Viikkokatsaus 51/2017: Kupla puhkesi?

Hyvää joulua teille Bittirahan ihanat lukijat! Pukki tuo teille tälläkin viikolla kassillisen tiukkaa kryptoaiheista uutissettiä sekä puheenaiheita joulupöytään. Kyllä kelpaa mättää kinkkua samalla, kun haastaa anopin kanssa valuuttavallankumouksesta ja kryptografiasta!

Onpas ollut taas kerran mielenkiintoinen viikko. Viikko alkoi ennätyksellisen korkeista kursseista, minkä jälkeen bitcoin-ostajille tuli aikamoinen jouluale, kun piikki pisti vaihteeksi alaspäin ja bitcoinin sekä muiden kryptojen kurssit lähtivät laskuun. Lasku on taittunut loppuviikosta, joten matalimmilla hinnoilla ostaneet ovat jo ehtineet tehdä kevyttä voittoa. Volatiliteetti voi olla ystävä, mutta se voi olla myös vihollinen.

Kurssin lisäksi käsittelemme uutisissa muun muassa Goldman Sachsin tuloa virtuaalirahamarkkinoille, korealaiseen pörssiin kohdistunutta hyökkäystä sekä miljoonia sekunneissa tienannutta lohkoketjun ja keinoälyn yhdistävää superprojektia.

Kurssikäppyröitä analysoi tuttuun tapaan analyytikkomme Toni Kosonen tuoreessa teknisessä analyysissään.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin kurssi laski huomattavasti

Bitcoinin kurssi romahti kuluneella viikolla vahvasti alaspäin, käyden jopa reilusti 15 000 dollarin alapuolella. Romahdusta edelsi viikonloppu, jolloin bitcoin nousi uuteen ennätykseen ylittäessään 20 000 dollaria. Vaikka korjausliike alaspäin olikin raju, bitcoinin kurssi lähti palautumaan nopeasti takaisin. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on jo palautunut 15 000 dollarin yläpuolelle.

Kuten yleensä, myös tällä kertaa bitcoinin kurssin korjausliike veti muidenkin virtuaalivaluuttojen arvon alaspäin. Samaan aikaan, kun bitcoinin kurssi laski, kryptovaluuttamarkkinoilta poistui miljardeja dollareja ja kaikki 100 merkittävintä kryptovaluutta laskivat arvoaan. Merkillepantavaa on, että ennen kurssilaskua kaikki 20 merkittävintä virtuaalivaluuttaa ja monet pienemmät virtuaalivaluutat olivat saavuttaneet uudet kurssihuippunsa.

Kurssilasku ei sinällään tullut yllätyksenä, sillä bitcoinin valtava nousukausi joulukuussa sai jopa monet innokkaimmat bitcoin-käyttäjät ja -asiantuntijat varoittelemaan, että ilmassa on jonkinlaisen kuplan tuntua. Lisäksi historiallisesti bitcoinin kasvu on tapahtunut eräänlaisella aaltoliikkeellä, eli kovien nousukausien jälkeen on nähty piikkejä alas, ennen kuin bitcoinin kurssi on taas lähtenyt nousuun. Pidempään bitcoinia seurailleet näkivätkin, että myös tässä oli mahdollisuus vastaavanlaiseen aaltoliikkeeseen, joka sitten näyttäisikin toteutuneen.

Mahdollisen kuplan puhkeamisesta huolimatta bitcoinin kurssi on edelleen kertaluokkia korkeammalla kuin vuoden alussa.

Goldman Sachs lähtee kryptomarkkinoille

Maailman suurimpiin kuuluva finanssi-instituutio Goldman Sachs on aikeissa avata bitcoin- ja digivaluuttavaihtopalvelun, kertoo talousjulkaisu Bloomberg. Bloombergin tiedot perustuvat useampaan lähteeseen, joiden nimet Bloomberg kuitenkin jättää lähdesuojan vuoksi julkaisematta.

Bloombergin mukaan Goldman Sachs tulee avaamaan vaihtopalveluja jo ensi kesään mennessä ja mahdollisesti jo huomattavasti aikaisemmin. Bloombergin haastattelemien lähteiden mukaan Goldman Sachsin on kuitenkin ratkaistava vielä joitain turvallisuuteen ja kryptovaluuttojen säilyttämiseen liittyviä seikkoja, minkä vuoksi se onkin keräämässä omaa joukkoaan kryptovaluutta- ja lohkoketjuasiantuntijoita.

Jos Bloombergin uutinen pitää paikkansa, tulee Goldman Sachsista ensimmäinen suuri ja vakiintunut Wall Street -instituutio, joka avoimesti tarjoaa bitcoin- ja kryptovaluuttapalveluja. On myös hyvin todennäköistä, että tämä avaa latuja myös muille Wall Street -toimijoille ryhtyä mukaan kryptovaluuttamarkkinoille: esimerkiksi finanssijätti JPMorgan on jo ilmoittanut olevansa kiinnostunut bitcoinista ja kryptovaluutoista.

Goldman Sachs on ensimmäinen Wall Streetin megakorporaatio, joka lähtee suoraan mukaan kryptorahamarkkinoille. (KUVA: VladLazarenko)

Prasos Oy keräsi 2,5 miljoonan potin

Prasos Oy on saanut rahoituskierroksen maksimitavoitteen täyteen. Muun muassa Bittiraha.fi:tä, Coinmotionia sekä Bittimaatti-verkostoa ylläpitävä emoyritys Prasos aloitti marraskuussa sijoituskierroksen, jonka tarkoituksena oli saada kasaan 2,5 miljoonan euron edestä investointeja. Nyt tuo tavoite on täyttynyt ennätyksellisen nopeassa ajassa. Prasos oli kierroksen aikana Invesdor-sijoitusalustan suosituin sijoituskohde ja tavoite täyttyi huomattavasti nopeammin kuin uskalsimme kuvitellakaan.

Investoinneilla Prasos tulee kehittämään palvelujaan entistä nopeammiksi sekä skaalamaan niitä voidaksemme vastata räjähdysmäisesti kasvaneeseen kysyntään. Lisäksi tulemme julkaisemaan monia uudenlaisia palveluita sekä tuotteita, kuten mahdollisuuden ostaa ja myydä bitcoinin lisäksi muita virtuaalivaluuttoja. Ensimmäisenä tulemme lanseeraamaan litecoinin oston sekä myynnin. Investoimme myös tiimimme laajentamiseen. Meillä on useita avoimia työpaikkoja. Tutustu työtarjontaan rekrytointisivullamme.

Kiitämme kaikkia sijoittajia luottamuksesta yrityksemme tulevaisuuteen. Aiomme ehdottomasti olla luottamuksenne arvoisia!

Prasosin tiimi on mielissään, että sijoittajilla on meihin uskoa, ja mehän aiomme olla tuon uskon arvoisia!

Eteläkorealainen pörssi joutui hakkeroiduksi

Eteläkorealainen bitcoin-pörssi Youbit on kertonut kuluneella viikolla hakevansa konkurssia jouduttuaan vuoden aikana toistamiseen vakavan hakkeroinnin kohteeksi. Viimeisimmässä hyökkäyksessä hakkerin onnistui varastaa 17 prosenttia Youbitin bitcoineista ja kryptovaluutoista. Pörssi katsoi, että tappiot ovat niin massiiviset, että sillä ei ole realistisia mahdollisuuksia toipua siitä, vaan sen on järkevintä hakeutua konkurssiin.

Youbitin mukaan pörssi voi palauttaa 75 prosenttia asiakkaiden menettämistä varoista, mutta asiakkaiden tulee odottaa siihen saakka, että konkurssihakemus menee eteenpäin. Loppujen varojen kohtalo on vielä epävarmaa ja voi kestää jopa vuosia, että Youbitin asiakkaat saavat kaikki menettämänsä varat takaisin.

Youbit on kertonut, että se toimii yhteistyössä viranomaisten kanssa selvittääkseen tapahtumia. Wall Street Journalin mukaan viranomaistutkinnan yksityiskohdista tietävät lähteet ovat kertoneet, että hakkerointitapauksessa olisi vahvoja viitteitä, että hyökkäyksessä olisivat olleet asialla Pohjois-Korean valtion rahoittamat hakkerit. Pohjois-Korean on epäilty aikaisemminkin olleen eteläkorealaisiin Bitcoin-palveluihin kohdistuneiden hyökkäyksien taustalla.

Pohjois-Korean uskotaan ottaneen bitcoin-hakkeroinnin käyttöön uutena tapana rahoittaa kuihtuvan maansa taloutta. (KUVA: Pohjois-Korean luotettavat uutispalvelut)

Lohkoketjukeinoälyt keräsivät kymmeniä miljoonia minuutissa

Uudenlaisia keinoälyjä kehittävä SingularityNET on tehnyt eräänlaisen huippusuorituksen Initial Coin Offering -sijoitushankinnassa. SingularityNET keräsi 36 miljoonan dollarin edestä sijoituksia vain 60 minuutissa, myyden kaikki tarjolla olleet lohkoketjupolettinsa loppuun. Tämä on toistaiseksi yksi huikeimmista ICO-saavutuksista.

SingulrityNETillä on tarkoituksena luoda uudenlainen “keinoälyjen markkinapaikka”, jossa erilaiset keinoälyt voivat ratkoa keskenään käyttäjien ongelmia sekä käydä kauppaa toistensa kanssa lohkoketjupohjaisilla valuutoilla. Jos esimerkiksi keinoäly kohtaa ongelman, jota se ei voi ratkaista, se voi ulkoistaa ongelman käsittelyn jollekin toiselle keinoälylle ja maksaa tälle keinoälylle ongelman ratkaisemisesta. SingularityNET uskoo, että tämä markkinapaikka voi monella tavalla tehostaa keinoälyjen toimintaa.

Toinen SingularityNETin päätarkoitus on hajauttaa keinoälyteollisuutta. Toistaiseksi keinoälykehitys on pääasiallisesti Googlen kaltaisten megayritysten heiniä, mutta hajautetulla markkinapaikalla pienemmät kehittäjät voivat hyötyä toistensa osaamisesta, testata keinoälyjään laajemmassa ympäristössä sekä monetisoida kehittämiään keinoälyjä.

Keinoälyt ovat lohkoketjuteknologian ja virtuaalitodellisuuden lisäksi yksiä kehittäjiä kuumimmin puhuttavista aiheista. SingularityNET onkin mielenkiintoinen hanke jo sen vuoksi, että se yhdistää useampaa tulevaisuuden teknologiaa uusilla tavoilla.

Tietokoneet osaavat ajatella kohta yhtä hyvin kuin ihmiset ja lohkoketjun avulla niiden kanssakäyminen voidaan nostaa kokonaan toiselle tasolle. (KUVA: Michel Royon)

Kuka tahansa voi luoda oman Bitcoin-kopion!

Bitcoinin lohkoketjun “forkkaaminen”, eli uusien kryptovaluuttojen luominen kopioimalla Bitcoinin lohkoketju sekä koodi ja tekemällä tähän muutamia muutoksia, on ollut vuoden 2017 trendi. Ensimmäisen kerran Bitcoinin lohkoketjuta haarautettiin oma kopio kesällä, jolloin alkunsa sai “Bitcoin Cashiksi” tai “BCashiksi” nimetty altocoin. Sittemmin näitä uusia kopiokolikoita on alkanut syntyä kuin sieniä sateella: nykyään markkinoilla on esimerkiksi Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond, United Bitcoin ja niin edelleen. Uusia kopiokolikoita myös esitellään suurin piirtein joka viikko.

Nyt kuka tahansa voi tehdä oman Bitcoin-forkkinsa! Uuden Forkgen-palvelun avulla oman Bitcoin-forkin voi luoda muutamalla napinpainalluksella ilman minkäänlaista tarvetta tekniselle osaamiselle tai koodaukselle. Sivustolla voi muuttaa monia parametrejä, kuten esimerkiksi uuden haaran vaikeusastetta ja sitä, kuinka monta astetta uuden kolikon logo on vinossa. Jälkimmäinen näistä on varmasti erittäin tärkeä.

Vaikka Forkgenin anonyymit ylläpitäjät väittävätkin, ettei kyseessä ole mikään vitsi, vaan “interaktiivinen performanssitaideprojekti”, näyttäisi selkeältä, että tekijöillä on mukana vahvasti koiranleukaa. Forkgen onkin vahva kannanotto siihen, että ovatko nämä lukemattomat haarat nyt oikeasti edes tarpeellisia.

“Olemme HYVIN TOSISSAMME. Forkgen edustaa Satoshin Todellista Visiota™” sivuston anonyymit luojat kertoivat Bitcoin Magazinelle.
Forkgenin avulla on helppoa tehdä omia hölmöjä Bitcoin-kopioita, jollaisia suurin osa Bitcoin-forkeista muutenkin on. (KUVA: Forkgen)

Sisältöä viikkokatsaukseen?
 

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].