Viikkokatsaus 52/2016: Vuonna 2016 Bitcoin palasi takaisin parrasvaloihin

Bitcoin on nousussa. Taas. Melkein harmittaa, kun joudutte viikko toisensa jälkeen lukemaan uutisia, jotka alkavat suurin piirtein noilla samoilla sanoilla, mutta ainoastaan melkein. Tällä viikolla ei pureuduta erityisen tarkkaan bitcoinin nousuun, sillä siitä koskevia uutisia voitte lukea esimerkiksi viime viikon viikkokatsauksesta eivätkä ne nousun syyt ole erityisemmin muuttuneet. Bitcoin nousee, koska “Kiina, Intia ja ihmisten epäluulo tulevaisuudesta”.

Tässä vaiheessa vähemmän varmaa on se, rikotaanko tässä vielä vuoden loppukirillä tuhannen dollarin maaginen rajapyykki. Tiukille mennään. 

Mutta kaikesta hyvästä huolimatta Bitcoinilla on vielä edessään monia ongelmia sekä kysymyksiä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa parhaillaan käynnissä oleva Coinbase-tapaus voi olla omiaan rapauttamaan Bitcoin-käyttäjien virallista suojaa maassa tai ainakin joissain sen osavaltioissa. Samaan aikaan myös Euroopan Unioni pyrkii säätämään lakeja, jotka rajoittaisivat virtuaalivaluutan ystävien perusoikeuksia.

Onneksi sentään näiden negatiivisten uutisten joukkoon mahtuu myös positiivisempia asioita. Esimerkiksi maailman mahtavimmaksi henkilöksi nouseva Donald Trump on valinnut merkittävään päättävään asemaan poliitikon, jolla on vahva myönteinen suhtautuminen bitcoiniin ja vahva kielteinen suhtautuminen poliittisesti kontrolloituun rahaan. Ajatelkaa, jos vielä joskus meilläkin.

Eipä sitä tosin oikeasti sovi valittaa, kun vuosi on mennyt bitcoinin kannalta näinkin hyvin. Näissä pirteissä merkeissä Bittiraha.fi ja Prasos Oy toivottavat kaikille hyvää vuodenvaihdetta. Tulkoon ensi vuodesta vielä tätäkin parempi!

Toni Kososen teknisessä analyysissä povataan kurssille hengähdystaukoa.

Lopuksi vielä hienoja uutisia oikeudellisia palveluita tarvitseville, sillä Pohjoinen lakiasiaintoimisto hyväksyy maksuna bitcoinit.

Bitcoin on (taas) arvokkaampi kuin koskaan

Bitcoinin arvo on ollut vahvassa nousussa viime viikkoina. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi pyörii noin 950 dollarin tienoilla, eli korkeimmillaan noin kolmeen vuoteen. Samaan aikaan kaikkien bitcoinien kokonaisarvo on noussut noin 15 miljardiin dollariin, joka on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Helsingin Sanomien mukaan bitcoinin tiukan kurssinousun merkittävimpinä vetureina ovat olleet Aasian maat, kuten Kiina ja Intia. Helsingin Sanomat nostaa esille samoja yksittäisiä tekijöitä kuin kansainväliset Bitcoin-mediat aikaisemmin, eli Kiinan kiristyvät valuuttakontrollit sekä Intian pyrkimykset hankkiutua eroon käteisestä rahasta. Taloudelliset kontrollit ovat historiallisesti olleet merkittävä tekijä kasvattamaan bitcoinin käyttöä ja suosiota.

Useiden taloustieteilijöiden ja bitcoin-asiantuntijoiden mukaan on mahdollista, että bitcoin rikkoo tuhannen dollarin maagisen rajan vielä tämän vuoden puolella tai viimeistään ensi vuoden alkupuolella. Toisaalta on myös hyvin mahdollista, että näin tiukan nousun jälkeen tullaan näkemään jonkinlainen korjausliike bitcoin-kaupan rauhoittuessa.

Siellä se möllöttää korkealla taivaalla. Katsotaan, miten korkealla ensi vuonna ollaan! (KUVA: Bitcoin.com)

Uusi ja upea Bitcoin-kolikko julkaistu

Suomalainen Bitcoin-kolikkovalmistaja Denarium on julkaissut uuden rajatun erän hopeakolikon, jossa on kultaviimeistely. Kolikkoja on tuotettu yhteensä 90 kappaletta, joista ensimmäiset 10 huutokaupataan torstaina 5.1. päättyvässä huutokaupassa.

Loput 80 kolikkoa tulevat myyntiin Denarium.com -sivustolle huutokaupan päättymisen jälkeen.

Suomen uusi pankkilaki voi olla uhka yksityisyydelle

Suomessa tulee tammikuussa voimaan uusi pankkilaki, joka mahdollistaa minkä tahansa EU:n jäsenmaan kansalaisen avata tilin suomalaisissa pankeissa. Laki myös tekee pankeille mahdottomaksi kieltäytyä esimerkiksi tilin avaamisesta luottotietojen puuttumisen perusteella.

Vaikka uuden pankkilain oletetaan yksinkertaistavan ja helpottavan pankkien kanssa toimimista, nähdään laissa myös ongelmia. Kansainvälinen Bitcoin-media Cointelegraph on huolissaan muun muassa siitä, miten uusi laki edellyttää suomalaisia pankkeja ja viranomaisia jakamaan entistä enemmän informaatiota muiden EU-jäsenmaiden kanssa. Tämä tarkoittaa, että yksilöiden tili- ja pankkitiedot ovat entistä laajemmin saatavilla.

Cointelegraph nostaa vaihtoehdoksi Bitcoinin. Bitcoinin avulla kuka tahansa voi saada käyttöönsä tavanomaiset pankkipalvelut ilman erillisiä tunnuksia, tilien avaamisia tai kolmansien osapuolten hyväksyntää. Bitcoin myös mahdollistaa tili- ja henkilötietojen suojaamisen paremmin kuin ehdotettu tietojenjakojärjestelmä.

Cointelegraph muistuttaa, että Suomella olisi mitä erinomaisin tilanne hyödyttää lohkoketjun tuomia mahdollisuuksia, sillä Suomessa on vahva Bitcoin-yhteisö ja suomalainen yritysmaailma on osoittanut vahvaa kiinnostusta lohkoketjuteknologiaan, kuten esimerkiksi viime Slush osoitti.

Suomen uusi pankkilaki tekee pankkitoiminnasta Suomessa helpompaa ulkomaalaisille, mutta se voi puolestaan vaarantaa suomalaisten omaa taloudellista yksityisyyttä. Tässäkin auttaisi Bitcoin.

McAfee haluaa tehdä sähköpostista turvallisen lohkoketjulla

Virustorjunta- ja ohjelmistoguru John McAfee on kehittämässä lohkoketjupohjaista sähköpostipalvelua, joka hänen mukaansa ratkaisee monet nykyisten sähköpostipalvelujen ongelmat. Sähköpostipalvelujen ongelmat ovat olleet tapetilla hakkereiden päästyä käsiksi Yahoon kautta lähetettyihin sähköposteihin. Tämä on saanut useat yritykset siirtymään pois keskitetyistä sähköpostipalveluista ja käyttämään suoraan lähettäjältä vastaanottajalle meneviä viestintävaihtoehtoja.

McAfeen uusi SwiftMail-sovellus käyttää lohkoketjua ohittamaan keskitetyn tiedostojenhallinnan ongelmat. Tallettamalla sähköpostit hajautettuun lohkoketjuun, SwitfMail ei tarvitse mitään erillisiä tietokantoja, joihin hakkerit voisivat kohdistaa hyökkäyksensä. Tämä vähentää riskiä, että jokin kolmas osapuoli pääsisi käsiksi vastaanottajan ja lähettäjän väliseen viestintään.

SwiftMailissa viestit kryptataan ja lähetetään transaktioina lohkoketjun kautta. Viestit on kryptattu ja niitä voivat lukea selvässä muodossa vain lähettäjä ja vastaanottaja. John McAfee luottaa SwiftMailin lohkoketjuun niin vahvasti, että on tarjonnut 10 000 dollarin palkkion hakkerille, joka onnistuu murtamaan SwiftMailin.

John McAfee on huolissaan nykyisten sähköpostijärjestelmien turvallisuudesta. (KUVA: NullSession)

Donald Trumpin budjettipäällikkö on Bitcoinin fani

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump on valinnut budjettipäällikökseen poliitikko ja sijoittaja Mick Mulvaneyn, joka on Business Insiderin mukaan suuri kullan ja bitcoinin kannattaja. Business Insiderin mukaan Mick Mulvaneyllä on satojen tuhansien sijoitukset arvometalleissa sekä arvometalliyrityksissä.

Mick Mulvaney on kritisoinut vahvasti Federal Reserven politiikkaa sekä fiat-pohjaista taloutta. Mulvaneyn mukaan Federal Reserven harjoittama politiikka on käytännössä devalvoinut dollarin ja kuristanut taloudellisen kasvun. Bitcoinia Mulvaney puolestaan kehuu. Mulvaneyn mukaan bitcoinin suuri etu on se, että valtiot eivät voi manipuloida bitcoinia.

USA:n presidentinvaalien jälkeen dollarin kurssi on vahvistunut hiukan yli 5%. Kullan arvo sen sijaan on romahtanut noin 10%. Bitcoinista taas tiedämmekin, että se on pöhissyt aivan omissa sfääreissään ja onnistunut kaksinkertaistamaan arvonsa kuluneen vuoden aikana.

Mick Mulvaney on kovan linjan fiat-valuutan kriitikko. Hän kannattaakin valtiokontrolleisen valuutan sijasta hyödykkeitä kuten kultaa ja bitcoinia. (KUVA: Gage Skidmore)

IRS:n ja Coinbasen vääntö jatkuu

Yhdessä merkittävimmistä amerikkalaisista Bitcoiniin liittyvissä oikeustapauksissa on käynyt uusi käänne. Yhdysvaltain veroviranomainen IRS on pyytänyt Kalifornian oikeuslaitosta hylkäämään Coinbasen asiakkaan sille antaman kanteen, jossa asiakas katsoo IRS:n vaatimusten rikkovan hänen perustuslaillista yksityisyydensuojaansa.

IRS vaati aikaisemmin tuomioistuinta antamaan Coinbaselle määräyksen, että Coinbase joutuu luovuttamaan asiakkaidensa tietoja veroviranomaisille veronkierron välttämiseksi. Tuomioistuin päätti hyväksyä IRS:n vaatimuksen. Sekä Coinbase että lainoppineet ovat kritisoineet tuomioistuimen päätöstä perusteella, että vaadittu toimenpide rikkoo asiakkaiden yksityisyydensuojaa ja että kaikkien asiakastietojen luovuttaminen muutamien potentiaalisten rikollisten nappaamiseksi on kohtuuttoman rankka toimenpide.

Lakitoimisto Berns Weissin lakimies Jeffrey K Berns esitti tuomioistuimelle kanteen, jossa hän katsoi IRS:n vaatimusten olevan oikeuden väärinkäyttöä. Berns myös uskoo, että asiakkaiden henkilötietojen paljastaminen voi altistaa asiakkaat esimerkiksi hyökkäyksille ja varkauksille.

Coinbase-tapaus voi muodostaa merkittävän ennakkotapauksen USA:n oikeudellisessa ympäristössä. (KUVA: Ralf Lotys)

Euroopan neuvosto haluaa tiukempaa Bitcoin-sääntelyä

Euroopan neuvosto on julkaissut virallisen direktiiviluonnoksen sen suhtautumisesta Euroopan unionin “rahanpesua ja terrorismin rahoittamista” koskeviin säännöksiin. Luonnoksella on kaksi tavoitetta; estää rikollisten käyttämät rahajärjestelmät sekä lisätä taloudellista läpinäkyvyyttä.

Yksi ensimmäisistä kohdista, joihin Euroopan neuvosto haluaa luonnoksen mukaan puuttua, ovat “prepaid-kortteihin ja virtuaalivaluuttoihin liittyvät riskit”. Luonnos ehdottaa, että yli 150 euron prepaid-kortteja ei saisi enää myydä anonyymisti. Virtuaalivaluutoista luonnos puolestaan toteaa, että kaikki digivaluuttavälittäjät velvoitetaan pitämään kirjaa asiakkaistaan.

Mikäli lakiehdotus tulee viralliseksi direktiiviksi asti, on Euroopan jäsenvaltioilla 12 kuukautta aikaa säätää direktiivin edellyttämät asiat kuntoon sisäisessä lainsäädännössään. 

Euroopan Unioni on huolissaan siitä, miten virtuaalivaluutalla rahoitetaan terrorismia, vaikka tutkimuksien mukaan tällaista rahoittamista ei ole edes tapahtunut. (KUVA: MPD01605)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].