Nordea saa rajoittaa laillisesti Bitcoinin käyttöä – Viikkokatsaus 49/2019

Tervetuloa jälleen viikkarin pariin. Vuosi on päässyt vierähtämään jo viimeiselle kuukaudelleen ja Suomi on vanhentunut taas vuodella, eikä Bitcoinin ja kryptovaluuttojen maailmassakaan ole ollut hiljaista. Bitcoinin kurssi on vetänyt taas epämääräisyyttä, mistä kertoo lisää tekninen analyytikkomme Toni Kosonen tuoreimmassa analyysissään.

Me taas täällä viikkarin puolella kerromme muista asioista. Ja sellaista asiaahan riittää, josta osa jopa suoraan meihin pienen ja piskuisen Suomen kansalaisiin vaikuttavaa. Nimittäin Nordea on nyt voittanut oikeudenkäynnin, jonka ansiosta se saa laillisesti rajoittaa työntekijöidensä Bitcoin-käyttöä. Samaan aikaan Ranskan keskuspankin johto on kertonut, että se aikoo laittaa digieuron tulille jo seuraavan vuoden alkupuolella.

Muissa uutisissa muun muassa Pohjois-Koreassa luennoinut ja sen myötä vangittu Ethereum-kehittäjä sekä Bitcoinin matka kirjaimellisesti kiertoradalle.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin on Internetin Talvisota, jossa taistellaan maan itsenäisyyden puolesta globaalin taloudellisen itsenäisyyden vuoksi.

Nordea saa rajoittaa työntekijöidensä bitcoin-käyttöä

Nordea on voittanut Tanskan oikeusistuimissa jutun, jossa käsiteltiin pankin oikeutta rajoittaa työntekijöidensä bitcoin-vaihdantaa. Nordea päätti taannoin kieltää kaikenlaisen bitcoineihin liittyvän vaihdannan ja sijoittamisen työntekijöiltään vedoten siihen, että Bitcoin on Nordean oman pankkitoiminnan kilpailija ja riskisijoitus.

Tapaus herätti voimakasta arvostelua tanskalaisissa AY-liikkeissä, jotka katsoivat sen rajoittavan yksilölle kuuluvia taloudellisia oikeuksia. Lopulta AY-liikkeet veivät asian Tanskan oikeuden ratkaistavaksi. Oikeus katsoi, että Nordea ei rikkonut työntekijöiden oikeuksia tai vapauksia kohtuuttomasti, vaan rajoittaminen oli sallittua.

Oikeustapaus saattaa vielä mennä jatkokäsittelyihin, eikä sillä ole vaikutusta Tanskan ulkopuolelle. Nordea kuitenkin rajoittaa bitcoinien omistamista työntekijöiltään myös Tanskan ulkopuolella, mukaan lukien Suomessa. Mikäli asia menee myös Suomessa oikeuteen, Suomen oikeuslaitos voi käyttää ratkaisunsa ohjaamiseen Tanskassa tapahtunutta oikeuskäsittelyä.

Tietysti kokonaan toinen asia on se, miten Nordean on mahdollista implementoida tällaista kieltoa. Pystyäkseen aidosti valvomaan työntekijöidensä krypto-omistuksia, tulisi pankin ryhtyä käyttämään raskaita lohkoketjuanalyysityökaluja sekä muita työntekijöidensä digitaalisen profiloinnin menetelmiä. Tämä puolestaan saattaisi herättää kokonaan uusia oikeudellisia kysymyksiä.

Nordea kokee Bitcoinin uhkana sen toiminnoille, minkä vuoksi se riskeerasi jopa oikeudenkäynnin.

Kaikki Android-käyttöliittymät alttiita hakkeroinnille

Norjalainen kyberturvallisuusyritys Promon on löytänyt kaikista Android-käyttöliittymän versioista vaarallisen heikkouden, joka antaa vihamieliselle hakkerille mahdollisuuden varastaa applikaatioiden käsittelemää luottamuksellista tietoa. Yritys paljasti tämän StrandHogg-nimisen heikkouden 2. päivä joulukuuta.

Kryptovaluuttakäyttäjille heikkous merkitsee sitä, että Android-pohjaisella käyttöjärjestelmällä pyörivien kryptolompakoiden tiedot saattavat olla myös hakkereiden käytettävissä. Pahimmassa tapauksessa tämä voi antaa hyökkääjille mahdollisuuden varastaa älypuhelinlompakolla säilytettyjä kryptovaluuttoja.

“Meillä on konkreettisia todisteita, että hyökkääjät käyttävät StrandHoggia varastaakseen luottamuksellisia tietoja. Tämän heikkouden potentiaaliset vaikutukset saattavat olla kokoluokaltaan ja vahingollisuudeltaan ennenkuulumattomia, koska suurin osa sovelluksista ovat alttiita heikkoudelle ja se koskee kaikkia Androidin versioita,” kertoi Promonin tekinen johtaja Tom Lysemose Hansen.

Promon paljasti heikkouden viime kesänä Googlelle. Google on poistanut kaikki vaaraantuneet sovellukset omasta sovelluskaupastaan. Promonin mukaan yritys ei ole kuitenkaan vieläkään korjannut itse heikkoutta Android-käyttöjärjestelmistä.

Vaikka Google on siivonnut saastutetut sovellukset pois sen kaupasta, itse heikkous näyttää vielä pysyvän käyttöliittymässä.

Ethereum-kehittäjä syytteeseen Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain viranomaiset pidättivät Ethereum-kehittäjä Virgil Griffithin hänen käytyään Pohjois-Koreassa puhumassa lohkoketjuteknologiasta. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Griffithin esitelmä rikkoi Pohjois-Korean vastaisia sanktioita, sillä se voidaan nähdä teknologian luovutuksena vihamieliselle valtiolle.

Griffithin puolustajien mukaan Griffith ei kertonut mitään sellaista, joka ei olisi jo julkista tietoa. Toisaalta Pohjois-Korean tiedetään osallistuneen valtiolliselta tasolta asti useisiin merkittäviin kryptovaluuttapörssejä koskeviin hakkerointitapauksiin.

Mikäli Griffithin katsotaan syyllistyneen rikokseen, häntä odottanee vuosien vankeustuomio.

Virgil Griffith itse pitää luentoa laillisena, koska ei paljastanut mitään uutta tietoa. (KUVA: Meng Weng Wong)

Digieuro saattaa tulla jo ensi vuoden alussa

Digitaalinen euro saattaa nähdä päivänvalon jo ensi vuonna. Ranskan keskuspankin johtaja François Villeroy de Galhau kertoi ranskalaiselle talousjulkaisu Les Echosille, että keskuspankki aikoo aloittaa digieuron testaamisen jo vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä.

Digieuro tulee ainakin ensimmäisessä pilottivaiheessa koskemaan lähinnä pankkeja ja muita finanssisektorin instituutioita. Yksityiset kuluttajat eivät pääse vielä kokeilemaan digieuroa.

Villeroyn mukaan digieuron tarkoituksena on parantaa ranskalaisten pankkien kykyä toimia muuttuvassa finanssimaailmassa sekä hyödyntää moderneja finanssiteknologian ratkaisuja. Lisäksi digieuro tulee parantamaan Ranskan ja muiden euromaiden asemaa esimerkiksi suhteessa mahdollisesti tulevaan Facebookin Libra-kryptovaluuttaan, jonka useat EU-poliitikot ja maat ovat jo nähneet taloudelliseksi uhaksi.

“Näen kysyntää ainakin yhdelle keskuspankkien digitaaliselle valuutalle,” kertoi Villeroy.

Villeroy uskoo, että digieuro suojaa euroaluetta Libran kaltaisilta uhilta. (KUVA: Jacques Delors Institute)

Ethereum kovahaarukoi itsensä uuteen versioon onnistuneesti

Maailman toiseksi suosituimman lohkoketjusovelluksen, Ethereumin, tuore hard fork -päivitys on suoritettu onnistuneesti. Istanbul-niminen päivitys muun muassa parantaa Ethereumin resistanssia palvelunestohyökkäyksiä vastaan sekä kohtuullistaa Ethereum-verkossa tapahtuvien siirtojen hintoja.

Hard fork -tarkoittaa päivitystä, joka muuttaa koodia niin merkittävästi, että päivityksen jälkeiset versiot eivät ole enää yhteensopivia päivitystä edeltäneiden versioiden kanssa. Tällä tavalla se eroaa ns. soft fork -päivityksestä, jossa päivitykset ovat niin pieniä, että ne eivät suoraan tee eri versioita yhteensopimattomiksi toistensa kanssa.

Istanbul on Ethereumin kolmas tänä vuonna tehty merkittävä päivitys. Tulevaisuudessa Ethereumiin on tulossa vielä radikaalimpia muutoksia, sillä lohkoketjun on tarkoitus siirtyä nykyisestä proof-of-work-varmennuksesta proof-of-stake-varmennukseen vuoden 2021 kieppeillä.

Istanbul on nimetty aikaisempien päivitysten mukaan suurten pääkaupunkien mukaan. (KUVA: Georges Jansoone)

Avaruuteen on lähetetty fyysinen Bitcoin-lompakko

Kansainväliselle avaruusasemalle on lähetetty ensimmäistä kertaa Bitcoin-lompakkoteknologiaa. SpaceChain-yritys lähetti varastotoimituksen yhteydessä asemalle fyysisen Bitcoin-lompakon, kertoo 6. joulukuuta julkaistu lehdistötiedote.

Euroopan avaruusjärjestö ESA on rahoittanut SpaceChainin projektia 60 000 euron apurahalla. SpaceChainin tarkoituksena on testata uudenlaista multisig-teknologiaa, jossa yksi tarvittavista signatuureista lähetetään satelliitissa olevan lohkoketjusolmun kautta.

“Tämä teknologia koskee nimenomaisesti Bitcoinia. Seuraavan 18 kuukauden kuluessa aiomme kuitenkin suorittaa muitakin lähetyksiä, joiden avulla laajennamme hanketta koskemaan myös muita lohkoketjuja. Kansainvälisellä avaruusasemalla testattava teknologia tulee olemaan käytettävissä esimerkiksi kryptopörsseille, lompakkovalmistajille sekä kryptojen hallintapalveluille, jotka hyötyvät lisävarmuudesta,” kertoo SpaceChain.

ISS on ollut jo vuosia alusta monille tieteellisille ja teknologisille kokeille.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

1 thoughts on “Nordea saa rajoittaa laillisesti Bitcoinin käyttöä – Viikkokatsaus 49/2019

  1. Markku Kataja says:

    “Digieuro saattaa tulla jo ensi vuoden alussa”

    Kuinka digitaalinen euro eroaa digieurosta? Ykkösiä ja nollia yhtä kaikki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *