Bitcoin kasvaa kuin bambupuu – Viikkokatsaus 4/2020

Mitä yhteistä on Bitcoinilla ja bambupuulla? Molemmat voivat kasvaa metrin mittoja päivässä ja toimivat sekä ravintona että kidutusvälineenä asetelmasta riippuen. Useimmat karhut eivät myöskään osaa arvostaa niitä. Bitcoin onkin vuoden ensimmäisen kuukauden aikana nauttinut melkoisesta härkäjuoksusta karhujen jäädessä jalkoihin nuolemaan haavojaan. Nähtäväksi jää, millaisia helmiä helmikuu tuo mukanaan.

Tällä viikolla käsittelemme erilaisia bitcoiniin liittyviä tilastoja. Yli puolet maailman bitcoineista vaikuttaa olevan hodlaajien käsissä, mikä enteilee vahvaa uskoa kurssinousuun. Olemme myös julkaisseet artikkelin bitcoinin tulevasta lohkopalkkion puoliintumisesta, joka tulee pienentämään bitcoinin jo valmiiksi niukkaa tarjontaa entisestään.

Muissa uutisissa muun muassa kasvaneet kryptokiristykset ja hyökkäykset pörssejä vastaan. Tuoreen raportin mukaan pimeä kryptokaupankäynti on myös tuplaantunut, mutta muodostaa edelleen vain murto-osan markkinoista. Lisäksi IT-jätti IBM on saanut patentin kehittää uutta itsetietoista kryptorahaa.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bamboo trees
Bitcoinin kasvu muistuttaa ajoittain eräitä bambulajeja.

Yli puolet maailman bitcoineista hodlaajien käsissä

Bitcoinien “hodlaaminen” elää vahvana. Yli puolet kaikista maailman bitcoineista ei ole liikkunut yli vuoteen. Tällä hetkellä maailmassa on noin 18,1 miljoonaa bitcoinia. 12,6 miljoonaa bitcoinia ovat pysyneet liikkumattomina yli vuoden.

“Hodl” on kryptopiireistä tuttu vitsi, joka tarkoittaa bitcoinien tai muiden kryptovaluuttojen säilyttämistä pitkiä aikoja. Hodlaajat uskovat, että bitcoinin kurssi tulee nousemaan vielä merkittävästi pidemmällä aikajänteellä.

Hodlaamisen viehätys perustuu bitcoinien rajattuun määrään. Bitcoineja ei tule koskaan olemaan enempää kuin 21 miljoonaa kappaletta.

Hodlaajat saattavat saada lähitulevaisuudessa hyvän palkkion kärsivällisyydestään, sillä uusien bitcoinien syntymistahti tulee puoliintumaan tämän vuoden huhtikuussa. Puoliintuminen laskee bitcoinien tarjontaa, mikä tulee luultavasti nostamaan bitcoinien kurssia nykyisestä.

Hodlaus on historiallisesti ollut kannattavaa.

Kryptopörsseihin kohdistui ennätysmäärä hyökkäyksiä

Vuonna 2019 kryptopörsseihin kohdistui enemmän onnistuneita hyökkäyksiä kuin koskaan aikaisemmin sen jälkeen, kun ensimmäiset bitcoin-pörssit avautuivat vuonna 2011, Chainalysiksen raportti kertoo. Pörsseihin kohdistui 11 merkittävää hyökkäystä, mikäli oli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2018.

Toisaalta hakkerit saivat haltuunsa yhteensä paljon vähemmän kuin vuonna 2018. Vuonna 2018 pörssien kärsimät vahingot olivat jopa 875,5 miljoonaa dollaria, siinä missä vuonna 2019 vain 282,6 miljoonaa.

Raportin mukaan pörssit ovat parantaneet turvallisuuttaan vuoden 2018 vakavien hakkerointitapausten myötä. Yhä useampi pörssi on esimerkiksi siirtänyt valtaosan varoistaan kylmälompakoille, jotka eivät ole yhteydessä Internetiin.

Samaan aikaan myös hakkerit ovat parantaneet menetelmiään. Hakkereiden hyökkäykset ovat muuttuneet hienostuneemmiksi ja monimutkaisemmiksi. Lisäksi esimerkiksi kryptomiksauspalvelujen käyttö on kasvanut.

Hakkerit ja kryptopörssit pakottavat toisiaan kehittymään samoin kuin pankit ja pankkirosvot.

Pimeä kryptokaupankäynti tuplaantui – mutta on edelleen vähäistä

Internetin piilopalvelimilla tapahtuvan kryptokaupankäynnin määrä kaksinkertaistui viime vuonna ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015, kertoo lohkoketjuanalyysiyritys Chainalysiksen tuorein Crypto Crime Report. Tästä huolimatta kryptojen käyttö pimeillä palveluilla on verrattain vähäistä.

Raportin mukaan dark web -kaupankäynti muodosti vuoden 2019 alussa noin 0,04% kaikista kryptotransaktioista. Vuoden lopussa sama lukema oli 0,08%.

Vaikka kryptokaupankäynti on vähäistä, näyttäisi kasvu kertovan ainakin piilopalveluiden resistanssista viranomaistoimintaa kohtaan. Chainalysiksen mukaan yhden kauppapaikan sulkemisesta seuraa yleensä, että markkinat sopeutuvat ja jokin toinen taho täyttää tyhjiön. Vuonna 2018 saatiin suljettua 8 pimeää kauppapaikkaa, mutta vuonna 2019 uusia avattiin saman verran.

Lisäksi raportti osoittaa, että jotkin kauppapaikat ovat ryhtyneet vielä kunnianhimoisemmiksi. Esimerkiksi Venäjän suurin laittomien tavaroiden kauppapaikka Hydra kertoi, että se aikoo julkaista oman kryptovaluuttansa, jolla sen on tarkoitus kerätä 146 miljoonaa dollaria laajentuakseen kansainväliseksi.

Pimeä kryptokaupankäynti on kasvanut, mutta muodostaa edelleen vain murto-osan markkinoista.

Kryptokiristykset kasvoivat taas

Yli puolet Yhdysvaltain julkisista ja yksityisistä organisaatioista joutuivat kiristysohjelmien uhriksi viime vuonna, kertoo kyberturvallisuusyritys Proofpointin julkaisema raportti.

Raporttia varten Proofpoint analysoi yli 9 miljoonaa sähköpostia ja haastatteli 600 alan johtajaa sekä 3 500 IT-alan työntekijää. Lisäksi Proofpoint ajoi yli 50 miljoonaa simuloitua sähköpostihyökkäystä.

Proofpointin mukaan 90% Yhdysvalloissa toimivista organisaatioista joutuivat pahantahtoisten sähköpostihyökkäysten kohteeksi. 50% organisaatioista taas kärsivät kiristysohjelmista, vaarantuneista tileistä tai valheellisista tiedoista.

Tyypillinen kiristysohjelma salaa uhrin tietokoneen, minkä jälkeen se vaatii uhria lähettämään tietyn määrän bitcoineja hyökkääjälle, jotta hän avaa uhrin tiedot.

Raportin mukaan hyökkääjälle ei ole kuitenkaan järkevää maksaa. Vain 69% maksaneista sai tietonsa takaisin. Ainakin 7% maksaneista joutui uusien kiristysten kohteeksi. 22% uhreista maksoivat, mutta eivät saaneet koskaan tietojaan takaisin.

Kryptokiristäjille ei kannata maksaa – periaatteen ja käytännönkin takia.

John McAfee haukkui bitcoinia epäonnistuneen vetonsa jälkeen

Kryptopiireissä omaan kummalliseen maineeseensa noussut antivirusmoguli John McAfee on jälleen kerran antanut tiukkoja kryptoaiheisia kannanottoja. Uusimmassa ulostulossaan McAfee haukkui Bitcoinin “aidoksi shitcoiniksi”.

“Shitcoin” on halventava nimitys, jota käytetään kryptopiireissä kuvaamaan sellaisia kryptokolikoita, jotka ovat turhia, huonoja tai tehty pelkästään rahastusmielessä. Yleensä nämä “shitcoinit” ovat suoria kopioita jostain aikaisemmasta kryptosta ja niiden kehittäjät ovat julkaisseet ne vain pikaisen rikastumisen toivossa.

McAfeen mukaan Bitcoin on muun muassa “vanha, könkkö ja epäturvallinen”. Hänen mukaansa lukuisat altcoinit, eli muut kryptovaluutat kuin Bitcoin, ovat todellinen tulevaisuus.

McAfeen mielipide on kääntynyt tiukasti aikaisemmasta. Mediapersoona ilmoitti aikaisemmin, että jos bitcoinin kurssi ei ole vuonna 2020 miljoona dollaria, hän syö peniksensä. Kun kävi selkeäksi, että kurssi ei nouse ehkä ihan noin korkealle, McAfee pyörsi lupauksensa.

“Ai olisin syönyt munani 12 kuukauden päästä? Se oli vain huijaus uusien käyttäjien saamiseksi. Ja se toimi,” McAfee kommentoi.

John McAfee päätti peniksensä sijaan syödä sanansa – ja haukkua bitcoinia.

IBM kehittää itsetietoista kryptorahaa

IT-jätti IBM:lle on myönnetty patentti uudenlaiselle “itsetietoiselle” kryptopoletille. Patentin mukaan uusi poletti eroaa perinteisistä lohkoketjukryptoista siten, että se pystyy tallettamaan myös kaikki siirrot, jotka tapahtuvat ilman verkkoyhteyttä.

IBM:n uusi poletti tallettaa kaikki sen käyttötiedot älypuhelimelle, tietokoneelle tai vastaavalle laitteelle. Kun laite yhdistetään takaisin Internetiin, poletti vaihtaa tiedot IBM:n oman alustan kanssa.

Yksi poletin pääasiallisista käyttötarkoituksista on helpottaa yksityisiä käyttäjiä, yrityksiä ja viranomaisia seuraamaan kryptovaluutoilla tehtäviä siirtoja. IBM:n mukaan järjestelmä lisää luottamusta ja käytettävyyttä, koska kuka tahansa voi varmistaa, että polettia ei ole käytetty laittomasti.

“Tällainen järjestelmä tarjoaisi huomattavan parannuksen taloudellisen datan käsittelyyn ,” IBM toteaa.

IBM:n patentti kertoo kryptoalan yleisestä suosiosta.

2 thoughts on “Bitcoin kasvaa kuin bambupuu – Viikkokatsaus 4/2020

    • Robin Nyberg says:

      Se riippuu pitkälti siitä, mihin olet sijoittanut ja miten. Luotettavassa palvelussa (kuten esim. Coinmotionissa) säilytetyt kryptovaluutat voi aina likvidoida takaisin euroiksi. Lopputulos voi markkinatilanteesta riippuen olla voitollinen tai tappiollinen. Historiallisesti pitkäaikaisempi säilytys on kasvattanut voiton potentiaalia, joten artikkelissakin mainittu hodlaus voi kannattaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *