä.

Vuosien aikana WikiLeaksille on valunut tasaiseen tahtiin bitcoin-lahjoituksia. Viime viikolla lahjoitukset ylittivät 4000 bitcoinin rajan.

WikiLeaksin perustaja Julian Assange on ristiriitainen hahmo, mutta WikiLeaksin asema yhtenä maailman mediamonopolin murtajista on kiistaton. (KUVA: Julian Assange)

Coinbaselta vaaditaan tuhansien asiakkaiden tietoja

Pohjois-Kalifornian tuomioistuin on hyväksynyt Yhdysvaltain veroviranomaisten vaatimuksen saada maailman johtaviin kuuluvan Bitcoin-palvelu Coinbasen asiakastiedot. Veroviranomaisten mukaan tutkinnan kohteena olevat Coinbasen asiakkaat eivät ole raportoineet bitcoin-voitoistaan Yhdysvaltain verolainsäädännön mukaisesti.

Coinbase on puolustautunut vaatimusta vastaan kutsumalla vaatimusta kohtuuttomaksi. Vaikka osa Coinbasen asiakkaista olisikin syyllistyneitä veronkiertoon, Coinbase katsoo, ettei näin laaja vaatimus ole perusteltu. Coinbase on ilmoittanut vastustavansa vaatimusta oikeudessa.

Bitcoin-yhteisö on reagoinut veroviranomaisten vaatimukseen kriittisesti. Esimerkiksi Coin Centerin Jerry Brito vertaa Coinbasea muihin finanssi-instituutioihin.

“Amerikkalaiset järkyttyisivät, jos liittovaltion veroviranomaiset alkaisivat vaatia muilta finanssi-instituutioilta miljoonien asiakkaiden henkilötiedot ja kaupankäyntihistorian vain sen vuoksi, että jotkut heistä saattavat huijata veroissa”, Brito täräytti.

Euroopan suurin satama soveltamaan lohkoketjua

Euroopan suurin satama Rotterdamissa on lähtenyt mukaan useiden yrityksien ja akateemisten tutkimuslaitosten yhteiseen lohkoketjuprojektiin, jonka tarkoituksena on kehittää lohkoketjuteknologiaa käytettäväksi rahtiliikenteessä. Rotterdamin sataman lisäksi hankkeessa ovat mukana muun muassa Delftin teknillinen korkeakoulu sekä Windesheimin teknillinen yliopisto.

Hankkeen on tarkoitus seuraavan kahden vuoden aikana kehittää ja testata erilaisia lohkoketjusovelluksia logistisen tiedon ja sopimusten välittämiseksi rahtiliikenteessä. Delftin teknillisen korkeakoulun mukaan hanke etenee sen jälkeen yhteistyössä Alankomaiden valtionvarainministeriön kanssa.

Rotterdamin sataman lähteminen mukaan hankkeeseen on merkittävää. Rotterdamin satama on maailman kolmanneksi vilkkain satama ja maailman kuudenneksi suurin satama rahtitonneissa mitattuna. Hankkeen tarkoituksena ei ole myöskään jäädä ainoastaan teorian tasolle, vaan lohkoketjuteknologia on tarkoitus todellisuudessa ottaa käyttöön rahtiliikenteessä.

“Tämä projekti on paljon enemmän kuin vain erilaisten mahdollisuuksien miettimistä. Me aiomme käytännössä soveltaa lohkoketjuteknologiaa”, kertoi Delftin korkeakoulun professori Johan Pouwelse.

Rotterdamin satamasta kulkee vuosittain yli 460 metritonnia tavaraa. (KUVA: Alf van Been)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].