Viikkokatsaus 9/2015: Bitcoin Investment Trust sai luvan käynnistää pörssinoteeratun rahaston

Kuluneen viikon suurimpiin uutisiin lukeutuu Bitcoin-rahaston eteneminen pörssiä kohti, keskuspankkien raportit Bitcoinista ja uudet suomalaiset Bitcoin-hyväksyjät Varusteleka ja Auto-Outlet. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Bittiraha.fi on saanut uuden logon ja uudistetun responsiivisen ulkoasun. Viikon kysymyksessä kysymme “Mitä mieltä olet Bittirahan uudesta ulkoasusta?“.

Bitcoin-rahasto aiheutti vipinää markkinoille

The Bitcoin Investment Trust (BIT) eli bitcoineihin perustuva rahasto on saanut hyväksynnän yhdysvaltalaiselta arvopaperien sääntelyviranomaiselta FINRA:lta. Hyväksyntä antoi rahastolle pörssissä käytettävän kaupankäyntitunnuksen, joten BIT:stä olisi siis tulossa ensimmäinen julkisesti noteerattu Bitcoin-rahasto. Hyväksyntä ei vielä itsekseen takaa pörssikaupankäynnin aloittamista, mutta se on merkittävä askel siihen suuntaan.

Nämä positiiviset uutiset olivat varmasti osasyynä alkuviikon kurssinousuun. Rahaston takana on Barry Silbert, joka on rahoitusalalla toimivan SecondMarketin perustaja. Rahasto on ollut toiminnassa pörssin ulkopuolella jo vuodesta 2013 asti.

BIT:sta uutisoitiin 1. maaliskuuta, jonka jälkeen kurssi lähti nousuun (lähde)

Keskuspankit paneutuvat yhä syvällisemmin Bitcoiniin

Euroopan keskuspankki julkaisi kattavan virtuaalivaluuttoja käsittelevän raportin Virtual currency schemes – a further analysis, jossa Bitcoin on yhtenä tarkastelun pääkohteista. Raportissa käydään läpi virtuaalivaluuttojen ominaisuuksia useasta näkökulmasta ja keskuspankin ja viranomaisten näkökulmia virtuaalivaluuttoihin. Keskuspankki näkee virtuaalivaluutoissa potentiaalia etenkin suljetuissa yhteisöissä ja maiden välisessä maksuliikenteessä, mutta ottaa esille myös riskejä, joista osan se määrittelee virtuaalivaluutoille synnynnäisiksi.

Yhdistyneen kuningaskunnan keskuspankki Bank of England pitää Bitcoinin hajautettua kirjanpitotietokantaa erittäin lupaavana. Näin kerrotaan pankin julkaisemassa raportissa, jossa pohditaan olisiko keskuspankin mahdollista tai hyödyllistä liikkeelle laskea tähän teknologiaan perustuvaa digitaalista valuuttaa. Tärkeimpinä kysymyksinä pankki näkee, onko tällaisen valuutan liikkeelle laskemiselle tarpeeksi hyvät perustelut ja millaisia taloudellisia, teknologisia ja lainsäädännöllisiä haasteita liikkeelle laskeminen aiheuttaisi.

Varusteleka ja Auto-Outlet uusimmat suomalaiset Bitcoin-hyväksyjät

Varusteleka ja Auto-Outlet Helsinki Oy ovat viimeisimmät suomalaiset bitcoin-maksut käyttöönottaneet yritykset. Armeijatavaran erikoisliike Varusteleka on alansa suurin bitcoinit hyväksyvä yritys koko maailmassa. Auto-Outlet Helsinki Oy on uuden sukupolven Tesla-sähköautoja ja muita Premium-autoja myyvä liike, jossa voi ensimmäistä kertaa Suomessa tehdä Bitcoinilla yli 100 000 euron kertaostoksen. Lehdistötiedote asiasta löytyy täältä.

RE/MAX hyväksyy bitcoineja

Kansainvälinen kiinteistöjätti RE/MAX on aloittanut Bitcoin-pilottiprojektin. Sen Lontoon toimisto ottaa vastaan bitcoineja, litecoineja sekä dogecoineja. Projekti on toteutettu yhteistyössä maksualusta GoCoinin kanssa.

RE/MAX toimii myös Suomessa, joten mikäli pilottivaihe menee hyvin, saatetaan täälläkin pian maksaa asunnonvälityspalkkiot bitcoineilla.

Oliko Satoshi CIA:n agentti?

Venäjällä liberaalidemokraattisen puolueen kansanedustaja Andrei Svintsov kertoi haastattelussa, että kaikki kryptovaluutat ovat Yhdysvaltain turvallisuuspalveluiden luomia ja niiden tarkoituksena on rahoittaa terrorismia ja vallankumouksia maailmalla. Hänen näkemyksensä tulivat ilmi osana julkista keskustelua siitä, pitäisikö Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat kieltää Venäjällä.

Bitcoin lisättiin maailman turvallisimpaan käyttöjärjestelmään

Maailman turvallisimmaksi käyttöjärjestelmäksi tituleerattu Tails on lisännyt sen mukana tuleviin ohjelmistoihin bitcoin-lompakko Electrumin. Tailsin kehittäjät ovat erittäin tarkkoja tietoturvasta, joten tämä on hyvä osoitus siitä, miten turvalliseksi ammattilaiset näkevät myös bitcoinin käyttämisen.

Tailsin avulla on nyt myös mahdollista luoda erittäin turvallisesti ja helposti paperilompakoita.

Rahalähetysmarkkinoilla tapahtuu

Rahalähetysmarkkinoita on pidetty yhtenä Bitcoinin parhaista mahdollisuuksista, ja melkeimpä joka viikko kuullaan uudesta rahalähetysmarkkinoilla toimivasta Bitcoin-yrityksestä. Ulkomaille tehtävissä siirroissa bitcoineilla voi säästää pitkän pennin pankkikuluista. Kuluneella viikolla kuultiin useammasta rahalähetysyrityksestä, jotka hyödyntävät bitcoineja.

Australialainen bitcoin-pörssi Igot on hankkinut kenialaisen pörssin ja rahalähetysvälittäjän TagPesan. Igotilla on asiakkaita yli 40 maassa, joten yrityskaupan ansiosta he kaikki pääsevät lähettämään rahaa Keniaan helposti. Maan rahalähetysmarkkinat ovat aiemmin olleet suurien Bitcoin-yritysten ulottumattomissa.

Myös Argentiinan ja Meksikon välille tehtävien rahalähetysten tekemiseen on hyödynnetty Bitcoinia. Bitcoin-yritykset Volabit ja SatoshiTango ovat kehittäneet Coinnect-palvelun, jossa rahalähetykset siirretään toiseen maahan bitcoineissa. Palvelun käyttäjät eivät kuitenkaan koske bitcoineihin, sillä lähettäjä siirtää omaa paikallista valuuttaa, jonka vastaanottaja nostaa omassa valuutassa. Palvelua on tarkoitus laajentaa muihinkin maihin.

Eteläamerikkalainen rahalähetysyritys More Money Transfers on sen sijaan alkanut tarjoamaan bitcoinin ostomahdollisuutta yhteistyössä Bitcoin-yritys Bitex.la:ksin kanssa. Tarkoituksena ei ole iskeä suoraan rahalähetysmarkkinoille vaan tutustuttaa MMT ja sen asiakkaat bitcoiniin, koska tällä nähdään olevan valtavasti potentiaalia. MMT:n toimipisteissä voi käydä hankkimassa bitcoineja, ja myöhemmin mahdollistetaan vaihto bitcoineista perinteiseen rahaan.

T-Mobile Poland myy puheaikaa bitcoineilla

T-Mobilen asiakkaat Puolassa voivat nyt ostaa bitcoineilla puheaikaa kännykkäänsä. Kyseessä on alustava testi, jonka tarkoituksena on kerätä kokemuksia bitcoin-maksujen vastaanottamisesta ja nähdä kuinka suosituksi maksuvaihtoehdoksi se nousee. Mikäli testivaihe menee hyvin, asiakkaat voivat odottaa bitcoinien syvempää integraatiota T-Mobilen palveluihin. T-Mobile on yksi maailman tunnetuimmista teleoperaattoreista.

Mobiilimaksusovellus tulossa Androidille

Rivetz on julkaisemassa uutta mobiilimaksusovellusta, jonka tarkoitus on kilpailla Apple Payn kanssa. Siinä tulee olemaan myös tuki Bitcoinille, ja mukana sen kehityksessä onkin alan yrityksistä BitPay ja Coinapult.

Hollannin bitcoin-skenessä kuohuu

Hollantilaiset ovat jakaantuneet kahteen leiriin Bitcoin-näkemyksissään. Syynä on erästä bitcoin-kauppaa käsitellyt oikeusjuttu, jossa todettiin, että bitcoin ei ole rahaa. Jotkut, kuten Bitcoin-yritys Bitonic, olivat eri mieltä päätöksestä ja halusivat, että juttu viedään korkeampaan oikeusasteeseen käsiteltäväksi uudelleen.

Tämä ei kuitenkaan saanut varauksetonta kannatusta kaikilta, sillä monet ovat pelänneet Bitcoinin aseman vaikeutuvan huomattavasti sääntelyn kannalta, mikäli sitä alettaisiin kohtelemaan rahana. Tämä on johtanut muun muassa paikallisen Bitcoin-säätiön hallituksen jäsenten eroamisiin, mistä seurasi se, että säätiö vaihtoi näkemystään ja lakkasi kannattamasta oikeusjutun uudelleenkäsittelyä.

Myös Bitonic on joutunut kritiikin kohteeksi. Mikäli bitcoin luokiteltaisiin rahaksi ja sitä koskeva sääntely monimutkaistuisi, Bitonicilla olisi paljon vähemmän kilpailua tulevaisuudessa, kun uusien yritysten perustaminen vaikeutuisi.

Bitcoin Foundation sai uudet hallitusjäsenet

Bitcoin Foundationin hallitukseen valittiin kaksi libertaaria, Olivier Janssens ja Jim Harper. Janssens on hajautuksen (mm. Bitcoinin kehityksen hajautuksen) kannattaja, joka on sijoittanut 2 miljoonaa dollaria Bitcoin-kasvuyrityksiin. Harper on yhdysvaltalainen lakimies, joka on työskennellyt mm. useiden tietoliikenneyritysten ja Yhdysvaltain senaatin ja edustajainhuoneen valiokuntien parissa. Janssens piti omaa voittoaan selvänä merkkinä siitä, että äänestäjät haluavat nähdä muutosta säätiön toiminnassa.

Bitcoin E-Commerce 2015 -tapahtumassa Helsingissä

Bittiraha.fi, Bitcoinkaupat.com ja BitPay olivat esillä E-Commerce 2015 -tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa. Pekko Vehviläinen puhui Bitcoinin potentiaalista maksamisessa ja esitteli rahansiirtämistä ihmisessä olevaan siruun, ja Walter Drieënhuizen esitteli BitPayta ja Bitcoinin kansainvälisyyttä. Esitelmien videoinnit ovat nähtävissä alla: