Bitcoin oli vuosikymmenen paras sijoitus – Viikkokatsaus 51/2019

Hyvää joulun aikaa ja taikaa, arvon bittiväki! Se on sitten vuoden ja koko vuosikymmenen toiseksi viimeisen viikkokatsauksen paikka. Bitcoin onkin tuoreen tutkimuksen mukaan ansainnut ykkössijan 2010-luvun ylivoimaisesti parhaimpana sijoituksena. Mikäli kehitys jatkuu, voi 2020-luku tuoda mukanaan vielä suurempaa kasvua ja valtavirtaistumista.

Vaikka bitcoinin hinta onkin laskenut noin puoleen alkukesän luvuista, on se samalla noin tuplasti korkeammalla kuin vuoden 2018 lopussa. Kurssikäänteistä ja markkinamyllerryksistä voit lukea tarkemmin Toni Kososen tuoreesta teknisestä analyysista.

Viikon muissa uutisissa meillä on muun muassa lohkoketju taistelussa ihmiskauppaa vastaan sekä Kaakkois-Aasian kasvava kryptokiinnostus. Lisäksi uutta tietoa Kiinan digivaluutasta ja John McAfeen lähestyvä kohtalonpäivä.

Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Bittiraha toivottaa hyvää joulua!

Bitcoin oli vuosikymmenen paras sijoitus

CNN:n tuoreen tutkimuksen mukaan Bitcoin oli 2010-luvun ylivoimaisesti paras sijoitus. Vuosikymmenen alussa Bitcoiniin sijoitettu $1 dollari olisi nyt arvoltaan $90 000 dollaria.

Tämä tarkoittaa noin 90 000-kertaista eli 9 miljoonan prosentin tuottoa. Hieman yli $10 dollarin sijoituksesta olisi siis tässä ajassa ehtinyt kasvaa miljoona dollaria.

Laskelmissa on huomioitu Bitcoinin tämänhetkinen noin $7000 dollarin kurssi. Vaikka luku jääkin kauas vuoden 2017 lopun lähes $20 000 dollarin huipusta, on se kuitenkin mittaluokkia alkuaikoja korkeammalla. Vuosikymmenen alussa yhden bitcoinin hinta oli vain joitain sentin murto-osia.

Pelkästään tänä vuonna Bitcoinin kurssi on noussut yli 90%. Markkinoiden heilahteluista ja kovista korjausliikkeistä huolimatta kryptovaluutat ovat edelleen vuoden 2019 parhaiten menestynyt omaisuusluokka. Asiantuntijat arvioivat myös kasvun jatkuvan voimakkaana ensi vuosikymmenenä.

Bitcoin oli vuosikymmenen paras sijoitus.

Vietnamissa naiset omistavat miehiä enemmän kryptoja

Edellisellä viikolla uutisoimme naisten kasvaneesta kiinnostuksesta kryptovaluuttoihin. Nyt tämä Grayscalen tutkimus USA:ssa on saanut kaikua Aasiasta, jossa naiset ovat paikoin jopa miehiä kiinnostuneempia kryptovaluutoista – ja myös omistavat niitä enemmän.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on julkaissut raportin, joka kartoittaa Kaakkois-Aasian maiden kuluttajien suhtautumista kryptovaluuttoihin. Kyselyyn vastasi yli 1000 täysi-ikäistä ihmistä Malesiasta, Filippiineiltä ja Vietnamista.

Jokseenkin yllättävänä tuloksena Vietnamissa naiset omistivat miehiä todennäköisemmin kryptovaluuttoja. Vietnamilaisista naisista jopa 38% vastasi omistavansa kryptoja, kun miesten vastaava luku oli 32%. Malesiassa ja Filippiineillä naiset puolestaan omistivat suhteessa lähes yhtä paljon kryptoja kuin miehet vain muutaman prosenttiyksikön erotuksella.

Vietnamilaiset naiset tuntuvat hallitsevan kryptohommat jopa miehiä paremmin.

Lohkoketju auttaa ihmiskaupan uhreja

Lohkoketjualan johtava turvallisuusyritys CipherTrace on aloittanut yhteistyön ihmiskaupan vastaisen tiedustelujärjestö ATII:n kanssa. Tarkoituksena on käyttää lohkoketjuanalyysia ja rahaliikenteen jäljittämistä ihmiskaupan vastaiseen taisteluun.

CipherTracen taloustutkimusten johtaja ja entinen USA:n tiedustelupalvelun työntekijä Pamela Clegg tulee toimimaan ATII:n neuvonantajalautakunnassa. Clegg tarjoaa järjestölle osaamistaan ja auttaa tarvittaessa tutkimuksissa.

“Rahaliikenteen seuraaminen on tehokkain tapa taistella tätä globaalia rikollisuutta vastaan. Juuri tätä CipherTrace tekee yhteistyössä ATII:n kanssa,” Clegg toteaa.

Vaikka suurin osa kryptovaluuttojen käytöstä on laillista, on niiden pitkään tiedetty olevan myös rikollisten käytössä. Samalla kuitenkin avoin lohkoketju mahdollistaa rahaliikenteen jäljittämisen, mikä tekee kryptovaluutoista erityisen huonoja rikolliseen tarkoitusperiin.

Aiemmin tänä vuonna laaja lasten hyväksikäyttörinki jäi kiinni juuri lohkoketjuanalyysin ansiosta. Lohkoketju ei siis auta rikollisia, vaan auttaa saamaan rikollisia kiinni.

Lohkoketju auttaa pelastamaan ihmiskaupan uhreja.

Bitcoinin HODLaus huipussaan

Delphi Digitalin julkaiseman tuoreen raportin mukaan noin 59% kaikista olemassaolevista bitcoineista ovat olleet HODLaajien käsissä viimeisen vuoden ajan. HODL on vitsikäs versio englannin sanasta hold ja viittaa bitcoinien säilyttämiseen ilman niiden myymistä tai käyttöä.

Yli 2 vuotta säilytettyjen bitcoinien määrä on myös nousussa ja lähentelee 40 prosenttia. Lohkoketjudatan perusteella vuoden 2017 lopussa ostettiin $1,6 miljardin dollarin edestä bitcoineja, joita ei sittemmin ole liikutettu. Tämä viittaa siihen, että lukuisat sijoittajat uskovat kärsivällisesti bitcoinin vielä saavuttavan uusia huippuja yli $20 000 dollarin.

Vastaavasti yli 5 vuotta säilytettyjen bitcoinien määrä on myös noussut lähelle 20 prosenttia. Tässä ryhmässä kuten muissakin on kuitenkin mahdotonta arvioida, miten suuri osuus bitcoineja on lukossa kadonneiden salasanojen takana. Joka tapauksessa näyttää siltä, että sekä tarkoituksellinen että pakollinen HODLaaminen on kaikkien aikojen huipussaan.

Valtava määrä bitcoineja vaikuttaa olevan joko vahvoissa käsissä tai hukattuina.

Uutta tietoa Kiinan digivaluutasta

Kiinan valtiollisesta digivaluuttahankkeesta on tihkunut uutta tietoa. Kiinan keskuspankin digivaluutan tutkimusosaston johtaja Changchun Mu puhui asiasta Pekingissä järjestetyssä vuosittaisessa talousfoorumissa.

Mun mukaan digitaalinen yuan tulee erottumaan muista digivaluutoista. Toisin kuin esimerkiksi Facebookin Libra, Kiinan digivaluuttaa ei tulla sitomaan muihin fiat-valuuttoihin arvon takaamiseksi. On toistaiseksi epäselvää, aikooko Kiinan keskuspankki käyttää muita keinoja sitoakseen digivaluutan arvon perinteiseen valtiolliseen valuuttaan.

“Valuuttaa ei käytetä spekulaatioon, vaan kuluttamiseen. Sillä ei ole bitcoin-spekulaation piirteitä eikä se tarvitse muita valuuttakoreja tukemaan arvoaan,” Mu totesi talousfoorumissa.

Kiinan digivaluutasta on vuosien varrella liikkunut ristiriitaisia huhuja ja projektin on välillä jopa arveltu joutuneen jäädytetyksi. Uusimpien tietojen mukaan digivaluutta saatetaan kuitenkin julkaista kansalaisten käyttöön piankin.

Kiinan keskuspankin mukaan digivaluutta saatetaan julkaista jo lähitulevaisuudessa.

John McAfee hävinnee Bitcoin-vetonsa

Tietoturvajätti McAfeen perustajan John McAfeen veikkaus Bitcoinin hinnasta vuonna 2020 näyttäisi tässä vaiheessa jäävän kauas tavoitteestaan. Vuoden 2017 härkärallin aikana McAfee löi vetoa, että Bitcoin saavuttaisi miljoonan dollarin rajapyykin vuoden 2020 loppuun mennessä.

Vedon tehostamiseksi McAfee lupasi syödä omat sukuelimensä suorassa televisiolähetyksessä, mikäli hänen ennustuksensa jää toteutumatta. Nyt tämä kohtalonpäivä lähestyy uhkaavasti ja on vain vuoden päässä.

McAfeen uhkarohkean vedon jälkeen Bitcoinin hinta onkin kääntynyt päinvastaiseen suuntaan ja laskenut usealla tuhannella dollarilla. Tällä hetkellä Bitcoinin hinta on vain 0,7% miljoonasta dollarista, eli hinnan pitäisi nousta 14 200% vuoden aikana ennustuksen toteutumiseksi.

Jää nähtäväksi, toteuttaako McAfee lopulta lupauksensa. Mikäli Bitcoinin nousu miljoonaan jää vajaaksi seuraavan vuoden aikana, joutunee mies joko syömään sanansa tai sukuelimensä.

John McAfee on myös enemmän tai vähemmän vakavasti ehdokkaana USA:n vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

5 thoughts on “Bitcoin oli vuosikymmenen paras sijoitus – Viikkokatsaus 51/2019

  1. Erkkikoivunen says:

    Jos 1 dollari kasvaa 90000dollariin niin se ei ole vain 90000% se on 9000000% ” tämä tarkoittaa 90000 prosentin tuottoa”

  2. Voltaire says:

    “Mikäli kehitys jatkuu, voi 2020-luku tuoda mukanaan vielä suurempaa kasvua ja valtavirtaistumista.”

    No ei voi, siis ainakaan jos kasvulla tarkoitetaan (kuten yleensä) suhteellista kasvua, ts n-kertaistumista. Artikkelin mukaan bitcoinin kurssi on 2010-luvulla 90 000 – kertaistunut. (Mikä muuten ei tarkoita 90 000 prosenttia vaan vielä enemmän). Jos bitcoin “kasvaisi vielä suuremmin”, siis vaikkapa 100 000 – kertaistuisi vielä tästä nykyisestä n 7000 dollarista, olisi yhden bitcoinin arvo siis noin 0.7 miljardia. Jolloin kaikkien runsaan 18 miljoonan bitcoinin yhteenlaskettu arvo olisi yli 10^16 dollaria. Mikä siis on karkeasti noin sata kertaa enemmän kuin koko maailman yhteenlaskettu BKT (tai koko maailman yhteenlaskettu sijoitusvarallisuus).

    Toki bitcoinilla on vielä kasvupotentiaalia (ehkä kertaluokan tai pari, mikä sekin olisi siis aivan huikea tuotto), eikä se mitenkään välttämättä ole huono sijoitus nytkään. Mutta on aivan itsestään selvän ilmeistä, että suurin prosentuaalinen kasvu on väistämättä takana päin. Päinvastaisen väittäminen ei anna kovin vakuuttavaa ja asiantuntevaa kuvaa tästä sivustosta (kuten ei myöskään alkeellisten prosenttilaskujen mokaaminen). Vaikka uusi vuosi on tulossa niin skarpatkaa nyt vähän, jooko!

    • Robin Nyberg says:

      Artikkelia korjattu, kyseessä siis 90 000-kertainen eli 9 miljoonan prosentin tuotto.

      Kasvulla ja valtavirtaistumisella ei viitata pelkästään siihen, miten paljon bitcoinin hinta itsessään voi kasvaa. Huomioitavaa on se, että maailman väestöstä edelleen hyvin pieni osuus käyttää bitcoinia, ja tässä suhteessa kasvupotentiaalia on enemmän kuin moninkertaisesti.

      • Voltaire says:

        Hei Robin, kiitos täsmennyksestä. Absoluuttisen käyttäjämäärän suhteen (kuten absoluuttisen hinnankin suhteen) kasvupotentiaalia on tottakai vielä paljon. Suhteellisen kasvun näkökulmasta tarkasteltuna käyttäjämäärässä pätee kuitenkin sama lainalaisuus kuin hinnan suhteen: käyttäjämäärä on kasvanut bitcoinin perustajasta (1 henkilö) kymmeniin miljooniin ihmisiin; uutta kymmenmiljoonakertaistumista ei voi tapahtua koska maailmassa ei ole kuin miljardeja ihmisiä (10 miljoonaa x 10 miljoonaa olisi sata tuhatta miljardia) . Suurin mahdollinen käyttäjämäärän kasvu lienee jossain 100x ja 1000x välillä (jälkimmäinen vastaisi sitä että jokainen maailman asukas käyttäisi bitcoinia – epätodennäköisen tuntuista muttei täysin mahdotonta). Eli juu moninkertaisesti mutta selkeästi vähemmän kuin 2010-luvulla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *