Bitcoin-kurssianalyysi 26.3.2015: Fundamentaalit vastaan spekulaatio

Näyttää siltä, että viime artikkelin sinisen kaltainen vaihtoehto lähti liikkeelle. Katsotaan tässä artikkelissa, normaaliin tapaan, ensin päiväkaaviota ilman Elliott Wave -teoriaa ja sitten minkälaiset EW-aallot tilanteeseen sopisivat. Analysoidaan myös hieman Bitfinex-pörssin lainarahakäyriä. Lopuksi voisin hieman vertailla fundamentaalisen ja spekulatiivisen analysoinnin eroja bitcoiniin liittyen.

Jatkoimme laskua viime viikosta ja rikoimme SMA50:n. SMA50 oli viimeinen merkittävä moving average kurssin alapuolella. Emme kuitenkaan sulkeutunut bollinger bandsin -2-deviaatioviivan tai ichimokun alapuolelle. Tämä olisi luultavasti kiihdyttänyt laskua entisestään. Nyt näyttää siltä, että voisimme saada pienen levähdyksen ja pullbackin SMA20:n, ehkä peräti SMA140:n tienoille. Mikäli treidaajat taas kerran keskimäärin ajattelevat, että pohja on jo nähty ja ostavat innokkaasti. Tämä olisi tyypillistä impulssin 2-aallolle. MACD meni miinukselle, joka on tämän bear marketin aikana aina aikaisemmin johtanut isoon laskuun vähitellen.

Tässä muistutuksena iso bullish wedge, jonka sisällä lähes koko nykyinen bear market on pysynyt. Mikäli sulkeudumme alarajan alapuolelle niin lasku todennäköisesti kiihtyy. Tämä näkyy myös ylemmässä kaaviossa oransseilla viivoilla merkittynä. Kimpoaminen alarajasta ja sen jälkeen ylärajan rikkoutuminen taas olisi positiivista uutta nousukautta ajatellen.

Näyttää siltä, että iso impulssi olisi alkanut 315 dollarin huipusta. Olisimme nyt tämän impulssin III-aallon 2-aallossa. Impulssit koostuvat viidestä aallosta. Tämä tarkoittaisi, että koko impulssi ja bear market loppuisi alle 100 dollarin lukemiin. Kuulostaa absurdilta, mutta niin kuulosti alle 200 dollariakin vielä muutama kuukausi sitten.

Merkitsin sinisillä viivoilla divergenssit EWO:ssa. Ensimmäinen puoltaa sitä, että kyseessä on A- ja C-huiput. Viime artikkelissa kirjoitin kuinka C-huipussa volyymi on heikompi kuin A-huipussa ja tämä on tuossa kohdassa aikaansaanut divergenssin. Jälkimmäinen merkitty divergenssi vahvistaa 1-aallon päättymistä.

Hyvä muistaa myös, että tämä on vain minun todennäköisin vaihtoehto ja pystyn kuvittelemaan laskennan myös sille positiivisemmalle vaihtoehdolle, että kimpoamme tuosta ison wedgen alaviivalta. Esitän tämän, mikäli se nousee ajankohtaisemmaksi ja todennäköisemmäksi. Välimaaston vaihtoehtojakin on, esimerkiksi voisimme tehdä pohjan uudestaan 165 dollarin pintaan. Tällöin kyseessä olisi jonkin sortin WXY-zigzag. Tämä on minusta seuraavaksi todennäköisintä sinisen vaihtoehdon jälkeen.

Yllä lainarahakäyrät Bitfinex-pörssistä. Kuukausi sitten kurssi oli noin 235 dollaria ja dollareita oli lainattu noin 16 miljoonalla bitcoinien ostamiseen. Kurssi lähti nousemaan ja dollareita lainattiin koko ajan enemmän. Nyt dollareita on lainattu peräti 24 miljoonaa, eli 8 miljoonaa enemmän mitä kuukausi sitten. Jotta edes tuo 8 miljoonaa voitaisiin maksaa takaisin niin tulisi bitcoineja myydä 32 tuhatta nykyhinnalla. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista johtuen ohuehkosta orderbookista. Onkin mahdollista, että näemme samankaltaisen “long squeezen” mikä johti 166 dollarin pohjaan.

Tällä hetkellä 2-aallon pullbackia tukee se, että 1-aallon lasku sai treidaajat shorttaamaan eli lainaamaan bitcoineja myymistä varten. Shortit ovat kasvaneet 14 tuhannesta noin 22,5 tuhanteen bitcoiniin. Tämä on longien kasvuun verrattuna pientä, mutta edesauttaa 2-aallon pullbackia. Mikäli shortit laskee ja longit eivät ainakaan paljon laske 2-aallon aikana niin lupaa tämä voimakasta volyymia ja laskua 3-aallolle. 3-aalto on tyypillisesti muutenkin impulssin voimakkain aalto, volyymin suhteen.

Tässä vielä bid/ask-käyrä Bitfinex-pörssistä. Niin kuin huomaamme niin trendi on alaspäin.

Kirjoitan näissä artikkeleissa bitcoin-kurssista teknisen analyysin näkökulmasta, tätä voisi kutsua myös spekulatiiviseksi analyysiksi, koska pyrin selvittämään teknisen analyysin avulla bitcoinin spekulatiivista arvonvaihtelua. Spekulatiivinen arvo on arvo, jonka spekulantit eli treidaajat ja sijoittajat määrittävät myymällä ja ostamalla bitcoineja.

Voisi ajatella, että bitcoin-kurssissa on mukana myös fundamentaalista arvoa. Esimerkiksi jos jokin infrastruktuurin toimija tarvitsee bitcoineja toiminnassaan niin kuin esimerkiksi öljyn ostaja tarvitsee dollareita, jotta voi ostaa öljyä Yhdysvalloilta. Bitcoin-louhinta voitaisiin laskea tällaiseksi fundamentaaliksi jollakin tapaa. Mainauksen vaikeusaste ja kokonaisteho on noussut kurssilaskusta huolimatta, eli vielä on kannattavaa mainata bitcoineja.

Bitcoin on kuitenkin vielä niin alkutaipaleella, että fundamentaalisen arvon osuus kurssiarvosta saattaa olla kohtuullisen pieni. Tämä tarkoittaa, sitä että arvo määräytyy enimmäkseen lyhyen ja pitkän aikavälin myyjien ja ostajien toimesta. Tämä korostaa teknisen analyysin toimivuutta sijoituskohteessa. Spekulatiivista arvon osuutta nostaa myös se, että monet treidaajat ja sijoittavat uskovat bitcoinin arvonnousuun tulevaisuudessa. Tämä vetää rahaa markkinoille.

Mielestäni fundamentaalinen analyysi sanoo, että bitcoinin arvo tulee nousemaan voimakkaasti tulevaisuudessa, mutta ei paljon muuta. Teknisen analyysin avulla voidaan analysoida pienemmän aikavälin kurssivaihteluita. Laitan tähän loppuun vielä muutaman artikkelin vanhan kommenttini lainauksen, siitä mihin tekninen spekulatiivinen analyysi alun alkaen perustuu:

“Ihminen, treidaaja on jossain määrin tapojensa ja tunteidensa orja. Treidaajat tekevät yleensä massana samankaltaisia päätöksiä samankaltaisissa tilanteissa. Tästä seuraa, että kurssikäyrästä tulee tietyssä määrin itseään toistava fraktaaleista koostuva jatkumo. Tämä korostuu mitä spekulatiivisempi sijoituskohde on kyseessä. Bitcoin on alkutaipaleellaan hyvin spekulatiivinen. Teknisen analyysin tarkoitus on paikantaa missä kohdassa treidaajien massan keskimääräistä mielialojen vaihtelua kulloinkin olemme ja sen perusteella ennustaa mitä tapahtuu seuraavaksi.”

Blogikirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Bittiraha.fi:n näkemyksiä. Kirjoitus ei ole sijoitusneuvo, vaan yleinen analyysi bitcoin-valuutan markkinatilanteesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *