Bitcoin lentää paremmin kuin Sputnik – Viikkokatsaus 40/2019

Tällä viikolla tuli kuluneeksi 62 vuotta siitä, kun ihminen ensimmäisen kerran lähetti maapallon ulkopuolelle tavaraa Sputnik-satelliitin muodossa ja aloitti avaruusaikakauden. Noista ajoista ollaankin kehitytty aika paljon – ja Bitcoin on yksi tämän kasvavan kehityksen kulminaatio.

Vaikka Bitcoin onkin suhteellisen nuori keksintö, on se jo osoittanut itsensä Neuvostoliiton alumiinipalloa kestävämmäksi. Siinä missä Sputnik putosi ja paloi poroksi kolmen kuukauden jälkeen, on Bitcoin kurssiheilahteluista huolimatta kestänyt ja kasvanut kohta kolmella vuosikymmenellä. Tänä syksynä Bitcoin on sukeltanut hieman alemmas yläilmakehään haukkaamaan happea, mutta pian tankeissa riittänee taas polttoainetta uusia avaruusmatkoja varten.

Tässä viikkokatsauksessa emme kuitenkaan uppoudu syvemmin kylmän sodan nostalgiaan emmekä myöskään Bitcoinin kurssiin, vaan annamme analyytikkomme Toni Kososen hoitaa jälkimmäisen. Sen sijaan tarjolla on kaikkea muuta kiinnostavaa, kuten musiikin suojelua lohkoketjulla ja Ikean digirahakokeilu. Lisäksi Facebookin Libra on kohdannut lisää vastatuulta ja menettänyt merkittäviä tukijoita.

Viime viikon katsauksen löydät täältä.

Kryptovaluutat aiheena Ylen ohjelmassa

Ylen Mikä maksaa?-ohjelman vieraina kävivät viime viikolla kryptovaluutta-asiantuntijat Mikko Alasaarela sekä Juha Viitala. Juho-Pekka Rantalan juontaman ohjelman jakso Kryptovaluuttojen ABC on kuunneltavissa täällä.

 Ohjelmassa keskusteltiin kryptovaluuttojen päämäärästä ja tehtävästä maailmantaloudessa sekä niiden mahdollisuuksista olla turvallisia ja hyödyllisiä maksuvälineitä.

“Älyrahat, kuten Bitcoin, mahdollistavat asioita, joita ei aiemmin ollut olemassa,” toteaa kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n puheenjohtajana toimiva Alasaarela.

Yleistyneellä älyraha-termillä viitataan ohjelmoitavaan rahaan, eli kryptovaluuttoihin ja erityisesti Bitcoiniin. Termiä on pidetty helpommin lähestyttävänä ja ymmärrettävänä vaihtoehtona kryptovaluuttojen perusteiden valtavirtaistamiseen.

Älyraha
Älyrahalla on potentiaali järkevöittää maailmantaloutta.

Facebookin Libran tukijat kaikkoamassa

Useat Facebookin kryptovaluuttaprojekti Libran tukijat ovat ryhtyneet epäröimään tukensa vetämistä pois, kertovat talousjulkaisu Bloombergin lähteet. Lähteiden mukaan Visa, Mastercard ja Stripe ovat epävarmoja, allekirjoittaisivatko ne lainkaan muodollisesti liittoaan Libraan. PayPal puolestaan on jo virallisesti vetäytynyt projektista.

Bloombergin mukaan näiden maksunvälittäjäjättien pomot katsovat, että Facebook ylihypetti sitä, miten pitkälle poliitikot ja muut päättäjät olisivat myötämielisiä Libraa kohtaan. Maksuyritykset ovat myös huolissaan siitä, millä tavoin Facebook on kohdellut käyttäjiensä yksityistietoja.

Libra-kryptovaluuttaa kehittävä The Libra Association on pyytänyt yhdistyksen perustajajäseniä varmistamaan tukensa kryptovaluutalle myöhemmin tässä kuussa. Yritykset ovat aikaisemmin ilmoittaneet ainoastaan ei-sitovasti tahtonsa tutkia Libra-krypton mahdollisuuksia.

Facebook Libra
Facebookin Libra on kohdannut vastatuulta ja nyt purjeisiin on puhaltanut lisää reikiä.

Salamaverkon bugi korjattu

Bitcoinin Salamaverkossa piillyt vaarallinen bugi on korjattu. Bugi olisi ainakin teoriassa antanut mahdollisuuden hyökkääjille varastaa Salamaverkossa liikkuvia bitcoineja.

“Hyökkääjä olisi voinut avata Salamaverkko-kanavan toiselle käyttäjälle, mutta joko jättää maksamatta tai olla maksamatta koko siirtoa,” Bitcoin-kehittäjä Rusty Russell kertoi.

Salamaverkko on Bitcoinin päälle rakennettu toisen kerroksen maksujärjestelmä, joka nostaa Bitcoinin siirtonopeudet kertaluokkia nykyisestä. Verkko on vielä kehitysvaiheessa, eikä tällaisten bugien löytyminen sinällään ollut yllättävää. Kaikkiin merkittävimpiin Salamaverkkoa käyttäviin sovelluksiin onkin julkaistu päivitys. Aiempi bugi ei vaikuta mitenkään Bitcoinin omaan verkkoon.

Salamaverkon käyttö saavutti viime viikon aikana myös uuden kaikkien aikojen ennätyksen, kun verkon pyöritykseen osallistui ensimmäistä kertaa yli 10 000 nodea.

Lightning Network
Salamaverkko voi sähköistää Bitcoinin uusiin sfääreihin.

Musiikkia suojellaan lohkoketjulla

Grammy-palkittu artisti Imogen Heap on kertonut aikovansa kehittää lohkoketjuun perustuvan järjestelmän suojelemaan musiikintekijöiden oikeuksia. Heap kertoi suunnitelmistaan Helsingin MyData-konferenssissa.

Mycelia-nimisen hankkeen tarkoituksena on tallentaa kappaleiden tekijänoikeustiedot ja sopimukset lohkoketjuun, josta kaikki voisivat käydä katsomassa niitä. Spotify, YouTube ja muut vastaavat suoratoistopalvelut voisivat käyttää lohkoketjuun tallennettua muuttumatonta tietoa varmistamaan, että kappaleita käytetään samoilla ehdoilla eri palveluissa.

“Musiikintekijöiden ei tarvitsisi enää kirjoittaa samoja asioita sataan kertaan eri paikkoihin. Kun tieto olisi päivitetty Creative passportiin, se olisi kaikkien saatavilla, käytettävissä ja varmasti oikein,” Heap kertoi.

Mycel-projekti on saanut myös Suomesta tukea. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra myönsi projektille 100 000 euron rahoituksen.

“Sitra on ainoa taho, joka on rahoittanut meitä. Kaikki muu on mennyt omasta taskustani. Se on iso asia meille ja antaa uskoa tälle hankkeelle”, Heap kiitteli.

Imogen Heap
Imogen Heap haluaa suojella musiikkia lohkoketjulla. (KUVA: Lee Jordan)

Ethereumin siirtokulut ylittivät Bitcoinin

Tuoreiden Coinmetricsin tilastojen mukaan Bitcoinin siirtokulut, jotka yleensä ovat kryptovaluuttojen korkeimpia, ovat jääneet toiseksi Ethereumille. Yhdeksi syyksi on arveltu Tetherin lisääntynyttä käyttöä.

Bitcoin on suurimpana kryptovaluuttana dominoinut markkinoita sekä hintansa että siirtokulujensa osalta. Viime viikkojen aikana Ethereumin keskimääräiset siirtokulut ovat kuitenkin ylittäneet Bitcoinin. Ensimmäinen ylitys tapahtui syyskuun 21. päivä, jolloin keskimääräisen Bitcoin-transaktion kulu oli noin 39 dollarisenttiä. 

Bitcoinin kaupankäyntivolyymit ovat myös tippuneet kesäkuun kurssilaskun jälkeen. Analyytikot uskovat kuitenkin tilanteen jäävän väliaikaiseksi ja Bitcoinin siirtokulujen aikanaan palaavan korkeammille tasoille.

Coinmetrics kaavio
Ethereumin siirtokulut ylittivät ensimmäistä kertaa Bitcoinin.

Ikea kokeili digirahaa

Islannin Ikea on ollut mukana yhdessä maailman ensimmäisistä älysopimuksia ja lisensioitua digirahaa käyttävistä kokeiluista. Ethereumin avulla toteutetussa kaupallisessa transaktiossa digirahaa käytettiin maksamaan paikallisen jälleenmyyjän Nordic Storen tilaus Ikealta.

Toimitusketjun hallinnointiin keskittyvä yritys Tradeshift tarjosi alustan transaktiolle, jossa käytettiin Moneriumin ohjelmoitavaa digitaalista rahaa, kertoo yrityksen tiedote. Nordic Store osti tavaroita Ikealta ja maksoi laskun käyttäen Moneriumin poletiksi muutettua versiota Islannin kruunusta.

Moneriumin ja Tradeshiftin mukaan toteutunut transaktio osoittaa, että valtion sääntelemä ohjelmoitava digiraha on valmis valtavirran markkinoille.

“Ohjelmoitava taloudellinen toimitusketju, jossa kaupankäyntikumppanit voivat jakaa informaatiota ja rahaa älysopimusten avulla, tulee mullistamaan toimittajien ja asiakkaiden kanssakäyntiä,” totesi Islannin Ikean talousjohtaja Stefan Arnason.

Ikea
Huonekalujätti Ikea näkee potentiaalia digirahassa ja älysopimuksissa.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *