Viikkokatsaus 51/2016: Bitcoin arvokkaampi kuin koskaan

Joulu tuli aikaisin Bitcoinin käyttäjille kurssin noustessa kohisten. Parin viime päivän aikana bitcoinien yhteenlaskettu arvo on kasvanut korkeammalle kuin koskaan ja yksittäisen bitcoinin kurssi on parhaissa lukemissa vuosiin. Sijoittajat ja ekonomistit ympäri maailman miettivät, mikä on tämän kurssinousun syy. Syytä on haettu niin terroristeista kuin Donald Trumpista. Bitcoin-yhteisön sisäpuolelta syy tietysti näyttää yksinkertaiselta: Bitcoin nimittäin toimii.

Luonnollisesti tämän viikon katsauksen ydin löytyy bitcoinin kurssinoususta. Käsittelemme nousua useammalta eri kantilta sekä mietimme, voisivatko tulevaisuuden parannukset nostaa bitcoinin kurssia vielä huomattavasti nykyistäkin korkeammalta.

Ja vaikka joulu on tullut, niin kannattaa muistaa, että Joulupukki on aikaansa edellä ja hän osaa jo käyttää varsin luontevasti Bitcoinia. Jos vielä et ole hankkinut joululahjaa lähimmäisellesi tai itsellesi, on sellainen varsin helppoa tilata Bittirahan Bittipörssistä suoraan lähimmäisesi Bitcoin-lompakkoon. Siinä muistaa sitten lähimmäinen sinua lämmöllä, kun kympillä ostamasi kolikkojen arvo nousee miljoonaan. (Ja jos niin ei käy, muistaa hän sinua varmasti silti lämmöllä. Ajatus on tärkein.)

Lopuksi Bittiraha.fi toivottaa vielä hyvää joulua kaikille Bitcoin-käyttäjille sekä alan ystäville. Olkoon joulu iloinen ja satakoon paksut kinokset, jotta Joulupukki pääsee toimittamaan myös ne fyysiset lahjat. Toivottavasti olette olleet kilttejä lapsia tai lapsenmielisiä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin kurssi on räjähtänyt käsiin

Bitcoinin kurssi on ollut räjähdysmäisessä kasvussa. Kirjoitushetkellä kurssi on 900 dollarin tuntumassa eli yli 850 euroa. Bitcoin on nyt korkeimmillaan sitten helmikuun 2014. Myös kaikkien olemassaolevien bitcoinien arvo on lyönyt ennätyksen. Nykyisellä kurssilla laskettuna bitcoinien yhteenlaskettu arvo on noin 14 miljardia dollaria, joka on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Bitcoin on nykyään arvokkaampi kuin Twitter.

Bitcoinin kurssikehitys jatkui viikkoja enemmän tai vähemmän tasaisena nousuna, mutta 21. joulukuuta kurssi lähti räjähdysmäiseen nousuun. Rikottuaan 800 dollarin rajapyykin bitcoinin kurssi nousi muutamissa päivissä yli 900 dollariin.

Kasvulle on monia mahdollisia syitä, kuten Kiinan valuutan heikko kurssikehitys ja huomattava kiinnostuksen ja käytön kasvu etenkin kehittyvissä maissa. Nopealla nousulla on myös tapana ruokkia itseään.

Ohessa taiteilijan projektio bitcoinin tulevasta kurssikehityksestä. Bittiraha.fi ei ota vastuuta kuvan todenmukaisuudesta, klikkaa kuvaa suuremmaksi. (KUVA: Taiteilija)

Arvopaperi: “Bitcoin voi olla tervetullut lisä salkkuun”

Suomalainen sijoitusalan lehti Arvopaperi on julkaissut laajan artikkelin Bitcoinista. Artikkeli on yksi parhaista Suomessa julkaistuista Bitcoinia koskevista artikkeleista. Artikkelissa haastatellaan muun muassa Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Bradea. Suppea versio artikkelista on luettavissa ilmaiseksi netistä

Arvopaperin mukaan bitcoin voi olla tervetullut lisä sijoittajan salkkuun, koska bittirahan arvokehitys poikkeaa perinteisistä omaisuuseristä ja on joissain tilanteissa liikkunut vastavirtaan muihin nähden. Bitcoinilla on esimerkiksi ollut historiallisesti ominaisuus, että sen arvo on noussut muiden valuuttojen kurssin laskiessa tai markkinoiden taantuessa.

Henry Brade puolestaan kertoo artikkelissa Bitcoinin tulevista mahdollisuuksista. Brade muun muassa kertoo tulevasta Segregated Witness -päivityksestä, joka tulee lisäämään Bitcoin-verkon kapasiteettia noin 70%. Hän myös kertoo Bitcoinin käytön rajusta kasvusta muun muassa Venäjällä, Argentiinassa sekä Etelä-Afrikassa.

Arvopaperin mukaan kiinnostus Bitcoiniin on heräilemässä.

Bloomberg: Bitcoin pärjännyt paremmin kuin valuutat tai osakkeet

Talousjulkaisu Bloombergin mukaan bitcoinin kurssin kasvu on merkki siitä, miten bitcoin koetaan turvalliseksi vaihtoehdoksi epävarmoina aikoina. Bloombergin mukaan bitcoinin kysyntään ovat vaikuttaneet useat geopoliittiset riskit, kuten Saksaan kohdistunut terrorihyökkäys, Kiinan epävarmuus presidentti Donald Trumpin tulevasta politiikasta sekä Venäjän ja Turkin tilanne.

Globaali epävarmuus on saanut ihmiset haluamaan vaihtoehtoisia tapoja omistaa, mikä on bitcoinille mitä ominaisin tilanne. Bloombergin mukaan bitcoin pärjäsikin vuoden 2016 aikana paremmin kuin mikään merkittävä valtiollinen valuutta tai yksikään osake.

“Eurooppaan kohdistuneet terrorihyökkäykset ovat saaneet markkinat haluamaan turvallisempia vaihtoehtoja ja kullan hinta on ollut laskusta Trumpin valinnasta asti. Globaali epävarmuus on monella tavalla kohdistanut varallisuutta bitcoin-markkinoihin”, kertoi Le Xiaton, kiinalaisen Bitcoin-pörssi Huobin analyytikko.

Muun muassa Venäjän tilanne sekä Donald Trumpin politiikka on nähty selittäjinä bitcoinin kurssikäytökselle. (KUVA: AP/Andrew Harnik/Nati Harnik/Salon)

Business Insider: Bitcoin pärjää paremmin kuin kulta

Myös Business Insiderin mukaan bitcoin on käyttäytynyt kuluvan vuoden aikana turvasijoituksena, johon sijoittajat ovat kohdistaneet varojaan epävarmoina aikoina. Business Insider mainitsee esimerkkeinä etenkin medialle yllätyksenä tulleen Brexit-äänestyksen sekä Donald Trumpin voiton Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Molempien tapauksien jälkeen bitcoinin kurssi lähti nousuun.

Business Insider pitää kuitenkin epävarmana sitä, mikä on nykyisen nousun takana. Business Insiderin mukaan muut perinteiset turvasatamasijoitukset eivät käyttäydy bitcoinin lailla. Business Insider nostaa esimerkkinä kullan, jonka kurssi on laskenut marraskuusta saakka.

“Nykytilanne tuo mieleen muistoja vuodesta 2013, jolloin bitcoinin kurssi nousi alle viidestä dollarista yli 1200 dollariin vain muutamissa kuukausissa. Tällaisten valtavien kurssiheilahtelujen vuoksi valuutta on hyvin riskialtis, enkä suosittelisi elämänsäästöjesi laittamista siihen”, kertoi Business Insiderin lainaama markkina-analyytikko Mati Greenspan.

“Jos kuitenkin olemme suuntaamassa miljoonaan dollariin per bitcoin, voi pienikin investointi tuottaa ison summan”, Greenspan jatkoi.

Bitcoin on kuin teknologisesti kehittynyttä kultaa. (KUVA: Agnico-Eagle)

Uusi ratkaisu Bitcoinin skaalaamiseen

Tutkijat ovat kehittäneet uuden tavan skaalata Bitcoinia. Ratkaisu kulkee nimellä Teechan, ja se perustuu mikrosirujen avulla toteutettaviin maksukanaviin. Ratkaisun nimessä oleva TEE tulee termistä Trusted Execution Environment. Se on siis eristetty turvaympäristö, jossa voi ajaa ohjelmia turvallisesti suoraan prosessorilla.

Ratkaisu mahdollistaisi kahden käyttäjän välisen maksukanavan, jossa kahden Bitcoin-transaktion avulla voitaisiin turvallisesti tehdä noin 2 000 siirtoa. Tämä on ratkaisuna hieman samansuuntainen kuin salamaverkko, mutta tämä ei toimi softapuolella, vaan rautapuolella. Teechan ei vaadi mitään muutoksia Bitcoin-protokollaan, mikä tekee ratkaisusta houkuttelevan.

Teechan on vasta kehitysasteella, ja tuskin tuo Bitcoinin käyttöön merkittävää kapasiteettilisää lähitulevaisuudessa. Se on kuitenkin yksi lupaava ratkaisu lisää Bitcoinin skaalausongelmien ratkaisemiseksi.

Teechan käyttää nykyaikaisten mikrosirujen uusimpia ominaisuuksia Bitcoin-maksukanavien luomiseen

OpenBazaariin Shapeshift-integraatio

Huomattavaa suosiota saanut markkinasovellus OpenBazaar, jolla kuka tahansa voi avata helposti ja nopeasti nettikaupan, on ryhtynyt yhteistyöhön kryptovaluuttojen yksinkertaiseen vaihtoon keskittyneen Shapeshiftin kanssa.

Yhteistyön tarkoituksena on integroida Shapeshift-vaihtopalvelu suoraan OpenBazaariin, mikä antaisi asiakkaille mahdollisuuden maksaa ostoksiaan bitcoinin lisäksi laajasti myös muilla kryptovaluutoilla. Shapeshiftin avulla ostaja voi maksaa ostoksensa esimerkiksi litecoineilla, jotka Shapeshift vaihtaa automaattisesti hajautetussa vaihtopalvelussa esimerkiksi bitcoineihin.

“Koemme OpenBazaar-projektin väen sukulaissieluiksi. Molemmat yrityksemme ajavat maailmaa, jossa kuka tahansa voi käydä rajattomasti kauppaa kenen tahansa kanssa”, kertoi ShapeShiftin toimitusjohtaja ja perustaja Erik Voorhes.

OpenBazaarin Shapeshift-integraation ansiosta monet vaihtoehtoiset digivaluutat saavat valtavan määrän uutta käyttöä. (KUVA: CCN)

Bitcoinin avulla jopa 8 % paremmat palkat

Bitcoinin käytön kasvu on ollut Intiassa viime kuukausina huomattavaa. Kasvulle on nähty useita syitä, kuten Intian hallituksen päätös kieltää suurten paperirahojen käytön. Intia on myös tunnettu freelancereistaan, jotka myyvät työtään ympäri maailman. Heille Bitcoin on antanut mahdollisuuden saada enemmän palkkaa esimerkiksi PayPalia halvemmilla siirto- ja maksukuluilla.

Nyt Intian suurimpiin kuuluva Bitcoin-pörssi Unocoin on yhdistänyt voimansa bitcoin-palkanmaksupalvelu Bitwagen kanssa. Yhteistyön tarkoituksena on tarjota intialaisille freelance-työntekijöille mahdollisuus saada vielä entistä suurempi osa palkastaan suoraan tileille sekä normalisoida bitcoinin ylikorkeaa hintaa Intiassa.

“Syy, minkä vuoksi bitcoinin hinta on niin korkea Intiassa, on maamme taloudelliset kontrollit. Niiden vuoksi emme voi kilpailla ulkomaalaisten vaihtopalveluiden kanssa tai lähettää päivittäin suuria rahasiirtoja”, kertoi Unocoinin johtaja Sunny Ray Bitcoin Magazinelle.

Unocoin uskoo, että helpottamalla kansainvälisiä bitcoin-maksuja intialaisille freelance-työntekijöille, Intian bitcoin-markkinat voidaan saada normalisoitumaan uusien bitcoinien virratessa Intian markkinoille. Unocoin myös uskoo, että leikkaamalla PayPalin kaltaiset toimijat välistä ja käyttämällä hyväksi Bitcoinin lohkoketjua, voivat intialaiset freelancerit saada jopa 8 % enemmän rahaa.

Bitcoin voi kasvattaa intialaisten IT-alan freelancereiden saamia palkkoja jopa 8 %. (KUVA: peculiar235)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].