Kryptojen käyttö kasvaa ja muuttaa muotoaan – Viikkokatsaus 21/2020

Heilurei ja hilirimpsis, pitkopoppoo! Eikö olekin kivaa, kun kesä on vihdoin ja viimein ovella. Nyt pitää vain toivoa, että Suomi ei osoita taas normaalia epänormaaliuttaan ja nykäise meille päälle jotain takatalvea ja poikittain hulmuavaa räntäsadetta. Ei sekään tietty mahdotonta ole, mutta ei se käsien ristiminen nyt pahaakaan tee.

Tässä viikkarissa tutkimme, miten kryptovaluuttojen käyttö on viime aikoina muuttunut. Nimittäin pari kuukautta takaperin tapahtunut kryptoromahdus on saanut ihmiset entistä enemmän hodlailemaan. Lisäksi Ethereumin käyttö näyttäisi viime vuosina kasvaneen oikein urakalla.

Muissa uutisissa hiukan haxorointia ja tietoturvaa. Nimittäin nyt on julkaistu uusi tutkimus, joka käsittelee kahden tunnetuimman nyymikolikon, Zcashin ja Moneron, turvallisuutta. Näissä kahdessa on selkeästi eroja.

Lisäksi juttua Twitterin syötteen ja Bitcoinin markkina-arvon yhteyksistä, Craig Wrightin uusimmasta komediapläjäyksestä sekä paljon muuta kivaa.

Viime viikon katsaus on tämän linkin takana.

Hyvä paikka kryptoille on sijoittajan taskussa.

Musta torstai siirsi bitcoineja pois pörsseistä

Maaliskuun 12. päivä tapahtunut pörssiromahdus, joka iski myös bitcoinin kurssin alas, näyttäisi aiheuttaneen pysyviä muutoksia Bitcoinin käyttötavoissa. Bitcoineja on alettu säilyttää eri tavalla kuin aikaisemmin.

12. päivän jälkeen ainakin yli 310 000 bitcoinia on siirretty pois eri kryptopörsseistä. Näyttäisi todennäköiseltä, että näistä kryptoista iso osa on siirretty erilaisille kylmälompakoille, mikä puolestaan antaisi vihjeitä siitä, että sijoittajilla on aikomuksena “hodlata” bitcoineja pidemmän aikaa.

Lohkoketjuanalyysiyritys GlassNoden mukaan trendi vaikuttaa pysyvältä. Trendi näyttäisi toistaiseksi pisimpään jatkuneelta ja suurimmalta bitcoinien virtaukselta pois kryptopörsseistä käyttäjien omiin lompakoihin.

Bitcoinien siirtäminen fyysisiin lompakoihin näyttäisi olevan uusi trendi.

Monero on turvallisempi kuin Zcash

Carnegie Mellonin yliopiston tutkijat ovat tutkineet kahden käytetyimmän anonymiteettiin keskittyneen kryptovaluutan, Moneron ja Zcashin, yksityisyyttä. Tutkijoiden mukaan nämä kaksi kryptoa eroavat yksityisyydensuojaltaan melkoisesti, vaikka molemmat väittävätkin olevansa anonyymejä.

Tutkijoiden julkaiseman raportin mukaan Moneron tiukat turvallisuus- ja yksityisyysvaatimukset ovat pitäneet Moneron ja sen laajemman ekosysteemin käytännössä jäljittämättömänä. Sen sijaan Zcashin kohdalla tutkijat löysivät vakavia puutteita. Tutkijoiden mukaan jopa 99% Zcash-siirroista ovat jäljitettävissä.

“Vaikka Zcash on kryptografisesti erittäin hyvin rakennettu, käyttäjien oma käytös tekee siirtojen seuraamisen mahdolliseksi,” raportissa todetaan.

Vaikka Monero on huomattavasti yksityisempi ja turvallisempi kuin Zcash, myöskään se ei ole täydellinen. Ainakin yksi tutkijoiden kehittämä malli pystyi ennustamaan Monero-siirtoja jopa 30% tarkkuudella.

Zcashin käyttäjät ovat itse tehneet Zcashista Moneroa vähemmän turvallisen.

Ethereumin käyttö on kasvanut satoja prosentteja

Ethereumin käyttö näyttäisi kasvaneen kahden viime vuoden aikana huimaavasti, kertoo lohkoketjudata. Niiden lompakoiden määrä, joissa on vähintään jonkin verran etheriä, on kasvanut vuodesta 2018 jopa 350%.

“Maailmassa on tällä hetkellä noin 40 miljoonaa Ethereum-lompakkoa, joissa on ETH-poletteja. Se tarkoittaa yli 350% kasvua siitä, kun ether saavutti kaikkien aikojen huippunsa vuoden 2018 alussa,” kertoo lohkoketjuanalyysiyritys GlassNode.

Ethereumin käyttö on lisääntynyt huomattavasti, vaikka etherin kurssinousu onkin ollut melko vaatimatonta verrattuna bitcoiniin ja moniin muihin kryptovaluuttoihin. Ethereumin kasvu voi jatkua entisestään huomattavasti, mikäli uusi Ethereum 2.0 päivitys saadaan aikataulun mukaisesti tulille.

Ethereum on jo vuosien ajan ollut yksi suosituimmista kryptovaluutoista ja aivan Bitcoinin kantapäillä.

Twitter-maininnat heijastavat Bitcoinin markkina-arvoa

Maailman suosituimpiin kuuluvassa sosiaalisen median palvelussa, Twitterissä, esitetyt Bitcoin-maininnat näyttäisivät heijastelevan vahvasti kaikkien maailman bitcoinien yhteenlaskettua markkina-arvoa. Sama ilmiö näyttäisi toistuvan myös muiden kryptovaluuttojen kohdalla.

Twitterissä esitetystä 39 000 kryptovaluuttatwiitistä noin 68% käsittelee bitcoinia. Samaan aikaan kaikkien bitcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 65,7% kaikkien kryptovaluuttojen markkina-arvosta.

Muita kuutta merkittävimpään kuuluvaa kryptovaluuttaa, etheriä, ripple, litecoinia, tezosia, EOSia ja chainlinkiä, käsiteltiin noin 13 000 twiitissä.

Yhteenlasketun markkina-arvon ja kryptorahaa käsittelevien twiittien yhteys näyttää melko vahvalta. Esimerkiksi Etherumin markkina-arvo on noin 8,4% kryptojen markkina-arvosta, siinä missä sitä käsiteltiin 17% twiiteistä. Rippleä käsiteltiin 8% twiiteistä, siinä missä sen markkina-arvo on noin 3,5%.

Sosiaalisen median mainintojen ja markkina-arvon osuuden korrelaatio ei ole tietenkään mitenkään omituista. Mitä enemmän jotain tiettyä kryptoa käytetään, sitä todennäköisemmin siitä myös keskustellaan sosiaalisessa mediassa.

Twitterin trendit ovat osoittautuneet hyviksi indikaattoreiksi siitä, mikä ihmisiä globaalisti kiinnostaa.

Fyysisten Bitcoin-lompakoiden tietoja on saattanut vuotaa

Maailman kolmen käytetyimmän fyysisen kryptolompakon, Ledgerin, Trezorin ja KeepKeyn, asiakastietoja on mahdollisesti vuotanut hakkereiden käsiin. Ethereum.orgin foorumeille murtautunut hakkeri on laittanut myyntiin tietokannan, jossa on yhteensä 80 000 lompakon käyttäjän tietoja.

Tiedoissa on muun muassa käyttäjien nimet, osoitteet, puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet. Hopeisena reunuksena tiedoissa ei kuitenkaan ole mitään käyttäjien salasanatietoja.

Hakkerin mukaan hänellä on 41 500 Ledgerin käyttäjän, 27 100 Trezorin käyttäjän ja 14 000 KeepKeyn käyttäjän tietoja. Hakkeri väittää saaneensa tiedot murtautumalla nettimyyntipalvelu Shopifyyn. Shopify on kuitenkin todennut, että omien tutkimustensa perusteella se ei ole löytänyt mitään todisteita, että hakkeri olisi päässyt tietoihin käsiksi.

Lisäksi hakkeri väittää saaneensa käsiinsä 18 kryptovaluuttapörssin ja foorumin tietokannat. Myös tämä väite on epävarmalla pohjalla, sillä ainakin kryptopalvelu Bitson sisäisen tutkimuksen mukaan mitään todisteita ei ole, että yhdelläkään ulkopuolisella taholla olisi riittävästi tietoa, jolla se pääsisi käsiksi asiakkaiden tileille.

Fyysisiin Bitcoin-lompakoihin kohdistunut vuoto on vakava, mikäli se osoittautuu todelliseksi.

Craig Wrightin omistamaksi väitetty lompakko herjasi Wrightia

Australialainen kyseenalaista julkisuutta kerännyt yrittäjä, Craig Wright, on jälleen kerran onnistunut tekemään itsestään kryptoyhteisön vitsin. Wright käy parhaillaan petokseen liittyvää oikeustaistelua, jonka myötä hän on paljastanut muun muassa listan näennäisesti omistamistaan Bitcoin-osoitteista.

Nyt yhteensä 145:stä listalla olevasta lompakosta on lähetetty allekirjoitettu viesti, joka kutsuu Wrightia huijariksi. Viesti osoittaa selkeästi, että Wright ei omista ainakaan näitä osoitteita, ja tuskin monia muitakaan julkaisemansa listan osoitteista.

“Craig Wright on valehtelija ja huijari. Hänellä ei ole yksityisavaimia, joilla hän voisi allekirjoittaa tämän viestin,” lähetykseen kirjatussa viestissä luki.

Wright on aikaisemmin muun muassa väittänyt olevansa Bitcoinin anonyymi luoja, Satoshi Nakamoto. Hän ei kuitenkaan ole toistuvista vaatimuksista huolimatta pystynyt todistamaan tätä väitettä – kuten ei monia muistakaan väitteistään. Kaiken olemassaolevan tiedon perusteella vaikuttaa siltä, että Wright on vain helppoheikki, joka käyttää hyväkseen Bitcoinin ja Satoshin mainetta.

Kovasta työstään huolimatta Craig Wright ei ole saanut juuri ketään uskomaan väitteisiinsä.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

6 thoughts on “Kryptojen käyttö kasvaa ja muuttaa muotoaan – Viikkokatsaus 21/2020

  1. Oikeusvaltioperiaatteen kannattaja says:

    Päätoimittajan “kryptoyhteisö” todisti ettei ymmärrä oikeusturvan alkeita, GG!
    Keissi roikkuu henkilöstä, joka on haastettuna, ja hänen pitäisi todistaa itseään vastaan?
    Iran syytökset perustuu “Crypto Twitterin ja valikoitujen shitcoin-asiantuntijoiden yhdistettyihin HERKULESMAISIIN ponnisteluihin” (sivut 21-22 https://www.courtlistener.com/recap/gov.uscourts.flsd.521536/gov.uscourts.flsd.521536.512.0.pdf)

    https://www.youtube.com/watch?v=p8N0xN0ihMA
    Läpimädän perustajan lisäksi Twitter on täynnä palkattuja mielipidevaikuttajia ja botteja, mutta manipuloidut trendit ovat silti hyviä indikaattoreita? Blockstreamin perustaja Adam Back on itse myöntänyt palkanneensa suuren tiimin täysipäiväisiä somettajia anarkistisen narratiivin tukemiseen.

    “Kaiken olemassaolevan tiedon perusteella vaikuttaa siltä, että Wright käyttää hyväkseen Bitcoinia”
    Hän palautti alkuperäisen protokollan ja suojelee Bitcoinin ekosysteemiä alan suurimmalla patenttisalkulla.

    Satoshi halusi digitaalista rahaa – samoin Craig Wright
    Satoshi halusi skaalautuvan lohkoketjun – samoin Craig Wright
    Satoshi halusi suuria palvelinsaleja – samoin Craig Wright
    Satoshi halusi mikromaksukyvyn – samoin Craig Wright
    Satoshi halusi välitöntä maksua – samoin Craig Wright
    Satoshi halusi kiveen hakatut säännöt – samoin Craig Wright
    Satoshi halusi Gavinin kuljettavan Bitcoinin soihtua eteenpäin – Gavin todisti, että Craig Wright oli ehdottomasti henkilö Satoshin takana

    • Robin Nyberg says:

      Kukaan ei ole ehdottomasti todistanut, että Wright olisi tai ei olisi Satoshi. Niin pitkään kuin emme voi varmuudella tietää asiaa, on siitä väittely myös turhaa. Artikkelissa esitetään ainoastaan uutinen, joka asettaa Wrightin tarinan kyseenalaiseen valoon.

  2. Morojens says:

    Asiavirhe:
    “Nyt yhdellä tällä 145 osoitteen listalla olevista lompakoista on lähetetty Bitcoin-transaktio, johon oli liitetty Wrightia huijariksi kutsuva viesti.”

    Todellisuudessa mitään transaktiota ei ole lähetetty. Kyseessä oli viestin allekirjoittaminen osoitteiden yksityisavaimilla. Kyseessä on täysin lohkoketjun ulkopuolinen toimenpide, eikä yksikään kolikko kyseisistä osoitteista liikkunut minnekkään.

  3. henkka says:

    Pitäs laittaa nimet ja artikkelit talteen vaikka bitcoiniin pysyvästi, niin ei jää tulevaisuudessa epäselväksi ketkä näitä hörhöilyjä kirjoitteli. prasos, lol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *