Viikkokatsaus 8/2015: Bitcoin pankissa, televisiossa ja messuilla

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa mm. saksalaisen pankin Bitcoin-yhteistyöstä ja televisiossa näytetystä Morgan Spurlockin Bitcoin-kokeilusta. Viime viikon katsaus on luettavissa täältä.

Kososen tänään julkaistu tuore kurssianalyysi on luettavissa täältä.

Saksalainen pankki aloitti tiiviin yhteistyön Bitcoin-yrityksen kanssa

Saksalainen Fidor-pankki on aloittanut yhteistyön Bitcoin.de-palvelun kanssa, jolla bitcoineja saa ostettua ja myytyä nopeasti suoraan pankin tilin kautta. Euroja ei siis tarvitse siirtää millekään toiselle taholle. Fidor-pankki on aiemminkin osoittanut tukensa kryptovaluutoille — se integroi Ripplen järjestelmiinsä viime vuonna.

Stripen käyttäjille Bitcoin-maksut

Maksuvälittäjä Stripe on vihdoin lisännyt sen palvelua käyttäville mahdollisuuden vastaanottaa bitcoin-maksuja. Yritys aloitti beta-testaamisen rajatulla joukolla jo viime vuoden maaliskuussa. Nyt testivaihe on päättynyt ja mikä tahansa heidän kauppiasasiakas saa ominaisuuden halutessaan käyttöönsä.

Stripen asiakkaina ovat muun muassa Facebook, Twitter ja Kickstarter.

Bitcoin televisiossa

CNN:llä näytettiin viime viikolla Inside Manin Bitcoinia käsittelevä jakso. Morgan Spurlock tutustuu Bitcoiniin viikon ajan.

Televisioajan lisäksi mediajätti lisäsi Bitcoinin kurssitiedot CNN Moneyn sijoitussivuilleen.

Yhdysvaltain televisiossa nähtiin myös BitPayn sponsoroima Nascar-auto, jonka matka loppui valitettavasti keskeytykseen. Viime vuonna Nascarissa nähtiin Dogecoin-yhteisön sponsoroima ajokki.

Bitcoin esillä Messukeskuksessa

Bittiraha.fi osallistuu BitPayn ja Bitcoinkaupat.comin kanssa 25.-26. helmikuuta Helsingin Messukeskuksessa pidettävään E-Commerce 2015 -tapahtumaan. Keskiviikkona Suomen mitatuin mies Pekko Vehviläinen juontaa lavalla Bitcoin-keskustelua ja lavalla nähdään vilaus tulevaisuuteen, kun ihmisessä olevaan mikrosiruun siirretään rahaa.

Torstaina BitPayn Euroopan myyntijohtaja Walter Drieënhuizen kertoo Bitcoinin kansainvälisestä kehityksestä. Lisäksi olemme tavattavissa Bitcoinkaupat.comin ständillä koko tapahtuman ajan. Paikalle kannattaa tulla erityisesti silloin, jos bitcoin kiinnostaa maksutapana. Tarkemman aikataulun voi tsekata täältä. Sisäänpääsy on ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen.

Takavarikoituja bitcoineja taas kaupan Yhdysvalloissa

Silk Road -ratsian yhteydessä sivuston ylläpitäjältä takavarikoiduista bitcoineista ollaan jälleen myymässä osa. Viranomaiset huutokauppaavat 5.3. 50 000 bitcoinia 2000:n ja 3000:n erissä, aivan kuten edelliselläkin kerralla. Sen jälkeen heille jää vielä noin 44 000 bitcoinia, jotka todennäköisesti kaupataan samalla tyylillä muutaman kuukauden päästä.

Analyysi Mt. Goxin treidausboteista julkaistu

Tokiolainen WizSec on julkaissut raportin, jossa analysoidaan Mt. Goxissa ainakin vuonna 2013 toimineita botteja. Raportissa analysoidaan dataa kahdesta pörssissä toimineesta epäilyttävästä botista, jotka tulivat suureen tietoisuuteen viime vuoden toukokuussa julkaistun “Willy Reportin” ansiosta. WizSecin raportin mukaan botit ostivat n. 570 000 bitcoinia, minkä merkitystä Bitcoinin arvonnousuun ei voi olla huomioimatta. Raportissa analysoidaan mm. bottien aktiivisuuden ja Bitcoinin arvonmuutosten välistä yhteyttä ja bottien toiminnan ajoittumista, mikä antaa vihjeitä bottien operoijan selvittämiseksi.

1,1 miljoonan euron rahoitus lompakolle

Fyysisiä bitcoin-lompakoita valmistava Ledger on saanut n. 1,1 miljoonan euron siemenrahoituksen. Ranskalainen Ledger julkaisi ensimmäisen lompakkonsa viime vuoden lopulla. Ledger Wallet liitetään tietokoneeseen USB-portin kautta, mutta muistitikkua turvallisemmaksi sen käytön tekevät mm. mikrosiru ja 2 factor -koodit. Yritys aikoo tuoda markkinoille muitakin kuluttajatuotteita.

Ledger Walletteja on myynnissä myös kaupassamme, BTC Storessa

Dell laajentaa Bitcoin-maksumahdollisuuksia

Tietokonevalmistaja Dell alkoi hyväksymään bitcoineja jo viime vuonna, mutta vain yhdysvaltalaisilta asiakkailtaan. Hyvien kokemusten ja asiakkaiden kysynnän perusteella yhtiö laajentaa bitcoin-maksumahdollisuuden nyt myös Kanadaan ja Iso-Britanniaan.

Varastetut automaatit

Kaksi bitcoin-automaattia on varastettu Amsterdamissa. Varkaudet tulivat ilmi vastikään, mutta ne ovat tapahtuneet jo viime kuussa. Toisen automaatin omistajan mukaan asiasta ei haluttu pitää meteliä, jottei poliisitutkinta vaikeutuisi.

Automaattien bitcoineja varkaat eivät saaneet haltuunsa, joten ainoa saalis oli niiden sisältämät setelit. Automaateillakaan ei todennäköisesti tee mitään, sillä niiden sarjanumerot paljastavat oikeat omistajat.

Vermontin Bitcoin-automaatti joutui viranomaisten syyniin

Vermontin osavaltion ainoa bitcoin-automaatti on joutunut sulkemaan toimintansa viranomaisten uhkailujen vuoksi. Ylläpitäjät voivat joutua hankkimaan lisenssin toiminnan jatkamiseksi, sekä maksamaan sakkoja 85 000 dollarin edestä siltä ajalta, kun automaatti on ollut käytössä ilman kyseistä lisenssiä.

Ylläpitäjät eivät kuitenkaan katso, että heidän toimintansa vaatisi rahanvälityslisenssiä ja väittävät viranomaisten olevan tietämättömiä Bitcoiniin liittyvistä bisnesmalleista. Vermontin finanssikomissaari puolustaa kuitenkin päätöstä Coindeskin haastattelussa. Hän vetoaa rahapalveluita koskevaan lainsäädäntöön, joka pitää sisällään “rahallista arvoa todistavat digitaaliset tallenteet”, jollaiseksi hän laskee myös bitcoinin.

Bitcoin Foundationin vaalit jatkuvat

Bitcoin Foundationin hallitusvaalit eivät saaneet pätevää äänestystulosta viime viikolla, joten meneillään on toinen äänestyskierros. Neljästä jatkoon päässeestä valitaan kaksi uutta hallitusjäsentä. Koko säätiön lakkauttamista ajanut Cody Wilson ei päässyt mukaan toiselle kierrokselle.