Lyhyen tähtäimen heittelystä huolimatta Bitcoin-adaptaatio on kasvussa – Viikkokatsaus 39/2019

Earth Lightning

Bitcoinin kurssi lähti eilen roimaan tipahdukseen ja pääsi pitkästä aikaa alle 9 000 dollarin. Tarkkasilmäiselle kryptohaukalle tämä tarkoittaa halpoja kolikoita. Mikäli historia, fundamentit ja ensi vuonna tapahtuva puoliintuminen antavat minkäänlaista osviittaa tulevasta, lähtee kurssi vielä todennäköisesti tämän vuoden aikana jonkinlaiseen nousuun.

Tässä viikkokatsauksessa emme kuitenkaan keskity siihen, sillä bitcoinin hinnan heilahtelu on jotain niin dynaamista ja nopeaa, että parhaiten sitä voi seurata katselemalla kurssikäppyröitä – ei lukemalla uutisia.

Täällä viikkarin puolella luommekin tänään katsauksen useampiin Bitcoinia ja kryptovaluuttoja koskeviin tutkimuksiin sekä merkkeihin kasvaneesta adaptaatiosta ja käytöstä. Vaikka kurssi heilahteleekin lyhyellä tähtäimellä, pitkässä juoksussa (anglismi oli tarkoituksellinen) kryptojen käyttö ja arvo ovat vain kasvaneet.

Viime viikon katsauksen näet tämän linkin takaa.

Vaikka bitcoinin kurssi tippuikin rajusti, tulevaisuuden tapahtumat – kuten lohkopalkkioiden puoliintuminen – antavat osviittaa tulevaisuuden korkeammista hinnoista.

Suurin osa nuorista tuntee Bitcoinin

Bitcoinin tunnettuus etenkin nuorten keskuudessa alkaa olla lähes valtavirtatasoa, kertovat pari uutta kyselytutkimusta. Tutkimustuloksien perusteella näyttäisi siltä, että hyväksyvä asenne Bitcoinia ja kryptovaluuttoja kohtaan on kasvanut lähes eksponentaalisesti.

Bitcoin-kauppapaikka Paxful teetti kyselytutkimuksen niin sanotuille “milleniaaleille” (eli 22-42-vuotiaille) sekä “Z-sukupolvelle” (eli 18-21-vuotiaille). Kyselytutkimuksessa kartoitettiin näiden ikäluokkien tietämystä ja asenteita kryptovaluuttoja kohtaan.

Kyselytutkimuksen mukaan suurin osa sekä milleniaaleista että Z-sukupolvesta tuntevat Bitcoinin ja merkittävimmät kryptovaluutat. 98,4 prosenttia vastaajista kertoivat tietävänsä Bitcoinin. 77,4 prosenttia puolestaan kertoivat tietävänsä Ethereumista. 71,6 prosenttia taaas sanoivat tuntevansa Litecoinin. Huonoiten pärjäsi Ripple, jonka tiesi vain 47,6 prosenttia vastaajista.

Toinen asiaan käsittelevä tuore tutkimus oli brittiläisen lakitoimisto Michelmoresin teettämä kyselytutkimus, jossa kartoitettiin milleniaalien sijoituksia. Tutkimuksen perusteella joka viidennes milleniaali on sijoittanut kryptovaluuttoihin. Verrannollisesti 35% olivat sijoittaneet osakkeisiin ja/tai eläkerahastoihin.

Nuoret aikuiset tuntevat kryptovaluutat ja ajavat kryptoadaptaatiota.

Bitcoin-automaattien määrä kasvanut kolmessa vuodessa yli 500%

Bitcoin-automaattien määrä on kasvanut edellisen kolmen vuoden aikana lähes 500%, kertoo Bitcoin-automaatteja kartoittava sivusto Coin ATM Radar. Maailmanlaajuisesti Bitcoin-automaattien määrä on jo ainakin 5 588. Todellinen määrä on vielä suurempi, sillä Coin ATM Radar ei listaa kaikkia Bitcoin-automaatteja.

Bitcoin-automaatteja on ainakin 74 eri valtiossa ja automaattioperaattoreita on yli 551. Suurin osa Bitcoin-automaateista sijaitsee Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa on ainakin 3 678 automaattia, mikä on noin 62,3% kaikista Bitcoin-automaateista.

Myös uusien Bitcoin-automaattien asennustahti on kasvanut. Tällä hetkellä uusia Bitcoin-automaatteja asennetaan keskimäärin 5,3 kappaletta päivittäin.

Suomessa Bitcoin-automaatteja on hiukan yli tusina. Suurin Bitcoin-automaattien tarjoaja Suomessa on Bittiraha.fi:n ylläpitäjä Prasos Oy, joka pitää maan kattavinta Bittimaatti-verkostoa. Bittimaatti-verkostossa on nykyään jo 10 automaattia ja sijainteja uusille automaateille etsitään jatkuvasti.

Prasosin Bittimaatit muodostavat Suomen suurimman BTC-automaattiverkoston.

Salamaverkko on turvallinen, kertoo tuore tutkimus

Edinburghin yliopiston tutkijat Aggelos Kiayias ja Orfeas Litos ovat suorittaneet ensimmäisen muodollisen Bitcoinin Salamaverkon turvallisuutta koskevan testin. Tutkijat testasivat matemaattisesti, kuinka turvallinen Salamaverkko on.

“Tutkimuksessamme selvitettiin tarkalleen, miten järjestelmän turvallisuustekijät riippuvat sen taustalla toimivasta lohkoketjusta,” asiaa koskeva tutkimuspaperi kertoo.

Salamaverkko on Bitcoinin päälle rakennettu skaalausratkaisu, jonka avulla Bitcoinin siirtomäärät ja nopeudet voidaan nostaa jopa tuhansia kertoja nykyistä suuremmiksi. Salamaverkko myös lisää siirtojen yksityisyyttä ja vähentää siirtokustannuksia lähes nollaan.

Tutkijoiden mukaan Salamaverkko ja sen taustalla toimiva kryptografia on erittäin turvallista. Tutkimusraportti kuitenkin huomauttaa, että vaikka kryptografia itse on turvallista, kaikki Salamaverkon sovellukset eivät sitä välttämättä ole.

“Kaikki turvallisuutta koskevat osat ovat timantinkovia. Tämä on myös odotettu tulos, sillä Salamaverkon parissa työskentelee suuri määrä erittäin fiksuja ihmisiä. Tutkimuksemme mukaan Salamaverkko on yhtä turvallinen kuin Bitcoin. Rehellinen Salamaverkon käyttäjä voi menettää varojaan vain, mikäli itse Bitcoinin käyttämät turvallisuusmenetelmät olisivat rikki,” Litos kertoi Coindeskille.

Salamaverkko on ainakin tämän testin perusteella todistettu turvalliseksi järjestelmäksi. (KUVA: C. Clark)

Facebook aikoo edelleen julkaista kryptovaluuttansa vuonna 2020

Lukuisat poliitikot, lainsäätäjät ja päättäjät ympäri maailmaa ovat kritisoineet Libraa tai jopa suoraan sanoneet estävänsä Libran käyttämisen. Tästä huolimatta Facebook on edelleen aikeissa julkaista Libra-kryptovaluuttansa jo ensi vuonna huolimatta valuuttaan kohdistuneesta kritiikistä.

“Tarkoituksemme on edelleen julkaista Libra ensi vuonna. Siihen mennessä meidän on kuitenkin pystyttävä vastaamaan kaikkiin sitä koskeviin kysymyksiin tarkasti ja luotava sopiva regulaatioympäristö valuutalle,” kertoi kryptoprojektia johtava David Marcus.

Muun muassa Yhdysvalloissa Libra on saanut osakseen paljon kritiikkiä johtuen Facebookin aikaisemmista väärinkäytöksistä. Puolestaan esimerkiksi Ranska ja Saksa ovat jo kertoneet, että ne tulevat estämään Libran tulemisen Eurooppaan. Päättäjien mukaan Libra antaisi Facebookile liikaa taloudellista valtaa ja tekisi siitä tosiasiallisesti oman keskuspankkinsa.

Facebook on puolustautunut kritiikkiä kohtaan vetoamalla siihen, että Libra ei tosiasiallisesti luo uutta rahaa, vaan kryptovaluutan arvo sidotaan jo olemassaoleviin valuuttoihin. Lisäksi Facebook väittää, että sillä ei olisi mahdollisuutta seurata käyttäjiensä rahansiirtoja. Toistaiseksi päättäjät eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita. Laajemman esittelyn voit lukea artikkelistamme Facebook julkaisee kryptovaluutta Libran yhteistyössä monien suuryritysten kanssa.

Facebookin David Marcuksen mukaan Libra tulee ensi vuonna, vaikka hallitukset ovatkin taistelleet sitä vastaan. (KUVA: Loic Le Meur)

Bitcoinin käyttö Tor-verkossa heikentää yksityisyydensuojaa

Qatarin yliopiston tutkijat ovat julkaisseet tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan Bitcoinin käyttäminen saattaa vaarantaa Tor-käyttäjien yksityisyyden. Bitcoin-siirrot jättävät aina jäljen lohkoketjuun ja varomaton käyttäjä saattaa helposti vaarantaa henkilöllisyytensä.

Vaikka itse Bitcoinin käyttäjä pysyykin anonyyminä, lohkoketju näyttää lompakoiden osoitteet ja niistä lähtevät sekä niihin tulevat siirrot. Erilaisilla analyysimenetelmillä näitä siirtoja voidaan yhdistää muihin palveluihin tai sovelluksiin.

“Tekemässämme kokeessa onnistuimme yhdistämään monia Twitterin ja BitcoinTalk-foorumin käyttäjiä useisiin piilopalveluihin, kuten WikiLeaksiin, Silk Roadiin ja The Pirate Bayhin. Tutkimustuloksiemme mukaan Bitcoiniin tulee aina suhtautua siten, että se saattaa paljastaa käyttäjänsä henkilöllisyyden,” tutkimusraportissa kerrotaan.

Tutkimusraportti vahvistaa sen, mitä Bitcoin-käyttäjät ovat jo pitkään tienneet. Bitcoin sopii erityisen huonosti laittomaan toimintaan, mutta hyvin lailliseen toimintaan. Tämä on näkynyt myös esimerkiksi Internetin mustissa pörsseissä, joissa Bitcoinin käyttö on alkanut vähentyä ja sen rinnalle on nousemassa muita, enemmän anonymiteettiin keskittyneitä maksutapoja, kuten Monero ja Zcash.

Tor salaa Internet-liikenteen reitittämällä ja kryptaamalla liikkuvan datan kerroksittain, mutta Bitcoinin lohkoketju voi silti paljastaa Tor-käyttäjien henkilöllisyyden.

Ranska ehdottaa EU:lle omaa kryptovaluuttaa

Ranskan valtionvarainministeri Euroopan valtionvarainministerien Bruno Le Mairen mukaan Euroopan Unionin tulisi harkita omaa ylivaltiollista kryptovaluuttaansa vastauksena Facebookin Libran tuomiin haasteisiin. Le Maire kertoi näkemyksistään Euroopan valtionvarainministereille järjestetyssä tapaamisessa Helsingissä.

“Meidän on kehitettävä tapaa, jolla ajattelemme keskuspankkeja ja digitaalisia valuuttoja. Meidän on myös kannustettava keskuspankkeja kehittämään mahdollisia digivaluuttaratkaisuja,” Le Maire kommentoi.

Le Maire myös toisti lupauksensa, että Ranska tulee estämään Libran lanseeramisen Euroopassa. Valtionvarainministerin mukaan vastaavia hankkeita ei tule sallia ainakaan Euroopan nykyisessä sääntelylimbossa, jossa lainsäätäjät ja poliitikot eivät ole varmoja edes siitä, ovatko kryptovaluutat rahaa, osakkeita vai hyödykkeitä.

Ainakin teoriassa Euroopan pankkien yhteinen digivaluutta olisi askel parempaan suuntaan perinteisestä eurosta. Esimerkiksi lohkoketjuun perustuvalla kryptovaluutalla pankit voisivat nopeuttaa ja automatisoida kansainvälisiä rahansiirtoja sekä vähentää inhimillisten virheiden ja korruption mahdollisuutta.

Ranskan valtionvarainministerin mukaan Euroopan olisi luotava oma kryptonsa muun muassa taistellakseen Libran kaltaisia projekteja vastaan.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *