Bitcoin nousee jälleen – Viikkokatsaus 31/2021

Eloisaa elokuuta, arvoisat lukijat ja kryptokansa. Bitcoin on koko kesän kestäneen hiljaiselon jälkeen jälleen näyttänyt elonmerkkejä ja lähtenyt uuteen nousuun kivuten reilusti 40 000 dollarin yläpuolelle. Nähtäväksi jää, miten pitkälle härän voima tällä kertaa riittää ja näemmekö uusia huippuja vielä ennen vuoden loppua.

On tietysti mahdollista, että kurssi ennen tämän artikkelin julkaisua heittää hetkessä kuperkeikkaa usealla tonnilla suuntaan tai toiseen, kuten kryptomaailmassa on tapana tapahtua. Todettakoon siis, että Bitcoinilla on ainakin vahva potentiaali jatkaa nousuaan.

Viikon muissa uutisissa katsastamme Ethereumissa tapahtunutta päivitystä, joka tasoittaa tietä verkon suunnitellussa siirtymisessä Ethereum 2.0:aan. Coinmotionin uusimmassa teknisessä analyysissa pohditaan myös Ethereumin suhdetta Bitcoiniin sekä hintakehityksen että teknologian osalta.

Lisäksi kerromme muun muassa USA:n kiistellyistä kryptoverotussuunnitelmista sekä Kiinan kryptovaluuttarikollisuuden laskusta.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin-härkä vaikuttaa jälleen heränneen uhmaamaan karhua.

Kryptovaluuttakurssit taas nousussa

Bitcoinin hinta on viime päivien aikana noussut pitkästä aikaa yli 40 000 dollarin. Kirjoitushetkellä kryptovaluutan kurssi on kivunnut jo 44 000 dollarin tasolle, jonka alla se on pysytellyt toukokuusta lähtien. Liike vaikuttaa ainakin toistaiseksi kääntäneen toisen kvartaalin aikana nähdyn myyntiaallon ja huhtikuun huippujen jälkeisen laskutrendin.

Myös muiden kryptovaluuttojen kurssit ovat nousseet Bitcoinin vanavedessä. Maailman toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum on Coinmarketcapin tilastojen mukaan kasvattaut markkina-arvoaan yli 20% viikon aikana. Useat pienemmät kryptovaluutat ovat myös nähneet yli viiden ja kymmenen prosentin nousua pelkästään viimeisen vuorokauden aikana.

Asiantuntijat ja kryptoanalyytikot ovat nousun myötä ilmaisseet varovaisen optimistisia lausuntoja kryptovaluuttojen härkärallin palaamisesta. Samalla tulevien korjausliikkeiden mahdollisuudesta on kuitenkin muistutettu.

”Optimismi vaikuttaa palanneen kryptovaluuttamarkkinoille. Viime viikkoina nähty turbulenssi ei kuitenkaan todennäköisesti ole vielä ohi,” Bifinexin teknologiajohtaja Paolo Ardoino totesi.

Bitcoinin ja muiden kryptojen kurssikäyrät ovat jälleen ampaisseet ylöspäin.

Ethereumin hard fork aktivoitiin

Ethereum-verkon paljon puhuttanut hard fork-päivitys on viimein aktivoitu. London-niminen päivitys lisättiin verkkoon kuluneen viikon torstaina puoli kuudelta Suomen aikaa, minkä myötä verkon siirtokuluihin ja muihin parametreihin tehtiin muutoksia.

Uuden protokollapäivityksen tarkoitus on muun muassa vähentää Ethereumin inflaatiota polttamalla suurempi osa kierrossa olevista varoista jokaisen siirron yhteydessä sekä tehdä siirtokuluista helpommin ennakoitavia. Keväällä Ethereumin siirtokulut nousivat ennätyksellisen korkealle, mikä hankaloitti kryptovaluutan käyttöä. Päivityksen myötä myös Ethereumin palkkiostruktuuri muuttuu ja louhijat saavat jatkossa vähemmän tuottoja, minkä lisäksi louhinnasta tulee asteittain vaikeampaa.

London-päivitystä on pidetty suurena virstanpylväänä Ethereumin laajemmassa siirtymisessä kohti Ethereum 2.0:aa. Tulevan parin vuoden aikana suunnitellussa siirtymässä verkon koko vahvistusmekanismin on tarkoitus vaihtua proof-of-workista proof-of-stake-vahvistukseen sekä ratkaista korkean energiankulutuksen ja skaalautuvuuden ongelmia.

Ethereum on päivityksen myötä askeleen lähempänä siirtymistä Ethereum 2.0-verkkoon.

USA:n senaatti kiristää kryptoverotusta

USA:n senaatissa käydään parhaillaan keskustelua infrastruktuuria koskevasta biljoonan dollarin lakialoitteesta. Lakialoitteessa, jonka on tarkoitus astua voimaan vuonna 2023, ehdotetaan myös kryptovaluuttojen verotuksen tiukentamista. Verotuskomitea uskoo lisääntyvän valvonnan vuosikymmenen aikana tuovan arviolta 28 miljardia dollaria lisää tuloja valtion kassaan.

 Uusien linjausten odotetaan vaikuttavan sekä sijoittajiin että yhtiöihin, jotka luokitellaan kryptovaluuttojen välittäjiksi. Senaatin molempien puolueiden tuesta huolimatta useat senaattorit ovat kritisoineet lakialoitteen määritelmien epäselvyyttä. Lakialoitteeseen on tämän myötä ehdotettu kilpailevia lisäyksiä, eikä lopullisista linjauksista ole vielä varmuutta. USA:n valtionvarainministeri Janet Yellenin kanta lakialoitteen muutoksiin on myös toistaiseksi epäselvä.

Lakialoite on myös kohdannut vastustusta kryptovaluuttasektorin ryhmiltä. Lohkoketjuteknologiaa ja digitaalisia hyödykkeitä tukeva järjestö Chamber of Digital Commerce on todennut nykyisen tekstin olevan ”liian laajasti tulkittava ja epäselvä”, sillä se mahdollistaa esimerkiksi kryptovaluuttojen kehittäjien, louhijoiden ja muiden yhtiöiden määrittelyn välittäjiksi. Järjestön mukaan lakialoite saattaa nykyisessä muodossaan vahingoittaa tahoja, jotka eivät pysty noudattamaan uusia velvoitteita.

”Selvennykset ovat tarpeen, jotta digihyödykkeiden ekosysteemi voi jatkaa kasvuaan ja kukoistaa Yhdysvalloissa,” Chamber of Digital Commercen perustaja Perianne Boring totesi.

Yhdysvaltojen kryptopolitiikalla voi olla suuria vaikutuksia myös muuhun maailmaan.

Kiinan kryptorikollisuus laskussa

Kryptovaluuttoihin liittyvä rikollisuus vaikuttaa vähentyneen Kiinassa. Kryptoanalyysiyritys Chainalysisin uuden raportin mukaan Kiinan osuus koko maailman rikollisista kryptosiirroista on laskenut jo vuodesta 2019, mutta muodostaa edelleen suuren osan epäillystä rahanpesusta ja huijauksista.

Elokuun 3. päivä julkaistussa raportissa Chainalysis arvioi, että kiinalaiset osoitteet ovat sekä lähettäneet että vastaanottaneet rikollista alkuperää olevia kryptovaluuttoja ainakin yli 2 miljardin dollarin edestä kahden vuoden aikana. Vaikka maa pitää edelleen kansainvälisesti kärkisijaa kryptorikollisuudessa, on sen osuus Chainalysisin mukaan laskenut.

“Kiinan laittomien transaktioiden määrä on laskenut huomattavasti tutkitun ajanjakson aikana sekä arvoltaan että suhteessa muihin maihin. Lasku liittyy pitkälti siihen, ettei vuoden 2019 PlusToken-huijauksen kaltaisia suuria pyramidihuijauksia ole nähty,” raportti toteaa.

Kryptovaluuttoihin liittyvästä rahanpesusta ja huijauksista epäiltyjen pidätysten ohella Kiina on viime kuukausien aikana rajoittanut myös laillista kryptovaluuttatoimintaa. Keväällä Kiina alkoi suitsia kryptovaluuttojen louhintaa kovalla kädellä, mikä johti historialliseen romahdukseen Bitcoinin laskentatehossa. Perinteisten kryptovaluuttojen vastaisten toimien uskotaan liittyvän maan oman suunnitteilla olevan digivaluuttahankkeen vahvistamiseen.  

Kiinan kryptorikollisuus vaikuttaa vähentyneen.

NFT:itä sovelletaan peleissä

Keväällä kukoistaneen NFT-buumin hiipumisesta huolimatta kyseisiä digitaalisia keräilyhyödykkeitä on alettu soveltaa pelimaailmassa. Videopelialusta IOI on hiljattain alkanut tarjota käyttäjilleen mahdollisuutta tienata NFT:itä insentiivinä kilpailupeleissään. Hyödykkeet toimivat sekä keräilyharvinaisuuksina että mahdollisuutena rahan tienaamiseen.

NFT tulee sanoista non-fungible token ja se tarkoittaa lohkoketjuun tehtyä polettia tai yksilöllistä rahaketta, jonka tarkoituksena on osoittaa esimerkiksi jonkin teoksen tekijänoikeuksien omistajuus tai alkuperäisyys. NFT:n arvo perustuu pohjimmiltaan samoihin asioihin kuin kryptovaluutoissakin, eli kysyntään ja tarjontaan. Kysyntä NFT:ille nousee muun muassa niiden keräilyarvosta ja ainutlaatuisuudesta.

Euroopan johtaviin pelialan yhtiöihin kuuluva ja merkittävien sijoittajiien tukema IOI on myös aikeissa laajentaa tuotevalikoimaansa sekä julkaista lohkoketjupohjaisen markkina-alustan, jossa pelaajat voivat ostaa hyödykkeitä ennakkomyynnissä. Lisäksi alusta suunnitelee myös Tesla-aiheista NFT-kilpailupeliä, jossa käyttäjillä on mahdollisuus voittaa auto. Eniten voittoja turnauksessa saanut pelaaja tulee saamaan palkinnoksi aidon Teslan sähköauton.

What is NFT and what are fungible assets
NFT:t ovat löytäneet tiensä myös pelimaailmaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *