Viikkokatsaus 52/2018: Bitcoin raketoi kohti uutta vuotta

Vuosi alkaa olla taputeltu ja kohta voimmekin ryhtyä kyselemään Shellin asiantuntijoilta, mitä seuraava vuosi saattaisi tuoda tullessaan. Vuosi 2018 on ollut markkinoille ja yrityksille rankkaa, sillä viime vuonna koko kryptoalalle kehittyi valtava kupla, jonka puhkeaminen on vienyt monilta omaisuuksia, pistänyt yrityksiä nurin ja tiputtanut Bitcoin-verkon louhintakapasiteettia huomattavasti.

Miksi sitten vanha Bitcoin-maakari hymyilee? Juurikin siksi!

Kuplien puhkeaminen ei ole pelkästään huono asia, vaan pidemmällä tähtäimellä siitä voi olla paljon hyötyä. Kuplien kehittyminen ja puhkeaminen, kuten kaikki taloudessa, on lähinnä ihmisten toimintaa. Kupla syntyi, kun valtava määrä ihmisiä ryhtyivät perustelemaan yrityksiä, sijoittamaan valtavia summia ymmärtämättä kryptojen perusteita ja kokonaan välittämättä siitä, mitä teknologia kryptojen takana on.

Kun kupla puhkesi, se tarkoitti nimenomaan näiden toimijoiden tippumista markkinoilta. Markkinoille jäivät lähinnä ne sijoittajat, jotka tietävät jotain Bitcoinista, sekä ne yritykset, joiden toimintamalli perustuu muuhunkin kuin hypellä ratsastamiseen. Kuplan puhkeaminen siis oli merkki markkinatalouteen kuuluvasta mekanismista, jossa talouden lainalaisuudet tiputtavat huonot toimijat ja suosivat hyviä toimijoita.

Koko vuosi 2018 onkin mennyt huonompien toimijoiden tippuessa markkinoilta. Näin vuoden lopussa markkinat näyttävätkin paljon puhtaammilta, vakaammilta ja rationaalisemmilta kuin mitä ne olivat koko viime vuonna. Asiantuntijoiden mukaan tämä on mitä erinomaisin pohja ryhtyä katsomaan uusia huippuja.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Hyvää vuodenvaihdetta itse kullekin taholle! Jos paukutellaan raketteja, niin ei paukutella sormia irti, että päästään taas ensi vuonna treidailemaan!

Intia aikoo laillistaa Bitcoinin

Englanninkielinen intialaismedia, TheNewIndianExpress, on kertonut, että Intian hallitus haluaa laillistaa Bitcoinin ja muut kryptovaluutat. Uutislähteen mukaan hallitus on perustanut uuden työryhmän, jonka tarkoituksena on tutkia, miten kryptovaluutat tulisi laillistaa ja miten niitä voitaisiin säännellä.

“Yleisen konsensuksen mukaan kryptovaluuttoja ei voi kumota kokonaan laittomina. Kryptovaluutat on laillistettava vahvalla sääntelyllä,” työryhmään kuuluva viranomainen kommentoi medialle.

Siirtyminen kohti laillistamista tukevaa politiikkaa on merkittävä muutos Intian kryptopolitiikassa. Aikaisemmin Intian hallitus on ollut vahvasti kryptovaluuttoja vastaan. Vuonna 2017 viranomaiset ja lainsäätäjät toivoivat, että Intia kieltäisi kryptovaluutat kokonaan. Intiassa on myös esimerkiksi nähty tapauksia, joissa Bitcoin-automaattien pyörittäjät ovat saaneet rikossyytteitä toiminnastaan.

Tästä kaikesta huolimatta Bitcoinin käyttö niin Intiassa kuin laajemminkin Aasiassa on ollut huimassa kasvussa. Intian hallitus näyttäisikin tajunneen, että kryptovaluutat eivät katoa mihinkään, minkä vuoksi on järkevämpää yrittää säännellä kuin kieltää.

Yksityiskohdat Intian laillistamisesta ovat vielä vähäisiä, mutta erilaisten spekulaatioiden mukaan tulevan lainsäädännön uskotaan muistuttavan Japanin vastaavaa lainsäädäntöä. Japanissa bitcoinin ja kryptovaluuttojen käyttäminen on laillista, mutta pörssejä valvotaan tehokkaasti.

Aikaisemmin valtiot ovat hyötyneet merkittävästi kryptovaluuttojen laillistamisesta, ja myös Intia uskoo pystyvänsä saamaan siitä hyvät tuotot.

Bitcoin-louhijat ovat ongelmissa

Monet suuret Bitcoin-louhijat ovat joutuneet ongelmiin kuluneen vuoden aikana. Bitcoinin kurssin kasvaessa viime vuonna suuret louhintafirmat tekivät valtavia sijoituksia niin laitteistoon kuin henkilöstöön. Kun kryptomarkkinat sitten lähtivät laskuun, firmat ovat menettäneet merkittävän osan tuotoistaan ja joutuneet uudelleensovittamaan menojaan.

Maailman suurimpiin kuuluva louhintayritys Bitmain on kertonut, että se joutuu lopettamaan kokonaisia osastoja. Bitmainin sisäisten lähteiden mukaan Bitmain on aikeissa vähentää henkilöstöään jopa 50%.

“Irtisanomisoperaatio on niin suuri, että siinä tulee kestämään pidemmän aikaa. Monet operaatiot lopetetaan kokonaan ja on vielä vaikea arvioida, kuinka paljon henkilöstöä joudutaan vähentämään,” lähteet kertoivat.

Myös japanilainen Internet-jätti GMO Internet Group on kertonut kärsineensä tappioita louhinnasta. GMO aloitti louhimisen vuonna 2017, mikä oli varmaan huonoin aika koskaan ryhtyä siihen. Nyt bitcoinin kurssin laskettua koko 2018 vuoden, päätti konserni lopettaa louhimisen kokonaan.

Itse Bitcoinille louhijoiden vähentymisestä ei ole haittaa. Bitcoin on edelleen ylivertaisesti suurin hajautetun laskennan operaatio, mitä voi olla, eikä sen turvallisuus vähentyisi merkittävästi, vaikka puolet louhijoista lopettaisivat toimintansa. Louhiminen ei myöskään liity Bitcoinin siirtonopeuteen, vaan sama määrä siirtoja voitaisiin tehdä jopa yhdellä sadasosalla nykyisestä louhintatehosta.

Hype ja hintakupla nostivat louhijoiden määrän aivan liian korkealle, mutta kuplan puhkeaminen on saanut myös louhinnan järkevämpään suuntaan.

Lopettavia bitcoin-yrityksiä ensi kertaa Briteissä enemmän kuin uusia

Ainakin 340 brittiläistä bitcoin- tai kryptorahayritystä ovat lopettaneet toimintansa kuluneen vuoden aikana, kertoo paikallinen uutissivusto Sky News. Luku on yli kaksi kertaa enemmän kuin mitä viime vuonna, jolloin vain 139 yritystä lopetti toimintansa. Vuosi 2018 on ollut ensimmäinen vuosi koko historiassa, kun lopettavien kryptoyritysten määrä on suurempi kuin uusien kryptoyritysten määrä.

Sky Newsin tietojen mukaan yli 200 tänä vuonna toimintansa lopettaneista yrityksistä oli rekisteröity Britannian viranomaisille vuonna 2017. Lisäksi suuri osa yrityksistä lopettivan toimintansa kuluvan vuoden toisella puolikkaalla.

Näyttäisikin siltä, että viime vuonna bitcoin- ja kryptovaluuttahypen ollessa suurimmillaan monet yrittäjät lähtivät kelkkaan ilman riittävän vakaata suunnitelmaa. Nämä yritykset laskivat sen varaan, että bitcoinin arvo nousisi entisestään, eivätkä ne olleet ottaneet huomioon mahdollista korjausliikettä.

Kun korjausliike sitten sattui, heikommalla bisnesmallilla liikkeellä olleet yritykset joutuivat lopettamaan toimintansa. Jäljelle jäivät ainoastaan ne yritykset, jotka olivat laatineet liiketoimintamallinsa kestäväksi ja ottamaan huomioon heilahtelevat markkinat.

Tavalliselle kuluttajalle yritysten määrän väheneminen ei tule todennäköisesti aiheuttamaan suuria negatiivisia seurauksia. Vaikka markkinoilla on nyt vähemmän vaihtoehtoja, ovat nämä vaihtoehdot huomattavasti luotettavampia ja vakaampia kuin ne ohimenneet tähdenlennot, jotka kävivät kurkistamassa kryptomaailmaa hypen ollessa kovimmillaan.

Bitcoin-yrityksien kannattaa hankkia tulonsa muusta kuin hypestä.

Jenit ylittivät dollarin kryptokaupassa

Japanin jenit näyttäisivät nousseen merkittävämmäksi fiat-rahaksi Bitcoinin kannalta kuin Amerikan dollarit. Coinhillsin keräämän datan mukaan noin 48,34% bitcoinin ja fiatin välisistä vaihdoista tapahtuu nykyään jeneillä. Dollareissa mitattavia vaihtoja puolestaan on noin 43,77% kaikista vaihdoista.

Muut valuutat ovat kaukana näistä vaihdantaluvuista. Kolmanneksi eniten käytetty fiat on Korean won, jolla tehdään noin 6,08% vaihdoista. Euro tulee vasta neljäntenä. Vain hiukan yli joka sadasosa vaihdoista tehdään euroilla.

