Bitcoinin Salamaverkko – maksamisen tulevaisuus vai turvaton infrastruktuuri?

Bitcoin salamaverkko

Bitcoinia pidetään yleisesti digitaalisena kultana, mutta onko siitä globaaliksi vaihdannan välineeksi? Vaikka Satoshi Nakamoto kehitti Bitcoinin vuonna 2009 elektroniseksi P2P-rahajärjestelmäksi, jonka avulla varoja voitaisiin siirrellä luotettavasti ilman kolmansia osapuolia, moni uskoo, ettei Bitcoin sovi ollenkaan maksuvälineeksi. Saatat ajatella sen johtuvan Bitcoinin historiallisesta volatiilisuudesta. Se on kuitenkin vain yksi osa totuutta. Suurin este, tai oikeastaan hidaste, on Bitcoinin konsensusmekanismissa.

Tavallinen ostotransaktio edellyttää kolmansia osapuolia; kun ostat Visa-pankkikortilla kenkämyyjältä parin kenkiä, transaktion aikana myyjän pankki korvaa myyjälle kengät. Ostajan pankkitililtä otetaan katevaraus, jonka ostajan pankki välittää myyjän pankille yleensä 24-72 tunnin sisällä. Eli raha ei siis siirry suoraan ostajalta myyjälle. Tarve luovuttaa rahojen hallinta väliaikaisesti kolmannelle osapuolelle luo ylimääräisen riskin ja aiheuttaa kustannuksia.

Suuriin transaktioihin, kuten pankkisiirtoihin verrattuna Bitcoin on huomattavasti nopeampi ja kustannustehokkaampi ratkaisu. Päivittäismaksujen, eli mikromaksujen käsittelyssä pullonkaulaksi kuitenkin muodostuu Bitcoinin lohkoketjun riittämätön kapasiteetti käsitellä transaktioita tarpeeksi nopeasti. Jokainen Bitcoinilla tehty transaktio täytyy kirjata lohkoketjun lohkoon. Yksi lohko voi pitää sisällään vain tietyn määrän dataa, ennen kuin uusi lohko täytyy luoda. Uusia lohkoja luodaan keskimäärin kerran 10 minuutissa, joten tänä aikana pystyy tehdä vain rajallisen määrän transaktoita.

Bitcoinin louhintaan perustuva proof of work -mekanismi (PoW) mahdollistaa tällä hetkellä maksimissaan 10 transaktiota sekunnissa. Todellinen käsittelynopeus on 3–7 transaktiota sekunnissa. Vertailun vuoksi esimerkiksi luottoyhtiö Visa prosessoi keskimäärin 6000 transaktiota sekunnissa vuonna 2020.

Jos Bitcoinia käytettäisiin nykyisellään yleisenä maksuvälineenä, maksaessasi ruokaostoksia kaupassa saattaisit joutua odottelemaan minuutteja, jopa kymmeniä minuutteja, että maksu menee läpi. 3–7 transaktion sekuntinopeus on mahdoton yhtälö valuutalle, jolla pitäisi tehdä tuhansia samanaikaisia transaktioita ympäri maailmaa. 

Kultainen Bitcoin-kolikko otetaan taskusta

Mikä Lightning-verkko on?

Ohjelmistokehittäjät Joseph Poon ja Thaddeus Dryja ymmärsivät kapasiteettihaasteen jo vuonna 2016 ja loivat ehdotuksen Bitcoinin Salamaverkosta (eng. Lightning Network). The Bitcoin Lightning Network –white paperissa Poon ja Dryja ehdottivat ratkaisua Bitcoinin lohkoketjun skaalautuvuusongelmiin. Sen sijaan, että kaikki transaktiot kirjautuisivat lohkoketjuun (samalla ruuhkauttaen sen), lohkoketjun päälle voisi rakentaa mikromaksukanavia. Kanavien avulla Bitcoin pystyisi skaalautumaan ja käsittelemään miljardeja transaktioita päivässä ilman massiivista laskentatehoa ja lohkoketjun ruuhkauttamista.

Sen sijaan, että maksuille luotaisiin kokonaan uusi lohkoketju, Salamaverkko on rakennettu Bitcoinin lohkoketjun päälle. Tästä syystä sitä kutsutaan layer 2-protokollaksi. Se tarkoittaa, että Bitcoinin protokolla pysyy suhteellisen muuttumattomana, mutta Lightning-verkko tuo sille uusia hyötyjä.

Salamaverkko käyttää älysopimuksia, joiden avulla saavutetaan jopa luottoyhtiö Visan maksuverkkoa nopeammat transaktiot ilman kolmatta osapuolta. Lyhyesti sanottuna Salamaverkko mahdollistaa nopeammat ja halvemmat transaktiot ilman tarvetta muuttaa lohkojen kokoa. Salamaverkko ratkaisee teoriassa Bitcoinin skaalautuvuusongelmat.

Lightning-verkko luo maksukanavan kahden osapuolen välille. Kanavassa voi tehdä rajattomasti transaktioita, mutta vain ensimmäinen ja viimeinen transaktio kirjataan Bitcoinin varsinaiseen lohkoketjuun. Maksukanavan avatakseen molempien osapuolien täytyy pantata Bitcoinia. Pantattua Bitcoinia ei palauteta ennen kuin kanava suljetaan. Kanavan kautta pystytään siirtämään yhtä paljon Bitcoinia, kuin osapuolet ovat pantanneet.

Teknologia ei ole vielä täydellistä

Salamaverkko on vielä alkuvaiheessa oleva protokolla. Se on lyhyen historiansa varrella kohdannut useita haasteita käyttämisen helppoudesta turvallisuuteen. Lisäksi solmujen (eng. node) ylläpitäminen Lightning-verkossa vaatii useiden tavallisten Bitcoin-solmujen verkostoa. Toisin sanoen Lightning-noden ylläpitäminen on huomattavasti hankalampaa kuin tavallisen Bitcoin-noden.

Verkko on suunniteltu käsittelemään enimmäkseen pieniä ja keskisuuria transaktiota. Suuret transaktiot saattavat aiheuttaa verkolle haasteita. Tosin, suuret transaktiot taas hoituvat helposti Bitcoinin ’alkuperäisessä’ verkossa, sillä niitä tapahtuu huomattavasti harvemmin kuin pieniä eikä varojen siirtely kuormita verkkoa.

Salamaverkon transaktioihin käytetään verkon kanssa yhteensopivia kryptolompakkoja. Lompakot eivät ole vielä kovin käyttäjäystävällisiä, joten ne saattavat vaikuttaa sekavilta henkilölle, joka on uusi kryptomaailmassa.

Lisäksi Salamaverkossa on vielä useita hyökkäyksille alttiita haavoittuvuuksia, joita tosin kukaan ei ole vielä onnistunut hyödyntämään. Haavoittuvuuksia kohtaan hyökkääminen vaatii erittäin paljon tietotaitoa, joten tämän uskotaan pitäneen hyökkääjät loitolla. Verkon kehittäjät uskovat, että haavoittuvuuksien löytäminen ja niiden kehittäminen on välttämätön vaihe kehityksessä, ja että niiden paikkaaminen tekee verkosta turvallisemman.

Salamaverkon solmujen haastavasta ylläpidosta huolimatta niiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten vuosien aikana. Vuonna 2018 niitä oli noin kaksi tuhatta. Vuoden 2022 tammikuussa rikottiin jo 20 tuhannen solmun raja, joten määrä on kymmenkertaistunut neljän vuoden aikana.

Histogrammi, joka kuvaa Salamaverkon solmujen kasvua vuosina 2018-2022

Bitcoin Salamaverkon solmujen määrä on noussut huimasti vuodesta 2018.

Mihin Salamaverkkoa käytetään?

Salamaverkkoa voidaan siis käyttää pienten transaktioiden tekemiseen, kuten ruokaostosten maksamiseen. Se edesauttaa Bitcoinin maailmanlaajuista adoptiota tuomalla Bitcoinille oikean elämän käyttötarkoituksia. Jo nyt Bitcoinilla voi maksaa Salamaverkon kautta monessa paikassa.

Twitterissä on mahdollista lähettää ja vastaanottaa tippejä Salamaverkon välityksellä. Strike-nimisen sovelluksen kautta tapahtuvat maksut antavat sadoille miljoonille Twitter-käyttäjille mahdollisuuden lähettää Bitcoinia nopeasti ja ilmaiseksi toisille käyttäjille. Vuoden 2021 syyskuussa Bitcoin-tippaukset käyttöönottanut Twitter oli ensimmäinen merkittävä sosiaalisen median alusta, joka mahdollisti kryptomaksut.

El Salvador oli ensimmäinen valtio maailmassa, joka teki Bitcoinista laillisen valuutan. Yhtenä syynä tähän oli se, että suuri osa maan bruttokansantuotteesta koostuu maiden välisistä rahansiirroista, joiden siirtomaksuihin el salvadorilaiset käyttävät 400 miljoonaa dollaria vuosittain. Bitcoinin käyttöönotto helpottaa, nopeuttaa ja halventaa varojen siirtelyä toiselle puolelle maailmaa. Maan hallitus loi Salamaverkon kanssa yhteensopivan Chivo-lompakon, joka toimii Bitcoin-maksusovellus Striken päällä. Chivo-lompakko on ollut yksi maan ladatuimpia sovelluksia vuoden 2021 lokakuusta lähtien. Lokakuussa 2021 El Salvadorin presidentti Nayib Bukele ilmoitti, että 2,7 miljoonaa ihmistä oli ladannut lompakon puhelimeensa.

McDonald’s on alkanut myös hyväksymään Bitcoin-maksuja Salamaverkon välityksellä El Salvadorissa. Pikaruoan ystävät voivat nyt maksaa ateriansa Bitcoinilla. McDonald’sin kaltaisen globaalin yrityksen Bitcoinin hyväksyminen maksuvälineenä on suuri merkkipaalu koko kryptoyhteisölle; se viestittää muulle maailmalle, että Bitcoin on luotettava maksuväline. Lisäksi se asettaa muille yrityksille painetta vastaavasti hyväksyä Bitcoinia maksuvälineenä, ja näin edesauttaa kryptovaluuttojen globaalia adoptiota.

Lue Coinmotionin blogista, mitä El Salvadorin päätös hyväksyä Bitcoin virallisena valuuttana tarkoittaa muulle maailmalle.

Kultainen Bitcoin-kolikko vaihtaa omistajaa

Salamaverkosta ratkaisu sadoille miljoonille pankittomille?

Monen muun Etelä-Amerikan maan uskotaan seuraavan lähitulevaisuudessa El Salvadorin jalanjälkiä ja hyväksyvän Bitcoinin lailliseksi valuutaksi. Panaman, Paraguayn, Meksikon, Argentiinan ja Brasilian hallinnot ovat osoittaneet kiinnostustaan kryptovaluuttoja kohtaan El Salvadorin historiallisen ilmoituksen jälkeen.

Etelä-Amerikan kehittyvissä maissa valtioiden väliset rahalähetykset ovat suuri bisnes. Tämä on yksi suurimmista ajureista Bitcoin-teknologian käyttöönoton takana. Toinen suuri syy on se, että kehittyvissä maissa on globaalisti Maailmanpankin mukaan jopa 1,6 miljardia ihmistä, joilla ei ole lainkaan pankkitiliä. Maailmassa on valtava määrä ihmisiä, joilla ei ole pääsyä raha-automaatteihin, pankkikortteihin tai finanssipalveluihin, kuten vakuutuksiin ja lainoihin, jotka ovat suomalaisille ja muille länsimaalaisille itsestäänselvyyksiä. Pelkän matkapuhelimen ja verkkoyhteyden vaativa kryptolompakko mahdollistaa miljoonille esimerkiksi palkan vastaanottamisen ja rahansiirrot. Vaikka monelta puuttuu pankkitili, lähes kaikilla on matkapuhelin.

Argentiina esimerkiksi otti Lightning-verkon käyttöön tammikuussa 2022 yhteistyössä Strike-maksuapplikaation kanssa. Striken toimitusjohtaja Jack Mallers, sama henkilö, joka auttoi El Salvadoria Bitcoinin käyttöönoton kanssa, kutsui Lightning-verkkoa parhaaksi maksuverkoksi ihmiskunnan historiassa ja uskoo, että se tulee disruptoimaan maailman maksuliikennemarkkinan nopeammin kuin uskotaan. Argentiinan ”villisti onnistuneen” käyttöönoton jälkeen Mallers on sanonut, että applikaatio voidaan julkaista 50–100 maassa vuoden 2022 aikana. Argentiinassa sovellusta ladattiin yli 100 000 kertaa ensimmäisten kahden viikon aikana. Argentiinalaiset voivat vihdoin lähettää rahaa edestakaisin ilman kalliita siirtomaksuja ja pankkien asettamia rajoituksia.

Salamafaktat:

  • Twitterin, McDonald’sin, El Salvadorin ja Argentiinan käyttöönotto on lisännyt Lightning-verkon maksuliikennettä huomattavasti
  • Volyymi tuplaantui viime syyskuussa ja samalla verkon kapasiteetti kasvoi yli neljänneksellä
  • Lähes 10 miljoonalla käyttäjällä oli syyskuussa pääsy Lightning-verkkoon

Salamaverkosta hyötyvät niin kuluttajat, yrittäjät kuin sijoittajatkin

Suurin syy siihen, miksi Lightning-verkko on ollut niin menestynyt El Salvadorissa, on maan riippuvuus rahalähetyksistä. World Bank Reportin mukaan henkilökohtaiset rahalähetykset koostavat jopa 24 % maan kuuden miljardin dollarin BKT:sta. Rahansiirtopalveluita käyttävä väestö joutuu nyt maksamaan palvelun käytöstä suuriakin osuuksia siirtosummasta, jonka lisäksi perinteinen rahansiirto on hidasta ja vaivalloista. Salamaverkon avulla rahansiirrot ovat nopeita ja pienetkin rahalähetykset ovat mahdollisia: Bitcoinia voi lähettää toiselle puolelle maailmaa sekunneissa.

Yrittäjille puolestaan verkko tuo nopeuden lisäksi säästöä. Salamaverkon suurena etuna ovat lähes olemattomat kustannukset. Pienten transaktioiden tekeminen on erittäin halpaa, jopa ilmaista. Yrittäjä joutuu maksamaan pankkikorttitransaktioista aina osuuden, jonka takia moni liike ei hyväksy alle 10 euron korttimaksuja. Lightning-verkossa tehtävät transaktiot puolestaan ovat sekä ostajalle että myyjälle edullisia. Tässä on tosin myös kääntöpuolensa ja edulliset transaktiot voidaan nähdä huonona asiana. Bitcoinin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat louhijoiden saamat louhintapalkkiot. Bitcoinin rajallinen määrä ajaa meidät väistämättä siihen pisteeseen tulevaisuudessa, kun viimeinenkin Bitcoin on louhittu. Tällöin siirtomaksut ovat ainoa palkkio verkon turvaamisesta ja ylläpidosta, joka jää jäljelle. Teoriassa Bitcoin-verkon kestävyys perustuu juuri siirtomaksuihin.

Sijoittajille Salamaverkko tarkoittaa hyviä uutisia Bitcoinin adoption kannalta. Toimiva maksujärjestelmä tuo lisää käyttötarkoituksia, joka puolestaan kasvattaa Bitcoinin suosiota, kun sitä hyväksytään yhä useammassa paikassa maksuvälineenä. Heijastevaikutuksena kiinnostus koko kryptovaluuttamarkkinaa kohtaan tulee kasvamaan. Lue Coinmotionin blogista lisää Salamaverkon hyödyistä sijoittajalle.

Yksilöiden lisäksi koko kryptoyhteisö hyötyy Salamaverkosta. Se parantaa Bitcoinin lohkoketjun turvallisuutta ylimääräisine nodeineen ja salattuine maksukanavineen. Transaktiot maksukanavissa ovat anonyymejä ja täysin salattuja. Transaktioiden data varastoidaan lohkoketjuun vasta kun maksukanava on suljettu ja osapuolten välinen saldo tasattu.

Yhteenveto

Salamaverkossa on vielä puutteensa, mutta sitä kehitetään jatkuvasti. Bitcoin jatkaa maailmanvalloitustaan yksi sijoittaja, yritys, pormestari ja valtio kerrallaan. Jack Mallersin sanoin maksamisen tulevaisuus on todennäköisesti lähempänä kuin uskommekaan. Kryptolompakkojen käytön helpottuessa, Bitcoinin saadessa lisää käyttökohteita maailmalla ja Salamaverkon kehittyessä tapamme maksaa ostoksista saattaa muuttua hyvinkin nopeasti lähitulevaisuudessa.

Artikkeli ei sisällä sijoitusneuvoja eikä sisältöä pidä tulkita sellaiseksi. Artikkeli on tehty informatiivisessa mielessä. Kaikkeen kryptovaluuttasijoittamiseen liittyy riskejä, joita sijoittajan tulee huolella arvioida ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *