Viikkokatsaus 9/2019: Ensimmäinen suomalainen lohkoketjukirja on julkaistu

Heissulivei ja hyvää maaliskuuta, arvon bittiväki! Eduskuntavaalit ovat tulossa ja Suomi päättää hiukan runsaan kuukauden päästä siitä, millaiset päättäjät hallitsevat maatamme seuraavat 4 vuotta. Tällä tulee väistämättä olemaan vaikutusta myös lohkoketjujen ja kryptovaluuttojen käyttöön. Mikäli päättäjät eivät tiedä, mitä he ovat säätämässä, he saattavat tehdä jotain todella tyhmää. Jos taas päättäjät ymmärtävät lohkoketjut ja niiden mahdollisuudet, on paljon todennäköisempää, että myös heidän säätämänsä laki tulee palvelemaan kryptokansaa.

Ja mikä olisikaan parempi tapa sivistyä kuin lukea kirjoja! Ainakaan minä en montaa tiedä, eivätkä ilmeisesti tiedä suomalaiset kirjailijatkaan, jotka ovat päättäneet julkaista ensimmäisen kotimaisen kirjan kryptovaluutoista. Tämä kirja on nimenomaan suunnattu päättäjille ja sen tarkoituksena on opettaa heille, mikä lohkoketju on ja mitä se voisi tarjota.

Muissa uutisissa tutustumme tänään muun muassa Facebookin oman kryptovaluutan kehitykseen sekä

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Teknologia voi tarjota meille ihanan utopiatulevaisuuden – mutta ainoastaan, jos annamme sen tapahtua.

Ensimmäinen suomalainen lohkoketjukirja on suunnattu päättäjille

Joukko suomalaisia lohkoketjuaktiiveja ovat kirjoittaneet Suomen ensimmäisen lohkoketjukirjan. Mikko Eerola, Juha Viitala, Antti Innanen ja Patrik Elias Johanssonin kirjoittama teos Lohkoketju – Tiekartta päättäjille julkaistiin 28.2. Julkistustilaisuutta juonsi tekoälyn popularisointiin erikoistunut tietokirjailija Antti Merilehto.

Kuten kirjan nimestä voi päätellä, on se suunnattu ensisijaisesti päättäjille. Euroopassa ja muualla maailmassa lohkoketjua on alettu hyödyntää yhä enemmän ja tehokkaammin, mutta Suomi on jäämässä tästä kehityksestä jälkeen. Kirjoittajien viesti päättäjille on, että pysyäkseen teknologisesti kehittyneenä valtiona, heidän on ryhdyttävä tuottamaan lohkoketjumyönteistä lainsäädäntöä ja politiikkaa.

Toisaalta kirja on myös hyvä perusteos kenelle tahansa, joka haluaa syventää ymmärrystään lohkoketjuista ja niiden tuomista mahdollisuuksista yhteiskunnassa. Kirjassa bitcoin ja muut älyrahat ovat vain sivuosassa, mutta myös niitä esitellään varsin helppolukuisesti. Kirjaan on muun osittain suomennettu bitcoinin julkaisudokumentti eli bitcoin white paper. Vastaavaa suomennosta ei tietojemme mukaan ole kukaan aiemmin tehnyt ainakaan julkiseen jakeluun.

“Ei voi olla, että Suomi sössii tällaisen niin tärkeän teknologian kuin lohkoketjun,” lohkoketjuaktivisti Mikko Alasaarela alusti kirjan julkistustilaisuudessa. Alasaarela on antanut viranomaisille aktiivisesti asiantuntija-apua paremman sääntelyn kehittämisessä ja hänen ehdotuksiaan on alettu vihdoin myös kuuntelemaan. Alasaarelan sekä kirjailijoiden puheenvuorot tilaisuudesta näet alla olevalta videolta.

Teoksen kirjoittajien mukaan lohkoketju voisi tarjota Suomelle monia etuja, kuten tehokkaammin toimivan byrokratian, automatisoituja sopimusjärjestelyjä, väärentämättömiä maarekisterejä ja niin edelleen. Tämä kuitenkin edellyttää, että päättäjät ennen kaikkea perehtyvät siihen, mikä lohkoketju ylipäätään on.

Lohkoketju – Tiekartta päättäjille kertoo suomeksi, miten lohkoketjuun pitäisi suhtautua, jos Suomi haluaa olla teknologinen huippuvalta.

Bitcoin-siirtojen määrä kasvanut ja tasaantunut

Bitcoin-verkossa tehtävien siirtojen määrä on kasvanut samoille tasoille kuin vuoden 2018 tammikuussa. Tammikuussa 2018 siirtoja tapahtui keskimäärin noin 300 000 kappaletta joka päivä. Nykyään siirtoja tapahtuu noin saman verran päivittäin.

Lisäksi siirtomäärien heittely on laskenut ja siirtomäärät pysyvät tasaisempina. Vuonna 2018 siirtoja tapahtui alhaisimmillaan noin 190 000 päivässä ja korkeimmillaan 425 000 päivässä. Nykyään siirtoja tapahtuu alhaisimmillaan noin 235 000 päivässä ja korkeimmillaan noin 350 000 kappaletta.

Todelliset siirtomäärät ovat todennäköisesti vielä suurempia, sillä luvuissa ei näy esimerkiksi Salamaverkon kautta tapahtuvia siirtoja. Salamaverkko-siirtojen määrää on hyvin vaikea arvioida, sillä ne eivät näy suoraan lohkoketjussa. Näyttäisi kuitenkin itsestäänselvältä, että niiden määrä on ollut kasvussa.

Siirtomäärien kasvaminen ja ennen kaikkea määrien vakiintuminen ovat merkkejä kasvavasta käytöstä ja adaptaatiosta.

Coinomi-lompakosta on löytynyt vakava tietoturvaongelma

Suositusta Coinomi-lompakosta on löytynyt kriittinen turvallisuuspuute, jonka seurauksena hakkerit ovat vieneet useilta käyttäjiltä jopa kymmenien tuhansien dollarien edestä kryptovaluuttoja. Heikkouden löysi Twitter-käyttäjä Warith2020, jonka lompakosta vietiin noin 70 000 dollarin edestä kryptovaluuttoja.

Coinomi-lompakko käyttää usein muiden lompakkojen tapaan erilaisia siemenlauseita, eli joukkoa sanoja, joiden perusteella lompakon voi palauttaa laitteen esimerkiksi tuhoutuessa tai vahingoittuessa. Coinomi-lompakko lähettää nämä sanat aukikirjoitettuna tekstinä Googlelle varmistaakseen niiden oikeinkirjoituksen. Mikäli hakkeri onnistuu tässä vaiheessa pääsemään käsiksi tietoihin, hän voi palauttaa lompakon itselleen ja viedä sieltä rahat.

“Jos käytät Coinomin lompakkoa, sinun kannattaa siirtää varasi välittömästi pois sieltä johonkin toiseen lompakkoon, jonka olet luonut kokonaan uusilla tiedoilla. Muutoin varasi saatetaan varastaa ennemmin tai myöhemmin” Warith2020 kirjoittaa.

Jos Coinomista löydetyt heikkoudet ovat yhtä pahoja kuin väitetään, saattaa koko lompakon käyttäminen olla tietoturvariski.

Puolet johtajista ja yrittäjistä uskovat lohkoketjun mullistavan heidän alansa

Auditointiyritys KPMG on julkaissut uuden kyselytutkimuksen, jonka mukaan noin puolet yrittäjistä ja johtajatason työntekijöistä uskovat lohkoketjun tulevan muuttamaan alansa työskentelytapoja ja bisnesmalleja. Tutkimusta varten haastateltiin 740 yrittäjää 12 eri maasta.

48% vastaajista kertoivat, että he uskovat lohkoketjun tulevan muuttamaan yritysten bisnesmalleja seuraavan kolmen vuoden aikana. 27% vastaajista väittivät, että lohkoketju ei tule vaikuttamaan heidän bisnekseensä mitenkään. 24% vastaajista taas olivat asian suhteen neutraalilla kannalla.

Kyselytutkimus myös selvitti sitä, miten yritykset uskovat lohkoketjun vaikuttavan heidän toimintaansa. 27% vastaajista uskoi, että niin sanottu esineiden Internet tulee olemaan merkittävin heidän toimintaansa muuttava lohkoketjusovellus. 22% vastaajista uskoivat merkittävimmän muutoksen tapahtuvan vaihdannassa, 20% puolestaan tietoturvassa ja 18% tavassa, jolla yritykset solmivat sopimuksia.

41% vastaajista kertoivat, että jos heillä on mahdollisuus implementoida lohkoketjusovelluksia yritystoimintaansa, he tekisivät sen. 31% eivät olleet asiasta mitään mieltä. Vain 28% vastaajista kertoivat, että he todennäköisesti eivät ottaisi lohkoketjusovelluksia käyttöön.

Kasvava määrä yrityksistä ja johtajista uskoo, että lohkoketju tulee muuttamaan heidän bisnesmallejaan.

Ethereumin päivitykset onnistuivat ongelmitta

Maailman toiseksi suurin kryptovaluutta, Ethereum, on saanut kaksi paljon odotettua päivitystä. Päivitykset nimeltään St. Petersburg ja Constantinopole aktivoitiin Ethereumin lohkoketjussa viime torstaina ilman ongelmia.

Constantinopole koostuu viidestä erillisestä päivityksestä, jotka parantavat Ethereumin toimintaa. Tavalliselle käyttäjälle nämä muutokset eivät ole juuri edes huomattavissa, mutta konepellin alla ne tekevät Ethereumista tehokkaamman, luotettavamman ja paremmin skaalautuvan.

Lisäksi Constantinopole-päivitys viivyttää niin sanotun “vaikeuspommin” aktivoitumista. Vaikeuspommi on Ethereumiin ehdotettu muutos, joka vaikeuttaisi louhimista huomattavasti tehden siitä lopulta mahdotonta. Vaikeuspommin tarkoituksena on olla toimia askeleena Ethereumin myöhempää siirtämistä louhintaan perustuvasta varmennuksesta proof-of-stake-varmennukseen.

St. Petersburg puolestaan korjaa tiettyjä ongelmia, jotka löydettiin Constantinopolesta ja jotka olisivat saattaneet asettaa koko Ethereumin turvallisuuden kyseenalaiseksi.

Päivitykset olivat “hard fork”-päivityksiä, eli taaksepäin yhteensopimattomia vanhojen Ethereumin versioiden kanssa.

Facebookin oma krypto tulee olemaan “stablecoin”

Facebook pyrkii parhaillaan kontaktoitumaan kryptopörsseihin saadakseen markkinoille oman Facebook Coin -kryptovaluuttansa, kertovat New York Times -lehden lähteet. Lehden lähteiden mukaan Facebookin tarkoituksena on luoda kryptovaluutta, joka “onnistuu siinä, missä Bitcoin epäonnistui”.

New York Timesin lähteiden mukaan Facebookilla on tarkoituksena yhdistää kolme erillistä pikaviestipalveluaan, WhatsAppin, Messengerin ja Instagrammin, luodakseen yhden yleisen pikaviestipalvelun. Tämän jälkeen Facebook aikoo integroida tähän uuteen palveluun oman kryptokolikkonsa, jota palvelujen käyttäjät voivat vaihtaa keskenään pikaviestimillä.

Tämä uusi kolikko tulee olemaan niin sanottu vakaakolikko – stablecoin – eli krypto, jonka kurssi on sidottu johonkin fiat-valuuttaan. Facebookin krypton kohdalla yhden valuutan sijasta käytettäisiin kolmea eri valuuttaa, jotka todennäköisesti tulisivat olemaan joitain maailman merkittävimmistä fiat-valuutoista.

New York Timesin artikkelia varten haastatellut lähteet eivät osanneet sanoa, milloin Facebook aikoo lanseerata uuden kryptonsa, mutta luultavasti se tulee tapahtumaan joko tämän tai ensi vuoden aikana.

Facebook luulee, että sen markkinadominanssi antaa sille automaattisesti myös kryptodominanssin.

2 thoughts on “Viikkokatsaus 9/2019: Ensimmäinen suomalainen lohkoketjukirja on julkaistu

  1. jukka kaijala says:

    Olisihan se hienoa jos saataisiin Suomeen viimeinkin luotettava kiinteistörekisteri. Rekisterin epäluotettavuus on ollut ongelmana meillä jo pitkään…eiku, hetkinen.
    “Automatisoidut sopimusjärjestelyt”: tietokannoissa on ollut jo 80-luvulta lähtien “automatisoituja sopimusjärjestelyjä” – tosin silloin niitä kutsuttiin “stored procedureiksi”. Ei niihinkään lohkoketjuja tarvita.

    Lohkoketjuilla on tasan yksi käyttötarkoitus – kryptovaluutat, ja niistäkin vain bitcoinilla on selviämisen edellytykset.

  2. pitkoinisti says:

    Itse uskon, että päättäjät tietävät varsin hyvin, mitä tekevät ja juuri siksi heidän säätämänsä lait eivät palvele (krypto)kansaa. En usko, että päättäjien oikeudenmukaisuus jotenkin maagisesti muuttuisi kansan oikeudenmukaisuuden tajua vastaavaksi lisäämällä tietoa uhkaksi nähdystä asiasta. Saa pohtia, miksi pankit suhtautuvat nihkeästi kryptovaluuttoihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *