Viikkokatsaus 52/2017: Vuosi 2017 teki Bitcoinista valtavirtaa

Hyvää uutta vuotta, kaikki Bittirahan rakkaat lukijat! Millainen tämä kulunut vuosi onkaan ollut. Ainakin voi sanoa, että kaasupedaalia ei olla paineltu millään balettitosulla, sillä koko vuosi on ollut pelkkää tykitystä nupit kaakossa. Kaikki ennätykset on rikottu niin monta kertaa, että vaikea pysyä laskuissa, ja optimistisimmatkin arviot vaikuttavat näin retrospektiolla tarkkailtuna olevan vahvasti alakanttiin vedettyjä.

Tässä viikkokatsauksessa luomme silmäyksen siihen, mitä kaikkea Bitcoinille onkaan tapahtunut kuluneen vuoden aikana. Lisäksi myös katsomme vähän tulevaisuuteen tutkimalla, minkälaisia teknisiä innovaatioita Bitcoinin ja kryptovaluuttojen ympärille ollaan rakentamassa sekä miten ne saattaisivat vaikuttaa Bitcoiniin.

Bittiraha.fi kiittää kaikkia lukijoita kuluneesta vuodesta! Hauskaa on ollut ja toivomme, että vuosi on ollut myös Teille mieluinen.
Tänä vuonna nähty nousu on ylittänyt optimistisimmatkin odotukset bitcoinin ja monien muiden kryptovaluuttojen osalta.

Vuosi 2017 pähkinänkuoressa

Bitcoinin kurssi on noussut vuoden aikana yli 1 000%. Vuoden alussa bitcoineja myytiin alle tuhannella dollarilla, mutta nykyään niistä joutuu maksamaan yli kymmenkertaisen hinnan. Jokainen, joka on ostanut bitcoineja ennen joulua, on jäänyt voitolle, mikäli ei ole mennyt myymään bitcoinejaan tappiolla. Vuoden aikana bitcoin on noussut marginaaliharrasteesta hyödykkeeksi, jota alkaa löytyä suurin piirtein jokaisen itseään kunnioittavan valtavirtasijoittajan sijoitussalkusta. Bitcoin-futuurit, pörsseissä vaihdettavat bitcoin-sijoitusinstrumentit ja bitcoin-pörssien sekä -vaihtopalvelujen huima kasvu ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten bitcoinista on tullut vakavasti otettava sijoituskohde, joka on kaikkien käsillä.

Kurssinousun lisäksi olemme nähneet tänä vuonna useita erilaisia tapahtumia ja ilmiöitä, jotka tulevat todennäköisesti vaikuttamaan pitkälle tulevaisuuteen ja määrittelemään koko lohkoketjuteollisuuteen liittyvää ympäristöä. Kenties merkittävimpiä näistä ilmiöistä ovat vaihtoehtoisten virtuaalivaluuttojen nousu sekä ensimmäiset askeleet Bitcoinin skaalaamiseksi.

Kuluneen vuoden aikana yritykset löysivät kasvavissa määrin niin sanotun ICO-varainhankinnan. Nämä Initial Coin Offering -hankkeet tarkoittavat pähkinänkuoressa, että yritys luo oman lohkoketjuun perustuvan virtuaalirahansa, jota se sitten myy kuluttajille kerätäkseen sijoituksia. Vuonna 2017 käynnistyi todellinen ICO-buumi, jossa sekä startupit että vakiintuneet toimijat puskivat ulos omia kryptokolikoitaan toivoen, että onnistuisivat toisintamaan edes murto-osan Bitcoinin menestystarinasta. Näiden ICO-hankkeiden myötä markkinoilla olevien lohkoketjuhyödykkeiden määrä kasvoi räjähdysmäisesti.

Toinen virtuaalivaluuttojen määrää lisäävä tekijä olivat Bitcoinin lohkoketjun “halkaisut”, eli Bitcoinin lohkoketjun kopioivat vaihtoehtokolikot, joilla on Bitcoinista poikkeavia ominaisuuksia. Ennen vuotta 2017 ei Bitcoinin lohkoketjua halkaistu kertaakaan, mutta kuluneen vuoden aikana se on tehty tusinan kertaa. Ensimmäinen tällainen kopiokolikko syntyi kesällä Bitcoin Cashin muodossa saaden hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Sittemmin suurin piirtein jokainen kissa ja koira on luonut oman kopiokolikkonsa.

Kesällä nähtiin myös ensimmäinen askel Bitcoinin teknologisessa parantamisessa ja skaalaamisessa suuremmille ihmisjoukoille. Segregated Witnessiksi nimetty päivitys saatiin implementoitua Bitcoiniin vuosien pitkän väännön jälkeen. SegWit myös osoittautui toimivaksi ja lupaustensa mukaisesti se sekä nopeutti että teki siirroista edullisempia. SegWit myös mahdollistaa tulevat parannukset, kuten Salamaverkot, joiden avulla Bitcoinista voidaan tehdä ylivertaisesti nopein tapa siirtää rahaa, mitä ihminen on toistaiseksi kehittänyt.

Kulunut vuosi on ollut pääasiallisesti yhtä mannaa Bitcoinille. Mikäli vuosi 2018 tulee olemaan yhtä hyvä, alamme olla enää muutamien askeleiden päässä siitä, että Bitcoinista todellakin tulisi sellainen taloudellinen vallankumous, jollaiseksi Satoshi Nakamoto sen aikoinaan visioi.

Bitcoin on ollut vuoden 2017 merkittävimpiä uutisaiheita ja sijoituskohteita.

Bitcoin vuoden haetuimpia aiheita

Hakukonejätti Google on julkaissut vuotta 2017 koskevaa dataa vuoden haetuimmista ilmiöistä ja asioista. Kuten arvata saattaa, Bitcoin on ollut vuoden aikana hyvin edustettuna, ollen kiinnostavampi kuin esimerkiksi Las Vegasin joukkoammunta, auringonpimennys tai fidget spinnerit.

Googlen tietojen mukaan Bitcoinia koskevat uutiset olivat vuoden toiseksi haetuin ajankohtaisaihe. Bitcoinia koskevia uutisia haettiin enemmän kuin esimerkiksi Pohjois-Koreaa tai Las Vegasin joukkomurhia koskevia uutisia. Ainoa uutisaihe, joka kiinnosti ihmisiä enemmän kuin Bitcoin, oli hurrikaani Irma.

Bitcoin myös päihitti lähestulkoon kaikki “how to”-haut. “How to buy Bitcoin” oli Googlen kolmanneksi haetuin how to -aihe, päihittäen muun muassa sellaiset ilmiöt kuin Mayweather vastaan McGregor -matsin sekä fidget spinnerit. Ainoastaan haut “how to make solar eclipse glasses” sekä “how to make slime” olivat haetumpia kuin bitcoin.

(Toimituksellamme ei ole mitään käsitystä siitä, minkä vuoksi “how to make slime” oli niin suosittu haku. Sama ilmiö kuitenkin toistui Suomessa, jossa “kuinka teet limaa” oli vuoden haetuin ohje.)

Bitcoiniin liittyvät haut eivät myöskään olleet keskittyneet lokaalisti, vaan hakuja oli tehty ympäri maailman. Bitcoinia haettiin muun muassa sellaisissa maissa kuin Etelä-Afrikka, Nigeria ja Slovenia. Sen sijaan esimerkiksi USA:ssa Bitcoinia haettiin huomattavasti vähemmän kuin keskimäärin maailmanlaajuisesti.

Koska Google on maailman suurin hakukone, sen antamista tiedoista voi saada hyvää kuvaa siitä, mikä ihmisiä kiinnostaa: Bitcoin ja lima.

Salamaverkolla on suoritettu ensimmäinen oikea maksu

Bitcoinin kurssin hipoessa Kuuta myös työ Bitcoinin kehittämiseksi ja parantamiseksi jatkuu radallaan. Prepaid-puhelinliittymiä tarjoava Bitrefill on ilmoittanut suorittaneensa onnistuneesti ensimmäisen niin sanottuja salamaverkkoja koskevan testinsä. Salamaverkkokehittäjä Alex Bosworth kertoi Twitterissä onnistuneensa maksamaan puhelinlaskunsa lähettämällä bitcoineja salamaverkon kautta. Siirto tapahtui käytännössä välittömästi ja sen siirtokustannukset olivat olemattomat.

Salamaverkot ovat Bitcoiniin tuleva päivitys, jonka arvioidaan voivan nostaa Bitcoin-verkon kapasiteetin tuhansia kertoja nykyistä nopeammaksi sekä minimoivan bitcoinin siirtokustannukset. Tällä hetkellä bitcoin-siirtojen varmistamisessa menee noin 10 minuuttia ja siirtokustannukset saattavat olla jopa kymmeniä dollareja. Salamaverkkojen avulla siirrot tapahtuisivat välittömästi ja niiden kustannukset olisivat peruskäyttäjän näkökulmasta nolla.

Bitrefillin testi on ensimmäinen kerta, kun salamaverkkoa ollaan hyödynnetty konkreettisesti laskun maksamiseksi. Aikaisemmat salamaverkkotestit ovat tapahtuneet yritysten sisäisissä testiverkoissa.

Salamaverkkojen otaksutaan tulevan laajamittaisemmin käyttöön jo ensi vuoden puolella. Mikäli salamaverkot onnistuvat lunastamaan edes murto-osan niiden potentiaalista sekä lupauksista, tulevat ne parantamaan verkon skaalautuvuutta sekä käytettävyyttä merkittävästi.

Salamaverkot ovat todennäköisesti seuraava merkittävä askel Bitcoinin kehityksessä kohti globaalia valuuttaa. (KUVA: Maxime Reynal)

Ripple ohitti Ethereumin

Kryptovaluuttamarkkinoilla kuohuu. Ripple-lohkoketjuprojekti on ohittanut markkina-arvossaan Ethereumin ja noussut Bitcoinin jälkeen toiseksi suurimmaksi kryptovaluutaksi. Ripplen kurssi on yli kaksinkertaistunut muutamissa päivissä ja nyt yhden Ripple-poletin kurssi on noin 2,5 dollaria. Kaikkien Ripple-polettien yhteenlaskettu markkina-arvo puolestaan on yli 87 miljardia dollaria.

Ripplen perusideana on toimia hajautettuna maksunvälitys- ja rahanvaihtopalveluna, jolla voitaisiin periaatteessa vaihtaa mitä tahansa valuuttaa valtiollisesta fiatista bitcoineihin. Rippleä käyttävät jo monet vakiintuneet finanssialan toimijat, kuten UniCredit, UBS sekä Santander. Ripple eroaa Bitcoinista muun muassa siten, että Rippleä ei voi saada käsiinsä louhimalla, vaan Ripplen polettien hankkiminen edellyttää niiden ostamista pörssistä.

Huimat kurssinousut eivät ole mitenkään ennennäkemättömiä kryptovaluuttapiireissä, joten Ripplen nousustakaan ei kannata vielä tehdä liian pitkälle meneviä päätelmiä. Yleensä huimia kurssinousuja seuraavat korjausliikkeet, joiden myötä noussut kurssi laskee takaisin maltillisemmille tasoille. Nähtäväksi jää, mikä on Ripplen tulevaisuus.

Ripplen kunnianhimoisena tarkoituksena on yhdistää erilaisia markkinoita, kuten fiat-vaihdantaa, kryptovaluuttaa ja fyysisiä hyödykkeitä. (KUVA: Ripple)

Bitcoin halutaan valjastaa parantamaan syöpä

Yksi Bitcoiniin useimmiten kohdistuneista kritiikeistä on, että Bitcoin-verkko käyttää massiivisia määriä laskentakapasiteettia suorittaakseen toimintoja, jotka ovat pohjimmiltaan “hyödyttömiä”. Todellisuudessa laskenta ei suinkaan ole hyödytöntä, vaan se näyttelee erittäin merkittävää roolia verkon turvallisuuden varmistamisessa. Tästä huolimatta monet ovat ryhtyneet miettimään, voitaisiinko laskennasta saada myös lisähyötyä pelkän turvallisuuden lisäämiseksi.

Lohkoketju-startup Matrix esitteli kuluneen vuoden BlockShow Asia -tapahtumassa uutta hankettaan, jonka tarkoituksena on kehittää keinoälyjä, jotka voisivat käyttää Bitcoin-verkon ylläpitoon käytettyä laskentakapasiteettia myös hyödyllisten laskutoimenpiteiden suorittamiseksi. Matrixin johtava AI-tutkija Yangdong Dengin mukaan louhintaa voitaisiin käyttää myös esimerkiksi simuloimaan kemiallisia reaktioita tai ihmisen aivojen kaltaisia monimutkaisia järjestelmiä.

Matrix ei ole ainoa yritys, joka on ryhtynyt tutkimaan mahdollisuuksia hyödyntää louhintaa monipuolisemmin. Esimerkiksi IT-jätti Intel on patentoinut menetelmän, jonka avulla kryptovaluuttojen louhintaa voitaisiin hyödyntää esimerkiksi geneettisen tutkimuksen hyväksi.

Mikäli Matrix tulee onnistumaan hankkeessaan, tulisi se vähentämään merkittävästi Bitcoiniin kohdistuvaa – osin aiheellistakin – kritiikkiä. Bitcoin-verkko käyttää tällä hetkellä noin 17 prosenttia maailman laskentatehosta. Mikäli bitcoinin kurssi jatkaa nousua, on oletettavaa, että louhintaan käytetään tulevaisuudessakin merkittäviä määriä laskentatehoa. Jos edes pientä osaa louhinnasta voitaisiin käyttää tieteellisen tutkimuksen hyväksi, olisi se merkittävä merkkipaalu Bitcoinin ja louhinnan kehittymisessä.

Bitcoin-louhinnan valjastaminen keinoälyjen avuksi voisi tarkoittaa, että Bitcoin voi näytellä merkittävää roolia esimerkiksi syövän selättämisessä.

Kryptorahaa voi nyt louhia ihmiskeholla

…Matrixista puheenollen: hollantilainen teknologiayritys Speculative.Capital on aloittanut pioneeriprojektin, jonka tarkoituksena on testata, onko kryptorahan louhiminen mahdollista pelkästään ihmisen energialla. Koetta varten Speculative.Capital rakensi joukon pukuja, jotka muuttavat ihmiskehon vapauttaman lämpöenergian sähköksi, jota sitten käytetään kryptovaluuttoja louhivien tietokoneiden energiana.

Speculative.Capitalin kokeeseen osallistui 37 vapaaehtoista. Kokeen aikana vapaaehtoisten tuottamalla lämpöenergialla onnistuttiin louhimaan noin 212 tuntia kryptorahoja. Speculative.Capitalin mukaan louhinta tuotti 16 594 kryptokolikkoa. Suurin osa kryptokolikoista oli pienempiä ja helpommin louhittavia kolikoita, kuten vertcoinia ja liskiä, mutta louhinnassa onnistuttiin saamaan myös pieni määrä Ethereumin ether-polettia sekä litecoinia.

Speculative.Capitalin konsepti on toistaiseksi tieteellisen ja teknisen spekuloinnin asteella, mutta samaan aikaan se on innovatiivinen idea, jonka avulla kryptorahalouhinnasta voitaisiin tehdä ympäristöystävällisempää kuin ennen. Ja kuka meistä ei tahtoisi, että hänelle maksettaisiin pelkästään lojumisesta ja nukkumisesta?

Speculative.Capitalin tunnuslause on enteisesti “making humans obsolte”. (KUVA: Valerie Maltseva)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].