Bitcoin rikkoi monta ennätystä tänä vuonna – Viikkokatsaus 52/2019

Vuosi vaihtuu ja jokainen pääsee miettimään tahollaan lupauksia tulevalle vuodelle. Bitcoinille seuraava vuosi lupaa melko jänniä aikoja, sillä edessä on muun muassa tuleva lohkopalkkion puoliintuminen. Uusien bitcoinien määrän putoaminen voi hyvinkin aiheuttaa vaikka millaista myllerrystä markkinoilla.

Tänä vuonna Bitcoinin vuosi vaikuttaisi olleen oikein hyvä. Ainakin monia ennätyksiä on tullut taas rikottua, mikä kertoo ainakin teknologian käytön kasvusta. Käyttö taas on välttämätöntä, että valuutta ei jää vain kuriositeetiksi.

Vuoden vikassa viikkarissa kerromme muun muassa näistä ennätyksistä. Lisäksi mukana juttua hodlaamisesta, YouTuben sensuuripolitiikasta ja teknologian luovuttamisesta Pohjois-Korealle syytetyn Ethereum-kehittäjän viimeisimmistä käänteistä.

Nähdään taas ensi vuonna!

Viime katsauksen voit lukea täältä.

Onnellista uuttavuotta kaikille, toivoo koko Bittiraha.fi:n ja Prasosin väki!

Bitcoin rikkoi ennätyksiä

Vaikka bitcoinin kurssikehitys olikin maltillisempaa kuin monena aikaisempana vuonna, itse järjestelmän kehitys ei elänyt pysähtyneisyydessä. Vuonna 2019 Bitcoinin parissa rikottiin ainakin kolme merkittävää ennätystä.

Bitcoinilla tehtiin enemmän siirtoja kuin koskaan aikaisemmin. Toukokuussa Bitcoin myös rikkoi kuukausikohtaisen ennätyksensä, kun yhden kuukauden aikana tehtiin 12 miljoonaa siirtoa. Aikaisempi ennätys tapahtui joulukuussa 2017, jolloin siirtoja tehtiin 11 miljoonaa.

Siirtojen lisäksi myös siirrettävän arvon määrä on kasvanut korkeimmilleen koskaan. Päivittäin Bitcoinilla siirretään keskimäärin yhdestä kahteen miljardin dollarin edestä arvoa. Päiväkohtainen ennätys rikkoutui heinäkuun lopussa. Tällöin Bitcoinilla siirrettiin yli 4 miljardin dollarin edestä arvoa yhtenä päivänä.

Myös Bitcoin-verkon laskentateho on noussut ennätyksellisen korkeaksi. Verkon laskentateho alkoi nousta selkeästi vuoden puolivälissä ja vuoden lopussa se on ylittänyt keskimäärin 100 miljoonan terahashin sekuntinopeuden.

Laskentatehon kasvu lisää Bitcoinin turvallisuutta.

Bitcoin hodlaaminen lisääntynyt

Lähes 70% kaikista olemassaolevista bitcoineista ovat pysyneet liikkumattomina viimeisen puolen vuoden ajan. Tämä näyttäisi indikoivan, että bitcoin-hodlaajien, eli bitcoiniin pidemmällä tähtäimellä sijoittavien tahojen, määrä on kasvussa.

“Viimeksi, kun tällaista tapahtui, oli vuoden 2016 puoliintumisen paikkeilla,” kertoo Altana Digital Currency Fundin Alistair Milne.

Puoliintumisella tarkoitetaan syntyvien bitcoinien määrän tippumista puoleen nykyisestä. Tämä laskee bitcoinien tarjontaa huomattavasti, minkä uskotaan nostavan bitcoinin kurssia nykyisestä.

Hodlaajien määrä on ollut jo koko vuoden korkea. Quantum Economicsin perustaja Mati Greenspanin mukaan alle puolet kryptovaluutoista ovat liikkuneet viimeisen 12 kuukauden aikana.

Hodlaajat ovat toistaiseksi pärjänneet melko hyvin kryptomarkkinoilla.

YouTube poisti kryptovideoita

YouTube poisti viime viikolla valtavan määrän kryptovaluuttoihin liittyviä opetusvideoita. Palvelun mukaan kyseessä oli virhe, eikä tietoinen hyökkäys kryptovideoiden tuottajia vastaan.

“Sivuillamme on niin massiivinen määrä videoita, että joskus teemme vääriä päätöksiä. Kun virheet tuodaan ilmi, korjaamme ne nopeasti. Lisäksi käyttäjillä on mahdollisuus valittaa videoidensa poistamisesta,” YouTube kertoi lausunnossaan.

YouTube-väittää palauttaneensa kaikki poistetut videot, mutta ainakin osa tubettajista kertoo toista tarinaa. Esimerkiksi 200 000 tilaajan sijoituskanavaa pyörittävän Chris Dunnin mukaan tilanne on vain mennyt huonommaksi.

“Tänään YouTube poisti ne videot, jotka se oli palauttanut eilen. Lisäksi he poistivat vähintään yhden videon, jota eivät olleet aikaisemmin koskaan poistaneet,” Dunn kertoi.

“Mikään ei ole muuttunut. YouTube sanoi aikaisemminkin poistamisen olevan virhe. En tiedä, miksi he sanovat näin,” kertoo tubettaja Ivan on Tech.

Sorry about that.

Poloniexin käyttäjätietoja voi olla vaaraantunut

Maailman suurimpiin kuuluva kryptovaluuttapörssi Poloniex on lähettänyt asiakkailleen mailin, jossa se pyytää asiakkaita vaihtamaan salasanansa. Twitteriin on vuotanut lista sähköposteja ja salasanoja, joista ainakin osaa voitaisiin käyttää Poloniexin asiakastileille.

“Vaikka läheskään kaikki vuodetuista sähköpostiosoitteista eivät liity Poloniexin tileihin, joudumme pakottamaan kaikkia asiakkaitamme vaihtamaan salasanansa,” Poloniex kertoo.

On epävarmaa, mitä kautta sähköpostitiedot ovat vuotaneet Twitteriin. Poloniex ei myöskään ole kertonut, kuinka suuri osa vuodetuista sähköpostitiedoista kuuluu Poloniexin käyttäjille.

Poloniex ei ole kertonut, miten vakavasti vuoto vaikuttaa sen asiakkaisiin.

Bitcoin-louhijoita vaaditaan vähentämään laskentatehoa Kiinassa

Viranomaiset ovat alkaneet käydä bitcoin-louhijoita vastaan Kiinassa. Bitcoin-louhijat Setšuan maakunnassa kertovat, että viranomaiset ovat vaatineet louhijoita vähentämään louhintatehoaan Setšuan kuivan kauden aikana. Kuiva kausi kestää noin lokakuusta huhtikuuhun.

Virallisesti bitcoin-louhintayritykset on kielletty Setšuassa. Kosteampien kausien aikana louhintaa suvaitaan, sillä paikalliset vesivoimalat tuottavat silloin paljon enemmän energiaa kuin mille on tarve.

Viranomaiset ovat alkaneet myös koventaa otteitaan louhijoille sähköä tarjoavia yrityksiä kohtaan. Ainakin kaksi voimalaitosta ovat saaneet noin 140 000 dollarin sakot tarjottuaan energiaa bitcoin-louhintaan ilman asianmukaista lupaa.

Suurin osa kaikesta bitcoin-louhinnasta tehdään Kiinassa. Kiinalaiset louhijat vastaavat arviolta 66% maailman louhintatehosta.

Bitcoinien louhiminen yltäkylläisellä vesivoimalla on suvaittua Kiinassa.

Ethereum-kehittäjä vapaaksi odottamaan oikeudenkäyntiä

Ethereum-kehittäjä Virgil Griffith pääsee perheensä luo odottamaan oikeudenkäyntiään. Griffithille tuomittiin miljoonan dollarin takaussumma, jonka hänen vanhempansa ovat nyt maksaneet.

Griffithiä syytetään teknologian luovuttamisesta vihamieliselle valtiolle hänen vierailtuaan Pohjois-Koreassa lohkoketjuteknologiaa ja kryptovaluuttoja koskevassa konferenssissa. Syyttäjän mukaan Griffith levitti konferenssissa tietoja, joita Pohjois-Korea voi käyttää hyväkseen.

Griffithin puolustuksen mukaan Griffith on syytön ja kaikki, mitä Griffith kertoi konferenssissa, oli yleisesti saatavilla olevaa tietoa. Jos Griffith katsotaan syylliseksi, häntä odottaa vuosikausien vankeustuomio.

Omasta mielestään Virgil Griffith ei tehnyt mitään väärää kertoessaan lohkoketjusta Pohjois-Koreassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *