Bitcoin on rauhallinen protesti – Viikkokatsaus 22/2020

Kesä on täällä taas ja rakentit lentelevät vieden astronautteja avaruuteen ja kryptovaluuttoja kuuhun. Tiistaina Bitcoin nousi jälleen kerran 10 000 dollarin tuntumaan, josta on sittemmin sukeltanut takaisin nelinumeroisiin lukemiin. Tuo maaginen kymppitonni onkin ylitetty ja alitettu suunnilleen 10 000 kertaa vuosien varrella. On kuitenkin aivan mahdollista, että siitä vielä jonain päivänä muodostuu pohja, jonka alle kurssi ei enää ikinä laske.

Tällä viikolla kerromme enemmän Bitcoinin käytöstä kriisien ja kaaoksen keskellä. Yhdysvalloissa riehuvat protestit ovat tuoneet Bitcoinille lisää näkyvyyttä muistuttaen siitä, että Bitcoin on symboli laajemmalle protestille taloudellista eriarvoisuutta vastaan. Jos perinteiset järjestelmät eivät toimi, saattavat Bitcoinin kaltaiset vaihtoehdot syrjäyttää ne antaen ihmisille enemmän valtaa oman taloutensa yli.

Muissa uutisissa meillä on muun muassa hakkerointia ja hodlausta. Tuore tutkimus nimittäin osoittaa, että yli 60% kaikista bitcoineista eivät ole liikkuneet yli vuoteen. Tämä puolestaan enteilee sijoittajien vahvaa uskoa kryptovaluutan tulevaisuuteen.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin-härkä edustaa vahvaa ja väkivallatonta vastarintaa. Kuvassa Denariumin pronssikolikko.

Bitcoin näkyy USA:n protesteissa

Yhdysvalloissa riehuvat laajamittaiset protestit ovat tuoneet näkyvyyttä myös Bitcoinille ja kryptovaluutoille. Tummaihoisen George Floydin kuolemaa poliisin käsissä protestoivat mellakat ovat suurimpia, joita maassa on nähty vuosiin.

Sekä protesteissa että sosiaalisessa mediassa on nähty useita mainintoja Bitcoinista. Eräs protestoija kantoi kylttiä, jossa oli viittaus Isaiah Jacksonin kirjaan ”Bitcoin and Black America”, joka käsittelee yhteisvaikutusta mustien talouden, Bitcoinin ja lohkoketjuteknologian välillä. Kirjailija on itse julkisesti kannustanut ihmisiä ostamaan bitcoineja protestina perinteistä talousjärjestelmää vastaan.

Myös kryptovaluuttaskenen tunnetut nimet ovat huomioineet Bitcoinin symbolina laajemmalle protestille taloudellista eriarvoisuutta vastaan.

”Bitcoin on rauhallinen protesti”, kirjoitti Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao.

Kryptovaluutat ovat aiemminkin nousseet keskusteluun erilaisten protestien myötä. Vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä tapahtuneet protestit Etelä-Amerikassa toivat myös näkyvyyttä kryptovaluutoille vaihtoehtona, joka voisi antaa kansalaisille enemmän valtaa oman taloutensa yli.

Bitcoin on rauhanomaisen protestin soihtu, joka kulkee käyttäjältä käyttäjälle.

Yli 60% bitcoineista ei ole liikkunut vuoteen

Lohkoketjudataa tutkivan Glassnode-yrityksen julkaisema tuore raportti kertoo, että yli 60% kaikista maailman bitcoineista ovat pysyneet koskemattomina viimeisen vuoden ajan. Yrityksen mukaan tämä osoittaa, että bitcoinien niin sanottu hodlaus elää entistä vahvempana.

Hodlaus on huomionarvoista myös siksi, että maaliskuussa tapahtunut kryptovaluuttojen valtava hintaromahdus ei näytä juurikaan vaikuttaneen siihen. Bitcoin toipui nopeasti romahduksesta ja on sittemmin kuronut pudotuksen umpeen. Tämä näyttäisi osoittavan, että pitkän aikavälin sijoittajat eivät hetkahda suuristakaan heilahduksista.

Viime kuussa Glassnode raportoi myös bitcoinein vähittäiskaupan kasvaneen huomattavasti matalan kurssihinnan myötä. Piensijoittajat ja uudet tulokkaat ovat siis saaneet oivia tilaisuuksia täyttää bitcoin-portfolioitaan halvalla samalla kun vanhat hodlaajat hodlaavat.

Hodlaus on historiallisesti ollut erinomainen sijoitusstrategia.

Bitcoineja myytiin enemmän kuin louhittiin

Louhijat ovat viime aikoina myyneet bitcoineja nopeampaan tahtiin kuin ovat niitä louhineet, paljastaa lohkoketjuanalyysiportaali ByteTreen data. Portaalin mukaan louhijat myivät 11% enemmän bitcoineja kuin samaan aikaan tuottivat louhimalla.

Seuraamalla louhijoihin liitettyjä Bitcoin-osoitteita ByteTree arvioi, että noin 5 800 bitcoinia luotiin viikon aikana samalla kun 6 500 kappaletta siirrettiin myyntiin. Tämän uskotaan tarkoittavan, että ainakin jotkut louhijat nyt myyvät aiemmin varastoonsa keräämiään bitcoineja taloudellisten syiden takia.

Bitcoinin toukokuussa tapahtunut lohkopalkkioiden puoliintuminen on vaikuttanut voimakkaasti louhintaan ja pakottanut monia päivittämään laitteistoaan. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole merkkejä siitä, että louhijat olisivat suurissa määrin lopettamassa toimintaansa. F2Poolin kaupallinen johtaja Thomas Heller toteaa, että louhintavaikeuden ja kustannusten noustessa louhijat usein vain siirtävät toimintansa halvemman sähkön maihin.

“Toistaiseksi vuonna 2020 on ollut hyvin vähän tapauksia, joissa louhintafarmit menevät vararikkoon,” Heller kommentoi.

Bitcoin-louhinta ylläpitää verkkoa ja pitää sen turvallisena.

Darknetin suurin hostauspalvelu hakkeroitiin

Hakkeri on väitetysti saanut käsiinsä ja vuotanut niin sanotun darknetin, eli pimeän verkon, suurimman hostauspalvelun tietokannan. Daniel’s Hosting –nimistä palvelua on käytetty laajalti muun muassa kryptovaluutta-aiheisten foorumien ja kauppojen ylläpitoon.

KingNull-nimimerkillä esiintyvä hakkeri väittää myös olevansa osa Anonymous-liikkeen kollektiivia ja saaneen tiedot käsiinsä jo maaliskuussa tapahtuneen hyökkäyksen myötä. Raporttien mukaan tietojen joukossa on 3 671 sähköpostiosoitetta, 7 205 salasanaa ja 8 850 privaattiavainta, jotka liittyvät hostauspalvelun verkkosivuihin.

Vuodon tultua ilmi Daniel’s Hosting sulki palvelunsa ja kannusti käyttäjiä vaihtamaan salasanansa sekä siirtämään sivustonsa muualle. Vaikka palvelussa on epäilty ilmenneen jossain määrin laitonta toimintaa, tukee se myös esimerkiksi poliittisia toisinajattelijoita, joiden tietojen vuotaminen voisi asettaa heidät vaaraan.

Hakkerin väitetyt yhteydet Anonymous-ryhmään eivät sinänsä tule yllätyksenä. Kollektiivi on aiemminkin toteuttanut darknet-operaatioita, joista yhtenä esimerkkinä on vuonna 2013 laukaistu lapsipornon vastainen kampanja. Tuolloin suurin Tor-verkossa toiminut hostauspalvelu Freedom Hosting hakkeroitiin.  

Pimeän verkon tiedotkaan eivät aina ole turvassa päivänvalolta.

SpaceX-lento näkyi Ethereum-pohjaisessa virtuaalimaailmassa

Historiallinen SpaceX-yhtiön toteuttama avaruuslento oli nähtävissä livenä kryptovaluutta Ethereumin pohjalle rakennetussa virtuaalimaailmassa. Decentraland-nimisen alustan käyttäjät pystyivät reaaliajassa seuraamaan maailman ensimmäistä yksityisen yhtiön miehitettyä lentoa avaruuteen. Elon Muskin perustaman yhtiön kaksi astronauttia telakoituvat onnistuneesti Kansainväliselle avaruusasemalle 19-tuntisen lennon jälkeen.

Kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen periaatteena olevan hajautuksen, eli desentralisaation, mukaan nimetty Decentraland julkaistiin vuoden 2020 helmikuussa. Tuolloin alustalla raportoitiin olevan yli 12 000 käyttäjää. Ennen julkaisuaan alusta keräsi vuonna 2017 miljoona dollaria niin sanotussa initial coin offeringissa, jossa käyttäjät pystyivät ostamaan virtuaalisia maapalstoja poletteja vastaan. 

SpaceX:n lento ei ollut ensimmäinen merkittävä tapahtuma, jota Decentralandin katsojat pystyivät seuraamaan. Maaliskuussa alusta järjesti koronarajoituksia uhmaten vuosittaisen Coinfest-konferenssin virtuaalisena versiona.

Näkymä SpaceX-laukaisusta Decentralandin sisällä. (KUVA: The Block Runner)

Bitcoineja louhittiin salaa hautakammioissa

Kiinalaiset viranomaiset ovat löytäneet salaisen Bitcoin-louhintaoperaation, joka vaikuttaa toimineen maanalaisten hautakammioiden kautta. Englanninkielinen uutistoimisto Beijing News raportoi laittoman louhimon paljastuneen Daqingin kaupungissa Pohjois-Kiinassa.

Lainvalvojat pääsivät salalouhijoiden jäljille paikallisen öljy-yhtiön ilmoitettua selittämättömästä sähköhäviöstä. Kaivausten jälkeen lainvalvojat paikansivat alueelta sisäänkäynnin hautakumpuihin, joista löytyi varastetulla sähkölla toimivaa Bitcoin-louhintalaitteistoa.

Aiemmin samalla viikolla kiinalaiset mediat raportoivat viranomaisten löytäneen 54 louhintalaitetta piilotettuna koirakennelin alle Heilongjiangin provinssissa. Kryptovaluuttojen taannoinen hinnannousu vaikuttaa siis saaneen salalouhijoiden luovuuden liikkeelle.

Kiinan keskiosassa sijaitsevassa Sichuanin provinssissa puolestaan viranomaiset ovat määränneet paikalliset yhtiöt lopettamaan kryptovaluuttojen louhintaoperaationsa. Tämä on huomionarvoista, sillä Cambridgen yliopiston tutkimusten mukaan provinssi tuottaa lähes 10% koko maailman Bitcoin-louhintatehosta.

Kryptolouhinta löytää alati uusia ulottuvuuksia – niin elävien kuin kuolleidenkin valtakunnasta.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

3 thoughts on “Bitcoin on rauhallinen protesti – Viikkokatsaus 22/2020

  1. Hannu says:

    Jeps näin on. Kyllä “vähän kutkuttaa” 150 000 Yhdysvaltain dollaria/24h tuottoa bitcoin louhinnalla, ei siitä kovin helpolla muuteta millään liirum laarumilla onnelliseksi tekemiseen. Vaan oman tulevaisuuden rakentamiseen bitcoin varaan.

  2. Koodaaja says:

    “Bitcoin on symboli laajemmalle protestille taloudellista eriarvoisuutta vastaan”.
    Hurja väite kun ottaa huomioon lukuisat ihmiset, joilla ei ole varaa Bitcoinin siirtomaksuihin. Maksut luo myös jännitteen eri osapuolten välille ja vetää politiikan mukaan kuvioihin. Muutenkin Bitcoin on edelleen äärimmäisen kökkö yli kymmenen vuoden kehityksen jälkeen eikä näytä paranevan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *