Iran osoitti bitcoinin merkityksen turvasatamana – Viikkokatsaus 1/2020

Hyvää tätä vuotta, lukijat. Bitcoin aloitti vuoden mallikkaasti melko erinomaisella monen prosentin nousulla liikkuen uusien tonttujen tuntumaan. Tämähän on mukavaa, Bitcoin-kööreissä ajatellaan, sillä viime vuonna ei aivan sellaisiin härkämarkkinoihin päästy kuin eräs tietty antivirusyrittäjä ennusti. Taisipa luvata myös syödä peniksensä siinä ohessa.

Tässä viikkarissa tutkimme, miten bitcoin voi toimia turvasatamana tässä aidosti vaihtelevassa maailmantilanteessa. Lisäksi tutkimme muutamia lohkoketjujen sovelluksia, kuten futisjoukkue Juventuksen lohkoketjuäänestystä uusista biiseistä sekä Burger Kingin yritystä hyötyä Bitcoinin kasvaneesta mahdista Venezuelassa.

Viime viikkari löytyy täältä.

Kun maailma on epävarma, bitcoinin hodlaaminen kannattaa.

Bitcoin käyttäytyy turvasatamana Iranin konfliktissa

Iranin hyökkäys on saanut bitcoinin kurssin nousuun. Keskiviikkoyönä Iran ampui lukuisia ohjuksia Yhdysvaltain ja sen johtaman liittoutuman joukkoja vastaan.

Iranin iskujen jälkeen bitcoinin kurssi lähti välittömästi rajuun nousuun ja nousi jopa yli 8 400 dollarin. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on noin 8 200 dollaria. Myös kullan ja öljyn kurssit lähtivät nousuun.

Tapahtunut on osoitus siitä, miten bitcoin voi toimia turvasatamana sijoittajille taloudellisesti ja poliittisesti epävakaina aikoina. Bitcoin on hajautettu valuutta, jota mikään keskitetty taho ei voi manipuloida. Se on huomattavan kestävä erilaista poliittista painostamista vastaan.

Iranin ohjusiskut ovat osoittaneet maailmanpolitiikan haurauden ja Bitcoinin kestävyyden.

Bitcoinin laskentateho nousi taas uuteen ennätykseen

Vuoden ensimmäisenä päivänä Bitcoinin laskentateho ylitti 119 exahashia sekunnilta, mikä oli uusi kaikkien aikojen ennätys. Edellinen ennätys saatiin lokakuussa, jolloin laskentateho oli 114 exahashia per sekunti.

Bitcoinin laskentateho on kasvanut viime vuoden aikana huomattavasti. Vuoden alussa laskentateho oli noin 40 EH/s. Marraskuussa laskentateho ylitti keskiarvoltaan 80 EH/s.

Mitä enemmän laskentatehoa Bitcoinin verkossa on, sitä turvallisempi verkko on ulkopuolisia hyökkäyksiä ja manipulointia vastaan. Bitcoin on laskentateholtaan selvästi maailman suurin hajautetun laskennan protokolla.

Bitcoinin laskentateho on kasvanut huomattavasti viime vuodesta.

Viranomaiset kasvaneen kiinnostuneita kryptopörsseistä

Viranomaiset näyttäisivät osoittavan kasvavaa kiinnostusta kryptovaihdantaa kohtaan, ainakin mikäli maailman suurimpiin kuuluvan kryptopörssi Krakenin tiedot pitävät paikkansa. Krakenin mukaan sen viranomaistiedusteluihin vastaamiseen menevät kulut ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

Vuoden 2019 aikana Kraken sai 710 tietopyyntöä viranomaisilta. Luku oli 49 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018, jolloin pörssi sai 475 vaatimusta. Vuonna 2017 vaatimuksia tuli pörssille vain 160.

Suurin osa pyynnöistä, noin 61%, tulivat Yhdysvalloista. Yhdysvallat lähettivät Krakenille 432 pyyntöä. Yhdysvaltojen lisäksi pyyntöjä lähettivät Iso-Britannia (86), Saksa (44) ja Italia (20 kappaletta).

Krakenin toimitusjohtaja Jesse Powellin mukaan tietopyyntöihin vastaaminen maksaa Krakenille yli miljoona dollaria joka vuosi.

Muun muassa FBI on ollut kiinnostuneita Krakenin vaihdannasta.

Venezuelan Burger King hyväksyy bitcoinit

Bitcoin on kasvattanut tasaisesti suosiotaan Venezuelassa sen jälkeen, kun maassa harjoitettu talouspolitiikka ajoi maan oman valuutan hyperinflaation partaalle. Talouskriisin kourissa kärsivän Venezuelan asukkaat alkoivat siirtyä kasvavissa määrin bitcoinin ääreen suojellakseen edes osaa omaisuudestaan.

Nyt Burger King on huomannut Bitcoinin tarjoaman mahdollisuuden Venezuelassa. Neljäkymmentä Burger King -ravintolaa ovat ottamassa lähitulevaisuudessa bitcoinin käyttöön maksuvälineenä.

Ensimmäinen näistä Burger Kingeistä alkoi hyväksyä bitcoineja 30. päivä joulukuuta. Muiden ravintolojen on tarkoitus seurata perässä myöhemmin kuluvana vuonna.

Burger King on yrittänyt aikaisemminkin käyttää kryptovaluuttoja maksamisessa. Venäjällä Burger King yritti ottaa käyttöön bonuspisteinä toimivan oman lohkoketjuun perustuvan Whoppercoininsa, mutta Venäjän viranomaiset torppasivat hankkeen.

Toivottavasti Burger Kingin Venezuelan reissu menee paremmin kuin Whoppercoin.

Juventus antoi äänestää maalibiisistä lohkoketjulla

Italialaisen jalkapallojoukkue Juventuksen kannattajat ovat käyttäneet lohkoketjua äänestääkseen joukkueelle uuden maalibiisin. Uusi maalibiisi on Blurin sikermä Song 2.

Joukkue käytti äänestyksessä Socios-alustaa ja omaa lohkoketjuun perustuvaa JUV-kryptopolettiaan. JUV on Juventuksen kokeilu antaa faneille mahdollisuus käyttää kryptopolettia vaikuttamaan joukkueeseen ja ostamaan joukkueen tuotteita.

“Tämä on ensimmäisiä kertoja, kun näemme oikeiden ihmisten käyttävän lohkoketjuun perustuvaa hyödykettä oikeassa elämässä. Kehitys on vasta alussa, mutta niin kävi,” kommentoi Sociosin toimitusjohtaja Alexandre Dreyfus.

Juventus uskoo joukkueena, että lohkoketju voi parantaa fanien yhteistyötä tiimin kanssa.

John McAfee ei syökään omaa penistään

Antivirus-kehittäjä ja IT-yrittäjä John McAfee lupasi viime vuoden alkupuolella syövänsä peniksensä, jos bitcoinin kurssi ei tule olemaan miljoona dollaria vuoden 2020 aikana. Nyt McAfee on vetänyt sanansa takaisin.

“Puijaukseni tarkoitus oli houkutella uusia käyttäjiä,” McAfee sanoi Twitterissä.

McAfee sai Twitterissä osakseen kiusaa vedonlyönnistään ja sanojensa syömisestä, mihin McAfee vastasi vihaisesti.

“Kuka idiootti luulee, että kukaan syö oman peniksensä? Etenkään televisiossa? Oletko sinä se idiootti?” hän kommentoi kriitikoille.

John McAfee aikoo säilyttää sukukalleutensa, vaikka bitcoin ei rikkoisikaan miljoonaa tänä vuonna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *