Bitcoin on jo 11-vuotias – Viikkokatsaus 44/2019

Hyvää marraskuuta, arvon kryptokansa! Ulkona pimenee ja kylmenee, mutta Bitcoin hohtaa hehkuvana johtotähtenä vuoden ympäri. Bitcoin täyttikin kuluneella taas vuosia, kun sen alkuperäisestä julkaisupaperista tuli kuluneeksi 11 vuotta. Seuravaksi juhlitaankin sitten tammikuussa ensimmäisen Bitcoin-lohkon ja siirron vastaavia merkkipäiviä.

Ihmisen vuosissa esiteini-ikään ehtinyt nuori kryptovaluuttojen kuningas on pidemmän korrektion jälkeen näyttänyt taas kasvupyrähdyksen merkkejä. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on reilusti 9 000 dollarin yläpuolella kurottamassa kohti kymppikilon rajaa. Emme kuitenkaan tällä kertaa syvenny syvemmin kurssikäänteisiin, vaan aivan muihin asioihin.

Tällä viikolla käsittelemme muun muassa Suomen Finanssivalvonnan uutta virtuaalivaluuttarekisteriä, johon myös Bittirahaa pyörittävä Prasos Oy on hyväksytty. Muissa uutisissa italialaisten kuluttajien bitcoin-intoilu sekä saksalaisten pankkien ehdotus digieuron luomisesta. Lisäksi meillä on hakkerien kaappaama kaupunki Etelä-Afrikassa, joka kieltäytyy maksamasta kryptolunnaita.

Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Bitcoinilla on taas kakkukestit juhlapäivän kunniaksi.

Prasos rekisteröity virtuaalivaluutan tarjoajaksi

Finanssivalvonta on uuden lainsäädännön myötä rekisteröinyt viisi suomalaisyritystä virtuaalivaluutan tarjoajaksi. Pohjoismaiden johtavaa virtuaalivaluuttojen vaihtopalvelua Coinmotionia sekä Bittirahaa ylläpitävä Prasos Oy on näistä yhtiöistä ainoa toimija Euroopassa, jolle on myös myönnetty maksulaitoksen toimilupa.

Uusi lainsäädäntö parantaa toimijoiden luotettavuutta virtuaalivaluuttapalveluita tarjottaessa. Rekisteröidyt palveluntarjoajat ovat Finanssivalvonnan valvonnan alaisuudessa ja heiltä vaaditaan muun muassa riittäviä menettelytapoja rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjuntaan, asiakasvarojen säilytykseen ja palveluntarjoajan toimivan johdon luotettavuutta.

Alan yrityksissä rekisteröintivaatimus on otettu vastaan myönteisesti. Prasos Oy:n Chief Compliance Officer Jukka Karhapää pitää uudistusta tervetulleena.

“Rekisteröinti tuo läpinäkyvyyttä asiakkaille virtuaalivaluuttapalveluita käytettäessä. Ennen kaikkea asiakkaan tuntemiseen ja rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen liittyvien menettelytapojen vaatimukset ovat eduksi sekä kuluttajille että alalla toimiville yrityksille ja niiden maineelle. Tämä auttaa parantamaan luottamusta kasvavaan toimialaan myös ulkoisten sidosryhmien silmissä,” Karhapää toteaa.

Prasos on nyt maksulaitostoimiluvan lisäksi rekisteröity virtuaalivaluutan tarjoaja.

Bitcoinin julkaisupaperi täytti 11 vuotta

Bitcoinin white paperin julkaisusta on kulunut 11 vuotta. Pseudonyymiä Satoshi Nakamoto käyttävä tuntematon keksijä esitteli Bitcoinin alkuperäisen julkaisudokumentin 31.10.2008. Itse Bitcoin-verkko lanseerattiin 3.1.2009 ja ensimmäinen siirto toteutettiin 12.1.2009, joten Bitcoinilla voidaan katsoa olevan kolme erillistä syntymäpäivää.

Otsikolla “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” julkaistu dokumentti esittelee kryptovaluutan perusteet ja periaatteet. Bitcoin luotiin hajautetuksi konsensuspohjaiseksi käyttäjien väliseksi protokollaksi, joka pystyy jäljittämään ja vahvistamaan siirtoja luotettavasti.

Bitcoinin luomiseen myötävaikutti vuoden 2008 globaali finanssikriisi, joka korosti perinteisen keskuspankki- ja valtiojohtoisen keskitetyn talouden ongelmia. Yksi Bitcoinin periaatteista onkin sen hajautettu luonne, jonka myötä yksikään keskitetty taho ei pysty sitä manipuloimaan.

Bitcoin on pysynyt varsin uskollisena periaatteilleen ja kasvanut vuosikymmenessä suuremmaksi ja toimivammaksi järjestelmäksi kuin moni osasi odottaa. Toimivan teknologian myötä myös Bitcoinin kurssi on noussut alkuaikojen muutamista senteistä viisinumeroisiin summiin verkon käytön jatkaessa kasvuaan.

Bitcoinin white paper julkaistiin 11 vuotta sitten.

Bitcoinin siirtopalkkiot tuottaneet yli miljardin

Bitcoin on tuottanut louhijoille siirtopalkkioiden muodossa jo yli miljardin dollarin edestä varallisuutta. Suurin osa tästä miljardista kerättiin viimeisen kolmen vuoden aikana, sillä Bitcoin-verkon aktiivisuus oli ennen vuotta 2017 huomattavasti nykyistä alhaisempi.

Bitcoinia lähettäessä vaaditaan pieni siirtomaksu, joka on tällä hetkellä keskimäärin yhden dollarin tuntumassa. Siirtopalkkio maksetaan louhijoille, jotka toiminnallaan turvaavat Bitcoin-verkkoa. Toisin kuin monissa fiat-maksuissa Bitcoinin siirtokulu pysyy vakiona riippumatta siitä, onko lähetettävä summa arvoltaan kymmeniä vai miljoonia dollareita.

Miljardin dollarin merkkipaalun saavuttaminen osoittaa, että Bitcoin-verkko on erittäin aktiivinen ja louhijoilla on vakaa tulolähde lohkopalkkioiden pienentyessä. Kun uusia lohkoja ei enää synny vuoden 2140 tienoilla, tulevat louhijat ansaitsemaan palkkionsa pelkästään Bitcoinin siirtomaksuista.

Bitcoin-siirrot ovat tuottaneet louhijoille jo yli miljardin.

Italialaiset suosivat Bitcoinia nettishoppailussa

Tuoreiden tietojen mukaan Bitcoinia käytetään Italiassa enemmän kuin Visaa, Mastercardia tai American Expressiä ostoksiin Internetin kautta. Uutissivusto La Stampa raportoi Bitcoinin olevan nettishoppailussa kolmanneksi käytetyin maksutapa PayPalin ja italialaisen maksukorttijärjestelmä PostePayn jälkeen.

La Stampan keräämien tietojen mukaan Bitcoinia käytettiin 215 800 kertaa kuukaudessa verkko-ostoksiin Italiassa, kun American Expressin vastaava luku oli 189 000. Visaa, Mastercardia ja muita luottokortteja puolestaan käytettiin vain 33 950 transaktioon kuukaudessa.

Bitcoin jäi kuitenkin jälkeen PayPalista ja PostePaysta, jotka johtavat 1,3 miljoonan ja 1,2 miljoonan kuukausittaisilla käytöluvuilla. Laskelmissa ei huomioitu näiden palveluiden luottokortteihin liitettyjä tilejä.

Italiassa käytettiin vuonna 2018 yli 40 miljardia euroa yhtiöiden ja asiakkaiden väliseen verkkokaupankäyntiin. Bitcoinin vahva sija kolmantena povaa potentiaalia tämän maksuvälineen yleistymiseen jatkossakin.

Bitcoin on Italian verkkokaupankäynnissä pronssisijalla.

Saksalaiset pankit kannattavat digitaalista euroa

Saksalaisten pankkien yhdistys Bankenverbrand on julkaissut raportin, jossa todetaan tarve ohjelmoitavalle digitaaliselle eurolle. 11 jäsenestä ja yli 200 kaupallisesta pankista koostuva ryhmä toi esiin virtuaalivaluutan tärkeyden nykyajan maksuvälineiden digitalisaatiossa.

Raportissa huomioitiin myös, miten Libran kaltaiset digivaluutat ovat herättäneet suurta huomiota ja huolta mahdollisina maailmantalouden mullistajina. Saksalaisten pankkien yhdistys vaikuttaakin haluavan luoda oman digivaluutan, joka ohittaa Libran kohtaamat poliittiset haasteet.

“Korkeimpien sääntelystandardien noudattaminen on oleellista julkisen luottamuksen luomiseksi ohjelmoitavaan digirahaan,”Bankverbrandin raportti toteaa.

Aikaisemmin Saksan valtionvarainministeri Olaf Scholz on esittänyt vastaavia ehdotuksia digieuron luomisesta. Vastaavasti esimerkiksi Kiinan keskuspankki sekä Ruotsi on jo pidempään pohtinut oman digivaluutan luomista, joten Saksa ei ole ainoa maa kansallisten digivaluuttojen kilpajuoksussa.

Saksassa suunnitellaan digieuroa talouden tehostamiseksi.

Kaapattu kaupunki kieltäytyy maksamasta kryptolunnaita

Johannesburgin kaupunki Etelä-Afrikassa on kieltäytynyt maksamasta kryptolunnaita hakkereille. Vaaditut lunnaat ovat arvoltaan 4 bitcoinia, eli vajaa 40 000 dollaria kirjoitushetkellä.

Johannesburg joutui lokakuun 24. päivä hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi. Hakkerit ovat tiettävästi saaneet haltuunsa arkaluontoisia tietoja ja pakottaneet sulkemaan kaupungin nettisivut ja muita verkkopalveluita. Shadow Kill Hackers -nimellä kulkevan kiristäjäryhmän asettama takaraja kryptolunnaiden maksulle umpeutui kuluneen viikon alussa.

Vaikka viranomaiset ovat myöntäneet hakkeroinnin aiheuttaneen merkittävää haittaa kaupungille, kieltäytyvät he myöntymästä hakkereiden vaatimuksiin.

“Kaupunki ei myönny hakkereiden Bitcoin-vaatimuksiin ja olemme luottavaisia siihen, että saamme järjestelmät palautettua täyteen toimintaansa,” toteaa Johannesburgin Twitter-tiedote.

Johannesburg ei ei ole ensimmäinen kaupunki, joka on joutunut kryptolunnaita vaativien hakkereiden kynsiin. Aiemmin tänä vuonna Baltimoren kaupunki Yhdysvalloissa kieltäytyi maksamasta kryptolunnaita ja joutui kustantamaan huomattavasti suuremman summan kaapattujen järjestelmien korjaamiseen. Floridassa puolestaan kaksi kaupunkia taipuivat maksamaan yhteensä yli miljoonan dollarin edestä bitcoin-lunnaita kaappajilleen.

Kokonaisten kaupunkien kaappaamisesta ja kryptokiristyksestä on tullut yhä yleisempää.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *