Instituutiot sijoittavat bitcoiniin – Viikkokatsaus 23/2020

Morjens, ihmiset ja Bitcoin-kunta, medborgare krypto. Se on sitten aika taas vilkaista, mitä bittimaailmaan kuuluu. Tällä viikolla tsekkaamme muun muassa institutionaalisia sijoittajia, eli isoja poikia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo yli kolmannes kaikista institutionaalisista sijoittajista sijoittaa kryptoihin. Tämä on selkeää nousua viime vuodesta. Lisäksi tutkimus kertoo, että tulevaisuudessa jopa 9 kymmenestä sijoittajasta saattaisi omistaa kryptovaluuttoja.

Muissa uutisissa siirtokustannukset. Ethereumin verkossa käytettiin miljoonia suhteellisen pienen siirron tekemiseksi ja ilmeisesti vailla mitään järkevää syytä. Samaan aikaa eräs tuore selvitys kertoo, että siirtokustannukset eivät välttämättä olekaan kryptovaluuttaprojektien ongelma, vaan tietyllä tavalla jopa niiden etu.

Muissa uutisissa anonyymivaluuttojen anonymiteetin murtuminen, Binancen ja CoinMarketCapin uusien omistussuhteiden aiheuttamat epäluulot ja Craig Wrightin mahdollinen yhteys Mt.Goxiin.

Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Bitcoinin ja kryptovaluuttojen tulevaisuus näyttää ainakin instituutioiden mielestä varmalta.

Kolmannes institutionaalisista sijoittajista sijoittanut kryptoihin

Yli kolmannes maailman institutionaalisista sijoittajista ovat sijoittaneet kryptovaluuttoihin. Varainhoitoyritys Fidelity Investmentsin uuden kyselytutkimuksen mukaan noin 36% maailman institutionaalisiksi sijoittajiksi luettavista tahoista ovat mukana kryptosijoittamisessa.

Fidelityn tutkimus myös kertoo, että eri puolilla maailmaa sijoittajien kiinnostus kryptoihin vaihtelee rajusti. Esimerkisi Yhdysvaltain sijoittajista vain 27% on kryptosijoituksia, siinä missä eurooppalaisten kohdalla luku on lähes puolet. Kuitenkin myös USA:ssa sijoittaminen on kasvussa, sillä viime vuonna vain 22% institutionaalisista sijoittajista oli kryptoja.

Ylivertaisesti suosituin kryptosijoitus on bitcoin. Yli 25% Fidelityn haastattelemista sijoittajista kertoi omistavansa bitcoineja. Toiseksi suosituin kryptovaluutta oli Ethereum-lohkoketjun ether, jota kertoivat omistavansa 10% sijoittajista.

Sijoittajat myös uskovat kryptovaluuttoihin sijoittamisen tulevan kasvamaan. Kyselytutkimuksen mukaan 91% yrityksistä uskoivat, että viiden vuoden kuluessa ainakin puoli prosenttia niiden sijoituksista ovat kryptohyödykkeitä.

Institutionaalisten sijoittajien määrä on kasvanut viime vuodesta ja tullee todennäköisesti kasvamaan vielä tulevaisuudessakin.

Chainalysis osaa nyt jäljittää Zcashia ja Dashia

Maailman käytetyimpiin lohkoketjuanalyysi palveluihin kuuluva Chainalysis on kertonut, että se pystyy nykyään jäljittämään anonyymikolikko Zcashin ja Dashin siirtoja. Chainanalysiksen mukaan Zcashin ja Dashin kutsuminen anonyymeiksi kryptovaluutoiksi on ylipäätään virheellistä.

“Todellisuudessa monet esimerkiksi Bitcoinia, Bitcoin Cashia ja Litecoinia tukevat itsenäiset lompakot käyttävät paljon edistyksellisempiä yksityisyystekniikoita kuin Zcash tai Dash, vaikka noita kryptoja ei varsinaisesti mainostetakaan anonyymikryptoiksi,” Chainalysis kertoo.

Dash Core Groupin toimitusjohtaja Ryan Taylorin mukaan Dashin kehittäjät ovat tyytyväisiä, että Chainanalysis on ryhtynyt tukemaan Dashia. Syynä tälle voidaan nähdä muun muassa jäljitettävyyden tuoma selkeys poliitikkojen ja lainsääädännön edessä. Mitä anonyymimpi kryptovaluutta on, keskimäärin sitä negatiivisemmin päättäjät suhtautuvat siihen.

Tämä ilmiö on nähtävissä esimerkiksi kaikista yksityisimmän kryptovaluutan, Moneron, kohdalla. Viime aikoina useammat kryptovaluuttapörssit ovat lopettaneet Moneron vaihtamisen johtuen Moneron liian suuresta yksityisyydestä.

Lohkoketjuanalyysitekniikat muodostuvat koko ajan tehokkaammiksi, mutta ainakin Monero on niille vielä immuuni.

CoinMarketCapin syytetään suosivan Binancea

Maailman suosituin kryptomarkkinoiden tilastopalvelu CoinMarketCap on saanut viime aikoina kohdalleen kritiikkiä. Viime huhtikuussa maailman suurimpiin kuuluva kryptopörssi Binance osti CoinMarketCapin, minkä jälkeen CoinMarketCapin tilastointitapoihin ja käytäntöihin tehtiin tiettyjä muutoksia. Näiden muutoksien jälkeen Binance sai CoinMarketCapilta täydet pisteet.

Muutos herätti monia kysymyksiä, sillä ennen algoritmien muutosta Binance oli ollut 15. sijalla CoinMarketCapin kryptopörssien vertailussa. CoinMarketCap kuitenkin väittää, että tilastointialgoritmien muutoksella ei ole tarkoitus suosia sen uutta omistajaa ja että algoritmien muutos on ollut tulilla jo pitkän aikaa.

CoinMarketCapin tilastointitapojen muutoksen ytimessä on kaikkien eri tilastojen yhdistäminen yhdeksi numeroksi. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi bitcoin ja ether -markkinat punnitaan yhdessä, siinä missä niitä katsottiin aikaisemmin erikseen. Lisäksi CoinMarketCap on kertonut, että alusta on ottanut käyttöönsä koneoppimisen, jonka myötä sivu oppii tuottamaan tarkempaa tietoa ajan kanssa.

CoinMarketCapin luotettavuus saattaa kärsiä Binancen käsissä.

Ethereumissa lähetettiin runsas satanen miljoonien kuluilla

Viime keskiviikkona tuntematon Ethereum-käyttäjä lähetti noin 133 dollarin edestä etheriä käyttäen noin 2,6 miljoonan dollarin siirtomaksua. Normaalisti Ethereum-lohkoketjussa tapahtuvan siirron hinta olisi noin 50 senttiä.

Myöhemmin torstaina samasta lompakosta lähti toinen 350 etherin kokoinen siirto. Myös tästä siirrosta käyttäjä maksoi 2,6 miljoonan dollarin maksun.

Siirtäjästä tai siirron vastaanottajasta ei ole toistaiseksi mitään tarkempia tietoja. Siirtäjä kuitenkin vaikuttaisi olevan melko äveriäs kaveri, sillä vielä käytettyään 5,2 miljoonan dollarin edestä etheriä siirtoihin, hänen lompakollaan on yli 11 miljoonan dollarin edestä etheriä.

Ensimmäisen siirron louhinut Spark Pool pyrkii selvittämään lähettäjän henkilöllisyyden varmistaakseen, onko kyseessä ollut pelkkä virhe.

Transaktio oli todennäköisesti käyttäjän oma virhe, mutta totuutta joudutaan vielä odottamaan.

Siirtopalkkiot vähentävät turhaa käyttöä

Lontoon yliopistojen tutkijat ovat julkaisseet uuden tutkimuksen, jonka mukaan ilmaisia siirtoja mahdollistavat lohkoketjut ovat alttiimpia erilaisille häiriöille ja hyökkäyksille. Tutkimuksen mukaan EOSin, Tezosin ja XRP Ledgerin lohkoketjuissa tehdyistä siirroissa ylivertaisesti suurimmalla osalla ei ole varsinaista arvoa tai ne käyttäjän siirtoja itseltään itselleen.

“Analyysimme mukaan vain pientä osaa siirroista käytetään oikeasti arvon siirtämiseen. 96% EOSin lohkoketjussa tapahtuvista siirroista liittyivät tällä hetkellä arvottomaan helikopterirahapolettiin, 76% Tezosissa tapahtuvista siirroista liittyivät konsensuksen ylläpitämiseen ja yli 94% XRPL:n siirroista olivat taloudellisesti arvottomia,” tutkijat kertovat.

Yleisesti tutkimus sanoo, että jos lohkoketjussa tapahtuvilla siirroilla ei ole kustannuksia, tullaan lohkoketjussa tekemään valtavia määriä turhia tai jopa haitallisia siirtoja. Jopa pienet siirtokustannukset vähentävät turhia ja merkityksettömiä siirtoja huomattavasti.

Pienillä transaktiokuluilla saadaan mahdollisesti aikaiseksi enemmän hyvää kuin kokonaan ilmaisilla siirroilla, vihjaa uusi tutkimus.

Craig Wright sotkeutui Mt.Goxiin

Craig Wright on tunnustanut lakimiestensä kautta olleensa kryptovaluuttamaailmaa vuonna 2014 järisyttäneen Mt.Goxin hakkeroinnin takana. Asiasta kertoi yksi Monero-virtuaalivaluutan kehittäjistä, Ricardo Spagni.

Wright on parhaillaan käymässä oikeudessa taistelua, joka liittyy hänen edesmenneen yrityskumppaninsa Dave Kleimanin ja Wrightin aikaisemmin louhimiin bitcoineihin. Wright väittää omistavansa ainakin osan niin sanotusta Tulip Trustista, eli joukosta Bitcoin-lompakoita, jotka sisältävät noin 1,1 miljoonaa bitcoinia.

Spagnin mukaan yksi näistä Tulip Trustin lompakko-osoitteista on sama 1Feex-alkuinen osoite, johon Mt.Goxilta varastetut bitcoinit aikoinaan siirretiin. Wrightin lakimiehet ovat vahvistaneet, että osoite kuuluu Wrightille.

Tässä vaiheessa on vielä hyvin epävarmaa, liittyykö Wright oikeasti mitenkään Mt.Goxin hakkerointiin. Wright on aikaisemminkin esittänyt sekä henkilökohtaisesti että lakimiestensä kautta epämääräisiä ja perättömiä väitteitä ja on täysin mahdollista, että myös tämä paljastuu sellaiseksi.

Wrightin asianajajat väittivät Wrightin omistavan Bitcoin-osoitteen, johon Mt.Goxilta varastettuja varoja oli siirretty.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

One thought on “Instituutiot sijoittavat bitcoiniin – Viikkokatsaus 23/2020

  1. Hannu says:

    Kyllä vähän kutkuttaa 150 000 Yhdysvaltain dollaria lähteä louhimaan per 24h (oma farmi projekti). Tämä on myös hiljainen protesti ja tulevaisuuteni on tarkoitus rakentaa bitcoinin varaan (varallisuus ja taloudellinen riippumattomuus) Kiistän syyllistyneeni mihinkään rikokseen bitcoin suhteen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *