Viikkokatsaus 5/2016: Pelijätti Wargaming on lisännyt Bitcoinin maksutavaksi

Vuoden 2016 ensimmäinen kuukausi on nyt takana ja Bitcoin-maailma jatkaa kasvuaan.

Viikkokatsauksessa uutisia muun muassa pelijätin Bitcoin-peliliikkeistä, merkittävistä Bitcoiniin liittyvistä sijoituksista sekä raportointia siitä, millaista Bitcoinin kasvu oli viime vuonna. Lisäksi juttua muun muassa Bitcoin-Visa-kortista sekä Euroopan Unionin mahdollisista aikeista pyrkiä saattamaan bitcoin-vaihto entistä tarkemmin viranomaisten silmän alle.

Toni Kososen kurssianalyysissä käsitellään viime viikkojen epävarmuutta markkinoilla sekä pohditaan, miten pitkään tilanne tulee jatkumaan.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Pelijätti lisäsi Bitcoinin maksutavaksi

Massiivisista monen pelaajan nettipeleistä tunnettu Wargaming.net on lisännyt Bitcoinin maksutavaksi pelin sisäisen kullan ostamiseen. Wargamingin suosittuihin peleihin lukeutuu mm. Wolrd of Tanks, World of Warships ja World of Warplanes. Wargamingin pelit ovat ilmaisia, mutta kullalla saa ostettua menestymistä parantavia lisäominaisuuksia ja ulkonäköparannuksia. Bitcoin-maksutavan tarjoaa BitPay.

World of Tanksissa pelaajat taistelevat tankeilla toisia joukkueita vastaan

Bitcoin kasvoi räjähdysmäisesti viime vuonna

Kansainvälinen Bitcoin-uutispalvelu CoinDesk on julkaissut Bitcoinin sekä siihen liittyvien teknologioiden nykytilannetta tarkastelevan raporttinsa. Raportissa pohdittiin vuoden 2015 palavimpia kysymyksiä, eli lohkokokokiistaa sekä keskustelua lohkoketjusta teknologiana. Raportissa myös selvitetään, millaista Bitcoin-verkon huomattava kasvu on ollut.

Ihmiset käyttävät Bitcoinia nykyään enemmän kuin koskaan. Bitcoin-lompakoiden määrä miltei kaksinkertaistui vuoden 2014 loppuun verrattuna. Myös Bitcoin-automaattien määrä on kaksinkertaistunut. Päivittäisten bitcoin-siirtojen määrä kasvoi puolella.

Yksi vuoden 2015 trendeistä on ollut vaihtoehtoisten virtuaalivaluuttojen kuoleminen. Vuoden aikana yli 400 altcoinia on kadonnut. Tästä huolimatta merkittävimmät vaihtoehtovaluutat, kuten Litecoin sekä Ripple, ovat pysyneet suurin piirtein samoissa tasoissa kuin viime vuonna. Jotkin vaihtoehtovaluutat, kuten Dogecoin, onnistuivat jopa kasvamaan.

Bitcoin-louhinta on siirtynyt kasvavissa määrin suurten louhintapoolien haltuun. Esimerkiksi Antpool ja F2Pool tuottivat ennen noin 2 % Bitcoin-verkon laskentatehosta, mutta vuoden 2015 aikana tämä luku kasvoi 50 prosenttiin kummankin tuottaessa nykyään 25 % verkon laskentatehosta. Samaan aikaan kun Bitcoin-louhinta on keskittynyt, se on myös muuttunut läpinäkyvämmäksi. Vuoden aikana anonyymien louhintapoolien määrä laski 11 prosentista 1 prosenttiin.

Koko 124 liuskan raportti on luettavissa CoinDeskin sivuilta.

Bitcoin-pörssien vaihdantavolyymit nousivat etenkin vuoden lopussa (Coindesk)

EU haluaa valvoa Bitcoinia ja prepaid-maksukortteja

Euroopan komissio on ilmoittanut ehdottavansa kesäkuun loppuun mennessä uutta prepaid-kortteja sekä virtuaalivaluuttoja koskevaa sääntelyä. Uuden sääntelyn on tarkoitus vähentää anonyymiä maksamista sekä puuttua terrorismin rahoitukseen.

“Meidän on estettävä terroristien pääsy varoihin ja antaa viranomaisille paremmat mahdollisuudet seurata rahavirtoja, jotta voimme estää Pariisin tapahtumien kaltaiset hyökkäykset”, vaatii Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

Mikäli uusi sääntely tulee voimaan, voivat viranomaiset esimerkiksi edellyttää bitcoin-pörssejä rekisteröimään asiakkaidensa tietoja. Kuluttajat saattavat myös joutua todistamaan henkilöllisyytensä ostaessaan prepaid-kortteja. Ehdotetut vaatimukset ovat jo voimassa monissa Euroopan maissa, mutta tullessaan voimaan uusi EU sääntely laajentaisi käytännöt koskemaan koko Euroopan Unionia.

Ranskan viranomaisten mukaan terroristit käyttivät prepaid-kortteja osana Pariisin hyökkäyksien rahoittamista. Sen sijaan Euroopan poliisivirasto Europol ilmoitti viime viikolla, että tutkimuksistaan huolimatta se ei ole löytänyt todisteita, että ISIS tai muut terroristijärjestöt käyttäisivät bitcoineja tai muita virtuaalivaluuttoja.

Terrorismi huolestuttaa Euroopan komissiota (KUVA: Xavier Häpe)

Kansainyhteisö suosittelee virtuaalivaluuttojen aseman selventämistä

Myös Kansainyhteisön jäsenmaiden suhtautuminen virtuaalivaluuttoihin on ollut esillä. Kansainyhteisön virtuaalivaluuttoja tutkiva työryhmä suosittelee rahoitusalan lainsäätäjiä ja keskuspankkeja antamaan virallisia lausuntoja virtuaalivaluuttojen laillisuudesta ja niihin mahdollisesti sovellettavista voimassa olevista laeista. Lisäksi lainvalvojille täytyisi tarjota opetusta ja rahoitusta virtuaalivaluuttatietämyksen kasvattamiseksi.

UNICEF: Lohkoketju voi auttaa köyhiä lapsia

UNICEFin innovaatioyksikön johtaja Christopher Fabian uskoo, että lohkoketjun avulla voitaisiin ratkaista monia äärimmäisessä köyhyydessä eläviä lapsia kohtaavia ongelmia. Fabianin mukaan UNICEF on keskustellut kuukausien ajan siitä, miten lohkoketjun avulla voitaisiin kohdistaa maksuja ja auttaa henkilöllisyyden luotettavaan selvittämiseen liittyvissä ongelmissa.

Fabianin mukaan lohkoketjuteknologia ei ole vielä riittävän kehittynyttä, että se voisi ratkaista UNICEFin kohtaamia ongelmia. Hän kuitenkin näkee lohkoketjun potentiaalin.

“En usko, että lohkoketju on vielä niin pitkällä. Mutta kun katsomme sellaisia ongelmia, kuten miten antaa jollekin henkilöllisyys, tai miten rahaa siirretään nopeasti paikasta toiseen, niin tällöin alamme nähdä lohkoketjun hyötyjä. UNICEF näkee teknologialla valtavan potentiaalin lähitulevaisuudessa”, kertoo Fabian.

Köyhät alueet hyötyisivät merkittävästi lohkoketjusta (KUVA: Batey)

Kraken-pörssille miljoonia japanilaiselta sijoitusfirmalta

Maailman johtaviin bitcoin-pörsseihin lukeutuva Kraken on julkaissut tiedonannon miljoonien dollarien arvoisesta sijoitussopimuksesta japanilaisen sijoitusalan jätin SBI Investmentsin kanssa. Sijoituksen tarkkaa suuruutta tai sopimusehtoja ei julkistettu.

SBI Investment on osa kansainvälisesti toimivaa japanilaista monialakonserni SBI Holdingsia. Japanin suurimpiin lukeutuva konserni ilmoitti aikaisemmin toimivansa Ripplen kanssa perustaakseen uuden yrityksen Aasian markkinoille.

Ilmoitus tapahtui pian sen jälkeen, kun Kraken kertoi hankkivansa newyorkilaisen bitcoin-pörssi Coinsetterin summalla, jonka suuruus on toistaiseksi pidetty salaisuutena.

Kraken väittää olevansa maailman suurin bitcoin-pörssi. Kahden viime vuoden aikana sen kautta on tehty yli 1,4 miljardin dollarin edestä kauppoja. Kraken on ollut avustamassa konkurssiin joutuneen japanilaisen Mt.Gox-pörssin bitcoin-varojen jakamista.

Rinnakkaislohkoketjuille kymmenien miljoonien sijoitukset

Bitcoinin koodia kaupallisten toimijoiden käyttöön kehittävä Blockstream on saanut kerättyä 55 miljoonan edestä sijoituksia viimeisimmällä sijoituskierroksellaan. Uutisten myötä Blockstreamin keräämä sijoituspotti on noussut 76 miljoonaan.

Blockstream tunnetaan parhaiten rinnakkaisketjustaan. Rinnakkaisketju on Bitcoinin lohkoketjun päälle tuleva toinen lohkoketju, jolla voi olla Bitcoinista poikkeavia ominaisuuksia. Nämä rinnakkaisketjut voidaan optimoida erilaisiin tarkempiin käyttötarkoituksiin, mutta toimimalla yhdessä Bitcoinin kanssa ne voivat hyötyä Bitcoinin omista eduista. Blockstream on noussut esille myös Bitcoinin lohkokokokeskusteluissa, sillä yrityksen on arveltu hyötyvän siitä, jos lohkokokoa ei kasvateta, mikä vaatisi erilaisten rikkaisketjujen hyödyntämistä Bitcoinin ylläpidossa.

“Uskomme, että yhteensopivat erilaiset lohkoketjut ovat yhteiskunnalle eduksi. Bitcoin on kaikista kehittyinen lohkoketjuprotokolla. Sen takana on ollut vuosien ajan miljardeja dollareja, mikä antaa ihmisille luottamusta”, kertoo Blockstreamin toimitusjohtaja Austin Hill. 

Rinnakkaisketjut voivat kommunikoida Bitcoinin lohkoketjun kanssa kaksisuuntaisesti

Myös hajautettuja lohkoketjuteknologiaan perustuvia ratkaisuja kehittävä Digital Asset Holdings kertoi keränneensä 50 miljoonan dollarin rahoituksen.

Bitcoin-maksukortilla ostettu miljoonalla

USA:n ensimmäisellä bitcoin-pankkikortilla, Shift Cardilla, on ostettu jo yli miljoonan dollarin edestä tavaroita ja palveluja. Shiftin julkaisema Coinbasen palvelua hyödyntävä kortti on ollut käytössä viime vuoden marraskuusta.

Kortin saaman kysynnän ja huomion vuoksi Shift-kortin saatavuutta laajennetaan uusiin osavaltioihin Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä Shift-kortin voi hankkia 32 osavaltiossa.

“Monissa osavaltioissa on ollut hyvin vaikeaa ostaa tavallisia ostoksia bitcoineilla. Suurimmassa osassa USA:n kaupunkeja ei ole ollut mahdollista maksaa paikallisessa ruokakaupassa tai bensa-asemalla bitcoineja”, Shift kertoo.

Kansainvälisenä Visa-korttina toimivan Shift-kortin on tarkoitus muuttaa tämä asia.

Silkkitieagentti jälleen pidätettynä

Internetin musta marketti Silk Road suljettiin jo yli kaksi vuotta sitten, mutta epäselvyydet asian ympärillä jatkuvat. Silk Roadia tutkinut bitcoinien kavalluksesta tuomittu entinen salaisen palvelun agentti Shaun Bridges on pidätetty kodistaan päivää ennen kuin hänen vankeusrangaistuksensa oli määrä alkaa.

Pidätyksen yhteydessä Bridgesin kodista löydettiin matkalaukut, jotka sisälsivät Bridgesin passin, kopion passista sekä ulkomailla sijaitsevien pöytälaatikkofirmojen asiakirjoja. Bridgesin kodista löydettiin myös useita salaisen palvelun luotiliivejä, joiden viranomaiset uskovat olevan varastettu hallitukselta.

Bridges varasti Silk Road -tutkimusten aikana noin 20 000 bitcoinia käyttämällä hyväkseen virka-asemaansa. Hänet tuomittiin 5 vuoden ja 11 kuukauden vankeuteen rahanpesusta sekä oikeuden estämisestä. Myös toinen tutkimuksessa mukana ollut agentti sai vankeustuomion varastettuaan tutkimukseen kuuluneita bitcoineja.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].