Bitcoin kiinnostaa naisia kasvavissa määrin – Viikkokatsaus 50/2019

Se on taas vuoden loppu lähellä, luntakin osassa maata ja pukki jo valmiina pakkailemaan tavaroitaan. Bitcoin-maailmassa me keskitymme tänään muutamiin tutkimuksiin, jotka antavat meille mielenkiintoisia numeroita.

Nimittäin ainakin yhden tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että naiset ovat kasvavissa määrin kiinnostuneita Bitcoinista ja kryptovaluutoista. Muissa uutisissa käsittelemme muun muassa selvitystä Kiinassa olevasta louhintatehosta sekä asioiden Internetin yhteyttä lohkoketjuteknologiaan.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Lohkoketjulla näyttäisi viikkarin mukaan olevan tulevaisuutta myös oikeudellisena ratkaisijana.

Lähes puolet naispuolisista sijoittajista kiinnostuneita Bitcoinista

Bitcoin-rahasto Grayscale on julkaissut raportin, jonka mukaan jopa 43% Bitcoinista kiinnostuneista sijoittajista on naisia. Raportti haastaa uskomuksen, että Bitcoin on pääasiassa miesten harrastus ja antaa vihjeitä, että naiset ovat alkaneet kiinnostua ja käyttää kryptoja entistä enemmän. Raporttia varten Grayscale teetti kyselytutkimuksen 1 100 yhdysvaltalaiselle sijoittajalle.

Kyselytutkimuksen perusteella 56,2% naisista ja lähes sama määrä miehiä, 56,4%, näkevät mahdollisuuksia digivaluuttojen arvon merkittävälle kasvulle. 49,8% naisista ja 49,9% miehistä uskoo, että bitcoinien rajallinen määrä voi nostaa bitcoinin hintaa entistä korkeammalle. 47% naisista myös uskoo, että nyt on oikea aika ostaa bitcoineja, siinä missä vain 39% miehistä uskoo samaan.

Vaikka naisten kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan näyttäisi nousseen, ovat miehet edelleen enemmistönä kryptosijoittajien ja käyttäjien keskuudessa. Grayscalen raportin mukaan tämä saattaa johtua siitä, että naiset välttävät riskejä keskimäärin enemmän kuin miehet. Raportin mukaan 60 prosenttia naisista hakee sijoittamisella taloudellista turvaa, kun miehistä vain 48 prosentilla oli vastaava tavoite.

Naispuolisten sijoittajien kiinnostus Bitcoinia kohtaan näyttäisi olevan kasvussa.

Käytössä olevien Bitcoin-lompakoiden määrä ennätyskorkealla

Käytössä olevien Bitcoin-lompakoiden määrä on saavuttanut kaikkien aikojen huippunsa. Marraskuussa 2019 lompakoita, joissa oli jonkin verran bitcoineja, on yli 28 393 000 kappaletta.

Edellinen huippu saavutettiin tammikuussa 2018, jolloin käytössä olevia lompakoita oli lähes 10 000 kappaletta vähemmän. Tammikuun huippu myös saavutettiin merkittävän hintakuplan myötä, siinä missä nykyinen huippu on tapahtunut vakaammalla kasvulla.

Jokaisella Bitcoin-käyttäjällä voi olla käytössään lukuisia lompakoita, joten käytössä olevien lompakoiden määrästä ei voi tehdä suoraa johtopäätöstä Bitcoin-käyttäjien määrästä. Se antaa kuitenkin indikaatiota, että Bitcoinin käyttö olisi kasvamassa.

Käytössä olevien Bitcoin-lompakoiden määrä ei suoraan kerro Bitcoin-käyttäjien määrää, mutta on hyvä indikaattori.

Suurin osa IoT-yrityksistä haluaa käyttää lohkoketjua

Kansainvälisen tutkimusyritys Gartnerin tutkimuksen mukaan 75% esineiden Internet -teollisuuden yrityksistä käyttävät jo lohkoketjua tai aikovat ottaa sen käyttöön vuoteen 2020 mennessä. Gartnerin IT-teollisuusanalyytikko Avivah Litanin mukaan tutkimuksessa käsiteltiin yli 500 yritystä.

Litanin mukaan lohkoketjua käyttävistä IoT-alan yrityksistä 86% käyttää sekä IoT:tä että lohkoketjua eri projekteissa. 63% vastaajista kertoi, että turvallisuus on tärkeimpiä syitä yhdistää lohkoketju IoT-hankkeisiin. 56% puolestaan vastasi, että tärkein hyöty on liiketoiminnan tehostuminen.

Yleistyessään lohkoketjut voisivat parantaa esineiden Internetin turvallisuutta huomattavasti. Litan kuitenkin uskoo, että tähän voi mennä vielä 5-10 vuotta.

“Osassa lohkoketjun sovelluksista on skaalausongelmia, joita suurten laitemäärien yhdistäminen saattaisi aiheuttaa,” Litan sanoo.

Internet-of-Things yhdistää erilaisia laitteita toisiinsa Internetin avulla.

65% Bitcoin-louhinnasta kiinalaista

CoinShares Researchin tuoreen selvityksen mukaan noin 65% kaikesta Bitcoinin louhintatehosta tulee kiinalaisilta louhijoilta. Luku on korkeimmillaan ainakin kahteen vuoteen. Kiinalaisten louhintasuosiota selittää analyytikkojen mukaan etenkin halpa sähkön hinta.

“Kiina on suuri maa, jossa on paljon kehittymättömiä alueita, joissa on halpa hintataso ja paljon sähköä. Kuten kaikki tiedämme, sähkön ja laitteiston hinta ovat kaksi tärkeää tekijää, jotka vaikuttavat louhinnan hintaan. Tämän vuoksi louhintayritykset ja yksittäiset louhijatahot pystyttävät louhintakeskuksia Kiinan köyhille alueille,” kommentoi eräs louhintamarkkina-analyytikko.

Bitcoin-louhinnan keskittyneisyys Kiinaan voi teoriassa aiheuttaa uhkaa Bitcoin-verkolle. Mikäli kiinalaiset louhijat syystä tai toisesta lopettaisivat louhintansa, Bitcoin-verkon louhintatehosta putoaisi suuri enemmistö, mikä heikentäisi verkon turvallisuutta.

Toisaalta tämä vaara on varsin teoreettinen, sillä vaikka Bitcoin-verkon louhintateho laskisi huomattavasti, olisi verkossa silti valtavasti louhintatehoa ja se pysyisi käytännössä immuunina hyökkäyksille.

Bitcoin-louhintaa on kannattavinta tehdä siellä, missä työvoima ja energia on halpaa. (KUVA: Marko Ahtisaari)

Liettuan keskuspankki julkaisee oman keräilykrypton

Liettuan keskuspankki on julkaisemassa oman valtiollisen kryptokolikkonsa ensi vuoden ensimmäisellä puolikkaalla, kertoo Bloomberg. Kolikon ei ole tarkoitus olla varsinainen käytettävissä oleva kryptovaluutta, vaan pelkkä keräilypoletti.

Keskuspankki julkaisee digivaluuttansa juhlistaakseen Liettuan vuoden 1918 itsenäisyysjulistusta. Keskuspankin nettikauppa tulee myymään 24 000 kappaletta lohkoketjuun perustuvaa keräilypolettia. Poletteja ei laiteta viralliseen kieltoon, eivätkä ne ole virallista valuuttaa.

Pelkän juhlallisuuden lisäksi projektilla on syvempi merkitys Liettualle. Kryptopoletin ja lohkoketjun kehittäminen antaa keskuspankille kokemusta lohkoketjuteknologian kehittämisestä ja toimii testialustana tuleville finanssisektoria varten luoduille palveluille.

Liettuan kryptosta ei tule virallista maksuvälinettä, joten se ei riko EU-säännöksiä.

Kiinan AI-tuomioistuimet ovat ratkaisseet miljoonia älysopimuksia

Kiinan virallisen uutistoimisto Xinhuan mukaan Kiinan automatisoidut Internet-tuomioistuimet ovat ratkaisseet jo yli 3,1 miljoonaa älysopimuksiin liittyvää oikeustapausta. Tapauksia on käsitelty jo viime maaliskuusta asti.

Kiinan Internet-tuomioistuin pyörii kehittyneellä keinoälyllä sekä lohkoketjuteknologialla, johon voidaan ohjelmoida erilaisia älysopimuksia. Järjestelmän tarkoituksena on nopeuttaa ja tehostaa erilaisten oikeustapausten käsittelyä.

“Tällä hetkellä keinoäly toimii vain avustajana oikeuskäsittelyissä ja se korostaa tehokkuutta tarkkuuden sijasta. Ihmistuomari on aina viimeisenä vastuussa reilusta tuomiosta, mutta me olemme menossa kohti tulevaisuutta, jossa tuomari voi toimia kokonaan keinoälyllä,” Pekingin Internet-tuomioistuimen johtaja Zhang Wen kertoi huhtikuussa.

Lohkoketjulla toimiva oikeus on kehittynyt Kiinassa huimasti. Viime vuoden marraskuussa Kiinan korkein oikeus tuomitsi, että lohkoketjua voidaan käyttää autentikoimaan todistusaineistoa.

Automaattiset tuomioistuimet tulkitsemassa älysopimuksia saattaa olla tulevaisuutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *