Viikkokatsaus 50/2017: Kryptovaluuttojen arvo on jo puoli biljoonaa

Vuosien ajan olemme odottaneet ja puhuneet siitä, miten bitcoinista ja kryptovaluutoista tulee lopulta valtavirtaa. Nyt näyttäisi siltä, että olemme jo vahvasti sen kynnyksellä ja tätä hyökyaaltoa on enää mahdotonta pysäyttää. Suuryritykset maksavat palkkaa bitcoineilla, sijoittajat laittavat rahaa kryptoihin enemmän kuin arvometalleihin ja lohkoketjuille keksitään jatkuvasti uusia käyttötapoja. Elämme todellakin vallankumouksellista aikaa.

Eikä tämä ole pelkästään Bittiraha.fi:n nimettömän kirjoittajan mielipide, vaan samanlaisia ajatuksia jakavat myös monet arvovaltaisemmat tahot, kuten Israelin pääministeri. Israelin pääministerin mukaan perinteisten pankkien aikakausi on jäämässä vääjäämättä historiaan, juuri kuten Bitcoin-harrastajat ovat pitkään ennustaneet. Tämä on hänen mukaansa se syy, minkä vuoksi kryptovaluuttojen kurssi kasvaa kohisten.

Viikkokatsauksessa perehdymme muun muassa siihen, miten tämä näkyy maailman kryptomarkkinoilla. Lisäksi tutustumme muun muassa EU:n uusiin kryptosääntöihin sekä oiomme muutamia mediassa aivan liian usein toistuvia väärinkäsityksiä koskien Bitcoinia sekä sen sähkönkulutusta.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Kryptovaluutat taas arvokkaampia kuin koskaan

Bitcoinin kurssi on rikkonut – taas – uusia ennätyksiä. Bitcoinin kurssi on tällä hetkellä yli 18 000 dollaria, mikä on kryptovaluutan kaikkien aikojen ennätys. Bitcoinin kurssi on myös edelleen nousussa. Kuljemme tällä hetkellä kursseissa sellaisilla tasoilla, joita juuri kukaan ei osannut edes villeimmissä kuvitelmissaan ennustaa, joten tulevaisuus on vielä entistäkin hämärämpi.

Kuten yleensäkin bitcoinin rajujen kurssinousujen kohdalla, myös tällä kertaa bitcoinin kurssinousu on vetänyt muita kryptovaluuttoja ylöspäin. Esimerkiksi Ethereum-lohkoketjun ether-poletti on tehnyt viikolla uuden ennätyksen käytyään yli 750 dollarissa. Litecoinien kurssi puolestaan on rikkonut 300 dollarin ennätyksen. Ripple-polettien kurssi on käynyt parhaimmillaan miltei 0.8 dollarissa, joka on puolestaan ollut Ripplen oma kaikkien aikojen ennätys.

Kaiken kaikkiaan kryptovaluutat ovat valtavassa nousussa. Maailman kaikkien noteraamisen arvoisten kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo on rikkonut yli 500 miljardia dollaria. Kryptovaluutat ovat nykyään vahvemmassa asemassa kuin monien valtioiden fiat-valuutat.

Raketti lentää korkeammalla kuin koskaan ja kukaan ei tiedä, minne asti se tulee nousemaan. (KUVA: NASA)

Israelin pääministeri: Bitcoin voi korvata pankit

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on antanut mielenkiintoisia kommentteja koskien Bitcoinin, kryptovaluuttojen ja pankkien suhdetta. Netanyahun mukaan Bitcoin ja muut kryptovaluutat saattavat korvata kokonaan perinteisen pankkijärjestelmän.

Netanyahun mukaan pankkien alkuperäinen tehtävä on varmistaa siirtoja ja välittää rahaa turvallisesti. Koska niillä on ollut tähän saakka käytännössä monopoli tähän toimintaan, ovat ne hyötyneet siitä huomattavasti tavallisten käyttäjien kustannuksella. Netanyahu uskoo, että nykyinen pankkijärjestelmä tulee tavalla tai toisella murtumaan ja katoamaan tulevaisuudessa.

“Onko pankkien kohtalona lopulta kadota kokonaan? Kyllä. Vastaus on ehdottomasti kyllä. Entä tapahtuuko se huomenna? Tai tapahtuuko se Bitcoinin kautta? Se onkin sitten kysymys, johon tulemme saamaan tulevaisuudessa vastauksen” Netanyahu pohti.

Netanyahun mukaan moderni finanssiteknologia voi korvata pankkien ydintehtävät ja siirtää nykyisen pankkijärjestelmän historiaan. Hän on kuitenkin myös varuillaan esimerkiksi bitcoinin huimasta kurssinoususta. Netanyahun mukaan kryptovaluuttojen kohdalla kannattaa olla varovainen, koska näin huima kasvu ei voi jatkua rajattomasti.

Israelin pääministeri uskoo, että pankkien aika on lopuillaan. (KUVA: El Litoral)
 
Nettijätti maksaa palkan bitcoineina
Japanilainen Internet-palveluyritysten emoyhtiö GMO Internet Group maksaa tuhansille työntekijöilleen osan palkasta bitcoineina. Yrityksen mukaan työntekijät voivat halutessaan ottaa vastaan osan palkastaan bitcoineina ja tuhannet työntekijät ovatkin jo hyväksyneet tarjouksen. Yrityksen toimitusjohtaja Harumi Ishiin mukaan hankkeen tarkoituksena on opettaa sekä yritykselle että sen työntekijöille Bitcoinin ja virtuaalivaluuttojen käyttöä.
 
GMO Internet Group ei ole suinkaan ensimmäinen yritys tai järjestö, joka on maksanut työntekijöidensä palkan työntekijöiden niin halutessa bitcoineilla. Esimerkiksi Bittiraha.fi-palvelua pyörittävä Prasos Oy on antanut työntekijöilleen alusta asti mahdollisuuden saada palkkansa tai osan siitä bitcoineina. Kokoluokkansa vuoksi GMO Internet Group on kuitenkin yksi merkittävimmistä bitcoin-palkkaa maksavista yrityksistä.
 

GMO Internet Group on yksi Japanin suurimmista kaikkia Internet-palveluja tarjoavista yrityskokonaisuuksista. GMO Internet Groupiin kuuluu noin 60 alayritystä 10 eri maasta ja se palvelee maailmanlaajuisesti miljoonia asiakkaita. GMO Internet Group on myös julkisesti ilmoittanut, että se uskoo Bitcoinin ja kryptovaluuttojen korvaavan lopulta nykyisen talousjärjestelmän ja luovan kokonaan uudenlaisen rajattoman talouden. GMO Internet Group on myös pyrkinyt laajentamaan toimintaansa perinteisistä Internet-palveluista kryptovaluuttapalveluihin, kuten välittämiseen sekä louhimiseen.

Bitcoin on yleistymässä osaksi tavallisten japanilaisten elämää. (KUVA: Kichiverde)

EU:n uudet Bitcoin-säännöt valmiita

Euroopan Unionin neuvosto sekä Euroopan parlamentti ovat hyväksyneet joukon uusia Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja koskevia sääntöjä. Näiden sääntöjen tarkoituksena on “taistella terrorismia ja veronkiertoa vastaan” ja ne asettavat monia uusia ylikansallisia lainsäädännöllisiä vaatimuksia Bitcoin- ja kryptorahayrityksille.

Uusien sääntöjen mukaan EU:ssa toimivien Bitcoin-pörssien ja esimerkiksi -lompakkopalvelujen on varmistettava asiakkaidensa henkilöllisyys. Lisäksi säännöt antavat viranomaisille entistä laajemmat oikeudet päästä käsiksi Bitcoin-palveluntarjoajien tietoihin.

Uusi sääntely vaikuttaa myös muuhun taloudelliseen toimintaan kuin vain kryptovaluuttoihin. Sääntely koskee esimerkiksi erilaisia prepaid-maksukortteja, kuten lahjakortteja ja muita vastaavia. EU uskoo, että prepaid-maksukortteja voitaisiin käyttää terrorismin rahoittamiseksi.

Sääntely tullaan ajamaan EU:n jäsenvaltioiden päälle direktiivimuodossa. Direktiivimuotoinen sääntely tarkoittaa, että jäsenvaltiot saavat itse päättää, millä tavalla ne säätävät direktiivin vaatimukset osaksi lainsäädäntöään. Merkillepantavaa onkin, että esimerkiksi Suomessa jo nykyinen lainsäädäntö vastaa monilta osin direktiivien vaatimuksiin, minkä vuoksi direktiivi tulee todennäköisesti vaikuttamaan Suomen lainsäädäntöön vähemmän kuin monien muiden eurostomaiden.

EU:n jäsenvaltioiden on säädettävä direktiivin vaatimukset voimaan 1,5 vuoden kuluessa. On myös mahdollista, että direktiiviä ja sääntelyä tullaan vielä muuttamaan, koska esimerkiksi Malta, Iso-Britannia ja Irlanti ovat vastustaneet sääntelyä.

Euroopan Unionin uusi sääntely rajoittaa rajusti yksityisyydensuojaa, mutta ei paljoa pahemmin kuin mihin Suomessa ollaan jo totuttu. (KUVA: MPD01605)

Ensimmäinen Bitcoin-terroristi jäi kiinni

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat pidättäneet naisen, jota syytetään kryptovaluuttojen käytöstä ISIS-terroristijärjestön rahoittamiseksi. Viranomaisten mukaan naisen epäillään käyttäneen Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja yli 150 000 dollarin lähettämisestä ISISille. Mikäli nainen tuomitaan syylliseksi, häntä voi uhata jopa 110 vuoden mittainen vankeustuomio.

New York Postin mukaan syytetty Zoobia Shahnaz onnistui huijaamaan pankeilta kymmenien tuhansien edestä lainaa, jolla hän sitten osti bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja. Tämän jälkeen Shahnazin epäillään lähettäneen varat ISISille.

Shahnaz työskenteli aikaisemmin laboratorioteknikkona manhattanilaisessa sairaalassa. Vuonna 2016 hän matkusti Syyriaan vapaaehtoistyöntekijäksi pakolaisleirille, jossa hänen epäillään radikalisoituneen ja kääntyneen ISISin kannattajaksi.

Tutkimuksien mukaan terroristit eivät juurikaan käytä kryptovaluuttoja toimintansa rahoittamiseksi. Suuri osa kryptovaluutoista käyttävät avoimia lohkoketjuja, joihin jää pysyvä jälki jokaisesta rahansiirrosta. Varojen siirtäminen Bitcoinilla tai muilla kryptovaluutoilla onkin tämän vuoksi äärimmäisen riskialtista terroristeille, minkä vuoksi kryptovaluutat soveltuvat tällaiseen toimintaan erityisen huonosti.

Shahnazin tapaus on ensimmäinen merkittävä kryptovaluuttoihin liittyvä terroristisessa tarkoituksessa tehty rikos. Shahnaz jäi kiinni hyvin nopeasti toimintansa aloittamisen jälkeen, mikä antaa lisää tukea näkökulmalle, että Bitcoinin ja kryptovaluuttojen käyttäminen terrorismissa on erittäin heikosti toimiva idea.
 

Terrorismin rahoittaminen kryptovaluutoilla on erittäin huonosti toimiva idea, osoittaa Shahnazin tapaus. (KUVA: ISIS, jos nyt ISISin tekijänoikeuksia muka tarvitsee kunnioittaa.)

Bitcoin-verkon sähkönkulutus on liioiteltu ongelma

Kauppalehti uutisoi Bitcoinin energiankulutuksen kasvaneen korkeammaksi kuin suurimmalla osalla maailman valtioista. Tänä vuonna Bitcoin-verkko käyttää energiaa yli 35 terawattituntia, mikä on enemmän kuin yli 150 maailman valtion koko vuoden sähköntuotanto. Grist-lehden mukaan Bitcoin-verkko tulee käyttämään vuonna 2020 saman verran sähköä kuin koko maailma käyttää tänä vuonna, jos Bitcoin-verkon kasvu jatkuu samaa tahtia. Asiantuntijat ovat kuitenkin laskelmista eri mieltä.

“Maailmasta loppuvat tietokoneet kesken ennen kuin Bitcoin-verkoston sähkönkulutus kasvaa tuollaisiin lukuihin. Eivät kaikki palvelinkeskukset ala louhimaan bitcoineja”, kommentoi Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner.

Bitcoin-verkon sähkönkulutus onkin mediassa usein väärin ymmärretty ilmiö. Esimerkiksi Kauppalehden mukaan uusien bitcoinien louhiminen muuttuu jatkuvasti vaikeammaksi, minkä vuoksi siihen tarvitaan enemmän ja enemmän energiaa. Kauppalehti myös väittää, että bitcoin-siirrot kuluttavat saman verran energiaa kuin yhdeksän amerikkalaistaloa kuluttaa päivässä. Nämä väittämät ja laskelmat ovat kuitenkin vääriä.

Uusien bitcoinien luominen ei edellytä kasvavaa laskutehoa. Louhintaan liittyvät matemaattiset laskut vaikeutuvat sen mukaan, kun verkkoon liittyy uusia louhijoita. Jos verkkoon ei tule uusia louhijoita, louhinnan vaikeusaste pysyy samanlaisena ja verkko kuluttaa saman verran energiaa. Bitcoin-verkon sähkönkulutus ei siis kasva järjestelmän ominaisuuksien vuoksi, vaan sen vuoksi, että bitcoinin kurssi on nousussa ja bitcoinin louhiminen on tämän vuoksi taloudellisesti yhä kannattavampaa.

Ei myöskään ole mitään syytä, minkä vuoksi bitcoin-siirrot kuluttaisivat saman verran energiaa kuin 9 amerikkalaistaloa. Koko bitcoin-verkkoa voitaisiin ylläpitää vaikka puolella tusinalla läppäriä ja siirrot hoituisivat yhtä tehokkaasti kuin nykyäänkin. Myös siirtokustannukset johtuvat suoraan bitcoinin kasvavasta kurssista, eivät Bitcoinin teknologiasta.

Vaikka Bitcoinin sähkönkulutus on ongelma, tätä ongelmaa yleensä liioitellaan vahvasti. Laskelmissa oletetaan, että kulutus kasvaa suoraviivaisesti, vaikka tälle ei ole mitään todellista syytä. Bitcoin-verkon maksamien lohkopalkkioiden koko pienenee jatkuvasti, mikä puolestaan tekee louhinnasta vähemmän kannattavaa. Bitcoin-verkkoon on siis rakennettu sisään järjestelmä, joka pyrkii hillitsemään laskentatehoa.

Myös erilaiset louhintaan käytettävät laitteet ja tietokoneet parantuvat jatkuvasti, eli yhä pienemmällä määrällä kulutettua sähköä saadaan aikaiseksi yhä enemmän laskentatehoa. Teknologinen kehitys ei junnaa muutenkaan paikoillaan, vaan esimerkiksi Bitcoin-verkkoon implementoitavien Salamaverkko-sovellusten avulla Bitcoinin siirtokapasiteetti voidaan skaalata tuhansia kertoja nykyistä nopeammaksi. Tällöin bitcoin-siirtojen kustannukset laskevat murto-osaan nykyisestä.

Vertailun vuoksi on myös hyvä huomata, että kehittyneissä maissa sähkönkulutus on edelleen huomattavasti suurempaa kuin niissä esimerkkimaissa, joihin Bitcoinin sähkönkulutusta verrataan. Esimerkiksi Suomi käyttää noin 85 terawattituntia vuodessa. Suurvaltioiden, kuten USA:n, Kiinan ja Venäjän sähkönkulutus on vielä tätä huomattavasti korkeampaa.

Vaikka Bitcoinin sähkönkulutuksesta pidetään kovaa meteliä, se ei ole kuin pieni murto-osa siitä kaikesta energiasta, jota kehittyneet maat käyttävät. (KUVA: chensiyan)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].