Viikkokatsaus 7/2016: MtGox-pörssiin rahojaan menettäneet ovat saamassa osan rahoistaan takaisin

Tällä viikolla Bitcoin-maailmassa ollaan pyöritty oikeuksissa ja oikeudellisissa tutkimuksissa pitkin poikin planeettaa. Japanilaista MtGoxia koskevat tutkimukset lähentyvät loppuaan ja viranomaiset ovat saaneet päätöksiä Bitcoin-yhteisöä puhuttaneisiin juttuihin sekä Amerikassa että Australiassa. Myös naapurimaassamme käydään läpi Bitcoiniin liittyvää oikeudellista tapausta.

Pelkän juridiikan ja viranomaispäätösten lisäksi viikkokatsauksessa kurkistetaan myös siihen, millainen on Arnhemin “Bitcoin-pääkaupunki” sekä miten 21 Incin Bitcoin-tietokone lähtee valloittamaan kansainvälisiä markkinoita.

Toni Kososen kurssianalyysissä puolestaan nähdään vaihtelun vuoksi positiivisia merkkejä bitcoinin tulevasta kurssikehityksestä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

MtGox-asiakkaiden korvausprosessi on edennyt merkittävästi

MtGox-asiakkaiden varojen palautuksessa avustava Bitcoin-pörssi Kraken sekä Japanin oikeuslaitoksen nimeämä valtuutettu Nobuaki Kobayashi ovat ilmoittaneet, että Bitcoin-pörssi MtGoxia koskevat tutkimukset ovat ottaneet huomattavia edistysaskeleita velkojien hyväksi. Valtuutetun mukaan merkittävä osa asiakkaiden MtGoxia kohtaan esitetyistä vaatimuksista on katsottu perustelluiksi, minkä lisäksi valtuutettu on ilmoittanut, että sillä on hallussaan jo 84 miljoonan dollarin edestä MtGoxin asiakkaiden bitcoineja.

MtGox kaatui vuonna 2014 erittäin epäselvissä olosuhteissa, jotka johtivat siihen, että monet pörssin asiakkaat menettivät bitcoininsa. Japanin viranomaiset ovat ottaneet pörssin toimitusjohtaja Mark Karpelesin kiinni. Häntä epäillään MtGoxin tietojen vääristelystä sekä asiakkaiden bitcoinien kavalluksesta.

Bittiraha.fi auttaa mielellään MtGoxin suomalaisia asiakkaita palautettavien bitcoinien myymisessä tai missä tahansa muussa tapaukseen liittyvässä asiassa. Olemme Suomen suurin ja vakiintunein Bitcoin-alan yritys ja haluamme osaltamme olla korjaamassa sitä vahinkoa, jonka MtGox aiheutti.

Mt_Gox_CEO_Mark_Karpeles_Wide.jpgViranomaiset epäilevät Mark Karpelesin vieneen asiakkaiden varoja. (KUVA: Yahoo News)

Myös Euroopan keskuspankki haluaa lohkoketjun

Euroopan keskuspankki on ilmoittanut alkavansa tutkia lohkoketjuteknologian potentiaalia ja mahdollisuuksia. Unionin pankki ilmoitti asiasta tällä viikolla julkaisemassaan Euroopan finanssi-infratruktuurin rakennetta koskevassa raportissa.

Raportin mukaan “monet finanssialan toimijat ovat jo alkaneet tutkia, mitä lohkoketjun kaltaiset innovaatiot voivat tehdä finanssipalveluille”. Raportissa lohkoketju ja sen tutkiminen nähdään osana eurojärjestelmän “yhteistä visiota”.

Aikaisemmin Euroopan keskuspankin jäsenet ovat ilmaisseet skeptisyytensä lohkoketjun suosituimpia sovelluksia, eli digitaalisia valuuttoja kohtaan. Esimerkiksi vuonna 2015 Suomen pankin Erkki Liikanen väitti bitcoinin mahdollistavan “ongelmalliset anonyymit varainsiirrot”. Puolestaan Euroopan keskuspankin hallituksen jäsen Yves Mersch katsoi, että bitcoinin arvon vaihtelu syö nopeasti ne hyödyt, joita bitcoinin hajautetusta luonteesta seuraa.

Euroopan keskuspankin tuore lohkoketjumyönteisyys ei varsinaisesti ole mitään uutta, sillä pankit ja finanssi-instituutiot ympäri maailman ovat ryhtyneet jo tutkimaan ja käyttämään lohkoketjua, kuten Euroopan keskuspankin raportissakin todetaan. Raportti on kuitenkin ensimmäinen virallinen lohkoketjumyönteinen ilmoitus EKP:n puolelta.

640px-European_Central_Bank_-_building_under_construction_-_Frankfurt_-_Germany_-_14.jpgEuroopan keskuspankki on myös kiinnostunut lohkoketjusta – mikä ei varmasti yllätä ketään. (KUVA: Norbert Nagel)

Alankomailla avattu bitcoin -Burger King

Alankomailla Arnhemissä sijaitseva Burger King -ravintola on alkanut myydä purilaisia bitcoineilla. Ravintola myös lupaa ylimääräisen hampurilaisen kaikille, jotka ostavat ateriansa bitcoineilla.

Burger Kingin bitcoin-adaptaatio on osa paikallista projektia, jonka tarkoituksena on tehdä Arnhemistä Euroopan tai jopa maailman Bitcoin-pääkaupunki, jossa bitcoin toimii luontevasti tavanomaisen valuutan kanssa rinnakkain. Projekti alkoi kahdella baarilla sekä yhdellä ravintolalla, mutta nykyään noin sata arnhemiläistä kauppiasta hyväksyy bitcoinit.

Arnhem Bitcoinstad -projekti ei pelkästään helpota kauppiaita myymään tuotteita bitcoinilla, vaan se myös pyrkii edistämään bitcoinien vaihtamista tarjoamalla yrittäjille esimerkiksi mahdollisuuksia maksaa tavarantoimittajille bitcoineilla. Projektin mukaan sen lopullinen päämäärä on kehittää “aito Bitcoin-ekonomia ja todistaa, että bitcoin on todellinen ja käypä vaihtoehto perinteiselle finanssijräjestelmälle”.

arnhem.jpgArnhemin Burger King on viimeisin “Bitcoin-pääkaupungin” saavutuksista.

Butterfly Labs -jutussa ratkaisu

Yhdysvaltain hallituksen kuluttajasuojavirasto Federal Trade Comission on päässyt ratkaisuun Bitcoin-louhintavälineistöä valmistanutta Butterfly Labsia koskeneessa jutussa. FTC syytti Butterfly Labsia petollisesta liiketoiminnan harjoittamisesta sekä asiakkaiden rahojen pimittämisestä.

FTC:n ilmoituksen mukaan Butterfly Labs joutuu maksamaan 15 000 dollaria vahingonkorvauksia. Puolestaan Butterfly Labsin tuotekehittelijä Sonny Vleisides joutuu maksamaan 4 000 euroa. Yrityksen johtaja Darla Drakea koskevista vaatimuksista puolestaan luovuttiin, sillä hänet katsottiin varattomaksi.

FTC myös kielsi Butterfly Labsia esittämästä tuotteitaan koskevia virheellisiä väitteitä tai lupauksia tulevaisuudessa. Butterfly Labs ei myöskään saa ottaa vastaan ennakkotilauksia, mikäli se ei pysty toimittamaan tuotteita 30 päivän kuluessa.

Butterfly Labsin mukaan FTC:n vaatimukset ovat perusteettomia, ja yritys aikoo tulevaisuudessa keskittyä palauttamaan asiakkaille heidän varansa.

Butterfly-Labs-Units.jpg
Butterfly Labs lupasi edullisesti louhintalaitteistoa, mutta asiakkaat joutuivat pettymään.

Bitcoin-tietokoneiden toimittaminen kansainvälisesti alkaa

Bitcoin-tietokonetta valmistava 21 Inc on ilmoittanut, että se on alkanut toimittaa tietokoneitaan ensimmäistä kertaa virallisesti USA:n ulkopuolelle. Aluksi tietokoneita toimitetaan vain Kanadaan, mutta 21 Inc on kertonut avaavansa uusia reittejä uusiin maihin “seuraavien viikkojen aikana”.

21 Incin Bitcoin-tietokone on pieni Raspberry Pi:n pohjalle rakennettu laite, joka voi maksaa ja siirtää varoja bitcoineilla ja jopa louhia itse pieniä määriä digitaalista valuuttaa. 21 Inc katsoo tietokoneensa mahdollistavan esimerkiksi autot, jotka voivat itse maksaa pysäköintimaksunsa. Yritys visioi tulevaisuudesta, jossa laitteet voivat keskenään hoitaa taloudellisia toimituksia ilman välikätenä toimivaa ihmistä.

“Tietokoneen toimittaminen kansainvälisille markkinoille on ensimmäisiä askeleita matkassamme kohti verkkoa, jossa laitteet voivat itse maksaa asioita ja jossa rajattomat valuutat, kuten bitcoin, voivat kukoistaa vapaasti”, 21 Inc kertoi visiostaan blogissaan.

canada-day-parade-mounties-1404797368KM4.jpgUSA:n jälkeen seuraavana 21 Incin tietokoneesta pääsee nauttimaan Kanada.

Australian kilpailuviranomainen: Pankeilla ei kartellia

Australian kilpailu- ja kuluttajanviranomainen on päättänyt, että australialaiset pankit eivät toimineet yhteistyössä sulkiessaan maan Bitcoin-yritysten tilejä. Kilpailuviranomaisen puheenjohtaja Rod Simsin mukaan ei ole todisteita, että pankit olisivat tehneet yhteistyötä ennen päätöstä evätä palvelut Bitcoin-yrityksiltä. Kilpailuviranomainen myös katsoo, että täysimittaisille tutkimuksille ei ole aihetta.

Tapahtunut sai alkunsa senaattori Matthew Canavanin vaadittua viranomaista tutkimaan pankkien toimintaa sen jälkeen, kun kaikki Australian merkittävät pankit lähestulkoon samanaikaisesti lopettivat kaiken yhteistyön 17 australialaisen Bitcoin-yrityksen kanssa. Senaattori Canavan epäili toiminnan olevan vastoin vuonna 2010 säädettyä kuluttajansuojalakia.

Australialaiset Bitcoin-yritykset sekä senaattori Sam Dastyari ovat kritisoineet tutkinnan tuloksia. Heidän mukaansa tutkintoja ei suoritetu kunnolla, eikä kilpailuviranomainen ottanut yhteyttä niihin yrityksiin, joiden tilejä on suljettu.

Senator_Sam_Dastyari_March_2014.jpgSenaattori Sam Dastyari kritisoi tutkimusta kehnoksi. (KUVA: JackB14)

Ruotsalainen bitcoin-puukottaja tunnusti

Viime viikolla pidätetty ruotsalainen mies on tunnustanut syyllistyneensä niin kutsuttuun “bitcoin-puukotukseen”. Tapaus sattui viime viikolla Bitcoin-louhintayritys KnCMinerin konesalissa. Paikallisten uutisten mukaan puukotus liittyi “rähinään”, jossa oli ainakin 15 henkilöä mukana. Rähinän aikana 20-vuotiasta miestä puukotettiin ja hän sai vammoja, joita media kuvailee hengenvaarallisiksi.

Syyttäjä Lindha Strömbergin mukaan teon tunnustanut mies on 36-vuotias ja häntä epäillään murhan yrityksestä. Mies on pidätettynä tällä hetkellä Luleåssa ja syytteitä tullaan käsittelemään 29. päivä tätä kuuta. Paikallisten uutistoimistojen mukaan mies on kuitenkin kieltänyt yrittäneensä murhaa.

KnCMinerin mukaan niin syytetty kuin uhrikin työskentelivät KnCMinerille alihankintasopimuksella, mutta kumpikaan heistä ei ollut suorassa työsuhteessa. KnCMinerin toimitusjohtaja Sam Cole on ilmoittanut KnCMinerin auttavan Ruotsin viranomaisia tutkimuksissa.

KNCMINER-DC-001.jpgPuukotus tapahtui KnCMinerin konehallissa. (KUVA: NewsBTC)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].