Viikkokatsaus 51/2015: Bitcoinin kurssi ensi vuonna uusiin kaikkien aikojen huippuihin?

Joulu kolkuttelee ovia, mutta Bitcoin-maailmassa tykitetään. Tällä viikolla arvostetut talouslehdet niin maailmalla kuin Suomessakin uutisoivat bitcoinin arvosta. Arvon arvioidaan nousevan ensi vuonna kaikkien aikojen huippuunsa, joten rytinää on luvassa!

Muissa uutisissa käsitellään muun muassa lohkokokokysymystä sekä Bitcoin-patentteja. Lohkokokokysymys ottaa jatkuvasti askeleita ratkaisua kohti, ja patentteja kohtaan Bitcoin-yhteisö on keskimäärin skeptinen.

VIikon kysymyksenä oli “Oletko antamassa Bitcoin-henkisen joululahjan?“, ja vain 26% vastaajista oli joko antamassa tai harkitsi sitä vielä. Uutena viikon kysymyksenä on “Uskotko bitcoinin kurssin nousevan uusiin kaikkien aikojen huippuihin vuonna 2016?“.

Toni Kososen kurssianalyysissä puolestaan povataan rauhallista loppuvuotta bitcoin-vaihdannalle.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Pienenä muistutuksena kaikille: Bittirahan kaikki vaihtopalvelut toimivat normaalisti koko joulupyhien ajan, ja tilauksia käsitellään joka päivä. Hyvää joulua!

Business Insider: Bitcoinin arvo nousee ensi vuonna ennätyskorkealle

Arvostettu talousjulkaisu Business Insider arvioi Bitcoinin arvon nousevan vuonna 2016 ennätyskorkealle. Syynä tälle kasvulle on sekä huomattavasti kasvanut kysyntä että ennen kaikkea louhinnasta saatavien palkkioiden puolittuminen, joka tapahtuu noin joka neljäs vuosi.

Tämä puolittuminen on ohjelmoitu itse Bitcoinin protokollaan ja sen tarkoituksena on toimia vastavoimana inflaatiolle. Koska puolittuminen rajoittaa markkinoille syntyvien bitcoinien määrää, mutta bitcoinien kysyntä kasvaa entisestään, seuraa tästä myös bitcoinin arvon vääjäämätön kasvu.

Myös suomalainen media on huomioinut asian. Esimerkiksi Talouselämä uutisoi bitcoinin kasvavasta arvosta sekä Business Insiderin arviosta.

Business Insider arvioi Bitcoinille ennätyskorkeaa hintaa

Lohkokokokysymys ratkeamassa?

Bitcoin-yhteisöä on viime aikoina mietityttänyt niin sanottu lohkokokokysymys. Kysymyksen ydin on Bitcoinin jatkuvasti kasvava käyttö, sekä miten Bitcoinin nykyinen järjestelmä ei välttämättä pysty vastaamaan tähän kasvuun. Ongelman ratkaisemiseksi on tehty useita ehdotuksia, joita Bitcoin-yhteisö on käsitellyt maailmalla järjestetyissä Scaling Bitcoin -tapahtumissa.

Suurin ongelma ehdotetuissa ratkaisuissa on ollut, että ne tarvitsevat “hard forkia”, eli Bitcoinin ydinprotokollaan on tehtävä merkittäviä muutoksia, joiden vuoksi erilaiset ehdotetut ratkaisut ovat yhteensopimattomia keskenään. Tämän seurauksena Bitcoin-yhteisö on jakaantunut sen suhteen, mikä ehdotetuista parannuksista on sopivin.

Bitcoin Coren kehittäjä George Maxwell on nyt julkaissut kehitysehdotuksen, joka ei edellytä tätä hard forkia, vaan parannukset voidaan tehdä ilman olennaisia muutoksia nykyiseen protokollaan. Tähän saakka 31 Bitcoin-kehittäjää on allekirjoittanut Maxwellin ehdotuksen. Koska “soft fork” -ehdotukset vaativat protokollaan kevyempiä muutoksia, nähdään niillä potentiaalia ratkaista lohkokokoa koskeva kiista.

Toinen paljon huomiota saanut ehdotus on ollut tohtori Pieter Wuillen “Segregated Witness”. Bitcoinin tekninen yhteisö on ylistänyt Segregated Witnessin parantavan Bitcoinin suoritusta monilla tavoilla. Bitcoin-yhteisössä monet myös pitävät ehdotusta merkittävänä askeleena lohkokokokysymyksen ratkaisemiseksi.

Segregated Witness on teknisesti suhteellisen monimutkainen ehdotus, mutta Bitcoin Magazine on tehnyt ansiokasta työtä kääntämällä ehdotuksen arkikielen englanniksi. Bitcoin Magazinen artikkeliin voi tutustua täältä.

Scaling Bitcoin -tapahtumat osoittavat yhteisön halun ratkaista Bitcoinin ongelmia

Louhinnan vaikeusaste nousee hurjasti

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste jatkaa hurjaa nousuaan. Viimeisimmässä päivityksessä nousua tuli 18 %. Noin kahden viikon välein tapahtuva automaattinen vaikeusasteen päivittyminen reagoi verkossa olevan louhintatehon määrään, jotta uusien lohkojen löytyminen (ja näin ollen uusien bitcoinien luominen) pysyy tasaisena. Vaikeusasteen nousu tarkoittaa, että tarvitaan yhä enemmän laskentatehoa saman bitcoin-määrän louhimiseksi kuin ennen. Nousun aiheuttaa louhintalaitteiden määrän kasvu, joka lisää Bitcoin-verkon turvallisuutta sekä luotettavuutta.

Louhinnan vaikeusaste on noususuunnassa, klikkaa suuremmaksi (lähde)

Bank of America haki kymmentä kryptovaluuttapatenttia

Yhdysvaltain patenttitoimisto julkaisi viime viikolla 10 Bank of American hakemaa digivaluuttapatenttia. Patentit koskevat kaikkea digivaluuttatoimintaa maksujen siirtämisestä valuutan turvalliseen tallentamiseen. Patenttien määrä ja laaja-alaisuus on saanut monet spekuloimaan, että Bank of Americalla on tarkoituksenaan luoda kokonainen virtuaalitalouden infrastruktuuri. Bank of America on yksi monista suurista pankeista ja finanssialan korporaatioista, jotka ovat kiinnostuneita Bitcoinista, lohkoketjusta sekä digivaluutoista laajemmin.

Syksyllä Bitcoin-maailman suurimpiin kuuluva yritys Coinbase haki omia kryptovaluuttapatenttejaan, mikä herätti Bitcoin-maailmassa paljon kritiikkiä. Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrongin mukaan Coinbasen patenttihakemusten nimenomaisena tarkoituksena oli kuitenkin estää tällaisten Bitcoin-maailman ulkopuolisten toimijoiden pyrkimys patentoida kryptovaluuttaan liittyviä innovaatioita.

Digitaalista kultaa vaivanneet patenttitrollit huolestuttavat

Patrick Byrne varoittaa pankkien lohkoketjuinnosta

Internet-kauppapaikka Overstock.comin toimitusjohtaja Patrick Byrne on varoittanut Bitcoin-yhteisöä R3CEV:istä. R3CEV on 42 suuren kansainvälisen pankin yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on luoda pankeille toimivia kryptoraha- ja lohkoketjuratkaisuja. Byrnen mukaan R3 on Wall Streetin pyrkimys rajoittaa vapaata innovaatiota sekä saada lohkoketju pankkien kontrolliin.

“Wall Street yrittää hidastaa Bitcoin-yhteisön kehittymistä, kunnes he saavat luotua oman versionsa, minkä jälkeen he alkavat vaatia kilpailijoiden kieltämistä. Olkaa siis varuillanne R3:sta”, Byrne tykittää.

Byrnen kritiikissä mielenkiintoista on väite, että hänen yrityksensä on yrittänyt liittyä R3:een, mutta häntä estettiin siitä huolimatta, että Byrnen yritykset ovat kehittäneet useita vastaavia tuotteita ja palveluja kuin mihin R3 tähtää.

“Yritimme liittyä, mutta he eivät antaneet, vaikka olemme huomattavasti kaikkia muita edellä” Byrne kertoo.

Overstock.com on aikaisemmin osoittanut ymmärrystä sekä innovaatiota lohkoketjun käyttämisestä perinteisten taloudellisten järjestelmien korvaamiseksi. Overstock.com on muun muassa ensimmäinen yritys, joka on saanut Yhdysvaltain viranomaisilta luvan myydä osakkeita Bitcoinin lohkoketjussa.

Mielenkiintoinen lohkoketjuun pohjautuva salausprojekti

Massachusettsin teknillisen korkeakoulun MIT:in Media Lab on julkaisemassa lohkoketjuun perustuvan salausjärjestelmänsä beta-versiota. MIT Media Labin Enigma-järjestelmä mahdollistaa anonyymien osapuolten jakaa arkaluonteista tietoa kolmansille osapuolille turvallisesti.

Enigma mahdollistaa esimerkiksi datan analysoinnin ulkopuolelta pitäen silti itse datan salassa ja omistajiensa täydessä kontrollissa. Enigman avulla käyttäjä voi esimerkiksi myydä henkilökohtaisia terveystietojaan lääketeollisuuden käyttöön ilman, että tietoja voidaan yhdistää niiden antajaan.

Enigman kehittäjät voittivat kesällä 2014 MIT:in organisoiman kilpailun parhaista startup-ideoista.

Enigma on nimetty II maailmansodassa käyttämän salauslaitteen mukaan

Ranskalaiset mepit haluavat rajoittaa Bitcoinia

Kolme ranskalaista europarlamentaarikkoa ovat laatineet aloitteen, joka antaisi Euroopan Unionin jäsenmaille vallan tiukemmin säännellä tai jopa kieltää Bitcoiniin liittyvän toiminnan. Aloitteen jättivät Dominique Bilde, Sophie Montel ja Florian Philippot, jotka ovat kaikki Kansallisen rintaman jäseniä.

Pariisin hyökkäyksien jälkeen ranskalaisten poliitikkojen keskuudessa on herännyt huoli digivaluutan käytöstä terrorismin rahoittamiseksi. Esimerkiksi viime viikolla Ranskan valtionvarainministeri Michel Sapin kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle ajavansa laajempaa bitcoin-siirtojen valvontaa.

Seuraavaksi aloitteelle haetaan Euroopan komission hyväksyntä. Vastaavat aloitteet pääsevät harvoin lainsäädännöksi asti ja niille saadaan harvoin laajamittaista kannatusta taakseen.

Japanin keskuspankki julkaisi raportin Bitcoinista

Japanin keskuspankki on julkaissut raportin, jossa käsitellään digivaluuttojen käyttöä ilman välikäsiä tapahtuvaan maksamiseen. Raportin mukaan digivaluutoilla ja hajautetulla lohkoketjulla “voi olla laajamittaista käyttöä erilaisille sovelluksille”. Digivaluutan hyvien puolien lisäksi raportti ottaa esille myös esimerkkejä kehittyvän teknologian mahdollisista huonoista puolista.

Pohjimmiltaan raportti kuitenkin suhtautuu Bitcoinin ja muihin digivaluuttoihin lähtökohtaisen positiivisesti. Sen mukaan digivaluutat toimivat ripeästi ja kätevästi ja sen käyttö on mahdollista kaikille. Raportissa myös huomioidaan, että digivaluutta on luonteeltaan hyvin erilaista kuin perinteinen raha, eikä se kuvaa velkaa samalla tavalla kuin valtiollinen fiat-valuutta.

Japani aikoo selvästi olla mukana digitaalisen rahan vallankumouksessa. Viime viikolla Bittiraha.fi uutisoi, miten Japani aikoo saada ensi vuodeksi aikaiseksi kattavan digivaluuttoja koskevan sääntelyn, jonka puitteissa yritykset ja pörssit voivat toimia.

Ajatushautomo teorisoi digivaluuttojen vaaroista

Yhdysvaltain hallituksen rahoittama ajatushautomo RAND Corporation on julkaissut raportin, joka tutkii terroristien, huumekartellien ja muiden mahdollisuuksia luoda oma digitaalinen valuutta ja mitä vaikutusta tällä olisi. Raportti keskittyy ensisijaisesti hypoteettisiin skenaarioihin, miten toimijat esimerkiksi konfliktialueella voisivat käyttää digivaluuttaa luodakseen maan sisäisen siirtoverkoston, joka toimii irrallaan olemassaolevista taloudellisista järjestelmistä.

Ajatushautomo kuitenkin tunnustaa, että tällainen olisi erittäin suuri haaste. “Virtuaalivaluutan kehittäminen tyhjästä vaatii korkeaa teknologista osaamista sekä laajamittaista verkko- ja laskentainfrastruktuuria. Lisäksi tarvitaan ammattitaitoa onnistuneen julkaisun ja riittävän käyttöasteen saamiseksi. Kaikki nämä kyvyt ovat harvinaisia tarkoitettujen ryhmien keskuudessa” raportti kertoo.

Bitcoinin koodi on avointa, minkä vuoksi kuka tahansa voi luoda sen pohjalta oman virtuaalivaluuttansa. Yleensä nämä virtuaalivaluutat kuolevat heti syntyessään, sillä virtuaalivaluutan arvo perustuu vapaaseen kysyntään ja vaihdantaan, eikä suurimmalle osalle Bitcoin-kopioista yksinkertaisesti riitä kysyntää. Vaikka rikollis- tai terroristijärjestöt onnistuisivat luomaan oman digivaluuttansa, on epätodennäköistä, että sen saavuttaisi mitään merkittävää arvoa.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].