Viikkokatsaus 13/2019: Bitcoinin kasvava laskentateho voi ennakoida kurssinousua

Tervetuloa taas uusien uutisten pariin. Tätä viikkokatsausta kirjoittaessa bitcoin keikistelee siinä 3 900 dollarin ja 4 000 dollarin välimaastossa ja on jälleen epäselvää, että lähdetäänkö tästä kasvulle vai tuleeko taas jonkinlainen korjausliike alaspäin. Eipä siinä, tilanne on silti selkeästi parempi kuin koko viime vuonna, eikä muutama aaltoliike todennäköisesti muuttaisi sitä mitenkään olennaisesti. Lohkoketjun laskentateho on palautunut pessimistisemmistä ajoista ja yhä useammat toimijat ovat ottamassa bitcoineja tai muita kryptovaluuttoja käyttöönsä. Tällä kertaa uutisoimme muun muassa Tor Projectin ja Norwegianin kryptonäkemyksistä.

Olemme myös julkaisseet entisen toimitusjohtajamme ja yhden Suomen kryptoalan huipuista, Henry Braden, haastattelun tämän vuoden Sijoitussummitissa. Haastattelu kannattaa katsoa, mikäli haluaa jotain syvällisempää näkemystä bitcoinista, lohkoketjusta ja sijoittamisesta näille aloille. Edelliset vuodet elämästään Brade ei ole paljon muuta tehnytkään kuin opiskellut ja käytännössä kokeillut näitä asioita, ja se kyllä näkyy hänen jämerässä ymmärryksessään.

Muissa uutisissa käsittelemme mahdollisia heikkouksia, joita on löytynyt miksauspalveluista, sekä lohkoketjuihin liittyvän osaamisen ja kysynnän kasvua vakuutusmarkkinoilla.

Bitcoinin ja lohkoketjujen käyttö ja adaptaatio näyttäisi lisääntyvän kurssitilanteesta huolimatta.

Bitcoinin laskentateho on kasvussa

Bitcoin-verkon louhintateho on noussut korkeimmilleen sitten viime vuoden lokakuun. Louhintatehon nousu on verkon kannalta positiivinen asia, sillä louhinta suojaa Bitcoinin lohkoketjua manipuloinnilta, vääristelyltä ja hakkeroinnilta.

Tällä hetkellä Bitcoin-verkon louhintateho on noin 52 miljardia miljardia hashia joka sekunti. Bitcoin on maailman ylivertaisesti suurin hajautetun laskennan prosessi. Verkon laskentatehon vuoksi Bitcoinin hakkerointi on käytännössä mahdotonta tai ainakin niin vaivalloista, että se tulisi hyökkääjälle liian kalliiksi.

Verkon turvallisuuden lisäksi louhintatehon nousu on usein ennakoinut kryptovaluuttojen kurssien nousua.

“Laskentateho seuraa kryptojen hintaa. Jotkut uskovat, että hinta seuraa laskentatehoa, koska laskentateho ei seuraa tarkkaa nykyistä hintaa, vaan jonkinlaista spekuloitua tulevaa hintaa. Myös louhijat spekuloivat tulevalla hinnalla,” kommentoi lohkoketjuyritys Casan operatiivinen johtaja Jameson Lopp.

Bitcoinin kasvava louhintateho antaa merkkejä, että ainakin louhijat ovat optimistisia. (KUVA: wuestenigel)

Vakuutusalalla räjähtävä kasvu ja huutava pula lohkoketjuosaamisessa

Globaalin markkinatutkimusyritys Aite Groupin tuoreen raportin mukaan lohkoketjuja ja Bitcoinia koskeva ammattitaito on kasvanut räjähdysmäisesti kahden edellisen vuoden kuluessa. Raportin mukaan ne alan ammattilaiset, jotka eivät ota selvää lohkoketjuteknologiasta, tekevät sen omalla riskillään.

Raporttia varten yritys tutki vakuutusalan ammattilaisten LinkedInissä ilmoittamia osaamisaloja ja vertaili ilmoitettua vakuutusalan osaamista teknologiseen osaamiseen, kuten keinoälyyn, lohkoketjuun ja Bitcoiniin.

Raportin mukaan Bitcoinin ja vakuutusalan ammattilaisten määrä oli huhtikuussa 2017 vain 102 kappaletta. Tammikuussa 2019 ammattilaisten määrä oli jo 5 418. Lohkoketjuasiantuntijuuden ilmoittaneiden määrä oli 2017 alussa 96 ja kaksi vuotta myöhemmin 29 355.

Kasvanut osaaminen ei ole kuitenkaan riittävästi vastaamaan kysyntään. Raportin mukaan lohkoketju- ja kryptoalan ammattilaisten tarve kasvaa nopeammin kuin osaamisen tarve.

“Kiinnostus tätä teknologiaa kohtaan on luonut äärimmäisen kovan tarpeen uusille asiantuntijoille, jotka voivat auttaa vakuutusteollisuutta kehittämään lohkoketjupohjaisia järjestelmiä,” raportti kertoo.

Lohkoketjuosaajien määrä on kasvanut viime vuosina selvästi.

Tor Project alkaa hyväksyä kryptolahjoituksia

Anonyymiin tiedonvälitykseen käytettävää TOR-protokollaa kehittävä Tor Project on alkanut hyväksyä kryptovaluuttalahjoituksia. Tor Projectin sivusto hyväksyy useita merkittäviä kryptovaluuttoja, kuten bitcoinin, etherin ja litecoinin. Lisäksi sivusto kehottaa ottamaan yhteyttä, jos lahjoittaja haluaa käyttää jotain muuta kryptovaluuttaa.

TOR, eli The Onion Router, on alunperin Yhdysvaltain hallituksen tukema projekti, jonka tarkoituksena on mahdollistaa anonyymi ja turvattu tiedonvälitys Internetissä. Nykyään Tor Project tarjoaa avoimeen koodiin perustuvia ilmaisia ohjelmia, joiden avulla käyttäjät voivat helposti saavuttaa suojatun sipuliverkon.

Vaikka sipuliverkko liitetään valtamediassa usein rikolliseen toimintaan, kuten huumekauppaan ja lapsipornoon, todellisuudessa se on osoittautunut myös elintärkeäksi välineeksi esimerkiksi toimittajille ja poliittiselle oppositiolle välittää tietoa ja tietovuotoja. Totalitarismiin taipuvat valtiot, kuten Kiina ja Venäjä, pyrkivätkin kieltämään TOR-protokollan ja vastaavien teknologioiden käytön.

“Seiso yhdenvertaisten ihmisoikeuksien, yksityisyyden ja vapauden puolella ja auta pitämään Tor vahvana ja turvallisena,” Tor Project kehottaa.

Tor on ollut jo vuosia yksi tärkeimmistä työkaluista taistella Internet-sensuuria ja totalitarististen hallintojen tiedonrajoituksia vastaan.

Monista bitcoin-miksauspalveluista löytynyt heikkouksia

Ruhr-Universität Bochumin tutkija Felix Maduakor väittää löytäneensä heikkouden yleisimpien bitcoin-miksauspalvelujen käyttämistä algoritmeista. Tutkijan mukaan heikkouden avulla on mahdollista seurata miksauspalvelujen kautta lähetettyjä siirtoja suoraan niiden alkulähteille.

Maduakor kertoo Bitcoin News lehdelle antamassaan haastattelussa, että lähes kaikkia suuria miksauspalveluita vaivaavat pienet bugit, joiden ansiosta hyökkääjät voivat selvittää siirtojen alkuperän. Lisäksi tutkija kertoo, että vaikka nämä bugit korjattaisiin, niiden korjaamista edeltäneet siirrot olisivat vieläkin haavoittuvaisia.

Vaikka Bitcoinista puhutaan anonyyminä kryptovaluuttana, todellisuudessa se on pseudonyymi. Bitcoinin lohkoketju on tarkoituksella tehty avoimeksi, jotta kuka tahansa voi varmistua siirtojen oikeellisuudesta. Bitcoin-mikserit on tehty ratkaisemaan tätä ongelmaa sekoittamalla eri siirroissa käytettäviä bitcoineja, jotta käyttäjien henkilöllisyys on vaikeampi selvittää.

Maduakorin tutkimusta ei ole vertaisarvioitu, mutta vähintään miksauspalvelun käyttäjien kannattaa pistää tulokset merkille. Jos lohkoketjua tutkivat yritykset ja muut tahot pystyvät käyttämään Maduakorin löydöksiä, saattavat monet miksauspalvelut olla huomattavasti heikompia kuin on aikaisemmin uskottu.

Mikserien käyttäminen on yleistä niille käyttäjille, joilla on tarvetta saada lisää yksityisyyttä ja turvallisuutta siirtoihinsa.

Lohkoketjuihin laitetaan entistä enemmän rahaa

Markkinatutkimuslaitos Research and Marketsin tuoreen raportin mukaan lohkoketjuun tehdyt sijoitukset tulevat kasvamaan vuosittain keskimäärin 44,5%. Raportti ennustaa, että lohkoketjuihin käytetyt sijoitukset kasvavat nykyisestä 3,12 miljardista dollarista jopa 41 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä.

Raportin mukaan lohkoketjuun tehdyt sijoitukset Yhdysvalloissa kasvoivat 110% saavuttaen 1,6 miljardia. Raportti ennakoi, että lohkoketjuteollisuus tulee kasvamaan voimakkaasti myös tulevina vuosina.

Raportin mukaan lohkoketjumenot tulevat kasvamaan etenkin Yhdysvalloissa, mutta ne kasvavat kaikkialla kehittyneissä maissa. Yhdysvaltojen jälkeen suurimmiksi lohkoketjualueiksi raportti arvioi Länsi-Euroopan sekä Kiinan.

Lohkoketjuteollisuus on selvässä kasvussa, kuten oikeastaan kaikki edelliset vuodet sen jälkeen, kun teknologia keksittiin.

Norwegian aikoo ottaa kryptovaluuttamaksut käyttöön

Halpalentoyhtiö Norwegian on aikeissa ottaa virtuaalivaluuttamaksut käyttöön, kertoo Norwegianin toimitusjohtaja Bjorn Kjos yrityksen asiakaslehdessä. Kjos uskoo, että virtuaalivaluutat tulevat lopulta korvaamaan kokonaan vanhanaikaiset maksutavat.

“Virtuaalivaluutat tulevat ohittamaan nykyään käytössämme olevat vanhentuneet maksujärjestelmät muutamassa vuodessa, ja me joudumme heittämään hyvästit suurimmalle osalle luottokorteista ja käteisestä sekä asiakkaan että Norwegianin hyväksi,” Kjos kommentoi.

Virtuaalivaluuttojen ja lohkoketjujen käyttö voi säästää sekä yrityksille että asiakkaille helposti merkittäviä summia rahaa. Esimerkiksi luottokorttimaksut ovat huomattavasti kalliimpia kuin virtuaalivaluuttasiirrot. Salamaverkon yleistymisen myötä virtuaalivaluuttaostojen hinnat saadaan tippumaan vielä murto-osaan nykyisestä, minkä jälkeen perinteiset luottokorttisiirrot ovat enää hädintuskin kilpailukykyisiä.

Pelkkien virtuaalivaluuttojen lisäksi lohkoketjua voidaan käyttää myös automatisoimaan ja tehostamaan monia muita toimintoja. Lentoyhtiö voi käyttää lohkoketjua esimerkiksi täyttämään lentokoneet optimaalisimmalla mahdollisella tavalla sekä varmistamaan erilaisia asiakirjoja.

Norwegianin toimitusjohtaja uskoo, että virtuaalivaluutat tulevat korvaamaan perinteiset maksutavat

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *