Viikkokatsaus 49/2017: Bitcoin voi olla kuplassa

Huh, huh. Ei voi paljon muuta taas sanoa, kun katsoo viime viikon käppyröitä. Bitcoin on rikkonut jokaisen ennustuksen. Kaikista optimistisimmat, huimimmatkin näkemykset valuutan tulevasta hinnasta on lyöty murskaksi, kun bitcoin on muutamissa päivissä saavuttanut melko vahvasti yli 15 000 dollarin aseman. Nyt seilataan täysin tuntemattomilla vesillä ja käydään kohti käymättömistä korpimaista viimeisiä.

Viikkokatsauksessa perehdytään siihen, olemmeko nyt kuplassa vai emme, minkä lisäksi silmäilemme asiantuntijoiden näkemyksiä, joista monet näyttäisivät toistavan samaa tarinaa: Bitcoin on tällä hetkellä vastaavassa tilanteessa kuin Internetin tietoverkkojen aikakaudella. Saatamme olla vahvasti kuplassa, joten varovaisuus on enemmän kuin paikallaan.

Lisäksi luomme katsauksen Bitcoiniin kaavailtuihin Salamaverkkoihin, jotka tekisivät kryptovaluutasta yhden tehokkaimmista järjestelmistä, joita rahanvaihdannassa on koskaan käytetty. Kaikki testit näyttäisivät osoittavan, että järjestelmä on viittä vaille valmis ja tulemmekin todennäköisesti näkemään entistä paremman ja tehokkaamman Bitcoinin hyvin läheisessä tulevaisuudessa. Siinä vaiheessa tällaiset 15 000 dollarin yläpuolella olevat hinnat saattavat vaikuttaa jo naurettavan pieniltä.

Muissa uutisissa tutkimme Etelä-Korean tilannetta, joka on päättäjien kannanottojen perusteella melko epävarma. Lisäksi kerromme pienen inhimillisen tarinan miehestä, joka uhrasi kaiken Bitcoinille, ja jonka Bitcoin palkitsi. Kerromme myös Yhdysvalloissa alkaneesta bitcoin-futuurien kaupankäynnistä.

Viime viikon katsauksen voit lukea tästä. Mikäli taas tahdot syvällisempää analyysiä kurssista, niin analyytikkomme Toni Kosonen on taas kirjoittanut asiantuntevan silmäyksen kurssiin ja sen tulevaisuuteen.

Bitcoin rikkonut viikossa monta ennätystä

Bitcoinin kurssi on ollut viime viikolla sekä ennätyksellisen korkea että harvinaisen myrskyinen. Kurssi on saattanut päivässä nousta tai laskea useita kymmeniä prosentteja, minkä lisäksi kurssi on yleisesti puskenut täysin uusiin lukemiin. Bitcoinin kurssi on käynyt viikolla korkeimmillaan yli 18 000 dollarissa luoden kokonaan uuden tason ennätyksille ja Bitcoinin markkina-arvo on ylittänyt maailman suurimpiin maksupalveluvälittäjiin kuuluvan Visan markkina-arvon.

Vaikka Bitcoinin kurssiheittely on ollut harvinaisen kiivasta, on Bitcoin silti kuluneellakin viikolla osoittautunut kurssiltaan tasaisemmaksi ja vakaammaksi kuin muut kryptovaluutat, joiden volatiliteetti on ollut usein moninkertainen bitcoiniin nähden. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi liikkuu yli 15 000 dollarissa ollen lievässä nousussa.

Raju, kaikki ennustukset ylittänyt kurssinousu on tuonut lisää pontta oletuksille, että bitcoin joko olisi kuplassa tai ainakin se olisi vahvasti kuplautumassa. Toisaalta vaikka bitcoinin hinnasta yli puolet olisivat pelkkää kuplaa, tarkoittaisi se silti, että bitcoinin realistinen kasvu on ollut kuluneen vuoden aikana monta sataa prosenttia sitten tammikuun.

Bittiraha.fi:tä ylläpitävän Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Braden mukaan markkinatilanne muistuttaa nyt Internetin alkuaikojen IT-kuplaa, mikä on hyvä ottaa huomioon sijoittamisessa. Toisaalta volatiliteetti antaa hyviä mahdollisuuksia sijoittaa ja tehdä voittoja, mutta toisaalta se saattaa aiheuttaa varomattomalle sijoittajalle merkittäviäkin tappioita.

“Vaikka Bitcoinin fundamentit ovat erittäin vahvoja, se ei tarkoita, etteikö markkinoille voisi muodostua kuplaa” Brade kertoi Kauppalehdelle antamassaan haastattelussa.

Vaikka bitcoinin arvosta suurin osa olisi kuplaa, olisi sen kasvu silti ollut huimaavaa kuluneina vuosina. (KUVA: NASA)

Salamaverkot melkein valmiita

Bitcoinin tuleva Salamaverkoksi ristitty skaalauspäivitys on lähestulkoon valmis, kertovat kolme Salamaverkkoja aktiivismmin kehittävistä tahoista. Salamaverkko-kehittäjät ACINQ, Blockstream ja Lightning Labs ovat julkaisseet uusia testituloksia, jotka osoittavat, että Salamaverkoilla on jo mahdollista lähettää onnistuneesti varoja.

Testitulokset myös osoittavat, että kaikki erilaiset testatut Salamaverkko-applikaatiot ovat yhteensopivia keskenään. Tätä yhteensopivuutta on pidetty yhtenä tärkeimmistä virstapylväistä Salamaverkoille, jotta ne saadaan implementoitua Bitcoin-palveluihin toimivasti, tehokkaasti ja turvallisesti.

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, kehittäjät ovat julkaisseet ensimmäisen version niin sanotuista Salamaverkkojen standardeista. Nämä standardit määrittelevät ne protokollat ja puitteet, joissa Salamaverkko-sovellusten on toimittava, jotta ne olisivat yhteensopivia keskenään. Standardit ovat siis hyvin vastaavia kuin esimerkiksi HTTP- tai TCP/IP-protokolla.

Vaikka Salamaverkkojen kehittäjät eivät osaakaan vielä sanoa tarkkoja päivämääriä, milloin Salamaverkot voidaan tuoda kuluttajien käyttöön, ovat he vakuuttuneita siitä, että tämä tulee tapahtumaan “pian”. Arvioiden mukaan Salamaverkot saatetaan nähdä jo ensi vuoden puolella.

Salamaverkot ovat Bitcoiniin tuleva skaalauspäivitys, jotka tekevät Bitcoin-siirroista jopa tuhansia kertoja nykyistä halvempia ja nopeampia. Mikäli testitulokset ja ennakko-oletukset Salamaverkkojen mahdollisuuksista tulevat pitämään tulevaisuudessakin, tulevat Salamaverkot tarkoittamaan, että Bitcoinista kehittyy ylivertaisesti nopein tapa siirtää rahoja, mitä ihmiskunta on tähän saakka keksinyt.
Salamaverkkojen avulla Bitcoinista tulee koko maailman ylivertaisesti tehokkain ja edullisin tapa lähettää varallisuutta. (KUVA: Daniel Grohmann)

NiceHashilta vietiin 78 miljoonan edestä bitcoineja

Bitcoinin rajusti noussut arvo on tehnyt siitä yhä houkuttelevamman ja houkuttelevamman kohteen erilaisille hakkereille, rikollisille ja huijareille. Bitcoiniin liittyvät varkaudet sekä hakkerointitapaukset ovat sekä yleistyneet että niiden arvo on kasvanut.

Kryptorahalouhintayritys NiceHash on ilmoittanut joutuneensa hakkeroinnin kohteeksi. NiceHashin ilmoituksen mukaan hakkerit onnistuivat viemään NiceHashin käyttäjiltä yli 78 miljoonan dollarin edestä bitcoineja. NiceHashiin kohdistunut hakkerointi on yksi suurimmista hakkerointitapauksista koko vuonna.

NiceHashin ilmoituksen mukaan on vielä mahdotonta sanoa, miten hakkerointi tarkalleen tapahtui. Alustavien tietojen mukaan hakkeri oli päässyt käsiksi työntekijän tietokoneelle ja onnistunut sitä kautta vaarantamaan NiceHashin järjestelmät, mutta tarkkoja yksityiskohtia ei ole vielä tiedossa.

“Hyökkäys oli uskomattoman hyvin koordinoitu ja sen toteuttaja selkeästi tiesi, mitä oli tekemässä” kertoi NiceHashin toimitusjohtaja Marko Kobal.

NiceHash on ilmoittanut, että se tutkii tapausta yhdessä viranomaisten kanssa. Louhintayritys ei ole toistaiseksi vielä voinut varmistaa, miten se aikoo palauttaa käyttäjien varat, mutta NiceHash pyrkii keksimään jonkinlaisen keinon kompensoida asiakkailleen.

Bitcoinista on tullut sen arvon kasvaessa yksi houkuttelevimmista kohteista hakkereille ja rikollisille. (KUVA: Colin)

Etelä-Korea joko kieltää tai sallii bitcoinit

Etelä-Koreasta on tullut kuluneella viikolla ristiriitaisia uutisia. Toisten uutisten mukaan Etelä-Korean valtio harkitsee vastaavaa kryptorahavaihtopalveluja koskevaa täyskieltoa kuin Kiina, mutta toiset uutiset taas sanovat täysin päinvastaista ja että Etelä-Korea olisikin aikeissa reguloida kryptorahavaihdantaa virallisesti sekä lakkauttaa maassa toistaiseksi voimassa olevan ICO-sijoittamista koskevan kiellon.

Paikallisen Hankyung uutispalvelun mukaan Etelä-Korean hallitus harkitsee parhaillaan keinoja kieltää kryptovaluuttavaihtaminen. Uutispalvelun mukaan hallitus pitää kryptorahavaihdantaa petollisena ja sitä kautta rikollisena toimintana.

“Harkitsemme aktiivisesti erilaisia keinoja kieltää kotimaiset kryptorahasiirrot, koska katsomme niiden täyttävän petoksen tunnusmerkistöt” Hankyung-uutispalvelu kertoi viranomaisten todenneen.

Samaan aikaan Etelä-Koreasta kantautuu erilaisia uutisia. Sijoittamista koskevan uutispalvelu The Investorin mukaan Etelä-Korea on aikeissa säätää tiukempia lakeja koskien bitcoineja sekä kryptovaluuttoja, mutta valtio ei olisi aikeissa kieltää kryptovaluuttojen vaihtamista. Tarkemman ja tiukemman sääntelyn uskotaan pikemminkin tuovan lisää turvallisuutta ja luottamusta maassa tapahtuvaan kryptorahavaihdantaan.

“Etelä-Korean hallitus ei pidä bitcoinia virallisena valuuttana tai maksutapana. Hallitus tulee sääntelemään bitcoinia siten, että voimme vähentää rahanpesua ja veronkiertoa” kertoi Etelä-Korean Finanssipalvelukomissio varapuheenjohtaja.

The Investorin mukaan Etelä-Korea on myös aikeissa nostaa sen asettaman ICO-sijoittamisen kiellon. Mikäli uudet lait tulevat voimaan, tulevat ne tekemään ICO-sijoittamisesta jälleen laillista Etelä-Koreassa.

Bitcoinilla ja kryptovaluutoilla on vahva asema Etelä-Koreassa, mutta toistaiseksi tuon aseman tulevaisuus on epävarma. (KUVA: Bitcoin.com)

Yahoon perustaja: “Kryptovaluutat muuttavat yhteiskuntaa”

Yahoon perustaja Jerry Yang on antanut haastattelun Fortune Global Forumilla koskien bitcoinia ja kryptovaluuttoja. Yangin mukaan kryptovaluutat tulevat muovaamaan koko yhteiskuntamme tulevaisuutta ja niissä on nähtävissä sama ilmiö kuin Internetin alkuaikoina.

“Uskon, että kryptovaluutat tulevat näyttelemään merkittävää roolia yhteiskunnassamme, eivätkä pelkästään siinä, miten niitä käytetään, vaan myös siinä perustassa, jonka avulla ne voivat luoda paljon luotettavamman ja varmistettavamman järjestelmän kuin nykyinen yhteiskunta” Yang kertoi.

Yang on viimeisimpiä teknologiaguruja, jotka ovat tulleet julkisesti esille bitcoinin ja kryptovaluuttojen kannattajina. Aikaisempiin ulostulijoihin puolestaan kuuluvat henkilöt kuten Applen perustaja Steve Wozniak, joka pitää bitcoineja todellisempana rahana kuin dollareita, sekä antivirusguru John McAfee, joka on uhonnut syövänsä peniksensä, jos bitcoin ei saavuta miljoonan hintaa.

Yahoon perustajan mukaan Bitcoinissa on nähtävässä sama kehitys kuin Internetin alkuaikoina. (KUVA: Yahoo)

Bitcoin-yhteisö teki evankelistaan miljonäärin

Andreas Antonopoulos on yksi Bitcoin-maailman tunnetuimpia nimiä. Antonopoulos on viettänyt edellisen puolen vuosikymmenen matkustamalla ympäri maailmaa puhumassa ja opettamassa Bitcoinista sekä sen mahdollisuuksista. Antonopoulos on julkaissut muun muassa kaksi kirjaa ja monet Bitcoin-yhteisön merkkinimet kiittävät Antonopoulosta omasta menestyksestään.

Tästä huolimatta Andreas Antonopoulos ei ole koskaan itse ollut mikään erityisen rikas ihminen, vaan päinvastoin. Antonopoulos on käyttänyt käytännössä kaikki resurssinsa valistaakseen ihmisiä samaan aikaan, kun hänen oma taloudellinen menestyksensä on kärsinyt. Antonopoulos on käytännössä maksanut omasta taskustaan, jotta muut voisivat rikastua.

Nyt Bitcoin-yhteisö on päättänyt palkita Antonopouloksen hänen työstään Bitcoin-yhteisön hyväksi. Anonyymit sosiaalisen median Bitcoin-käyttäjät tekivät yksituumaisen päätöksen, että nyt tehdään Andreas Antonopouloksesta miljonääri. Tuumasta toimeen.

Tähän mennessä Bitcoin-yhteisö on lahjoittanut Antonopoulosille jo yli 100 bitcoinia, eli yli 1,7 miljoonaa dollaria. Antonopouloksella on syytä hymyillä, sillä ainakin hänen kohdallaan karman laki on toteutunut.

Andreasilla on syytä hymyillä, sillä ainakin hänen kohdallaan karman laki näyttäisi olevan totta. (KUVA: Andreas Antonopoulos)

Bitcoin-futuurien kaupankäynti alkoi Chicagolaisessa pörssissä

Jännityksellä odotettu bitcoin-futuurien kaupankäynti alkoi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa Chicagolaisessa CBOE- pörssissä. Futuureilla voi veikata bitcoinien hintaa tulevaisuudessa. Bitcoinin tammikuun hintaa ennustavien futuurien hinta liikkui ensimmäisenä kauppapäivänä 18 500 dollarin paikkeilla.

Futuurien julkaisuun liittyi jännitystä, sillä futuurihintojen asettuminen alemmalle tasolle olisi voinut romahduttaa bitcoinin kurssia. Sunnuntaina esimerkiksi litecoinin hinta oli vahvassa nousussa, mikä on voinut liittyä bitcoin omistajien haluun vähentää riskiä suurista heilahteluista siirtämällä osan pääomistaan litecoiniin. Myös futuurisijoittajat näyttävät kuitenkin luottavan bitcoinin vahvan kurssikehityksen jatkumiseen. Bitcoinin kurssi jatkoikin nousujohteisena futuurikaupankäynnin alettua.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].