Bitcoin-verotus muuttuu, tappioista vähennyskelpoisia

Korkein Hallinto-oikeus on tänään julkaissut päätöksen, jonka myötä bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen verotus tulee muuttumaan. Korkein Hallinto-oikeus käsitteli hakemuksen, joka koski etherien myyntivoittoja koskevaa verotusta.

Päätöksen myötä kryptovaluuttojen verotuksessa tulee mahdolliseksi hyödyntää hankintameno-olettamaa, joka hyödyttää etenkin tapauksissa, joissa saavutettu tuottoprosentti on ollut korkea. Toisena voittona päätöksen myötä myynnistä aiheutuneista tappioista tulee oletettavasti vähennyskelpoisia.

Aiemmin esimerkiksi eurolla ostetusta bitcoinista, joka on myyty 10 000 eurolla on joutunut maksamaan veroa 9999 euron osuudesta. Hankintameno-olettaman myötä hankintahintana saa käyttää 20% oletushintaa tai 40% oletushintaa, mikäli kyseinen omistus on ollut hallussa yli 10 vuotta. Tällöin verotettava osuus tippuu 8000 tai 6000 euroon.

Verohallinnolta luvassa päivityksiä bitcoin-verotuksen ohjeistukseen

Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöksen myötä verottaja on velvollinen muuttamaan verotuskäytäntöjään. Päätöksen myötä myös muilla kuin hakemuksen tehneellä ether-voittojensa verotuksesta kysyneellä on oikeus käyttää vastaavaa verotuskohtelua.

KHO:n päätöksessä lausutaan ratkaisun vaikutuksista seuraavasti:

Korkein hallinto-oikeus hyväksyy A:n valituksen. Keskusverolautakunnan ennakkoratkaisu kumotaan ja uutena ennakkoratkaisuna lausutaan, että jos A myy ennakkoratkaisuhakemuksessa kuvailtua Ether-virtuaalivaluuttaa, luovutus katsotaan tuloverolain 45 §:n 1 momentissa tarkoitetuksi omaisuuden luovutukseksi, johon sovelletaan tuloverolain 46 §:n 1 momentin luovutusvoiton laskemista koskevia säännöksiä.

Verohallinnon veroasiantuntija Sami Varosen mukaan tämän päätöksen myötä virtuaalivaluuttojen verotus tulee muuttumaan. Verohallinnon tiedotteessa Varonen kommentoi päätöksen vaikutusta lausuen, että toisin kuin aiemmassa tulkintakäytännössä on katsottu, virtuaalivaluutan myynnistä aiheutuvat tappiot ovat pääsääntöisesti vähennyskelpoisia.

Virtuaalivaluuttojen verotuksesta ei ole nimenomaisia verosäännöksiä ja olemme tyytyväisiä siihen, että tähän paljon puhuttaneeseen ja tulkinnanvaraiseen asiaan on nyt saatu KHO:lta tulkintalinjaus. Suurin asiakkaiden kokema epäkohta virtuaalivaluuttojen verotuksessa poistuu nyt tämän päätöksen myötä, Varonen kommentoi Verohallinnon tiedotteessa.

Jäämme odottelemaan lisälausuntoja verottajalta ja verotuksen asiantuntijoilta ja tiedotamme lisää heti uutta tietoa saatuamme. Kysymyksessä on joka tapauksessa merkittävä ratkaisu kryptovaluuttasijoittajien kannalta niin aiempia verotuspäätöksiä, kuin tulevia sijoitusratkaisuja ajatellen.

Lisätietoa saat verottajan tiedotteesta sekä KHO:n päätöksestä.

4 thoughts on “Bitcoin-verotus muuttuu, tappioista vähennyskelpoisia

  1. Jaana Isorautila says:

    Heh olipas pitkät piuhat verottajalla, tänhän tajus jo lapsikin vuosia sitten että pitää pystyä vähentämään. mut sorge, valaat muutti jo ulkomaille. Nollaprossaa!

  2. Leo J. says:

    Onko tiedossa, kuka valituksen teki eli ketä on kiittäminen asian saattamisesta oikeudenmukaiselle tasolle?

    Kiitokset joka tapauksessa A:lle ja hänen mahdolliselle avustajalleen, jotka tekivät hemmetin hienoa työtä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *