Bitcoin on haastamassa jo PayPalia, Visaa ja Mastercardia – Viikkokatsaus 43/2019

Vaikka kansainvälinen Bitcoin-media huokuukin ihmettelyä Bitcoinin heittelevästä hinnasta ja tykittää erilaisia analyysejä tulevista härkä- tai karhumarkkinoista, näyttäisi Bitcoinilla silti menevän varsin hyvin. Mikäli kasvu jatkuu tällaisena, PayPal jää jo tämän vuoden aikana toiseksi. Seuraavassa 10 vuodessa Bitcoin ohittanee Mastercardin ja Visan.

Tässä viikkarissa puhumme muun muassa Bitcoinin valtavasta siirtovolyymistä. Muissa uutisissa meillä on jälleen jänniä rikosjuttuja, koska rikosjutut myyvät. Tosin meille sillä ei ole niin paljoa väliä, koska näiden viikkokatsauksien lukeminen on teille täysin ilmaista – ja tulee olemaan sitä aina. Mehän ei asioita pimitetä maksumuurien taakse.

Lisäksi perehdymme Facebookin Mark Zuckerbergin kuulemiseen Yhdysvaltain edustajainhuoneessa sekä haxoreiden uusiin kikkoihin.

Viime viikon viikkariin voit tutustua täältä.

Tuleeko nousu, tuleeko lasku? Sitä ei tiedä erkkikään, mutta Bitcoinin kasvu näyttää pidemmällä tähtäimellä selvältä.

Bitcoineilla on siirretty yli 11 biljoonaa

Bitcoinilla on siirretty sen olemassaolon aikana yli 11 biljoonaa dollaria, kertovat tuoreimmat laskelmat. Sosiaalisen median analyysiyhtiö PlanB:n mukaan Bitcoinin lohkoketjulla siirretään päivittäin noin 9,6 miljardin dollarin edestä varallisuutta.

Mikäli kasvu jatkuu tällaisena, Bitcoin tulee ylittämään PayPalin vuosittaiset siirtomäärät jo parissa kuukaudessa. Vuonna 2018 PayPalilla siirrettiin noin 578 miljardia dollaria.

Aikaisemmin data-analyysiyritys DataLight arvioi, että Bitcoin saattaa ylittää Visan ja Mastercardin siirtomäärät jo vuoteen 2029 mennessä. Bitcoinin käytön ja siirtomäärien kasvu on huomattavasti nopeampaa kuin näillä kahdella maailman suurimmalla luottokorttiyrityksellä.

“Kymmenen kuluneen vuoden aikana Bitcoin on onnistunut nousemaan vakavaksi kilpailijaksi maailman johtaville maksujärjestelmien tarjoajille. Bitcoinin kehitys on eksponentaalista,” DataLight kertoi.

Bitcoin tulee todennäköisesti ohittamaan PayPalin jo tänä vuonna. Visa ja MasterCard ohittunevat kymmenen vuoden päästä.

Mark Zuckerbergin esiintyminen ei vakuuttanut USA:n poliitikkoja

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg oli torstaina 23. päivä tätä kuuta Yhdysvaltain edustajainhuoneen kuulemisessa. Zuckerbergiä kuultiin yli kuuden tunnin ajan koskien Facebookin tulevaa Libra-valuuttaa.

Kuulemisessa edustajainhuoneen jäsenet kyselivät Zuckerbergiltä muun muassa Facebookin aikaisemmista toimista. Facebook on menneisyydessä osoittanut huolimattomuutta käyttäjiensä yksityisyyttä kohtaan ja muun muassa myynyt käyttäjien tietoja yrityksille. Lisäksi Facebook on kerännyt käyttäjistä paljon enemmän yksityistietoja kuin se on antanut ymmärtää.

Poliitikkojen huolena näyttäisikin olevan, että Facebook käyttäisi myös Libraa vastaavalla tavalla. Zuckerberg kuitenkin vakuutti, että Libraa ei julkaistaisi ennen kuin se täyttää kaikki Yhdysvaltain sille asettamat juridiset vaatimukset. Aikaisemmin Facebook on ilmoittanut, että Libra julkaistaisiin vuonna 2020.

Zuckerberg myös pyrki parhaansa mukaan korostamaan, että Libra ei ole sama asia kuin Facebook. Virallisesti Libraa hallitsee Libra Association, jossa Facebook on vain yksi jäsenistä. Poliitikot eivät ole kuitenkaan vielä vakuuttuneita, että todellisuus on sama kuin järjestön byrokratia.

Ainakaan tämä kuuleminen ei näyttäisi vakuuttaneen Yhdysvaltain päättäjien suurta enemmistöä siitä, että Facebook olisi oikea taho luomaan oman rahansa. On todennäköistä, että poliittinen ja juridinen vääntö Librasta tulee jatkumaan vielä pitkään. Puolestaan varmuutta siitä, että Libra saataisiin julkaistua vuoden 2020 puolella ei ole.

Zuckerbergin ja Facebookin toiminta ei ole vielä saanut vakuutettua poliitikkoja Librasta.

Krypto-omistajien määrä on kaksinkertaistunut USA:ssa vuoden aikana

Australialainen finanssipalveluyritys Finder on tehnyt kyselytutkimuksen yli 2 000 amerikkalaiselle koskien kryptovaluuttojen käyttöä. Finderin tutkimuksen mukaan kryptovaluuttoja omistavien amerikkalaisten määrä on kaksinkertaistunut kuluneen vuoden aikana.

Finderin mukaan vuonna 2019 Amerikassa on noin 36,5 miljoonaa kryptovaluuttojen omistajaa. Tämä on noin 14,4% amerikkalaisista. Vuonna 2018 vain noin 7,95% amerikkalaisista omistivat kryptoja.

Keskimäärin amerikkalaiset omistavat noin 5 447 dollarin edestä kryptovaluuttoja. Kuitenkin noin kolme neljäsosaa kryptovaluuttojen omistajista omistivat tätä vähemmän. Amerikkalaisten mediaaniomistus on vain noin 360 dollaria.

Yli puolet amerikkalaisista kryptokäyttäjistä omistavat useampaa kuin yhtä kryptovaluuttaa. 55,4% bitcoinien omistajista omistivat myös jotain toista kryptovaluuttaa.

Miehet omistivat noin kaksi kertaa todennäköisemmin kryptovaluuttoja kuin naiset. Noin 19% amerikkalaisista miehistä omistaa kryptoja, siinä missä naisten kohdalla vastaava luku on vain 10%.

Bitcoinien määrä amerikkalaisten käsissä on kasvanut vuoden aikana huomattavasti.

Kryptokiristykset ovat nopeampia ja tuottavampia kuin ennen

Kryptovaluuttojen kiristämisoperaatiot ovat muuttuneet huomattavasti helpommiksi, kertoo tuore akateeminen tutkimus. Itävallan teknologiainstituutti ja tietoturvayritys GoSecure tutkivat roskaposteja ja huomasivat, että nykyiset kiristystavat ovat erittäin helppoja toteuttaa ja tuottavat valtavia määriä rahaa hakkereille.

Monet modernit kryptokiristykset tapahtuvat siten, että hakkerit käyttävät bottiverkkoja, jotka lähettävät sähköposteja miljoonille potentiaalisille uhreille. Sähköpostiviesteissä väitetään, että hakkereilla on seksikuvia, tietoa puolison pettämisestä tai muuta raskauttavaa aineistoa. Viesteissä uhataan, että jos uhri ei maksa haluttua määrää kryptovaluuttoja, tiedot lähtevät eteenpäin.

Osa hakkereista tehostaa väitteitään väärentämällä sähköpostiosoitteensa siten, että se näyttäisi tulevan uhrin omalta sähköpostitililtä. Hakkerit väittävät, että ovat onnistuneet saastuttamaan uhrin koneen haittaohjelmilla, jotka antavat heille täydet oikeudet käyttää uhrin konetta.

Suurin osa kaikista näistä väitteistä näyttäisivät olevan perusteettomia. Tutkijat tutkivat esimerkiksi paljon käytettyä Necurs-bottiverkkoa, jota käytettiin ainakin 80 kiristyskampanjassa ja jonka kautta lähetettiin ainakin 4,3 miljoonaa kiristyskirjettä. Lähes yhdessäkään tapauksessa hakkereilla ei ollut mitään raskauttavaa tietoa uhreista.

Tutkijoiden mukaan riittävän tehokkaan bottiverkon vuokraaminen maksaa hakkereille noin 10 000 dollaria kuukaudessa. Monet hakkerit taas ovat saaneet kuukaudessa jopa 130 000 dollaria kiristysrahoja.

Esimerkki Bitcoin-kiristyskirjeestä.

Moneron ja Zcashin käyttö rikollisuudessa kasvaa

Saksan valtionvarainministeriön mukaan anonyymien kryptovaluuttojen käyttö rikollisessa toiminnassa on kasvussa. Anonyymeillä kryptovaluutoilla valtionvarainministeriö viittaa ensisijaisesti Moneroon sekä Zcashiin. Valtionvarainministeriö myös varoittaa, että tulevaisuudessa näiden kryptojen käyttö saattaa ohittaa bitcoinin käytön Internet-rikollisuudessa.

Monero ja Zcash ovat vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja, jotka ovat ensisijaisesti keskittyneet käyttäjien anonymiteettiin. Bitcoinin lohkoketju ja siirrot ovat avoimia, minkä vuoksi kuka tahansa voi nähdä, miten bitcoinit liikkuvat lohkoketjussa. Moneron ja Zcashin kohdalla tämä on huomattavasti vaikeampaa.

Vaikka media onkin yhdistänyt Bitcoinin rikolliseen toimintaan jo lohkoketjurahan ensimmäisistä päivistä, tahtoo valtionvarainministeriö muistuttaa, että rikolliset kuitenkin käyttävät edelleen ensisijaisesti käteistä ja fiat-rahaa. Vaikka anonyymien kryptovaluuttojen käyttö onkin kasvussa, on se edelleen huomattavan vähäistä verrattuna käteiseen.

Monero ja muut yksityisyyteen keskittyneet kryptovaluutat kasvattavat suosiotaan rikollisten keskuudessa.

Tor Browserista on löydetty bitcoineja varastava saastutettu versio

ESET-tietoturvayrityksen tutkijat ovat löytäneet Internetin piilotettujen verkkojen selaamiseen käytetystä Tor Browserista haittaohjelmilla saastutetun version, joka voi varastaa käyttäjiensä bitcoineja. Tutkijoiden mukaan tämä versio on saanut pyöriä Internetissä jo vuosien ajan ennen kuin se löydettiin.

“Haittaohjelman avulla rikolliset näkevät, millä sivuilla käyttäjä vierailee. Teoriassa he voivat myös muuttaa sivuston sisältöä, varastaa käyttäjän syöttämiä tietoja, näyttää valheellisia viestejä ja paljon muuta. Toistaiseksi olemme kuitenkin löytäneet vain yhden tavan käyttää sitä, nimittäin bitcoin- ja kryptovaluuttalompakoiden osoitteiden muuttamisen,” kertoo ESETin vanhempi tutkija Anton Ceherepanov.

ESETin mukaan kryptovaluuttoja on varastettu ainakin 4,8 bitcoinin edestä. Fiat-valuutassa mitattuna tämä tarkoittaa noin 40 000 dollaria. ESET kuitenkin varoittaa, että todellinen summa saattaa olla huomattavasti suurempi, koska haittaohjelma on saanut toimia jo useita vuosia.

Haittaohjelma on kohdistunut ensisijaisesti salattujen verkkojen venäläisiin käyttäjiin ja kolmeen käytetyimpään venäläiseen Tor-verkossa toimivaan kauppapaikkaan. Jos käyttäjä ei ole perehtynyt teknologiaan, hän ei todennäköisesti edes huomaa eroa saastutetun ja virallisen Tor Browserin välillä.

Haittaohjelman välttäminen on kuitenkin suhteellisen helppoa. Käyttäjän on ensisijaisesti pidettävä tietoturvansa kunnossa, eli virukset ja päivityksen ajantasalla. Jos käyttäjä haluaa ladata Tor Browserin, hänen on syytä tehdä se selaimen viralliselta sivulta ja varmistaa, että sivun osoite on oikein. Kryptosiirtoja ei myöskään kannata tehdä tuntemattomiin osoitteisiin varmistumatta ensin osoitteiden oikeasta omistajasta.

Tor Browser kannattaa ladata ainoastaan virallisilta sivuilta.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *