Viikkokatsaus 49/2016: Bitcoin on vahvempi kuin monet kansalliset valuutat

Joulukuu on nyt hyvällä mallilla, ensimmäiset adventit juhlittu ja itsenäisyyspäivä tanssittu, ja Bitcoin senkun porskuttaa. Bitcoin on kasvanut vuoden aikana vakaammaksi ja suuremmaksi kuin monet valtiolliset valuutat. Se on muun muassa suurempi kuin Islannin tai Latvian fiatit ja vakaampi kuin Iso-Britannian punta. Ja tämä(-kin) on vasta alkua; CNBC:n uutisoiman ennusteen mukaan ensi vuonna paukkuvat sellaiset ennätykset, että jopa Matti Nykäsen kaltaista mäkikotkaa huimaa!

Jos ennustukset pitävät paikkaansa, näemme ensi vuonna kaikkien aikojen ennätykset bitcoinin kurssin noustessa jopa 165% nykyisestä. Tietysti kyse on vain arviosta, ja tulevaisuuteen ei ole helppoa katsoa edes tarot-pakan tai kristallipallon kanssa. Jos mietitään bitcoinin kurssinousun menneisyyttä, moinen ennätys ei hurjuudestaan huolimatta vaikuta mitenkään mahdottomalta.

Samaan aikaan maailman johtaviin Bitcoin-firmoihin ennen lukeutunut Circle on ryhtynyt lopettamaan Bitcoin-toimintaansa, koska haluna on keskittyä toisenlaisiin Bitcoin-projekteihin. Nyt monet miettivätkin, että mistä he voisivat coininsa ostaa ja minne ne myydä.

Mepä tietysti tiedetään, nimittäin meidän kaikki palvelumme pelaavat. Vaihtoehtovaluuttaa voi ostaa ja myydä niin Bittiraha.fi:n kautta, Coinmotionin kautta kuin myös Bittimaattien sekä Pikaosto.fi:n avulla. Tämän kaiken lisäksi olemme avanneet juuri paljon odotetun Pikamyynti.fi:n, jonka avulla myös kolikoiden myynti onnistuu ilman rekisteröitymisiä vaivattomasti ja nopeasti.

Muina uutisina selvitämme muun muassa, neuvotteleeko USA sittenkin terroristien kanssa ja voisiko Bitcoin-teollisuuskin hyötyä itsesääntelystä.

2-suuntaisten Bittimaattiemme myyntikulua on alennettu! Eli nyt bitcoineja voi vaihtaa käteiseksi aiempaa halvemmalla. Lue lisää täältä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoin suurempi ja vakaampi kuin monet kansalliset valuutat

Kuluneen vuoden aikana Bitcoin on vahvistanut asemaansa maailman johtavana vaihtoehtovaluuttana. Useiden lähteiden mukaan bitcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo on ylittänyt jo kaikkien aikojen ennätykset. Esimerkiksi Blockchain.infon mukaan ennätys rikottiin 2.12. bitcoinien markkina-arvon noustessa yli 12,2 miljardiin dollariin edellisen ennätyksen ollessa noin 12 miljardia.

Nousseen markkina-arvon ansiosta bitcoinin markkina-arvo on nykyään korkeampi kuin esimerkiksi useilla Afrikan, Lähi-Idän sekä Etelä-Amerikan valtioilla. Se pärjää jopa joidenkin Euroopan vakaampien valtioiden kansallisille valuutoille, kuten esimerkiksi Latvian latille sekä Islannin kruunulle.

Myös bitcoinin vakaus on kasvanut huomattavasti. Bitcoin on nykyään vakaampi kuin monet valtiolliset valuutat, mukaan lukien niinkin merkittäviä globaaleja valuuttoja kuin Iso-Britannian punta.

Bitcoin on ohittanut suuruudessa ja vakaudessa monia merkittävämpiäkin valtiollisia valuuttoja, klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Saxo Bank: Bitcoin voi nousta ensi vuonna 165 %

CNBC on uutisoinut Saxo Bankin ekonomistin tekemästä tuoreesta arviosta, jonka mukaan bitcoinin kurssi voi nousta vuonna 2017 jopa 2000 dollariin. Saxo Bankin pääekonomisti Steen Jakobsenin mukaan nousu johtuu pääasiallisesti presidentti Donald Trumpin talouspolitiikasta, jonka Saxo Bank uskoo kiihdyttävän USA:n dollarin inflaatiota ja sitä kautta varallisuuden pakoa bitcoinin kaltaisiin turvasatamiin.

“Talouspolitiikka synnyttää dominoefektin, joka saa ihmiset ympäri maailman sijoittamaan entistä enemmän vaihtoehtoisiin valuuttoihin ja talousjärjestelmiin, jotka eivät ole poliitikkojen kontrollissa”, Jakobsen kertoo.

Jakobsenin arvion mukaan eniten tästä ilmiöstä hyötyy bitcoin, joka on ylivertaisesti kaikista tunnetuin ja käytetyin vaihtoehtoinen valuutta valtiollisille fiat-valuutoille.

On vaikea ennustaa, tekeekö Trump Amerikasta jälleen kerran suuren, mutta ainakin näyttäisi siltä, että hänen politiikkansa on tekemässä Bitcoinista entistä suuremman. (KUVA: Cage Skidmore)

Uusi bitcoin-pikamyyntipalvelu avattu

Bittiraha.fi:tä, Bittimaatti-verkostoa, Coinmotion-pörssiä sekä Denarium-kolikoita tarjoava Pohjoismaiden suurin lohkoketjualan yritys Prasos Oy on avannut uuden Pikamyynti-palvelun joululahjaksi suomalaiselle Bitcoin-skenelle.

Pikamyynti mahdollistaa bitcoinien myymisen käytännössä välittömästi ilman minkäänlaisia rekisteröitymisiä. Rahat saat kaikille suomalaisille pankkitileille käytännössä välittömästi. Pikamyynti odottaa Bitcoin-verkolta ainoastaan yhden varmistuksen, missä kestää keskimäärin 10 minuuttia. Palvelu toimii ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Toistaiseksi vielä testivaiheessa olevan Pikamyynnin päivittäinen myyntiraja on 300 euroa per pankkitili. Tätä rajaa tullaan myöhemmin nostamaan.

Pikamyynti mahdollistaa bitcoinien välittömän myymisen suomalaisille pankkitileille.

Digivaluutta-alalle kehitetään itsesääntelyä

Australian digivaluutan sekä digitaalisen kaupankäynnin edistämisyhdistys The Australian Digital Currency and Commerce Association (ADCCA) on ryhtynyt yhteistyöhön maailman suurimpiin kuuluvan tilintarkastusorganisaation, Deloitte Touche Tohmatsun, kanssa. ADCCA:n ja Deloitten yhteistyön tarkoituksena on luoda digivaluutta-alalle itsesääntelynormisto samaan malliin kuin esimerkiksi journalistien yleisesti noudattamat eettiset säännöt.

“Teknologia ja bisnesmallit kehittyvät ja muuttuvat niin nopeasti, että lainsäätäjien ja muiden organisaatioiden on vaikea pysyä perässä. Tämän vuoksi alan merkittävät toimijat ovat ryhtyneet yhteistyöhön luodakseen vapaaehtoisesti noudatettavan käytösnormiston alalle”, kertoo ADCCA:n toimitusjohtaja Nicholas Giurietto.

“Hankkeen tarkoituksena on lisätä digirahan käyttämisen turvallisuutta. Päämääränämme on luoda korkean standardin käyttäytymiskoodisto, joka takaa korkean kuluttajasuojan ja pitää markkinatoimijat vastuullisina”, kertoo Deloitten edustaja Richard Miller.

Itsesääntelyä pidetään monilla aloilla valtiollista sääntelyä parempana vaihtoehtona. Itsesääntely nähdään dynaamisempana ja joustavampana kuin valtiollinen sääntely, minkä lisäksi sen katsotaan toteuttavan paremmin sekä kuluttajansuojaa että yritysten toimintamahdollisuuksia.

Circle lopettaa bitcoin-vaihdannan

Yksi Bitcoin-maailman parhaiten rahoitetuista blockchain-startupeista, Circle Internet Financial, on ilmoittanut lopettavansa asiakkailtaan bitcoinien myynti- ja ostopalvelut. The Wall Street Journalissa julkaistun ilmoituksensa mukaan yritys aikoo keskittyä tulevaisuudessa muihin lohkoketjuprojekteihin sekä omaan Spark-lohkoketjuunsa.

Circlen asiakkaat voivat edelleen tallettaa bitcoinejaan Circlen palveluissa, mutta uusien bitcoinien ostaminen ei ole enää Circlen kautta mahdollista.

Yhtenä syynä Circlen bitcoin-vaihdannan lopettamiseen epäillään heidän epäonnistumistaan kilpailussa Yhdysvaltain muita suuria Bitcoin-toimijoita kuten Coinbasea vastaan.

Vaikka Circle luopuu bitcoin-vaihdannasta, se on ilmoittanut edelleen pitävänsä kiinni alkuperäisestä visiostaan saada talous toimimaan samalla tavalla kuin Internet tänä päivänä toimii.

Circle tarjosi aikoinaan monia Bitcoin-palveluja, mutta nyt yritys on alkanut ajaa niitä alas keskittyessään muihin lohkoketjuhankkeisiin. (KUVA: Circle)

USA:n viranomaiset maksaneet bitcoin-lunnaita

Pennsylvanian syyttäjän toimisto on joutunut bitcoin-kiristyksen kohteeksi. Toimiston tietojärjestelmät saastuivat haittaohjelmalla, joka esti viranomaisia pääsemästä käsiksi järjestelmän tietoihin, mikäli viranomaiset eivät maksaisi kiristäjälle hänen vaatimaansa summaa. Median saamien tietojen mukaan viranomaiset ovat alistuneet tähän ja maksaneet kiristäjälle.

Vaikka summa itsessään on varsin pieni, vain 1400 dollaria, on asia periaatteellisesti merkittävä. USA:n virallinen kanta vastaaviin asioihin on aikaisemmin noudattanut periaatetta, että kiristäjien kanssa ei neuvotella. Tämän perusteella on varsin poikkeuksellista, että valtio alistuu maksamaan kiristäjän vaatimat lunnaat ja vieläpä bitcoinin kaltaisella vaihtoehtovaluutalla.

Viranomaisten toiminta on saanut osakseen sekä kritiikkiä että ihmettelyä. Se toimii myös muistutuksena, että viranomaisten olisi hyvä pitää huolta tietoturvastaan sekä varmuuskopioda tärkeitä tietoja turvalliseen paikkaan.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].