Viikkokatsaus 6/2016: Lohkokokokiistan ratkaisu lähestyy

Bitcoin Classic on tehnyt virallisen julkaisun, joka on poikinut paljon keskustelua. Louhijajätti BitFury on lähtenyt viemään voimakkaasti eteenpäin uutta konsensusratkaisua, jossa Bitcoin Corelta vaaditaan konkreettisia suunnitelmia lohkokoon suhteen seuraavan 3 viikon aikana. Muuten suurempi osa louhijoista saattaa siirtyä ajamaan Bitcoin Classiccia.

Vaikka Bitcoin-verkon skaalaamiseen ja lohkokokokiistaan liittyvät seikat ovatkin iso asia, ei se ole viikon ainoa iso uutinen. Nettiin vuotaneet tiedot ovat herättäneet huhuja, että Steam olisi implementoimassa Bitcoin-maksut palveluunsa läheisessä tulevaisuudessa.

Lisäksi akateeminen maailma on ollut menneellä viikolla hyvin kiinnostunut Bitcoinista ja lohkoketjusta. Viikolla muun muassa nähtiin ensimmäisen akateemisen Bitcoin-oppikirjan ensimmäisen luonnoksen julkaiseminen.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Vesa Seppälä luo viikolla julkaistussa blogissa katsauksen Bitcoiniin rahapelimarkkinoilla.

Lohkokokokiistan ratkaisu lähestyy

Bitcoin Coren vahvaksi kilpailijaksi nousseesta vaihtoehtoisesta Bitcoin-asiakasohjelmasta Bitcoin Classicista on julkaistu ensimmäinen virallinen versio. Huomionarvoista uudessa versiossa on Bitcoin-lohkojen koon kaksinkertaistaminen yhdestä megasta kahteen megaan.

Classicin ajama muutos aktivoituu vain siinä tapauksessa, että 75 % Bitcoin-louhijoista käyttää Classiccia, ja senkin jälkeen on 4 viikon varoaika ennen kuin muutos aktivoituu. Muutos on tyypiltään “hard fork” eli Bitcoinin protokollan ydinsääntöjen muutos. Se tarkoittaa sitä että kaikki päivittämättömät full node -ohjelmistot lakkaavat olemasta yhteensopivia Classicin muodostaman verkon kanssa mikäli 75 % louhijaenemmistö saavutetaan ja 4 viikon varoaika on ohi.

Bitcoin Classic väittää jakavansa Satoshi Nakamoton alkuperäisen vision

Lohkokokokiistan ydinkysymyksenä on Bitcoinin räjähdysmäinen kasvu, sekä miten Bitcoinin teknologia saadaan toimimaan moitteettomasti tästä kasvusta huolimatta. Bitcoin Classicin kehittäjät uskovat, että lohkokoon kaksinkertaistaminen on toistaiseksi vähintään hyvä kompromissiratkaisu.

Ei ole kuitenkaan lainkaan selvää, että Classic tulee saamaan riittävää tukea saadakseen lohkokokomuutoksen läpi. Bitcoin Corella on edelleen louhijoiden enemmistötuki, ainakin toistaiseksi, mikä on selvää louhijajätti BitFuryn äskettäin julkaisemasta kirjoituksesta.

BitFury on ottanut hyvin aktiivista roolia kiistan ratkaisemisessa, järjestämällä esimerkiksi Miamin Bitcoin-konferenssin yhteydessä Consensus Roundtable -tilaisuuden, johon Bittirahan toimitusjohtaja Henry Brade osallistui. Brade on ollut aktiivisesti osallisena keskustelussa ratkaisun löytämiseksi.

Bitcoin Corea painostetaankin nyt siihen, että he kykenisivät liittämään omaan skaalaussuunnitelmaansa lohkokoon noston tekevän hard fork -päivityksen. BitFuryn kokoama vaikutusvaltainen ryhmä antaa tälle neuvottelulle 3 viikkoa aikaa. Joko yhteisratkaisu löytyy ja Classicin vaihtoehto hylätään, tai suurempi osa louhijoista alkaa siirtyä Classicin taakse.

Louhijoista Bitmain / Antpool on eriytynyt Bitfuryn konsensusryhmästä, ja on osoittanut selkeästi kannattavansa Classiccia ainakin tällä hetkellä. Bitmainilla / Antpoolilla on noin 20 prosentin osuus Bitcoinin louhintaverkosta. On kuitenkin selvää, että myös Bitmain / Antpool siirtyy yhteisen konsensusratkaisun taakse ja hylkää Classicin, mikäli Bitfuryn konsensusryhmä pääsee Coren kanssa yhteisymmärrykseen.

Lopuksi on vielä hyvä mainita, että Bitcoin Corella on toki oma suunnitelmansa Bitcoinin skaalaamiselle. Se ei vaan tällä hetkellä sisällä mitään konkreettista liittyen lohkokoon nostoon.

Core on viemässä eteenpäin Segregated Witness -nimistä päivitystä, joka aktivoituu huhtikuussa. Se tehostaa Bitcoin-lohkojen tilankäyttöä ja nostaa lohkokoon efektiivisesti noin 1,7 megaan. Mutta tämä nosto ei tapahdu kertaheitolla huhtikuussa, vaan 1,7 megan efektiiviseen lohkokokoon päästään pikkuhiljaa sitä mukaa, kun lompakot päivittävät.

Lähes kaikki Classicin tukijatkin pitävät SegWittiä nerokkaana päivityksenä, mutta se nähdään yksinkertaisesti riittämättömänä ja aikataulultaan epävarmana ratkaisuna Bitcoinin skaalaamiselle lyhyellä tähtäimellä. Itseasiassa useimmat Classicin kannattajat haluaisivat vuoden loppuun mennessä sekä lohkokoon noston että SegWit-päivityksen, jotka yhdessä nostaisivat efektiivisen lohkokoon lähes 4 megaan.

On mielenkiintoista nähdä miten tilanne etenee, mutta selvää on se että nyt Bitcoin-yhteisö on ottanut useita askelia kohti kiistan ratkaisua. 

Toistaiseksi Bittirahan näkemys yhtiönä on se, että emme ota tiukasti kantaa Coren tai Classicin puolesta, koska tässä kohtaa tärkeintä olisi saada kaikki puhaltamaan yhteen hiileen, emmekä halua tarkoituksellisesti edistää yhteisön jakaantumista. Pidämme kuitenkin erittäin tärkeänä, että konkreettisia ratkaisuja asian suhteen syntyy nopeasti, sillä Bitcoinin kapasiteettirajat alkavat olla lähellä, ja siihen liittyvien ongelmien odotetaan lisääntyvän.

Steam ottamassa Bitcoin-maksut käyttöön?

Jo pitkään on huhuttu, että pelijätti Steam olisi tarjoamassa asiakkailleen mahdollisuuden ostaa pelejä bitcoineilla. Nämä huhut ovat nyt saaneet vahvistusta Steamin tulevan asiakasohjelman beta-version vuodettua nettiin. Vuodetussa asiakasohjelmassa on useita viittauksia Bitcoiniin sekä BitPayhin, joka näyttäisi vuodetun koodin perusteella vastaavan kaikista Steamin Bitcoin-maksuista.

Steamin myötämielisyys Bitcoin-maksuja kohtaan ei ole yllättävää. BitPaytä käyttämällä maksujen vastaanottaminen on Steamille käytännössä riskitöntä. Lisäksi monet muut pelialan yritykset, kuten Gamesplanet, Kinguin ja Wargaming, ovat jo alkaneet ottaa vastaan bitcoin- sekä digivaluuttamaksuja.

Steam ei ole toistaiseksi julkaissut virallista tiedotetta koskien vuodettua ohjelmaa tai vahvistanut huhuja.

Bitcoinin käyttäminen on Steamille riskitöntä, mutta voi tuoda uusia asiakkaita

Prasos Oy:n osakeanti käynnissä vielä muutaman päivän

Bittiraha.fi -sivustoa ja lukuisia muita Bitcoin-palveluita ylläpitävän Prasos Oy:n rahoituskierros on käynnissä vielä muutaman päivän. Osakeantiin voi osallistua 15.2. saakka. Rahoitusta on kasassa jo yli 60 000 € ja uusien osakkaiden minimisijoitus on 2 000 €. Lisätietoja voi lukea täältä.

Linux ja IBM ajavat lohkoketjuvallankumousta

Linux-käyttöjärjestelmien puolesta puhuvan Linux Foundationin johtama Hyperledger Project on kasvanut 30 jäseneen. Hyperledger Projectin kunnianhimoisena tavoitteena on yhdistää Bitcoin- ja lohkoketjumaailman mielet sekä antaa yritysmaailmalle mahdollisuuksia ottaa lohkoketjuteknologia kätevästi käyttöönsä samalla tavalla kuin Linuxin kanssa on onnistuttu tekemään.

Linux Foundationin lisäksi Hyperledger Projectin takana on merkittäviä IT-alan yrityksiä, kuten IBM ja Cisco, sekä kehittyvän lohkoketjuteollisuuden isoja startup-nimiä, kuten Blythe Mastersin Digital Asset Holdings ja suurten pankkien lohkoketjuprojekti R3CEV.

Hyperledger Projectin uudet jäsenet edustavat sekä uusia että vakiintuneita rahoitus- ja teknologia-alan yrityksiä, ja niiden joukosta löytyy sellaisia nimiä kuin Hitachi, Symbiant ja Red Hat.

“Edes suurimmat yritykset eivät pystyisi omillaan viemään lohkoketjuteknologiaa eteenpäin samalla tavalla kuin meidän jäsenemme tekevät. Näin laajalla panostuksella on väistämättä merkittäviä vaikutuksia niin henkilökohtaiselle kuin ammattielämällekin”, kertoo Linux Foundationin tekninen johtaja Jim Zemlin.

Jim Zemlinin mielestä lohkoketju voi rikkoa läpi samalla tavalla kuin Linux

Uusi sovellus ennustaa siirtokustannukset

Bitcoin-tietokoneen kehittämisestä tunnettu 21 Inc on julkaissut uuden selainpohjaisen sovelluksen, jonka avulla käyttäjien on helpompi ennakoida Bitcoin-siirtojen siirtokuluja.

Ilmainen sovellus kertoo käyttäjille, millaisia summia kulloinkin maksetaan ja mikä on sellainen siirtokustannusten taso, jolla käyttäjä saa varmasti Bitcoin-siirtonsa perille nopeasti. Sovellus auttaa myös arvioimaan, millainen viive siirroissa on.

Bitcoin-siirtojen siirtokustannukset pysyvät yleensä samalla tasolla, mutta silloin tällöin verkossa on niin paljon siirtoja, että isommilla siirtokustannuksilla laitetut maksut vahvistuvat verkkoon edullisempia siirtoja nopeammin.

21 Incin sovellusta voi tutkia osoitteesta bitcoinfees.21.co.

Yliopisto julkaisemassa Bitcoin-oppikirjan

Princetonin yliopisto on yksi monista Bitcoinista ja digitaalisesta valuutasta kiinnostuneista yliopistoista, ja nyt se on julkaissut ensimmäisen luonnoksen yliopiston tulevasta Bitcoin-oppikirjasta. Kirjan kirjoittajien joukkoon lukeutuu muun muassa avustava professori Jeremy Clark, joka nimettiin viime vuonna presidentti Barack Obaman teknologiseksi neuvonantajaksi.

Yliopistotasoinen oppikirja olettaa lukijansa ymmärtävän perusasiat tietotekniikasta ja se on suunnattu opiskelijoille, ohjelmistosuunnittelijoille, yrittäjille sekä harrastajille. Oppikirja pyrkii tarjoamaan kokonaisvaltaisen perusoppimäärän Bitcoinista ja digivaluutoista ja siinä on mukana jopa kotitehtäviä aiheen opiskelijoille.

“Tämän kirjan lukemisen jälkeen tiedät kaiken, jota tarvitset erottaaksesi faktan fiktiosta, kun luet bitcoinia tai muita digitaalisia valuuttoja koskevia väitteitä”, kirjan kirjoittajat uskovat.

Julkaistu luonnos on ladattavissa ilmaiseksi Internetistä. Oppikirjan lopullinen versio on tarkoitus julkaista kesällä.

Brittiyliopisto lohkoketjuyhteistyöhön Citigroupin kanssa

Isobritannialainen yliopisto Imperial College London on alkanut yhteistyöhön finanssijätti Citigroupin kanssa tutkiakseen digitaalisia valuuttoja ja niiden mahdollisuuksia. Ilmoitus on jatkoa muiden korkeakoulujen ilmoituksille vastaavista yhteistyöhankkeista muiden koulujen sekä MasterCardin ja Santanderin välillä.

Talousalan korkeakouluissa ympäri maailman ollaan erittäin kiinnostuneita Bitcoinista sekä digitaalisista valuutoista ja monet koulut ovat ottaneet Bitcoinin opintoihinsa enemmän tai vähemmän virallisesti. Esimerkiksi Harvardin ja Stanfordin yliopistoissa on omat Bitcoin-klubinsa. Puolestaan New Yorkin yliopisto ja Duke University tarjoavat muodollisia lohkoketjua koskevia kursseja.

Imperial College Londonin dekaani G. Anandalingamin mukaan yliopiston on tarkoitus kehittyä johtavaksi finanssiteknologian tuntijaksi.

Venäjällä voi sittenkin käyttää bitcoinia?

Venäläisille mobiilioperaattoreille on annettu oikeus myydä tuotteitaan bitcoineja vastaan – tai ainakaan operaattoreita ei aktiivisesti estetä tekemästä sitä. Yritykset kuten Tele2, MTS, Megafon ja Beeline antavat venäläisten maksaa esimerkiksi Internet- ja kännykkämaksunsa bitcoineilla.

Uutinen on kummallinen, sillä Venäjä on perinteisesti ollut erittäin Bitcoin-vihamielinen valtio. Aikaisemmin naapurimaasta kuultujen uutisten mukaan Bitcoinia ollaan kieltämässä kokonaan ja Bitcoin-käyttäjille voi pahimmillaan olla luvassa jopa vankeutta. Vain vähän aikaa sitten Putinin neuvonantaja German Klimenko totesi, että Bitcoin-maksujen vastaanottaminen on rikos.

Venäjän viranomaisten ja lainsäätäjien toimintaa voineekin kuvata lähinnä ristiriitaiseksi. Välillä Venäjä on syleilemässä Bitcoinia, välillä antamassa sille remmiä – usein vielä samaan aikaan. Ei mikään ihme, että monet asiantuntijat ovat epäilleet, että venäläiset päättäjät ja viranomaiset eivät ehkä tarkalleen ymmärrä, mistä Bitcoinissa oikein on edes kysymys.

Venäjä ei aina itsekään tiedä, miten päin sen tulisi olla Bitcoinin kanssa

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].