Yhdysvaltain dollari ja Japanin jeni ovat tapelleet parin edellisen vuoden aikana aktiivisesti siitä, kumpi on kärki-fiat kryptovaihdannassa. Vuoden 2017 alkupuolella jenillä tehtiin suurin osa vaihdoista, mutta Japanissa tapahtuneet toistuvat hakkeroinnit olivat kova isku maan kryptovaihdannalle, minkä vuoksi dollari pääsi taas ylittämään jenin. Jeni on kuitenkin nyt noussut taas dollarin yläpuolelle. Muiden, pienempien vaihtoparien kohdalla ei ole tapahtunut suuria vaihteluja.

Jos kehitys jatkuu, saatetaan bitcoinin kurssi ryhtyä kohta kertomaan jeneissä!

ICO-sijoittaminen on romahtanut

ICO-sijoitusten suosio on romahtanut kuluvana vuonna. Tammikuussa ICO-sijoittamista käyttävät yritykset saivat kerättyä jopa 2,6 miljardia dollaria. Tämän jälkeen ICO-sijoittaminen on lähtenyt huimaan laskuun. Viime kuussa yritykset onnistuivat keräämään ainoastaan 65 miljoonan dollarin edestä sijoituksia.

Laskun nähdään johtuvan etenkin kahdesta syystä. Ensimmäiseksi ICO-sääntely on ollut pöydällä ympäri maailmaa ja hallitukset sekä kansainväliset instituutiot ovat ryhtyneet kieltämään ja kontrolloimaan ICO-sijoittamista huomattavasti enemmän kuin ennen.

Toisaalta ICO-sijoittamisen lasku korreloi yleisten kryptomarkkinoiden hiljaisuuden kanssa. Samaan aikaan kun bitcoinin kurssi on laskenut, myös ICO-sijoittaminen on muuttunut vähemmän suosituksi. ICO-sijoittamisen suosio onkin korreloinut vahvasti bitcoinin kurssitilanteen kanssa.

Initial Coin Offering -sijoittamisella saattaa kuitenkin vielä olla tulevaisuutta, mikäli valtiot onnistuvat sääntelemään yrityksille suotuisaa lainsäädäntöä. Mikäli pelisäännöt ICO-sijoittamiseen suhteen olisivat selkeät ja yksiselitteiset, saattaisi valtio pystyä

ICO-sijoittamista on pidetty hyvänä uutena keinona yrityksille saada rahaa, mutta käytännössä se on toiminut paljon teoriaa huonommin.

Jordan Peterson kiertää Patreon-blokkia bitcoinilla

Maailmalla paljon huomiota saanut psykologi, kirjailija ja puhua Jordan Peterson on ryhtynyt ottamaan vastaan bitcoin-lahjoituksia. Tapahtuma on seurausta joukkorahoitusalusta Pateronin päätöksestä estää monien merkittävien, yleensä konservatiivisia poliittisia näkemyksiä esittävien puhujien tilit.

Patreon on saanut niskaansa paljon kritiikkiä sen sananvapauden vastaisesta toiminnasta. Patreon on kuitenkin itse puolustautunut sillä, että päätös estää käyttäjiään ei ole lähtöisin Patreonilta, vaan MasterCardilta. Patreonin mukaan MasterCard oli vaatinut Patreonia poistamaan useiden käyttäjiensä tilejä, mukaan lukien Jordan Petersonin sekä islam-kriitikko Robert Spencerin.

Vastauksena Patreonin toimintaan Peterson ilmoitti ryhtyvänsä ottamaan vastaan bitcoineja. Bitcoinia on pidetty ideaalina tapana siirtää rahaa ilman poliittista sensuuria, ja Patreonin, YouTuben ja vastaavien alustojen ryhtyessä käsittelemään asiakkaitaan yhä tiukemmin, on bitcoin-lahjoituksien suosio taas kasvussa.

Peterson ja joukko muita Patreonista poistettuja käyttäjiä ovat myös työskentelemässä vaihtoehtoisen alustan rakentamiseksi Patreonille.

“Olemme kehittämässä järjestelmää, joka antaa kirjailijoille ja kirjoittajille entistä tehokkaampia tapoja olla tekemisissä lukijoidensa kanssa. Yritämme luoda järjestelmän, joka on tilausmekanismiltaan samanlainen kuin Patreon, minkä lisäksi siihen tulee joitain muita ominaisuuksia. En kuitenkaan tahdo vielä levitellä mitään lupauksia, koska järjestelmä on vasta rakentumassa,” Peterson kertoi.

Jordan Petersonin mielipiteet ovat herättäneet paljon vastustusta yhdysvaltalaisessa mediassa ja nyt vastustus on muuttumassa taloudelliseksi sensuuriksi.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected] 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *