Bitcoinin kurssi hipoo ennätyksiä – Viikokatsaus 48/2020

Kryptovaluuttojen kuningas, Bitcoin, on pitkästä aikaa rikkonut hintaennätyksensä. Nimittäin joulukuun alussa bitcoinia saattoi ostaa 19 920 dollarilla, mikä oli enemmän kuin vuosikausiin. Ja siitä olikin jo aikaa, kun viimeksi pääsi kirjoittamaan tällä tavalla, joten tuntuu muuten oikein hyvältä. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi pyörii edelleen 19 000 dollarin yläpuolella, lähennellen vähän väliä 20 000 dollaria, eikä ole mitenkään mahdotonta, että uusi ennätys nähtäisiin vielä tänä vuonna.

Tässä viikkarissa keskitymme luonnollisesti tuohon hintauutiseen. Lisäksi tsekkaamme, mitä analyytikot sanovat kurssin tulevasta kehityksestä etenkin ensi vuonna. Melko monet tekijät näyttäisivät sanovan, että kurssi saattaa hyvinkin jatkua nousujohteisena. Monet asiat puhuvat sen puolesta ja harva asia puhuu sitä vastaan.

Muissa uutisissa muun muassa Facebookin kryptovaluutan nimenmuutos ja uudelleenbrändääminen, Kiinan digijuanin uusi testikierros sekä Spotifyn mahdollinen kryptoimplementaatio.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoinin vuosi on ollut mitä erinomaisin ja seuraavasta vuodesta voi tulla vielä kovempi. (KUVA: quoteinspector.com – CC -BY – ND)

Bitcoinin kurssi nousi uuteen ennätykseen

Bitcoinin kurssi on rikkonut pitkästä aikaa kaikkien aikojen ennätyksensä. Uusi “virallinen” ennätys on 19 920,53 dollaria. Bitcoin saavutti tämän kurssin 1. päivä joulukuuta.

Bitcoinin aikaisempi ennätys koettiin vuoden 2017 joulukuun 13. päivä, jolloin bitcoinin kurssi nousi useimpien pörssien mukaan 19 666 dollariin. Joissakin pörsseissä kurssi oli tuolloin jopa yli 20 000 dollarin, mutta 19 666 dollaria pidetään tarkempana lukuna.

Käytetyt kurssit ovat Bitstampin kursseja. Bitstampin kurssia pidetään yhtenä luotettavimmista kurssihinnoista, joita kansainväliset pörssit ja kryptomeklarit käyttävät.

Bitcoin saattaa saavuttaa tänä vuonna vielä uusiakin ennätyksiä.

Bloomberg: BTC voi nousta ensi vuonna 50 000 dollariin

Maailman merkittävimpiin talousjulkaisuihin kuuluva Bloomberg on julkaissut uuden markkinaraporttinsa koskien Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja. Raportissa Bloombergin analyytikot uskovat, että bitcoinin kurssilla on huomattavasti kasvunvaraa lähitulevaisuudessa.

“Meidän näkökulmastamme kysynnän ja tarjonnan lait, tekninen analyysi ja makrotaludellinen kasvu antaisivat osviittaa 50 000 dollarin markkinahinnalle,” analyytikot kertovat.

Raportin mukaan useat tekijät tukevat hinnan nousua yli kaksinkertaiseksi nykyisestä. Kuluvan vuoden aikana uusien bitcoinien syntytahti puoliintui aikaisemmasta, mutta kryptovaluuttojen kysyntä sen sijaan ei ole laskenut. Pikemminkin kysyntä on lähinnä kasvanut.

Kysyntää ovat nostaneet muun muassa institutionaalisten sijoittajien tuleminen markkinoille, PayPalin kaltaisten yritysten kryptoimplementaatio ja kasvanut tietoisuus Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista.

Bloombergin analyytikot uskovatkin, että mikäli tilanteet eivät tule muuttumaan nykyisestä radikaalisti, saatamme nähdä 50 000 dollarin hinnan jo ensi vuonna.

Bitcoinin hinta tulee pelkästään nousemaan, jos Bloombergin analyysiä on uskominen.

S&P Dow Jones lanseeraa kryptoindeksit

S&P Dow Jones on aikeissa lanseerata ensi vuonna kryptovaluuttaindeksejä pörssiin. Tämä tekee S&P Dow Jonesista viimeisimmän merkittävän finanssi-instituution, joka lähtee mukaan kryptovaluuttaan liittyvään talouteen ja bisnekseen.

S&P tulee käyttämään indekseissään newyorkilaisen virtuaalivaluuttayritys Lukkan dataa. Indeksien on tarkoitus koskea yli 550 eniten vaihdettua ja käytettyä kryptovaluuttaa.

S&P ja Lukka uskovat, että uudet indeksit auttavat tulevia sijoittajia muodostamaan tarkemman kuvan kryptovaluuttojen todellisista hinnoista. Lisäksi indeksit voivat vähentää sijoittajien riskejä ja ylipäätään viedä kryptovaluuttoja lähemmäksi valtavirtaa.

“Kryptovaluuttojen kaltaisten digitaalisten hyödykkeiden noustessa kovaa vauhtia, on tullut aika kehittää itsenäisiä ja luotettavia vertailukohtia,” S&P Dow Jonesin innovaatio- ja strategiajohtaja Peter Roffman kertoi.

Kryptoindeksit voivat lisätä Bitcoinin ja muiden kryptojen adaptaatiota sijoittajien keskuudessa huomattavasti.

Facebookin tuleva krypto vaihtoi nimensä

Facebookin oma kryptovaluuttaprojekti, Libra, on vaihtanut nimekseen Diem. Nimenvaihdoksen tarkoituksena on ilmeisesti saada ihmiset unohtamaan kaiken negatiivisen uutisoinnin, jota Libra on saanut aikaisemmin osakseen.

Nimenvaihdoksen myötä myös kryptovaluuttaa hallinnoiva ja kehittävä Libra Association muutti nimekseen Diem Association. Nimi “diem” tulee latinasta ja se tarkoittaa päivää.

“Olemme vaihtaneet nimeksemme ‘diem’, joka merkitsee uutta huomista projektille. Diem Association tulee jatkamaan turvallisen ja luotettavan maksujärjestelmän kehittämistä ihmisille ja yrityuksille,” Diem Associationin lehdistötiedote kertoi.

On hyvin epävarmaa, tuleeko uudelleenbrändäys edistämään Facebookin hanketta. Libra on kohdannut aikaisemmin kritiikkiä niin poliitikoilta, yrityksiltä kuin myös korkeilta valtiollisilta instituutioilta. Esimerkiksi monet eurooppalaiset valtiot ovat kertoneet, että ne tulevat estämään Libran lanseraamisen Eurooppaan.

Diem jatkaa uudelleenbrändäyksestään huolimatta edelleen Libran aaltologolla.

Spotify hakee lohkoketju- ja krypto-osaamista

PayPalin implementoitua kryptomaksut osaksi palveluaan, näytti olevan vain ajan kysymys, milloin muut suuret Internet-yritykset ryhtyisivät vastaavaan toimintaan. Viimeisimpänä kryptoista kiinnostuneena yrityksenä näyttäisi olevan musiikkijätti Spotify.

Vihje Spotifyn mahdollisesta kryptokiinnostuksesta saatiin yrityksen työpaikkailmoituksesta. Spotify julkaisi LinkedInissä ilmoituksen, jossa se hakee uutta johtajaa sen maksustrategia- ja innovaatio-osastolle.

“Tulet ajamaan uusia mahdollisuuksia ja innovaatioita, jotka johtuvat hajautettujen kauppakirjojen, lohkoketjun ja kryptovaluuttojen kehittyvistä teknologioista,” työnhakuilmoituksessa todetaan.

Työnpaikkailmoitukset ovat aikaisemminkin olleet päteviä vihjeitä yritysten kryptoimplementaatiosta. Muun muassa PayPal ja Facebook paljastivat kiinnostuksensa kryptovaluuttoja kohtaan ensimmäisen kerran työpaikkailmoituksilla.

Mitä luultavimmin myös Spotify implementoi kryptovaluutat palveluunsa ennemmin tai myöhemmin.

Kiina alkaa testata digijuania Hong Kongissa

Kiinan keskuspankki on aikeissa aloittaa tulevan digijuanin testaamisen. Testaus aloitetaan Hong Kongin erityistalousalueella luultavasti jo ensi vuoden puolella.

Keskuspankin erityisenä intressinä on testata, miten digitaalista valuuttaa voitaisiin käyttää kansainvälisissä varainsiirroissa. Keskuspankki uskoo, että esimerkiksi Hong Kongin talous ja Kiinan turismi voisivat hyötyä merkittävästi digitaalisesta valuutasta, joka on sidottu Kiinan viralliseen valuuttaan.

Kiina on jo aikaisemmin testannut digijuania pankkien välisissä siirroissa muutamissa valikoiduissa kaupungeissa. Testi on ollut keskuspankin mukaan onnistunut ja yhteensä digijuanilla on siirretty jo ainakin 300 miljoonan dollarin edestä varallisuutta.

“Pidemmässä mittakaavassa meillä on erinomainen mahdollisuus rakentaa rajoja ylittävä maksujärjestelmä,” Hong Kongin rahahallinnon johtaja Eddie Yue kommentoi.

Kiina haluaisi oman digijuaninsa mahdollisimman pian kilpailemaan Bitcoinin rinnalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *