Viikkokatsaus 8/2019: Bitcoin pääsi uusille tasoille

Viikko alkoi mitä erinomaisimmin Bitcoin-harrastajille, kun hiljaiselta tuntuneet kryptomarkkinat saivat taas uutta virtaa ja kaikkien merkittävimpien kryptojen kursseissa nähtiin nousua. Katsotaan, miten pitkälle hööki riittää vai riittääkö se, mutta faktaa ainakin on, että rahaa on liikkunut enemmän kryptoissa kuin pitkään aikaan.

Yhtenä syynä tälle siirtelylle saattaa olla JP Morgan, tuo amerikkalainen pankkijätti, joka päätti ottaa ensimmäisenä vakiintuneena finanssi-instituutiona käyttöön oman kryptovaluuttansa. JPM Coin saattaa olla syynä tälle rypäyksenä kasvaneelle uudelle mielenkiinnolle kryptoja kohtaan, sillä konservatiivisemmatkin sijoittajat alkavat nähdä kenties kryptojen hyödyt ja mahdollisuudet, kun joku iso toimija uskaltaa hypätä peliin mukaan.

Syvempää analyysiä kurssien liikkeistä voit lukea Toni Kososen tuoreimmasta teknisestä analyysistä. Siinä Kosonen ennakoikin hyvin tällä viikolla nähtyä nousua. 

Muissa uutisissa Bitcoinin kasvanut laskentateho, uusi Salamaverkko-sovellus sekä Craig Wright, Nakamoto lihassa. Tai ainakin väitetysti. Tai ainakin hänen omien väitteidensä mukaan.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Viime vuoden kauheuksista huolimatta tämä vuosi on ollut ainakin toistaiseksi mitä erinomaisin Bitcoinille.

Kryptomarkkinat vilkaimmillaan 9 kuukauteen

Kryptovaluuttojen päivittäiset vaihtomäärät ovat korkeimmillaan 9 kuukauteen. Viime maanantaina kryptovaluuttojen päivittäinen vaihto ylitti 34 miljardia dollaria ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden huhtikuun. Yhteensä kryptomarkkinat kasvoivat noin 134 miljardiin dollariin maanantaina.  

Lähes kaikki merkittävät kryptot nousivat useita prosentteja. Esimerkiksi bitcoinin kurssi nousi nopeasti yli 3 900 dollarin, käyden jopa 4 000 dollarissa joissain pörsseissä. Ethereumin kurssi puolestaan nousi reilusti yli 140 dollarin.

Sittemmin kurssinousu on rauhoittunut ja markkinat tasaantuneet. Vaihtomäärät pysyvät kuitenkin edelleen suurempina kuin kuukausiin, mikä voi olla merkki siitä, että tulemme näkemään lähitulevaisuudessa lisää markkinaliikettä.

Markkinoiden pessimismin ja optimismin vääntöä kuvataan symbolisesti karhulla ja härällä. (KUVA: Eva K.)

Bitcoinin louhintateho on suurempi kuin aikoihin

Nimimerkillä Thrillmex toimiva kryptoanalyytikko ja -sijoittaja on analysoinut Bitcoinin lohkoketjun vahvuutta. Thrillmexin mukaan lohkoketju on turvallisempi ja kestävämpi kuin koskaan, vaikka bitcoinin kurssi laski viime vuonna noin 80%.

Thrillmexin mukaan Bitcoinin lohkoketjun laskuteho on kasvanut huomattavasti. Viime joulukuussa Bitcoinin laskuteho oli noin 31 miljoonaa terahashia sekunnissa. Helmikuussa laskuteho oli noussut jo 47 miljoonaan terahashiin.

“Vanhat louhijat pitävät edelleen päänsä, samaan aikaan kun markkinoille tulee uusia toimijoita,” Thhrillmex kertoi.

Yksi tämän kasvavan kilpailun ja hajautuneisuuden eduista ovat laskevat siirtokustannukset. Bitcoin-siirtokustannukset ovat matalimmillaan vuosikausiin ja siirtoja voi tehdä nykyään muutamilla kymmenillä senteillä.

“Louhijoiden tuotot ovat laskeneet matalimmilleen kahteen vuoteen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että siirroista on tulossa jälleen superhalpoja,” Thrillmex ennakoi.

Bitcoin-louhinta ei ole turhaa, vaan yksi tärkeimmistä perustoista, joille verkon turvallisuus rakentuu.

Milleniaaleista puolet luottaa enemmän kryptopörsseihin kuin osakemarkkinoihin

Lähes puolet niin sanottujen milleniaalien sukupolvesta luottaa enemmän kryptovaluuttapörsseihin kuin perinteisiin osakepörsseihin, kertoo sijoitusalusta eToron teettämä tutkimus. Tutkimuksessä eToro selvitti yhdysvaltalaisten milleniaalinen näkemyksiä sijoittamiseen. 43% vastaajista kertoivat luottavansa enemmän kryptopörsseihin kuin USA:n osakemarkkinoihin.

Milleniaaleilla oli myös suuri kiinnostus sijoittaa kryptoihin. 93% kryptovaluuttoihin jo sijoittaneista kertoivat, että he sijoittaisivat suurempia määriä, jos perinteiset instituutiot tarjoaisivat sijoitusmahdollisuuksia. 71% niistä, jotka eivät olleet vielä sijoittaneet, kertoivat sijoittavansa, jos kryptoja voisi ostaa helpommin perinteisten kauppapaikkojen kautta.

“Muuttumattomuus on lohkoketjujen ydinominaisuus. Sen avulla rahaliikenteen tosiaikainen seuraaminen on mahdollista tehdä järkevästi ja kustannustehokkaasti. Milleniaalit ja sukupolvi X:n edustajat katsovat, että lohkoketjun ansiosta pörssien manipulointi on epätodennäköisempää, eikä huonoja pörssejä todennäköisesti pelasteta veronmaksajien rahoilla,” kertoi eToron Guy Hirsch.

Milleniaalit luottavat vanhempia ikäluokkia enemmän matematiikkaan ja teknologiaan kuin poliitikkoihin ja oikeusjärjestelmiin.

JP Morgan ottaa käyttöön oman kryptovaluuttansa

Maailman suurimpiin kuuluva finanssilaitos JP Morgan on julkaissut oman kryptovaluuttansa. Uuden JPM Coin -kryptonsa myötä JP Morganista tulee ensimmäinen suuri pankkilaitos, joka on kehittänyt oman kryptovaluuttansa.

JPM Coinia on tarkoitus aluksi käyttää JP Morganin asiakkaiden tekemien maksujen ja rahansiirtojen välittömässä varmistamisessa. JPM Coin on sidottu dollariin ja sen arvo on JP Morganin takaama, joten sen ei pitäisi heitellä samaan tapaan kuin vapailla markkinoilla toimivien kryptojen.

JP Morganin on tarkoitus ryhtyä testaamaan kryptojärjestelmäänsä käytännössä muutaman kuukauden sisällä. Alkuvaiheessa vain pieni osa siirroista varmistetaan lohkoketjulla ja JPM Coinilla. Mikäli JPM Coin toimii, tullaan tulevaisuudessa entistä suurempi määrä siirroista käsittelemään lohkoketjussa.

“Lähes kaikki suuret yritykset ovat asiakkaitamme, kuten myös suurin osa merkittävistä pankeista. Vaikka JPM Coinin käyttö rajoittuisi vain JP Morganin asiakkaihin, sen ei tulisi hidastaa meitä,” JP Morganin lohkoketjuosaston pää Umar Farooq kommentoi.

Lohkoketjun ja kryptojen avulla pankit voivat säästää helposti miljoonia.

Chromella voi tehdä nyt Salamaverkko-lahjoituksia Twitterissä

Googlen Chrome-käyttäjät voivat nyt ladata Tippin-applikaation, jonka avulla he voivat lähettää pieniä mikrolahjoituksia Twitterissä käyttämällä Bitcoinin Salamaverkkoa. Sovellus on beta-testissä, mutta se näyttää toimivan jo nyt hyvin.

Yksi Bitcoinin aikaisimmista käyttökohteista oli tippaaminen. Käyttäjät heittivät toisilleen pieniä summia bitcoineja, kun he pitivät toistensa kommenteista tai kirjoituksista. Sittemmin bitcoinin kasvanut kurssi ja nousseet siirtomaksut ovat tehneet tippaamisesta huomattavasti harvinaisempaa.

Salamaverkon avulla siirtokustannukset voidaan tiputtaa lähes nollaan ja siirtonopeudet nostaa tuhansia kertoja nykyistä nopeammaksi. Tippin käyttää tätä ominaisuutta mahdollistamalla pienet tipit Salamaverkossa yhtä yksinkertaisesti kuin twiittien tykkääminen.

Salamaverkon käyttö on kasvanut huomattavasti nopeammin kuin on oletettu. Mikäli Salamaverkko onnistuu täyttämään lupauksensa, tulee se tekemään Bitcoinista huomattavasti nopeamman ja edullisemman tavan siirtää rahaa kuin esimerkiksi luottokortit tai PayPal. Toistaiseksi Salamaverkko ei ole kohdannut merkittäviä ongelmia.

Salamaverkko tekee mikrolahjoituksista taas yhtä helppoa kuin Bitcoinin alkuaikoina.

Craig Wright väittää edelleen olevansa Satoshi Nakamoto

Australialainen sijoittaja ja Bitcoin SV -altcoinin kasvot, Craig Wright, on jälleen väittänyt olevansa Bitcoinin lähes myyttinen kehittäjä, Satoshi Nakamoto. Tällä kertaa Wright esitti olevansa Nakamoto Yhdysvaltain Commodity Futures Trading Commissionille esittämässään kommentissa.

“Nimeni on tohtori Craig Wright ja viimeistelin vuonna 1997 aloittamani projektin Satoshi Nakamoto -nimen alla,” Wright kertoi.

Wright myös kritisoi Ethereum-lohkoketjua, jonka hän väittää olevan pelkästään huonosti tehty kopio Bitcoinista. Wrightin mukaan Ethereum on pelkästään rahankeräysprojekti, joka on jo saavuttanut huippunsa.

Toisaalta Wrightia ei pidetä maailman uskottavimpana lähteenä. Wright väitti jo vuonna 2015 olevansa Satoshi Nakamoto, mutta ei antanut väitteelleen mitään todisteita. Wright muun muassa lupasi siirtää Nakamotolle kuuluvia bitcoineja, mutta mitään ei tietystikään tapahtunut. Hän ei ole ainoa, joka on esittänyt olevansa Nakamoto, vaan vastaavia sankareita esiintyy kryptoskenessä vähän väliä.

Craig Wrightin mielestä hän on Satoshi Nakamoto, mutta kukaan alalla tunnettu ei ole julkisesti kertonut uskovansa väitteeseen. (KUVA: Craig Wright)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

1 thoughts on “Viikkokatsaus 8/2019: Bitcoin pääsi uusille tasoille

  1. Bittipravda says:

    Prasoksen kannattaisi miettiä hieman viikkokatsauksen vastuullisuutta (ja sen usein tapahtuvia räikeitä asiavirheitä) sijoituspalveluyrityksen silmin.

    Yhdysvaltain finanssiviranomaisille tehtiin virallinen tutkintapyyntö, ei pelkkä kommentti ja sen syytökset eivät rajoitu Ethereumiin. Rehellinen ja puolueeton toimittaja olisi liittänyt lukijoille kuvan tai jopa suomentanut siinä mainitut lainsäädännölliset ongelmat (koskee myös Suomea).

    “kukaan alalla tunnettu ei ole julkisesti kertonut uskovansa väitteeseen”
    Mm. John Matonis, Ian Grigg, Joseph Vaughn Perling ja Gavin Andresen.
    Nämä ovat tietysti vain yksittäistapauksia, mikään ei ole varmaa, kuten myöskään legendaarisen Andrew O’Haganin (uskoo) BBC:lle pitkään työstämä artikkeli CSW:stä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *